Бюлетин # 11

Седмица в преглед

Регулаторите наваксват … но кого всъщност защитават?

Органът за финансово поведение на Обединеното кралство (FCA) ще бъде забрана за продажба на криптовалутни деривати за потребителите на дребно от януари 2021 г. Забраната ще обхваща борсово търгувани ноти (ETN), крипто фючърси, опции, CFD и други деривативи. Докато директно търгувате с криптовалути и суровини и дигитални валути на централната банка, напр. Китайският DCEP няма да бъде покрит.

Тяхната обосновка беше, че дериватите от криптовалута не са подходящи за потребителите поради вредата, която причиняват. По-конкретно, присъщият характер на тези продукти означава, че няма надеждна основа за оценка и че преобладават пазарните злоупотреби и финансовите престъпления. От гледна точка на потребителя, FCA прие мнението, че те имат недостатъчно разбиране за криптоактивите и липсва легитимна инвестиционна необходимост от тях да инвестират в тези продукти.

Кога интервюиран от CoinTelegraph, Coinshares, британска компания, предоставяща криптовалута ETN, изрази разочарованието си от забраната. Coinshares припомня, че са участвали активно в процеса на консултации и са лобирали срещу него. И все пак FCA игнорира причините, изтъкнати от Coinshares и други участници в индустрията срещу забраната, или ги отхвърли с малко допълнителна информация. Освен това те считат, че FCA е дал ясно да се разбере при първоначалните консултации и при изготвянето на правила, че те не вярват, че цифровите активи, включително Bitcoin, имат някаква стойност, което предполага, че FCA отдавна е взел решение по въпроса.

Coinshares също изразява загриженост, че вместо това забраната ще има обратен ефект, като кара инвеститорите на дребно в Обединеното кралство към нерегламентирани борси за криптовалути.

Също така считаме тази забрана за стъпка назад за инвеститорите, които сега са лишени от опции. Разглеждайки причините, изтъкнати от FCA, изглежда, че те биха искали да запазят статуквото, вместо да предоставят място за иновации. И изключването му въз основа на невежеството на потребителите, преди те дори да имат шанс да го разберат. И всъщност според FCA Декларация за политиката по този въпрос 97% от анкетираните в консултацията на FCA противопоставен забраната. Което поражда въпроси за това кой FCA наистина се интересува от защитата.

RAMP DeFi ($ RAMP) се продава за 4 минути

RAMP Defi се проведе публична продан в 22:00 часа на 10 октомври (какъв перфектен момент). Продажбата беше пълна с няколко трудни въпроса, но това не попречи на запалените покупки от изкупуването на символичната продажба за по-малко от 4 минути. Като цяло това показва, че търсенето на добри проекти все още е изключително силно.

Междувременно финансовите тежести имат голямо значение за биткойните

Square Inc. (NYSE: SQ), американска компания за мобилни разплащания и създател на приложението Square Cash – приложение, използвано за покупка и продажба на криптовалути съобщи той е закупил 50 милиона щатски долара в биткойн. Това възлиза на 4 709 BTC при средна цена от 10 617,96 USD за BTC.

Компанията нарича биткойн инструмент за „икономическо овластяване“ и че покупката е в съответствие с тяхната визия за изграждане на продукти, базирани на по-приобщаващо бъдеще. Те също така вярват, че Биткойн, „… има потенциал да бъде по-вездесъща валута в бъдеще“.

Но Square не е първият, който прави това, в началото на 2020 г. фирмата за бизнес разузнаване MicroStrategy вече инвестира половин милиард долара в Bitcoin.

Тази новина даде на пазарите така необходимия полъх на позитив. Цените за биткойни се движеха под 10 750 щатски долара по-рано тази седмица и след новините без усилия се върнаха на над 11 250 щатски долара. Сега остава да видим дали тази позитивност може да бъде потвърдена.

Измамите със земеделие DeFi / добив съсипват нещата за пространството?

Не минава и ден в нашия Telegram /Раздор без дискусии относно потенциални проблеми с проекти за селско стопанство DeFi / или по-лошо, откровени измами. Моля, обърнете внимание, че някои от тези повдигнати въпроси подлежат на допълнителна проверка, така че, моля, направете свое собствено проучване. Ето какво разгледахме тази седмица в нашия Telegram / Discord сам:

 • Amplyfi.money: Килимът се изтегли, след като събра 2500 ETH от инвеститорите. Техните социални медии и уебсайтове са изчезнали
 • Бирена градина финанси: Основателят държи над 50% от предлагането на символи в личния си портфейл. Когато нашата общност поиска повече подробности, като например github връзка за проекта или таймлокове за токените, те бяха забранени от групата Telegram.
 • Burn Vault Finance ($ BFV): Твърди се, че е издърпан килим. Техният Telegram и социалните медии вече не съществуват.
 • CBDAO ($ BREE): Проектът има предпродажба за токени $ SBREE, които ще бъдат заменени с $ BREE. Един от администраторските портфейли експлоатира бекдор в договора за токени SBREE, отсече 50 000 SBREE, преобразува го в BREE и го продаде на пазара, като понижи цената на BREE за сметка на други притежатели. 50 000 BREE бяха продадени за под 200 ETH.
 • Degenballz: залагането може да открадне 1% от вашите LP токени.
 • Emerald Mine (EMD): Потребителските токени на стойност близо 2,5 милиона щатски долара, за които се предполага, че са заключени по интелигентен договор, бяха преместени в друг акаунт. За щастие борсата за криптовалута ChangeNow успя да спре продажбата на 135 020 EOS. Това обаче представлява само малка част от общата крадена сума.
 • Lv.финансиране: Фалшиви резултати от одита, след като инвеститорите депозираха средствата си, те установиха, че не могат да се оттеглят. Екипът е изчезнал.
 • Ферма на миньоните: Има сладки Minions, но ще има достъп до всичките ви активи, когато свържете портфейла си към сайта на Minions Wallet.
 • Пържоли. Финансиране: Разработчиците очевидно са имали проблеми при взаимодействието със собственото си заключване. Въпреки че някои смятат, че това може да се дължи на проблем с техния код, а не на недобро намерение.
 • Домати.финансиране: Хакерът задейства просто предоставяне на разрешение и изтегли токени.
 • UniCat ($ MEOW): Задните врати в интелигентните договори позволиха на UniCat да запази контрол над жетоните на потребителите дори след изтеглянето им от пула. Предполага се, че са откраднати крипто на стойност около 200 000 щатски долара.
 • Unirocket ($ URCKT): Очевидно изтеглен от килим, не може да бъде намерен в социалните медии.
 • Yfdex.finance: Проектът се популяризира в Twitter за 2 дни, взе общо 20 милиона щатски долара инвестиционни средства и се укри.

Тези инциденти са причинили на потребителите значителни загуби, дори повече, когато някои хора неразумно влагат повече, отколкото могат да си позволят да загубят. В резултат това сериозно засяга апетита им и дори способността да вярват в потенциала на DeFi. Нещо повече, това се отразява на интереса на хората към земеделието, което харесва или не, беше основното привличане на хората, тъй като някои ферми обещаха нечувана възвръщаемост, която не се среща в нито един друг клас активи. Сега с намаляването на лихвите и възвръщаемостта за земеделско производство поради това, колко плодотворни са тези измами и експлойти, съответният интерес към DeFi, като цяло, също губи пара. Това е огромен срам, като се има предвид, че DeFi имаше огромен потенциал да донесе финансови услуги на необезпечените и беше пряко предизвикателство към статуквото, извършено от институции и регулатори, както вече виждаме по-горе.

Ще накара ли DeFi правителствата да приемат окончателно CBDC?

След като DeFi придобива сила и нови проекти се появяват всеки ден, какво могат да направят централните банки и правителства, за да запазят своето господство, като същевременно се възползват от новите технологии и удобства, донесени от DeFi? Отговорът може да бъде създаването на цифрова валута на Централната банка (CBDC). В статия, публикувана в Форбс, авторът предлага правителствата да настояват за издаване на CBDC, тъй като това ще позволи на потребителите да се наслаждават на по-евтини и по-бързи транзакции. Статията засяга и отразяването ни на DCEP и противопоставя напредъка на Китай в тестването на DCEP със САЩ, който все още обсъжда темата.

Всъщност Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще използва възможността за емитиране на „цифрово евро“. Въпреки че все още няма конкретни планове, ЕЦБ признава търсенето на потребителите за цифрови плащания и то в техните Доклад за цифрово евро публикувано на 2 октомври 2020 г. отбелязва, че те ще бъдат „.. готови да въведат цифрово евро, ако възникне нужда“.

Във всеки случай, както се казва в статията на “Форбс”, правителствата трябва бързо да настигнат DeFi. Легионът от иноватори в пространството на DeFi се разраства и поради непреодолимите предимства на DeFi, съществува реален риск той да свали статуквото, дълго държано от правителствата и институциите в тяхна полза.

Предстоящи събития

11 октомври 2020 г.: Ще бъдат обявени резултати за Шенжен, китайската лотария DCEP. Победителите ще получат 200 юани (30 щ.д.) в DCEP и могат да ги похарчат в 3 389 участващи магазина. Очакваме с нетърпение победителите, които да публикуват как DCEP ще работи в действие!

12 октомври 2020 г. 3:00 ч: Boxmining на живо

15 октомври 2020 г.: Стартиране на Maincoin на Filecoin ($ FIL). Huobi Global ще стартира FIL в същия ден и ще бъдат отворени търговия, депозити и тегления.

* Всички часове са изброени в UTC, освен ако не е посочено друго.

Вижте тук за назад броеве на нашия бюлетин.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me