Сет Кларман: Легендата за инвестиране на стойност

Ако не сте чували за Сет Кларман преди това, ще бъдете в добра компания. Този гигант от инвестиционната индустрия отдавна е полетял под радара за публичност, но е една от истинските легенди за хедж фондовете от съвремието. Такава е неговата далновидност и инвестиционен талант, че го наричат ​​„оракулът на Бостън“.

Когато мислите само това Уорън Бъфет има подобно заглавие в инвестиционните кръгове, можете да разберете защо Сет Кларман си струва да знаете.

Кой е Сет Кларман?

Сет Кларман

Това е големият въпрос за много хора, които може би не са го срещали преди. С прости думи, той е Американски мениджър на хедж фондове със статут на милиардер поради многото успешни инвестиции, които той е направил през годините.

В момента Кларман е ръководител на прочутата група Baupost, която е ръководил, за да постигне огромен успех през тридесетгодишната си кариера. Все още ангажиран с Baupost Group, неговият отличителен инвестиционен стил изглежда изглежда готов да спечели повече пари за инвеститорите в неговия хедж фонд в бъдеще.

От малки жълъди растат страхотни дървета

от малко жълъди растат големи дървета, ценете инвестицията

Когато беше създадена за първи път, Baupost Group беше сравнително скромен. Създаден през 1982 г. от съоснователите Уилям Поорву, Хауърд Стивънсън, Джордан Барух и Исак Ауербах, той започва живот с първоначален капитал от 27 милиона долара. След сформирането на групата, четиримата съоснователи търсеха интелигентен, иновативен мениджър на парите, който да стимулира успеха. Тук Сет Кларман влезе във снимката.

Преди да учи в Корнел, а след това в Харвардското бизнес училище, той се запознава с Уилям Поорву, когато е студент. Интересът му да инвестира не беше изненада, тъй като той купи първите си акции в Джонсън & Джонсън, когато е само на 8 години!

След като получи MBA от Харвард, Кларман отиде да работи като стажант за взаимни акции, преди да кандидатства за ролята на Baupost. Въпреки че нямаше голям опит в професионалното инвестиране, съоснователите на Baupost видяха много повече в Klarman. Неговата енергия, идеи и страст ги спечелиха и той спечели ролята в Baupost.

Оказа се чудесно решение през целия кръг. Кларман можеше да покаже справедливо какви изключителни инвестиционни умения имаше и работодателите му преминаха от сила на сила. Цифрите около компанията подкрепят това – под ръководството на Кларман те са постигнали средно 16.4% възвръщаемост за 33 години. За да го поставим в перспектива, първоначалната инвестиция от 10 000 долара досега би нараснала до 1,5 милиона долара!

Може също да ви хареса: Направете произволна разходка по Уолстрийт

Сет Кларман и инвестиране на стойност

какво е инвестиране на стойност


Ако искате да обобщите философията и инвестиционния стил на тази инвестиционна легенда, това ще бъде с две думи – инвестиране на стойност.

Но какво е инвестирането в стойност? Всъщност това е много ясен принцип и начин да инвестирате парите си в акции. Това зависи от намирането на компании, чиито акции се търгуват на цена, по-ниска от реалната им стойност. Това означава, че можете да ги купите евтино и да ги продадете за повече, когато те се повишат до реалната им стойност с течение на времето.

Този начин на инвестиране насочва баланса във ваша полза и ви дава това най-важно предимство пред останалите търговци. Въпреки че е проста концепция, тя се нуждае от упорита работа и търпение, за да излезе.

Инвестиране на стойност – основните неща, за които трябва да внимавате

Както беше отбелязано по-горе, Сет Кларман е инвеститор на стойност по душа. Той търси акции с по-ниска цена, отколкото би трябвало да бъде, което осигурява стойността при търговия. По някакъв начин той е човекът, който отива до пътеката за отстъпки в местния магазин, за да вземе нещо на половин цена, която обикновено е. Този ежедневен пример показва как по същество работи търговията със стойност.

Вижте също: 5 златни Forex съвета за начинаещи

Но какво се крие зад това по отношение на избора на компаниите, които дават стойност?

как да изберем запаси от стойност

Неправилно определяне на цените – това е просто да направите вашето проучване на компании, за да разберете запасите, които са на цени по-ниски, отколкото би трябвало да бъдат. Страхотна ниша да направите това са компаниите, които имат временни проблеми, но смятате, че с времето ще се възстановят. Кларман използва тази стратегия с голям ефект, а също така разглежда компаниите, които са в несъстоятелност, също за негови избор.

Разработете марж за безопасност – това е точно като изграждането на предпазна мрежа, за да защитите парите си, когато гледате да влизате в сделка. След като сте направили проучването си за определена компания, можете да изчислите колко смятате, че трябва да струват запасите й и къде цената може да се насочи към бъдещето. След като това бъде направено, можете да определите колко резерва на безопасност имате, ако трябва да купувате акции на текущата цена. Излишно е да казвам, че колкото по-голяма предпазна мрежа можете да създадете, толкова по-добре.

Не се страхувайте, че е сложно – друг принцип в инвестирането на стойност, който Klarman използва, е да не бягаме от по-сложни инвестиции. Тези сложни инвестиции са тези, които повечето търговци ще избегнат, което незабавно ви дава предимство над тях. Бизнесът с проблемни дългове или отделени компании е чудесна възможност тук – те изискват повече работа, за да се разгледат правилно, но наистина могат да изплатят.

Хората също четат: Повечето хора нямат идея какво е инвестиция, нали?

Искате ли да научите повече за инвестирането на стойност?

Горното просто надрасква повърхността на инвестирането на стойност и как Сет Кларман го е използвал, за да направи много успешни сделки през годините. За по-задълбочено обяснение си заслужава да бъде прочетена култовата му класическа книга „Марж на безопасност“. Това е, ако можете да го намерите!

Намерете го на Amazon >> книга за безопасност от Сет Кларман

Тази книга е толкова популярна и мощна, че излиза от печат и е трудно да се намери такава, която да вземете втора ръка. Проблемът е, че е толкова добър, че никой не иска да се раздели с него! Ако все пак намерите използвано копие онлайн, бъдете готови да платите солидна цена за него. Известно е достигне цена от $ 3000 на Amazon сам. Това се свежда главно до достъпния стил, в който е написан, и насоките на самия Кларман за това как да се използва инвестиция на стойност, за да се направят сериозни пари.

Ако ви е харесало да четете тази статия от Trading Education, моля, дайте й харесване и я споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Източници:

[1] valuestockguide.com [2] time.com/money
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map