Преглед на националната цифрова валута на DCEP / CBDC в Китай

Contents

Какво е DCEP?

Китайската национална цифрова валута DCEP (дigital ° Свалута Е.лектроник Payment, DC / EP) ще бъде изграден с технологията Blockchain и Cryptographic. Тази революционна криптовалута може да се превърне в първата в света цифрова валута на Централната банка (CBDC), тъй като се издава от държавната банка People’s Bank of China (PBoC). Целта и задачите на валутата са да увеличи циркулацията на RMB и международния обхват – с евентуални надежди RMB да стане глобална валута като американския долар. Китай наскоро създаде инициатива за ускоряване на приемането на Blockchain, с цел да победи конкуренти като Facebook Libra – валута, за която изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг твърди, че ще се превърне в следващата голяма FinTech иновация. Китай изрично заяви, че Facebook Везни представлява заплаха за суверенитета на Китай, настоявайки, че цифровите валути трябва да се издават само от правителства и централни банки. DCEP не е включен в борсите за криптовалути и няма да бъде за спекулация на стойност.

Актуализация: На 22 юни беше съобщи че Китай вече е завършил вътрешната инфраструктура на DCEP.

За да научите повече за биткойните, криптовалутите и като цяло как да започнете. Вижте моя курс, създаден в сътрудничество с Джеф Кирдейкис от Uptrennd- Bitcademy: Научете, инвестирайте & Търгувайте с биткойни – за по-малко от час

DCEP е единствената законна цифрова валута в Китай

DCEP е валута създаден и санкциониран от китайското правителство. Това не е стабилна монета на трета страна като криптовалутния маркер на Tether „CNHT“, който също е фиксиран към RMB в съотношение 1: 1. DCEP е единствената законна цифрова валута в Китай (криптовалути като Биткойните не са законно платежно средство в Китай).

Хуанг Кифан (Председател на Китайския център за международен икономически обмен) заяви, че те работят по DCEP от пет до шест години и е напълно уверен, че той може да бъде въведен като финансова система на страната. Понастоящем се пуска, като Китайската народна банка издава валутата.

DCEP може да постигне събиране в реално време на данни, свързани със създаването на пари, счетоводството и т.н., като предоставя полезна справка за предоставянето на пари и прилагането на паричните политики

Хуанг Кифан на форума China Finance 40

Защо Китай предлага цифрова валута?

Значението на DCEP е, че е проектиран като заместител на Резервни пари (M0) система, намалявайки разходите и триенето на банковите преводи. то е предложи че DCEP ще облекчи рисковете от офлайн транзакции с хартиени пари като анонимно фалшифициране, пране на пари и незаконно финансиране. Това е така, защото регулаторите могат да наблюдават по-добре транзакциите с цифрова валута, което според някои ще подобри значително финансовия и паричен надзор. DCEP може също да намали разходите, свързани с поддържането и рециклирането на банкноти и монети.

По принцип DCEP е готов да се превърне в цифрова версия на RMB.

Освен това издаването на DCEP допринася за насърчаване на интернационализацията на RMB и промяна на настоящата система за трансгранични плащания. Това е така, защото преди стартирането на системата за трансгранични междубанкови разплащания на RMB (CIPS) в началото на октомври 2015 г., трансграничното клиринг и сетълмент на RMB се извършва главно чрез CHIPS (система за междубанкови разплащателни клирингови къщи) или SWIFT (Общество за световна междубанкова Финансови телекомуникации). Някои обаче смятат, че както системите CHIPS, така и SWIFT имат фатални недостатъци. Първо, CHIPS е американска компания. Докато SWIFT, по-специално, се разглежда като повод за безпокойство за китайците, тъй като поради неговата позиция в международната банкова система е почти необходимо да се използва SWIFT за междубанкови преводи в различни страни. По този начин, който контролира центъра за данни на SWIFT, ще има достъп до информация за почти всички трансгранични парични преводи, които някои в Китай смятат, че са САЩ. Това е така, докато докато SWIFT твърди, че е неутрална международна организация, 12 от 25-те директори са или от САЩ и нейните съюзници. Също така си установи се, че данните за транзакциите са били предоставени на САЩ. Следователно се смята, че Китай е възпрепятстван от САЩ чрез системата SWIFT, и така, при интернационализирането на RMB – Китай се нуждае от собствена банкова система в световен мащаб – т.е. DCEP.

Следователно китайците смятат, че е необходимо да се създаде нова мрежа за клиринг на валути.

Според китайски медии DCEP се разглежда като „3-та вълна”Насочена към САЩ.


История и развитие на DCEP

Разработването на DCEP започна през 2014 г. със създаването на изследователски институт, посветен на цифровите валути и разглеждащ как да подобрим китайската юанска система с технологията блокчейн. Въпреки това през 2014 до 2018 г. процесът на разработка се забави, вероятно защото децентрализираният характер на биткойн или блокчейн е несъвместим с естеството на ренминби като законна национална валута. Нещата бързо се засилиха към края на 2019 г. и това беше пряко свързано с подготовката на Facebook за стартиране на Везни, особено като членове партньори на Асоциацията на Везните и валутите, от които Везните трябваше да бъдат подкрепени, съзнателно отхвърлиха Китай. Следователно, усещайки разгара на конкуренцията, централната банка на Китай изпитва огромен натиск да спешно ускори глобалната конкуренция към цифрова валута.

Бивш заместник-председател на Националния съвет за социално осигуряване на PBoC съобщи на 22 юни 2020 г. Китай вече е завършил вътрешната инфраструктура на DCEP. В крайна сметка други китайски градове, чуждестранни фирми и места за провеждане на зимни олимпийски игри през 2022 г., организирани от Китай, ще участват в пилотното тестване на DCEP (виж по-долу).

DCEP не е за спекулации

Китай ясно заяви, че националната им цифрова валута не е за спекулации. Му Чанчун, ръководител на Института за цифрова валута на Народната банка на Китай, го направи „цифрова форма на юана“. Това е централизирана, държавна емитирана валута и щеше да има няма спекулации с неговата стойност. Това е за разочарование от онлайн общността в Китай, където някои потребители на мрежата коментират „Така че няма да има забавление в нея“ на Sina.com

Валутата не е за спекулации. Това е различно от биткойн или стабилни токени

Му Чанчун, Институтът за изследвания на цифрови валути на PBoC

Също така не е възможно да се добива DCEP или да се залага в мрежата на DCEP.

Внедряване и разпространение

Според списание Caijing, пилотни институции за DCEP ще бъдат 4-те основни държавни банки, т.е. Китайската строителна банка, Китайската земеделска банка, Китайската банка и Китайската индустриална и търговска банка. Това първоначално внедряване ще служи като официален производствен тест за валутната система, където мрежата и сигурността ще бъдат валидирани. Във втората фаза DCEP ще бъде разпространен до големи финтех компании като Tencent и Alibaba, за да се използва в WeChat Pay и AliPay съответно.

DCEP ще работи по двустепенна система

Издаването и разпространението на DCEP ще се основава на двустепенна система.

Първото ниво ще бъдат транзакции между PBoC и посредници. Тези посредници биха били финансови институции (например 4-те основни държавни банки, т.е. Китайска строителна банка, Китайска земеделска банка, Китайска банка и Китайска индустриална и търговска банка) и нефинансови институции като Alibaba, Tencent и UnionPay . Тук PBoC би проблем DCEP към посредниците.

Второто ниво ще бъде между споменатите по-горе посредници и участници на пазара на дребно, като компании (напр. Магазини за търговия на дребно) и лица като вас и I. В този ред посредниците, получили DCEP, ще разпределя тя на участниците на дребно, за да може тя да циркулира през пазара, напр. чрез хора, купуващи неща по магазините и т.н..

Основната разлика в издаването и разпространението на DCEP в сравнение с традиционните парични средства обаче е фактът, че DCEP ще се прехвърля чрез електронни портфейли, а не чрез банкови сметки.

DCEP двустепенна системаDCEP ще работи на двустепенна система (Кредит за изображение: https://www.rieti.go.jp/en/china/19122701.html)

Китай завърши вътрешната инфраструктура за DCEP

Китай вече е завършил бекенд инфраструктурата на DCEP, както и настройката на параметрите, изследванията и развитието на нейните функции, съвместното тестване за отстраняване на грешки и т.н., въпреки че все още се изисква текущо тестване. Според потребители на мрежата, които са получили екранни снимки от затворената бета версия, портфейлът DCEP ще поддържа няколко основни функции, включително: обмен на цифрови активи, управление на портфейли, възможност за търсене на минали транзакции. Други функции включват плащане чрез QR код, парични преводи и мобилни плащания.

ИзображениеИзображения на портфейла DCEP и интеграция в приложението Alipay и Bank of China (източник: Twitter Матю Греъм)

Изглежда, че други снимки, циркулиращи онлайн, са на портфейла DCEP на Bank of China. Както се вижда от изображението, портфейлът ще позволи валутата да бъде изпратена, получена и конвертирана и т.н., както и прост и ясен интерфейс, показващ историята на транзакциите на потребителя.

Портфейл BOC DCEPПортфейл BOC DCEP

Как ще бъде тестван DCEP?

На 17 август 2020 г., CCTV 2, китайската национална телевизия потвърди, че DCEP първо ще се подложи на пилотно тестване в това, което те наричат ​​„метод 4 + 1“. Тоест, първо ще има затворени пилотни тестове в Шенжен, Ченгду, Суджоу, Xiong’an и някои места, където ще се проведат зимните олимпийски игри през 2022 г..

Докладите от CCTV също потвърждават, че някои държавни служители в Суджоу са получавали част от заплатите си чрез DCEP.

Анализаторите смятат, че преди пилотната програма да бъде разширена в голям мащаб, паричните власти ще трябва да решат ключови проблеми като технически и пазарни въпроси, така че хората да свикнат по-добре да използват цифрови валути.

В крайна сметка тестовете ще бъдат разширени до 28 града и провинции, включително Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Хонконг Макао Greater Bay Area. Разширяването означава, че обхватът на пилотното тестване може да включва потенциална потребителска база от около 400 милиона души – 29% от населението на Китай.

Чуждестранни фирми като McDonalds, Starbucks също ще тестват DCEP

Заедно с някои местни хотели, безпилотни супермаркети, пощенски шкафчета, пекарни, книжарници и фитнес зали, чуждестранни фирми като Starbucks, McDonald’s и Subway са обявени за компании, които ще участват в тестването на DCEP. Съобщението е направено на 22 април 2020 г. на събитие, организирано от Националната комисия за развитие и реформи и общо 19 компании ще участват в тестването.

Безпилотният супермаркет на Jingdong ще бъде едно от първите места за тестване на DCEP

Китайското видеонаблюдение потвърди, че в Xiong’an, McDonalds и 19 други компании вече са започнали да тестват DCEP.

Търговците трябва да приемат DCEP

Централното правителство е определило всички търговци, които са приемали цифрови плащания (като Apple Pay, AliPay и WeChat), да плащат трябва да приемете DCEP. Това ще даде на DCEP широко признание в цялата страна в Китай, като всеки търговец е длъжен да участва или е изправен пред потенциална загуба на лиценза си за бизнес. Това ще направи DCEP най-приетата цифрова валута в света.

Huawei Pay за поддръжка на DCEP

На пресконференция на 30 октомври 2020 г., Huawei, със своите тесни връзки с китайското правителство обяви, че Huawei Mate40 е първият смартфон, който ще позволи хардуерен портфейл за DCEP. Huawei потвърди и в платформата за социални медии Weibo че ще има способността да инициира транзакции дори в офлайн ситуации. По петите на Huawei, конкурентната компания Tencent също заяви, че ще подкрепи DCEP на Платежна платформа WeChat.

DCEP тестване за широката общественост

10 милиона RMB в DCEP ще бъдат дадени на избрани жители на Шенжен

Шенжен ще дава на местните жители 10 милиона RMB (1,47 милиона щатски долара) в DCEP чрез лотария на 11 октомври 2020 г. Област Луоху в Шенжен ще разпространи общо 50 000 цифрови „червени пакета“, всеки съдържащ 200 юани (30 щатски долара) на жители, регистрирали се за тази лотария в iShenzhen, базирано на блокчейн приложение за обществени услуги, управлявано от правителството на Шенжен.

Победителите ще бъдат обявени на 11 октомври 2020 г. и могат да получат своя червен пакет DCEP чрез електронен портфейл в приложението Digital Renminbi. Ето снимка на това как изглеждат тези щастливи пакети:

Те ще могат да похарчат DCEP в 3389 определени магазина в Luohu от 12 до 18 октомври 2020 г..

Въпреки че само 50 000 цифрови пакета ще бъдат на разположение, лотарията DCEP все пак привлече близо 2 милиона жители на Шенжен (15% от населението), за да се регистрират. Това означава, че само щастливи 2,61% от кандидатите могат да се доберат до някакъв DCEP. Това е първият път, когато PBoC включва широката публика в тестването.

Победителите получиха текстово съобщение на 12 октомври 2020 г. с указание да изтеглят посоченото приложение на Android или Apple. В това приложение Digital Renminbi, което не е достъпно за публично изтегляне, потребителите ще трябва да отворят електронен портфейл, за да получат DCEP. Следователно някои хора се питат как възрастните или децата ще могат да използват DCEP, когато най-накрая се пусне.

Междувременно вече виждаме, че Китай проправя пътя за приемане на DCEP. От китайските социални медии вече виждаме, че DCEP обикновено ще се нарича „E-CNY“ или 数字 人民币 (превод: Digital RMB). Автоматите за билети на метрото в Шънджън вече са активирали функцията за допълване на вашите метро карти с DCEP, а някои търговски помещения имат знаци „DCEP приети тук“.

Метро Шенжен и магазини, асфалтиращи пътя, за да приемат DCEPМетро Шенжен и магазини, асфалтиращи пътя, за да приемат DCEP (Кредит за изображение: Weibo)

DCEP тестване в Суджоу

Това второ раздаване на DCEP ще бъде в Суджоу, Китай и ще започне на 12 декември 2020 г. Този път ще има общо 10 000 победители, които ще могат да прекарат DCEP в определени магазини. Изборът на 12 декември е ключов, тъй като се смята за поредния голям фестивал за пазаруване в Китай, подобен на „двойния единадесет“ на 11 ноември всяка година.

Повече тестове в Шенжен през 2021 г.

На 11 януари 2021 г. Шенжен отново издава DCEP на стойност 20 милиона юани за публично тестване. Късметлиите ще имат време до 17 януари 2021 г., за да похарчат червените си пликове.

Кои китайски търговци вече поддържат плащания с DCEP?

Повече от 10 000 търговци са участвали в тестването на DCEP. По-специално следните големи онлайн търговци вече имат поддръжка за цифровата валута в Китай: JD.com (най-голямата платформа за електронна търговия в Китай), Didi (услуга за извикване на езда), Meituan

(услуги за доставка на храна), Bilibili (платформа за видео стрийминг).

Хонконг ще участва в трансгранично тестване на DCEP

На 4 декември 2020 г. Паричен орган на Хонконг (HKMA) потвърдено тя работи с Института за цифрова валута на Китайската народна банка по техническо пилотно тестване на DCEP за трансгранични плащания. В момента тече предварителна техническа подготовка за такова изпитване. HKMA е оптимист относно използването на DCEP за трансгранични плащания, тъй като RMB вече се използва в Хонконг и огромната популярност на трансграничния туризъм между Китай и Хонконг.

Китайската строителна банка пуска портфейла DCEP

На 29 август 2020 г. Китайската строителна банка (CCB) стартира плавно портфейла DCEP. Потребителите на една от големите четири държавни търговски банки в Китай откриха, че функцията за портфейл DCEP е налична в мобилното им приложение. Потребителите дори успяха да отидат до дигиталния портфейл от юани и да го активират чрез регистриране на своите мобилни телефонни номера.

Очевидно новините за това се разпространиха като горски пожар сред китайската криптовалутна общност и социалните медии. Съобщава се, че някои потребители дори са могли да извършват малки транзакции, като свързват своите CCB акаунти с портфейла DCEP. Според изображенията по-долу, които бяха разпространени, изглежда, че при активиране на портфейла на потребителите ще бъде присвоен определен идентификатор на портфейла за транзакции между портфейла и техните банкови сметки (ляво изображение). Основният интерфейс (централно изображение) също показва няколко функции като депозити / тегления, преглед на подробна информация за транзакциите, свързване на банковата ви сметка с портфейла DCEP, възможност за „подарък“ на червени пакети, изплащане на кредитни карти, надстройка и анулиране на портфейла DCEP . Правото изображение също показва възможността да плащате / получавате / прехвърляте средства с просто кликване или да можете да сканирате портфейла на други потребители. Функцията „червен пакет“ също е интересна, тъй като отнема страница от популярната функция на червения пакет на WeChat, която позволява на хората да подаряват парична сума на други. Само получателят вижда дарената сума, когато „отвори“ пакета. Тази функция е невероятно популярна по време на китайската Нова година, където мениджърите или шефовете биха обсипали виртуални червени пакети в чат групата на WeChat на тяхната компания, за да могат служителите да събират с вълнение.

И накрая, потребителите могат да изпращат / получават цифровата валута на други, като въвеждат своя уникален идентификатор на портфейла или телефонния номер, свързан с банковата сметка.

Портфейл CCB DCEPПортфейл CCB DCEP

CCB обаче деактивира функцията за портфейл DCEP от публичен достъп, но не преди да спечели огромно внимание. Потребителите, търсещи този портфейл сега, ще получат само съобщение за грешка, в което се казва, че функцията все още не е официално достъпна за обществеността.

Tencent да бъде основен партньор на DCEP

Tencent’s Meituan Dianping има е бил в преговори с изследователското крило на PBoC за реалния свят за DCEP. Meituan Dianping може да се похвали с милиарди долари в ежедневни транзакции на платформата си за мобилни приложения, предлагащи услуги като доставка на храна (подобно на UberEats), B&B резервации (подобно на AirBnb), услуги за каране на автомобили, споделяне на велосипеди, пазаруване на хранителни стоки и др. По принцип за тези в Китай, всички ваши ежедневни нужди могат да бъдат задоволени в екосистемата на Meituan.

Изследователското крило на PBoC също води преговори с друга компания, подкрепена от Tencent, Bilibili Inc., която предоставя услуги за видео стрийминг. Така че, докато спецификите на партньорството тепърва ще бъдат финализирани, вероятно това сътрудничество ще бъде огромно за масовото използване на DCEP в Китай.

Тези компании се присъединяват към съществуващ гигант като Didi Chuxing, приложение за приветстване, което се сля с Uber China още през 2016 г. и също има ежедневни транзакции на стойност милиони долари.

Meituan екосистемаMeituan екосистема (Кредити за изображение: GGVCAPITAL)

Каква е разликата между DCEP, Везни, Биткойн и Кеш? Сравнение

Ето сравнение на различните характеристики между DCEP, Везни, Биткойн и Кеш:

DCEP ВЕЗНИ БИТКОЙНИ ПАРИ В БРОЙ
Анонимен? Може да бъде направен анонимен Да Да Да
Вид на използваната блокчейн технология? Интелигентен договор, асиметрична криптография и др. Консорциум блокчейн Публична блокчейн Нил
Ефективност? Високо Високо Ниска Ниска
Децентрализиран? Не Частично Да Не
Летливост? Ниска Ниска Високо Ниска
Преносимост? Високо Високо Среден Ниска
Сигурност? Високо Високо Високо Ниска
Поддръжка за офлайн плащания? Да Не Не Да
Скорост на транзакцията (TPS / sec)? 220 000 1000 7 Неприложимо
Състояние? Подлага се на тестване В развитие В обращение В обращение

За повече подробности вижте нашата статия за DCEP, Везни, Биткойн и Пари в сравнение.

Плащане чрез контакт с NFC

Според Официален Sina Blockchain, DCEP ще има базирани на NFC опции за плащане, които нямат изискват устройствата да са онлайн по време на прехвърлянето. Това ще бъде подготвено за директна замяна на хартиени пари, тъй като DCEP ще може да се използва в райони без интернет покритие. В допълнение, DCEP не изисква мобилното устройство да бъде обвързано с банкова сметка – което означава, че небанкираното население също ще има достъп до цифровата валута.

С функцията за плащане с докосване на DCEP хората могат да превеждат пари, като просто докосват два телефона, без да използват интернет. Така че DCEP също не е точно като блокчейн, а по-скоро е техен собствен вариант.

DCEP банкомати?

Китайски източници на новини съобщават, че Китайската земеделска банка ще бъде първата банка, пуснала на пазара банкомати DCEP, които ще имат цифрови RMB функции.

Мандат за приемане на Blockchain

Китай създаде инициатива за цялата страна, за да прокара напред приемането на блокчейн Президентът Си Дзинпин нареди, че „развитието на блокчейн технологията в страната трябва да се ускори“ на 24 октомври пред Политическото бюро. Тази реч се повтаря и от Ли Вей, ръководител на Китайската народна банка. През април 2020 г. Китай стартира Blockchain Service Network, за да обедини всички проекти, свързани с Blockchain в нацията.

Китай прие „Blockchain, а не Cryptocurrency“, с което се подчертават предимствата на Blockchain. От друга страна, криптовалутите, които са родни на Blockchain, се потискат, тъй като борсите за криптовалути и ICO са забранени в страната.

Очаква се Китай да похарчи 1,42 милиарда щатски долара за разработване на блокчейн до 2020 г.

Statista Research Доклад

DCEP е централизирана валута

DCEP е цифрова валута, която се управлява от централизирана частна мрежа – Централната банка на Китай има пълен достъп и контрол върху валутата. Това е огромен контраст с Биткойн, който има отворена децентрализирана мрежа, където няма централизиран лидер. В случая с DCEP централната банка на Китай има способността да създава или унищожава DCEP.

Търговия с DCEP? Какви платформи поддържат DCEP?

Само часове след обявяването на DCEP са изброени различни (потенциално измама) китайски борси ВОН или нокаутиращи клонове на DCEP. Важно е да знаете, че понастоящем DCEP се разпространява само до банки, работещи с PBoC, и няма да бъде достъпен за обществеността. Ако искате да разберете кои са уважаваните борси, разгледайте нашето най-добро ръководство за борси с криптовалути. Настоятелно се препоръчва да НЕ търгувате с DCEP, докато той официално не бъде пуснат, тъй като няма гаранции, че борсите имат достъп до цифровата валута.

Нокаутиращите клонове на DCEP вече търгуват в (потенциално) борси за измама.

Как да закупите DCEP?

Понастоящем DCEP е достъпен само за други банки, работещи с Китайската народна банка. Това в крайна сметка ще бъде отворено за широката общественост през 2020 г. В момента няма борси за криптовалути, които търгуват с DCEP.

DCEP предизвикателство ли е към паричната система на САЩ?

Преобладаващата гледна точка изглежда да, както от китайска, така и от гледна точка на САЩ. Според статистиката на Световната банка 1,7 милиарда възрастни по целия свят използват пари в брой, тъй като нямат банкови сметки. Две трети от това население обаче притежават мобилен телефон, който може да се използва за извършване на парични транзакции. Това се случва в Китай, където мобилни плащания като Alipay или WeChat Pay имат над 1,7 милиарда клиенти в Китай. Понастоящем двете компании за онлайн плащания обработват повече плащания месечно, отколкото Paypal през цялата 2017 г. (т.е. 451 милиарда щатски долара). Много често в Китай се виждат улични търговци, които приемат плащането на Alipay или WeChat.

Alipay и WeChat се приемат в магазин за наем на ATV

С изградената инфраструктура за плащане на мобилни портфейли, тяхното сътрудничество с PBoC може да бъде отговорът за разпространението на DCEP в чужбина. Това би отговаряло на китайската „Инициатива за пояса и пътя“, чиято цел е да се изгради нов търговски път, свързващ Азия с Европа и Африка. Идеята е, че когато DCEP се използва от мобилни портфейли, популациите по Пояса и Пътя могат да бъдат свързани, заобикаляйки напълно съществуващата финансова инфраструктура и давайки възможност на необезпечените да плащат за онлайн покупки и да печелят спестяванията си.

Доверието в председателя на Фед достига най-високата точка от ерата на Грийнспан ...Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

В САЩ правителството не вижда търсене на цифрова валута. В писмо от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл той смята, че много от предизвикателствата, които една цифрова валута възнамерява да реши, не се отнасят за САЩ. Според него пейзажът на плащанията в САЩ вече е силно конкурентен и иновативен, с много възможности за цифрови плащания за потребителите. Пауъл също коментира, повтаряйки настроенията на онези американски законодатели, които се противопоставят на Везните, че дигиталното плащане, при което бихте могли да проследите всяко плащане, би било непривлекателно за САЩ.

Докато комисията по финансови услуги на Парламента също вижда, че Везните потенциално повдигат опасения за националната сигурност, наблюдатели смятат, че предизвикателството от Китай не се приема сериозно. Защото от друга страна, Китай се притеснява, че Везните ще засилят господството на щатския долар и следователно работи по бързо проследяване на пускането на DCEP. И е вероятно Китай да надмине заплахата от Везни.

От по-широка перспектива някои приемат, че DCEP може да се използва като оръжие срещу САЩ в икономическа война. Това е така, защото с приемането на DCEP през пояса и пътя Китай ще има силата на пълен надзор и контрол върху икономическата активност на потенциално половината от световното население. DCEP ще позволи на Китай да проследява разходите и транзакциите на всички и може да конфискува или заключи цифровите активи на клиентите в техните мобилни портфейли. Вече видяхме това в Китай, където заедно със своята „система за социални кредити“, на милиони хора вече е забранено да купуват самолетни билети с помощта на мобилните си портфейли.

Поява в дебатното предаване на китайската телевизия „Tiger Talk”

На 29 август 2020 г. се появих в телевизионното предаване „Tiger Talk“ (一 虎 一席談) на телевизия Phoenix по телевизията. Tiger Talk е едно от най-дълго излъчваните предавания на телевизия Phoenix, всяка седмица в тях се провежда дебат по основен обществен проблем или събитие и ще покани експерти, учени и гости да участват в дискусията. Бях поканен от Phoenix Television като задграничен анализатор, за да обсъдя темата на седмицата, а именно „DC / EP: освобождаването на цифрова валута от Китай, ще разклати ли хегемонията на американския долар?“. Можете да гледате епизода тук.

Бокс копае тигър беседаГостуване в Tiger Talk

Последици от DCEP върху биткойн и криптовалути

На първо място винаги трябва да се има предвид, че DCEP и биткойн / криптовалути са значително различни. Основните разлики са, че DCEP не използва непременно блокчейн технология и че това е централизирана валута под контрола на централизиран орган. Научете повече за разликите между DCEP, Везни, Биткойн и Кеш.

Мащабното популяризиране на DCEP по националната телевизия през август 2020 г. със сигурност подготвя и подготвя китайските граждани за цифрова версия на RMB. Постепенното пускане на DCEP също ще свикне обикновения гражданин с реалното използване на цифрови валути.

В резултат на това много хора развълнувано спекулират с възможността за мост между DCEP и различни съществуващи блокчейн проекти – като някои проекти обявяват, че ще бъдат първият проект, стартирал на DCEP. Трябва обаче да се има предвид, че не знаем пълните технически подробности за DCEP, така че не знаем как ще работи този мост между блокчейн и DCEP, ако изобщо. Също така, факт е, че в момента Китай е много враждебен към криптовалутите, това се дължи най-вече на редица измами с криптовалути – като Plus Token. В резултат на това китайското правителство затвори няколко банкови сметки, за които се установи, че участват в преводи на криптовалути, и забрани всички ICO, няколко големи борси за криптовалута като Binance и OKEx и някои бюра за борсата. Следователно много криптовалутни кръгове и дискусии се случват под земята, например в частни групи WeChat.

В объркващ обрат обаче официалните медии на ККП X 消息, Xinhua и CCTV изтласкват заглавия, че крипто активите са най-ефективните активи до момента. Dovey Wan, партньор-основател на Primitive Ventures, отбеляза, че истинското намерение зад този медиен тласък е трудно да се тълкува, но досега китайската криптовалутна общност вижда това като сигнал, че крипто е достигнал върха си. Междувременно, на западния фронт в Twitter, хората гледат на това като на ярък сигнал. В момента, без никакви допълнителни ходове или новини в Китай за DCEP или на криптовалутния фронт, можем само да изчакаме и да видим какъв ще бъде следващият ход на Китай.

Хм, това е интересно пропагандно настроение от официалните медии на ККП като „参考 消息“, Xinhua и CCTV2

заглавието „cryptoasset е най-добре представящият се актив от началото на годината“ беше представено на всички пътища, вестници, онлайн медии и телевизия

Рядко се срещат такива координирани усилия pic.twitter.com/2g6VDsV5SE

– Dovey “Rug The Fiat” Wan&# 129680;&# 129430; (@DoveyWan) 25 септември 2020 г.

Ще накара ли DeFi правителствата да приемат окончателно CBDC?

Децентрализираните финанси (DeFi) могат да се считат за звездата на криптовалутата и блокчейн от 2020 г., след като съживиха пазара на криптовалути и донесоха някои така необходими съживяване и позитивност. Но какво е DeFi? Накратко, DeFi се опитва да привлече традиционното банкиране към развиващите се индустрии, но с обрат: то ще бъде с отворен код, децентрализирано, евтино и ще отреже посредниците.

И така, какво могат да направят централните банки и правителството, за да запазят своето доминиращо статукво, като същевременно се възползват от технологията, която DeFi може да донесе? Отговорът може да бъде създаването на CBDC. В Форбс статия, авторът предполага, че CBDC би бил положителен ход за правителствата, тъй като токенизира парите, като същевременно позволява на потребителите да се възползват от предимствата на по-евтините и по-бързи транзакции.

Статията засяга и отразяването ни на DCEP и обсъжда напредъка на Китай в тестването на DCEP в контраст с напредъка по въвеждането на CBDC в САЩ. Предполага се, че правителствата и институциите обаче ще трябва бързо да наваксат, тъй като всяка седмица се създават нови DeFi решения за плащания, ипотеки, застраховки и т.н., а този легион от финтех иноватори расте. Тези новатори оспорват статуквото и с нарастващите предимства на DeFi, скоро може да има истински претендент, който да се бори за вниманието на гражданите-потребители.

Кога ще бъде официално пуснат DCEP?

Все още няма конкретен график за официалния дебют на DCEP. Въпреки че засега някои експерти разкриха пред China Daily, вестник в Китай, че преди официалното стартиране на DCEP, може да има нужда от корекции на първоначалните планове, тъй като ситуацията е много по-сложна. Експертите разкриват също, че не е ясно дали DCEP може да дебютира през втората половина на 2020 г., въпреки че плановете за неговото развитие със сигурност са разширени от PBoC.

Забележка: Предишни публикации са посочили националната валута като CBDC.

Актуализирано: 7 октомври 2020 г. относно това дали DeFi ще подтикне правителствата да приемат CBDC.

Поддържа ли DCEP златото?

Простият отговор е „Не“. По скорошен епизод на Kitco News, журналистът Макс Кайзер твърди, че Китай ще стартира златна криптовалута, с намерение да унищожи щатския долар като резервна валута. Той добави, че Китай вече е натрупал цели 20 000 тона злато. Това обаче е просто спекулация – Китай не планира да се върне към Златния стандарт, нито да издава златни криптовалути.

Ще бъде ли DCEP оперативно съвместим с други криптовалути

Има много планове за изграждане на шлюзове, които позволяват размяната на DCEP с други криптовалути. Проекти като Algorand заявиха, че искат да подкрепят DCEP и да изградят възможни мостове за размяна на тези валути. Тъй като обаче техническите подробности за DCEP не са напълно разкрити, такива мостове все още не са построени.

Източници:

https://www.forbes.com/sites/lukefitzpatrick/2020/10/06/defi-may-push-governments-to-adopt-cbdcs/#2d2c1f6f3f5e

https://www.asiacryptotoday.com/how-china-and-the-world-reacted-to-xi-jinpings-blockchain-comments

https://venturebeat.com/2019/09/15/wake-up-us-federal-reserve-china-just-showed-how-digital-currency-is-done/

https://www.reuters.com/article/us-china-blockchain-idUSKBN1X704A

https://u.today/just-in-chinese-central-bank-to-launch-digital-currency-called-dcep

https://beincrypto.com/chinas-dcep-to-be-worlds-first-national-digital-currency-says-ccie-vice-chairman/

https://qz.com/1710850/chinas-central-bank-could-gain-from-a-digital-yuan-cbdc/

https://www.asiacryptotoday.com/news/china-digital-yuan-dcep/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector