Deriswap: Поредната история за успеха на Андре Кроне?

Deriswap е най-новият и неиздаван проект на Андре Кроне, обявен за първи път в Среден пост на 23 ноември 2020 г. Андре е добре познат разработчик в пространството на Дефи („Бащата на Дефи“, както мнозина го определят) и известен е неговият интерес да се опитва да опрости живота на потребителите, когато се доближава до протоколи. Например Yearn Finance ($ YFI), стартиран през юли 2020 г., автоматично разпределя средствата на потребителите към различни базирани на суап протоколи DeFi въз основа на тяхната възвръщаемост, рискове и други фактори. Keep3r Network (която се появи през октомври), от друга страна, е платформа за проекти, които се нуждаят или желаят да възложат своите „работни места“ (операции) на трети страни.

Как се подобри Дефи с течение на времето?

Само преди година децентрализираните финанси (DeFi) звучаха толкова чуждо, привличайки само шепа закоравели крипто ентусиасти и поддръжници. Бързо напред към 2020 г. и пространството се превърна в някакъв подсектор на крипто, водещ до създаването на мрежи, които се отнасят до различни сектори. Повечето от тези платформи се концентрират върху отглеждането на добив чрез суапове. На борда се появиха и други опции и системи, фокусирани върху фючърсите.

За съжаление, докато тези системи донесоха решения, те също усложниха пространството. Например възникнаха нови въпроси като кой е най-лесен за използване, кой има най-добри добиви и т.н..

За щастие платформите за агрегиране на доходността като Yearn Finance, както казахме, дойдоха на помощ на доставчиците на ликвидност (LPs).

Проблемът със сегментирането обаче все още не е решен. Тук идва Deriswap. Протоколът осигурява капиталова ефективност чрез агрегиране на услуги, предлагани от други платформи като Uniswap, Bancor, Deribit, Primitive, Compound и Aave.

Какво е Deriswap? Какви проблеми се опитва да реши?

Андре КронжеАндре Кронже

Deriswap е децентрализирана платформа, съчетаваща суапове, опции, фючърси и заеми в един продукт.

Cronje искаше, наред с други неща, да предпазва потребителите на DeFi от високите разходи, възникнали при отдалечаване от паричния пазар, какъвто е случаят с мрежите, фокусирани върху опциите, като Hegic. Освен това визията на Cronje е да премине от сегрегирана към консолидирана ликвидност.

Някои предимства на обединената ликвидност включват по-малко приплъзване на цените и такси. Също така, той искаше да засили опциите, уредени с активи, вместо с парични средства.

Под микроскопа Deriswap е вдъхновен от Uniswap. В един интервю, Cronje отбеляза, че платформата е родена след добавяне на около 150 реда код към протокола Uniswap. Неща като математически функции обаче трябваше да бъдат разработени от нулата, за да се обърне внимание на уникални изчисления в новата система.

Какви продукти ще предлага Deriswap?

  • Суапове използвайте формулата „x * y = k“ на Uniswap’s Automated Market Maker (AMM) и позволете на LP да осигуряват ликвидност като двойки от две монети като Bitcoin (BTC) -Ethereum (ETH). Техните стимули произтичат от търговските разходи.
  • Настроики – Опции използвайте суапове, за да се хеджирате срещу волатилността. Например положителните търговски разходи отменят загуби от уредени опции. Deriswap използва оракули TWAP (претеглена по време средна цена), за да приложи опции в американски стил, които нямат твърдо кодирано време за сетълмент.

Deriswap интерфейсDeriswap интерфейс

Тъй като сетълментът се извършва по двойки, функциите кол и пут трябва да изчерпват активите от двете страни. Тоест, заявка за обаждане купува цялата сума, докато поръчката за продажба търгува абсолютната стойност.

Опциите за Deriswap позволяват на потребителите да максимизират таксите, независимо дали пазарът се движи настрани или е твърде нестабилен. В случай, че се движи настрани, например, има по-малко такси за търговия, но високи такси за опции. Когато е нестабилно, обратно, разходите за търговия се увеличават, докато таксите за опции се намаляват.

  • Фючърси – Фючърсите се движат по времевия елемент, намерен на суаповете. Това, обратно, е “просто нормална търговия” по думите на Cronje. Той позволява на едната страна в договор да плати премия, както и основния актив.
  • Кредити – Кредитите са естествена еволюция от фючърсите. Интересното е, че депозираните валути се свързват взаимно. Например, ако приемем, че сте депозирали BTC-ETH и искате ETH заем, BTC служи като обезпечение. След това се определя размерът на ETH, допустим за заем.

След като ETH бъде върнат, BTC се връща. В противен случай BTC се конфискува. Важно е да се отбележи, че заемите могат да се уреждат преди датата на падежа им.


Какви са предимствата на Deriswap?

Можем да мислим за платформата като реплика на Yearn, която не взаимодейства само със суапове като Uniswap и Bancor. Той разпределя капитали в цялата екосистема от опции, заеми и фючърси. Следователно можем да очертаем ключови моменти като:

  • потребителите могат да разполагат средства на избрани платформи от един интерфейс. Например, те биха могли да отделят 30 процента за Aave за захранване на децентрализираните заеми, 30 процента за Deribit за опции и 40 процента за Uniswap за търговия.
  • разпределянето на капитал на различни несвързани платформи позволява на доставчиците на ликвидност да използват една и съща сума пари за различни неща.
  • с различни сфери на Deriswap, които се допълват взаимно, LPs гарантират възвръщаемост, дори когато един пазар е неактивен или неблагоприятен. Например, когато пазарът има ниска волатилност, те могат бързо да се обърнат към опции и заеми. Това, докато силно нестабилният пазар предоставя възможност за убиване от търговия и фючърси.
  • Deriswap прави съществуващите DeFi продукти функционални и по-евтини
  • … и побира това, което Cronje нарича „мързелива ликвидност“. Това е ликвидност от LPs, които нямат време да бъдат активни на платформа. Вместо това те осигуряват ликвидност и се връщат след шест месеца, за да проверят доходността.

Кога стартира Deriswap?

Към днешна дата няма официална дата на пускане и не е разкрита много информация. Чрез поредица от туитове, статии и публикации в общността, обявяващи последното сътрудничество на Yearn Finance, разбрахме, че Deriswap ще бъде завършен и стартиран заедно с Сушип екип. Партньорството трябва да изгради следващата платформа за търговия Sushiswap на върха на Deriswap.

В това пост, можем също да прочетем, че двата екипа ще си сътрудничат „в стелт проект след освобождаването на Deriswap“.

За да потвърдят тази „аура на мистерията“ зад Deriswap и изобщо последните съобщения на Cronje, „криптоманите“ са добре дошли да залагат на това, което може да бъде този четвърти известен проект в последния му туит

Има ли токен Deriswap?

Cronje се счита от криптовалутната общност като притежаващ „Midas touch“, където всеки проект, до който се докосне, се превръща в злато. Ето защо хората се притесняват да разберат дали и кога Deriswap ще пусне токен, за да могат да се гмуркат рано и да го купят на евтина цена и да го продадат по-късно. Повечето протоколи DeFi имат свой собствен ограничен токен за доставка, така че се очаква Deriswap в крайна сметка също да има токен. В момента обаче протоколът Deriswap е в процес на одит, така че все още няма официален токен Deriswap. Също така няма новини дали изобщо ще има токен.

Това обаче не попречи на някои хора да издават фалшиви токени Deriswap, за да могат да купуват нищо неподозиращите крипто ентусиасти. При една такава измама хората депозираха над 150 ETH за по-малко от 15 минути, които измамникът бързо взе и се укрива.  

Заключение

В екосистема, в която ликвидността е слабо разпределена на множество платформи, Deriswap действа като консолидатор с цел увеличаване на капиталовата ефективност. Като такъв, ентусиастът на DeFi може да използва капитала си в заеми, опции, суапове и фючърсни платформи. Следователно те могат да получат стимули, дори когато една индустрия е в застой. Освен това използването на оракули TWAP елиминира риска от широко разпространени ценови разлики.

Тъй като Deriswap е разработен от опитен програмист, платформата вероятно ще се окаже още един успех, точно като Yearn.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector