Китайската инициатива за блокчейн: усилията за приемане на блокчейн в цялата страна

Китайската инициатива за блокчейн

Китай стартира инициатива за цялата страна за бързо въвеждане на технологията Blockchain и „спешно“ разработване на случаи на използване. Китайски Президентът Си Дзинпин лично призова за по-голяма спешност да се разработи блокчейн пред Централния комитет на Комунистическата партия на Китай. Това чувство беше отразено и от държавната медия People’s Daily, публикувана в статия на първа страница относно „Поставянето на блокчейн като една от основните инициативи на страните с цел ключови пробиви“. На всичкото отгоре националната телевизия CCTV-2 имаше различни новинарски сегменти, посветени на дискусионната блокчейн технология – с ключов акцент, че Blockchain, а не Bitcoin е ключовият фокус на Китай.

Водещият китайски вестник People’s Daily призовава за приемане на блокчейн

Тази огромна инициатива за прокарване на Blockchain е ясно свързана със стартирането на китайската национална цифрова валута – „DCEP“ (цифрова валута / електронно плащане). Тази нова валута се издава от Китайската народна банка (PBoC) и ще действа едновременно като заместител на Researve Money (M0) и като цифрова парична наличност. DCEP първоначално ще бъде пуснат за банки, свързани с PBoC и в крайна сметка за широката общественост чрез Tencent и Alibaba.

Важно е да се отбележи, че DCEP ще бъде централизиран & частен блокчейн. Новата валута в мрежата ще бъде издадена от PBoC чрез орган на китайското правителство. Няма да има обществено участие в мрежата, за разлика от децентрализираната биткойн мрежа, която използва Blockchain за формиране на отворен обществен консенсус.

Блокчейн, а не биткойн

Една от ключовите области на спорове в криптовалутното пространство е дали частните или централизираните блокчейни имат стойност.

  • Становище 1: Биткойн, а не блокчейн
  • Становище 2: Blockchain, не Bitcoin

Привържениците на Биткойн твърдят, че ключовата стойност на Blockchain е, че позволява децентрализирана мрежа, мрежа без лидери, където всеки може да се присъедини, да участва и да провери транзакции. Аргументът е, че ако целта на Blockchain е запис на транзакции като база данни, централизираните бази данни като MySQL или MongolDB ще имат по-висока ефективност от Blockchain. По този начин би имало смисъл да се използва Blockchain само когато има нужда от публичен открит консенсус. Следвайки този аргумент, криптовалутите като Bitcoin и Ethereum са необходими за функционирането на Blockchain, тъй като те играят вътрешна роля за възнаграждаване на добри актьори в мрежата.

People’s Daily ясно посочва, че Blockchain е нещо повече от Bitcoin

Привържениците на Blockchain твърдят, че Blockchain предлага сигурност и прозрачност, като му дава ясно предимство пред традиционните бази данни. Китай прави този аргумент още една стъпка напред и активно обезкуражава използването на криптовалути и търговия с криптовалути (напр. борсите с криптовалути са забранени в Китай).

Правителството извинява „Въздушни монети“ и спекулации с криптовалута

Китайската държавна медия People’s Daily призова за прекратяване на спекулациите с криптовалута и прането на пари

Държавни медии People’s Daily изрично оправдава спекулациите с криптовалута и повдигна обвинения срещу „въздушна валута“. Въздушната валута или въздушните монети е китайски разговорен термин, използван за криптовалути, които нямат присъща стойност, много прилича на въздуха. Този ход е предназначен да противодейства на нарастването на бързите инвестиции на рисков капитал в различни криптовалути в Китай, много от които нямат реална употреба. Освен това в статията изрично се призовава за коригиране на незаконни транзакции и пране на пари, като се предлагат по-нататъшни действия по принудително изпълнение срещу нито една държавно регулирана криптовалута. Това тежко прилагане може да се разглежда като мярка „придържане“, която да отблъсне потребителите от децентрализираните криптовалути в централизираната национална валута, DCEP.

„Blockchain is a Scam“ е цензуриран от социалните медии

WeChat блокира статии, наричащи Blockchain измама

Експерименти, направени от @cn_Ledger и други китайски медийни източници са открили, че статиите, наричащи Blockchain „измама“, са активно цензурирани в Китай. Всеки, който публикува тези статии, ще открие, че те бързо се изтриват и може да се сблъскат с потенциално спиране на акаунта. Този тип контрол на медийното съдържание е стандартен в Китай, след като Централната партия издаде определена доктрина. Медийните платформи бързо се съобразяват или ще рискуват да бъдат премахнати техния ICP лиценз.

Майнингът на криптовалута вече не е „забранен“ в Китай

Китайското правителство е вече не настоява за премахване на копаенето на криптовалута (като добив на биткойни и етериум). Това е пълен обръщане на 180 ° на правителствената политика ще влезе в сила на 1 януари 2020 г., което означава, че добивът ще бъде легална и облагаема индустрия в Китай. Преди това „Майнинг на криптовалути“ беше част от списък с индустрии, които да бъдат премахнати. Тази промяна идва директно от новото издание на Китайски указател за корекция на индустриалната структура, където в актуализирана ревизия вече не се споменава копаенето на криптовалута като индустрия, която трябва да бъде прекратена.

Традиционно Китай винаги е играл основна роля в добива на Bitcoin, Ethereum, Litecoin и DASH. Това се дължи главно на обилното предлагане на евтина електроенергия в Китай (особено в регионите Съчуан и Монголия), където разходите за електроенергия могат да достигнат до 0,02 щатски долара за kw / h. За да намерите повече за копаенето на биткойни, вижте пълното ни ръководство за копаене на биткойни.

Като цяло това обръщане на политиката изпраща силни положителни сигнали за криптовалутите в Китай. Това е ясен индикатор, че Китайското правителство признава значението на минното дело и това е роля в децентрализирани публични блокчейн. Такива промени в политиката предполагат положително бъдеще, където други политики, спиращи развитието на криптовалута, могат да бъдат обърнати.

Търговията с криптовалута все още е забранена

Китай забрани търговията с криптовалути от 2017 г. Правителството премахна китайската операция на големи борси за фиат като OKex, Huobi и BTChina. Китайските борси вече нямат фиатни банкови сметки. Докато потребителите преминават към равнопоставена търговия. Alipay даде ясно да се разбере, че няма да толерира крипто търговия на платформата си.

Ако някакви транзакции са идентифицирани като свързани с биткойн или други виртуални валути, @Alipay незабавно спира съответните платежни услуги.

– Alipay (@Alipay) 10 октомври 2019 г.

Ами китайските блокчейн проекти като Vechain и NEO

Докато китайската Blockchain Initiative изрично обезкуражава спекулациите с криптовалути – Blockchain проектите процъфтяват в Китай. Това е криптовалута е основна част от Blockchain – Сатоши Накамото създаде Bitcoin и Blockchain заедно в своя Бяла книга от 2009 г.. Така че, докато публикациите на централното правителство се опитват да омаловажат спекулациите с криптовалута, всеки публичната криптовалутна мрежа трябва да има асоцииран токен на платформа.

Прокарването на инициативата Blockchain значително ще помогне за приемането на проекти като Vechain в Китай. В края на деня правителството потвърди ценното предложение на Blockchain, отговаряйки на много скептици, които са критични към реалния случай на използване на Blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me