Идва Ethereum 2.0 – Ето какво трябва да знаете

Ethereum 2.0 („Serenity“) е надстройка на мрежата Ethereum, която подобрява скорост, ефективност и мащабируемост на мрежата. Това ще изведе Ethereum до нови висоти, тъй като ще може драстично повече транзакции, облекчаване на задръстванията и високи разходи за газ в мрежата Ethereum. След достигане на финалната фаза на надстройката, наречена „фаза 2“, Ethereum ще изпълни целите си да стане прозрачна и отворена мрежа за децентрализирани приложения и финанси (DeFi). Тази статия разгражда пътната карта за това надстройване, включително големи икономически промени, които ще дойдат с въвеждането на нов токен ETH 2.0.

Ethereum 2.0 ще включва рязко до драстично да увеличат честотната лента на мрежата и да намалят разходите за газ, което прави по-евтино изпращането на Ethereum, токени и взаимодействието със смарт договори. Ще има фундаментални икономически промени също, Ethereum 2.0 ще позволи поддръжка за залагане на възли и ще печели Ethereum като пасивен доход. В много отношения Ethereum 2.0 е съвместното усилие на хиляди разработчици, които са работили години наред. Надстройката на Ethereum 2.0 ще се извърши в 3 отделни фази, като се започне с фаза 0 (в края на краищата разработчиците броят от 0 вместо от 1). През последните няколко години противниците на Ethereum често критикуваха мрежата високи транзакционни разходи и нестабилност по време на пикова употреба. Ще може ли Ethereum 2.0 да реши този проблем? Дали мащабът на проекта ще подкрепи огромния брой децентрализирани финанси (DeFi) и Blockchain игри, които се изграждат? Това ръководство ще обхване графика за надстройка до ETH2.0 и предложените решения.

Понастоящем се провежда тестване за внедряване на Ethereum 2.0 с „Medalla Testnet”- тест за множество клиенти, който включва участието на над 20 000+ валидатора по целия свят. Това ще бъде последният официален публичен тест преди внедряването на Ethereum 2.0 Phase 0.

Можете също така да разгледате видеоклипа ми за неща, които НЕОБХОДИМО да знаете за Ethereum 2.0.

Идва Ethereum 2.0 – Ето 5 неща, които ТРЯБВА да знаете

Основни характеристики на Ethereum 2.0

 • Засенчване – Ethereum ще бъде разбит на 18 „парчета“, които работят едновременно. Това драстично ще подобри ефективността.
 • Залагане – Ethereum ще премине към Консенсус за доказване на залог, много по-енергийно ефективен метод за поддържане на мрежата.

ETH2.0 ще промени коренно сегашната икономика. Всъщност актуализацията на Ethereum напълно ще изтрие концепцията за добив. Така че моят майнер на Ethereum ще бъде оттеглен, след като актуализацията на Ethereum 2.0 бъде напълно завършена.

Тук е подробна пътна карта за изданието на Ethereum 2.0 (Ethereum Serenity).

Какво е текущото състояние на Ethereum. 2.0?

От 4 август 2020 г. е внедрена „Финалната“ тестова мрежа за Ethereum 2.0, наречена „Medalla“. За разлика от другите предишни тестови мрежи, този тест е отворен за обществеността и ще позволи на всеки от 5-те клиента – Prysm на Prysmatic Labs, Lodestar на ChainSafe, Tega, PegaSys, Nimbus и Lighthouse на Sigma Prime – да се свърже с мрежата и да комуникира с взаимно. Освен това, тъй като е публичен, валидаторите на мрежи не се координират централизирано от екипите на разработчиците. Досега над 30 000 валидатори са се присъединили към мрежата и са заложени над 946 000 ETH. Очаква се тестът да продължи до края на тази година, след което Ethereum 2.0 Phase0 ще бъде официално внедрен (mainnet). Понастоящем основната мрежа ETH 2.0 се очаква да стартира през ноември 2020 г. Важно е да запомните, че клиентите на Ethereum 2.0 няма да бъдат разработени от една страна – вместо това ще има стабилна екосистема за разработчици и 5 различни клиентски версии.

Пътна карта на Ethereum 2.0 (чрез Consensys)

Така че, въз основа на горната диаграма на Ethereum 2.0 Roadmap, ние работим през Serenity Phase 0. Приемът към тестовата мрежа е поразителен, като повече от 20 000 валидатори се регистрират и отделят ресурсите си, за да помогнат с Beacon Chain Testnet. Виталик Бутерин – основателят на Ethereum, заяви, че това няма да е „окончателният“ тест на веригата Beacon, така че очакваме още повече участие на общността през следващите месеци.

Така че, както можем да видим на диаграмата по-долу, в момента тестваме първия „слой“ от архитектурата Ethereum 2.0, т.е. Beacon Chain. През следващите месеци настоящата фаза 0 – верига на маяци ще бъде завършена и разработката ще премине към изграждането на фаза 1 – верига парчета и накрая фаза 2 – двигател за изпълнение, както ще бъде описано по-долу.

Настройка и архитектура на Ethereum 2.0

Фаза 0 – Верига на маяка

Фаза 0 ще започне с официалното стартиране на Beacon Chain. В момента това е насрочено за второто тримесечие на 2020 г. (очаква се до 1 декември 2020 г., както е актуализирано по-късно). Целта на Фаза 0 е да осигури атестации и произволност за блок отломки. С пускането на Phase 0 идва нов токен, ETH2. Потребителите на Ethereum ще могат да конвертират в ETH2 (в съотношение 1: 1) чрез договор за регистрация (който ефективно изгаря ETH, който сте държали). Общността ще има възможност да заложи 32 ETH2 на валидаторни възли.

Фаза 1- Chard Chain

Фаза 1 ще позволи на Ethereum да се мащабира изключително чрез „парчета“. Мрежата ще бъде разделена на 64 парчета, които работят едновременно, което означава, че всички те ще обработват транзакции и изчисления. Фаза 1 също ще позволи на парчетата да комуникират помежду си чрез омрежване.

Фраза 2 – Двигател за изпълнение

Фаза 2 ще доведе до окончателната форма на Ethereum 2.0. Това е моментът, когато съществуващите доказателства за работа (наследство) и по-нови доказателства за мрежата от залози се обединяват. От тук нататък ETH ще бъде обединен в ETH2 и ще започне нова ера за Ethereum.

ETH2 Мулти-клиентска мрежа за тестване

Ethereum 2.0 е мултилабораторна и групова инициатива. Като част от плана за запазване на децентрализацията на Ethereum, различни лаборатории и компании разработват собствено внедряване на клиенти на ETH 2.0. Това означава, че има множество кодови бази, които всички комуникират с един и същ протокол. В крайна сметка Ethereum ще може да поддържа мулти-клиенти, които са в състояние да говорят и комуникират помежду си чрез мулти-клиентска мрежа.

На 28 април 2020 г. Prysm и Lighthouse пуснаха тестова мрежа за много клиенти за Ethereum 2.0. Този тест позволява на клиентите на ETH2, разработени от различни лаборатории (като Prysm, Lighthouse или Casper), да комуникират помежду си.

Инцидент в Testnet

На 14 август „Медала“ премина през серия от инциденти, които подчертаха невероятно тестовата мрежа (можете да прочетете повече тук). В последващ Ethereum блог, беше заявено, че „Призмовите възли загубиха представа за времето, когато един от сървърите за време, които те използваха като референтен, изведнъж скочи един ден в бъдещето“. Това създаде каскада от събития, които в крайна сметка водят до големи поправки. С нетърпение очакваме датата на излизане на Ethereum 2.0 и както каза Дани Райън, това беше много добро нещо: „Мога честно да кажа, че клиентският софтуер е много по-здрав след този инцидент. Всъщност ще спя малко по-добре сега, преди да стартираме eth2 Mainnet. ”

Този инцидент призова разработчиците да отбележат, че разнообразието на клиентите е задължително за бъдещето на ETH2 и неговата децентрализация, като се има предвид, че ако повече от 33% от валидаторите излязат офлайн в същия момент, епохите вече не могат да бъдат финализирани.

Залагане на Ethereum върху валидационен възел

Награди за залагане на Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 ще мигрира към консенсус за доказателство за залог. В горния параграф „Фаза 0 – Верига на маяка“ споменахме, че 32 ETH могат да бъдат заложени от общността на валидаторни възли. Заложеният 32 ETH2 се използва за валидиране на транзакциите и състоянията в мрежата, както и като гаранция, че възелът на валидатора ще бъде честен и работещ. В замяна тези, които залагат, ще бъдат възнаградени с Ethereum за техните усилия. Това означава, че валидаторите ще генерират Ethereum като пасивен доход и ще получават бавно ETH изплащания с течение на времето. Текущите изчисления на залагането на Ethereum 2.0 показват годишна възвръщаемост на инвестициите (ROI) от 14,2%. Това ще бъде чудесно за тези, които залагат ETH, които могат да се възползват от предимствата на пасивния доход, като същевременно държат средствата си на валидаторния възел. Анализаторите прогнозират по-голямо търсене на ETH, след като бъде приложено доказателство за дял поради допълнителното търсене на ETH от стакинг и валидаторни възли, като същевременно намалява търсенето на графични процесори, тъй като добивът на Ethereum в крайна сметка ще бъде премахнат.

Състояние на Beacon Node показващи доходи и атестации

Можете да видите състоянието на нашия възел за валидиране на Ethereum на изображението по-горе. Имахме първоначален престой на възела, така че всъщност го направихме загубен 0,01333 Етер като наказание за пропуснатите ни гласове. Затова е важно да запомните, че гласовете са задължителен след като се активира възел. Офлайн възел ще означава, че гласовете са пропуснати, което води до наказание за загуба на ETH.

Как да настроите Ethereum Validator Node

Вижте нашите Демонстрация на живо как да настроите Ethereum 2.0 Node.

Освен това съм създал и нещо, наречено a възел на валидатор за Ethereum 2.0. Тези възли ще бъдат бъдещето на това как ще се изпълнява Ethereum и как транзакциите ще бъдат валидирани, което ще разчита на залагане. Затова ще разгледаме всички тези понятия и в това ръководство.

В момента можете да тествате залагането на Ethereum на ETH 2.0 Testnet, създаден от лаборатории Prysmatic (известен още като Топаз). Тъй като това е тест, Ethereum няма да се използва, вместо това ще използва Göerli ETH, тестова версия на Ethereum, която е безплатна за получаване.

Необходимо време: 2 дни.

Настройване на Ethereum Validator Node

Това ръководство е адаптирано от Prysm ‘Topaz’ Testnet Guide

 1. Вземете малко Göerli ETH

  Göerli ETH е безплатно за получаване и ще се използва за залагане на 32 ETH, необходими за възела. Най-лесният начин да получите Göerli ETH е да използвате социален кран.

 2. Завъртете сървър

  Трябва да сте запознати с работата на VPS сървър (можете да използвате AWS, Hetzner или Linode). Препоръчителните спецификации включват процесор Intel Core i7 със 100 GB SSD памет

 3. Стартирайте вашия Beacon Node

  Най-лесният начин, по който намерихме да направим това, е чрез Docker

  докер стартиране -it -v $ HOME / prysm / маяк: / data -p 4000: 4000 -p 13000: 13000 \ gcr.io/prysmaticlabs/prysm/beacon-chain:latest \ –datadir = / data

 4. Генериране на двойка ключове за валидатор

  докер изпълнение -it -v $ НАЧАЛО / prysm / валидатор: / data \ gcr.io/prysmaticlabs/prysm/validator:latest \ акаунти създават –keystore-path = / data

  Изпълнете стъпките тук, за да заложете на ETH

 5. Стартиране на клиента за валидатор

  докер изпълнение -it -v $ НАЧАЛО / prysm / валидатор: / data –network = ”host” \ gcr.io/prysmaticlabs/prysm/validator:latest \ –beacon-rpc-provider = 127.0.0.1: 4000 \ –keymanager = keystore \ –keymanageropts = ‘{“path”: ”/ data”, ”passphrase”: ”changeme”}’

 6. Завършете активирането

  Изчакайте (приблизително 2 дни), за да се активирате, и тогава сте готови!

Освобождаване на адреса на договора за депозит

На 4 ноември, с нов блог пост и тихо, докато всички проследяваха резултатите от изборите в САЩ на живо, бяха публикувани необходимите спецификации на ETH2 v1 и адресът на договора за депозит на Mainnet за залагане. Потребителите на ETH2 вече могат да заложат своите ETH и да станат валидатори, за да помогнат за защитата на мрежата.

Важно е да запомните, че не е възможно просто да изпратите ETH към договора, в противен случай транзакцията ще се провали. Трябва да преминете през стартовата площадка и следвайте ръководството. Освен това, както казахме по-рано, залагането и пускането на валидатор изисква усилия, време и технически опит. Неизпълнението на изискванията може да доведе до загуба на част от, ако не и на всички, вашия ETH, тъй като наказанията се събират.

Стартиране на Mainnet

Пускането на Ethereum 2 Phase 0 Beacon Chain вече се очаква до 1 декември, вместо в началото на 2021 г., както се смяташе преди. За задействане на събитието се изисква условие: трябва да има поне 524 288 ETH (16384 валидатори), ~ 210 милиона долара, в договора за депозит 7 дни преди планираната дата. Ако този праг все още не е достигнат, събитието автоматично ще се задейства 7 дни след изпълнение на изискването (когато и да се случи).

След адреса на договора за депозит се наблюдава скок на цената на ETH, който отново проби бариерата от $ 400 (това се случи и през втората половина на октомври). Цената сега се движи около $ 410, докато BTC също помпа след изборите и сега е много близо до $ 15000. Рано е да се каже каква ще бъде цената на Ethereum 2 след няколко месеца; много потребители са много бичи, но много хора все още се притесняват, тъй като ETH2 е все още далеч и проблемите с мащабируемостта на ETH и високите транзакционни разходи ще останат за дълго време.

Някои актуализации

По-малко от седмица преди крайния срок, ETH, заложен в основната мрежа на Ethereum 2, е по-малко от половината от необходимото за задействане на началото на фаза Beacon 0. Както се очаква от много източници, общността очаква решаващо увеличение на лихвения процент на депозитите в последните дни преди крайния срок. Ако минималните изисквания ще бъдат изпълнени до 24 ноември, ETH2 ще стартира на 1 декември, в противен случай автоматично ще започне 7 дни след достигане на прага.

Състояние на ETH2 на 22 ноемвриСъстояние на ETH2 на 22 ноември

В скорошно AMA, Дани Райън, основен изследовател във фондация Ethereum, отговори на притесненията на потребителите относно възможността за неуспешно стартиране. Райън казва, че Фондацията има решение, което е да коригира прага до около 100 000 + ETH, което според тях е достатъчно. Това ще избегне оставянето на заложения ETH в неизвестност. Райън също отбеляза, че за тези, които са заложили, ще има високи награди за тези ранни осиновители. Техен Страница на Github също така влиза в повече подробности за други алтернативи.

Прагът достигна!

На 24 ноември, само няколко часа преди крайния срок, прагът на заложения ETH изисква стартирането на Ethereum Phase 0 – Beacon Chain е изпълнен!

През последните дни се случваха много спекулации, тъй като много хора не вярваха, че целта е постижима. Само като разгледахме лентата на състоянието на мрежата на живо (както видяхме в последната актуализация), все още бяхме на 50% преди два дни, но в крайна сметка вярващите от ETH го направиха! Най-голямата част от залозите пристигна на едро през последните дни (както някои прогнозираха). Тъй като прагът беше достигнат, цената на ETH също растеше, преминавайки през последната седмица от под $ 500 до пик от $ 620 при обявяването.

Следващата стъпка ще се случи на 1 декември, когато автоматично ще бъде натиснат спусъка за фаза 0! Ethereum 2 най-накрая е реален.

Състояние на мрежата Eth 2 100%Състояние на мрежата Eth 2 100%

Beacon Chain е на живо!

Днес (1 декември) в 12:00 UTC точно както беше планирано, Ethereum Phase 0 стартира!!

След години това най-накрая се случи. Стартирането беше успешно и дори коравите потребители (освен залагащите) няма да се възползват пряко от новата екосистема още дълго време, вълнението е осезаемо и Crypto Twitter е еуфоричен!

Днес имахме и съобщението, че Coinbase и Binance, наред с други (вижте f.a.q. в края на статията) ще предложи награди за залагане Eth 2!

Това е добър и дългоочакван ден за всички крипто ентусиасти: днес не само отбелязва началото на новата ера за Ethereum, но е и денят, след като Биткойн достигна нов ATH след три години на някои борси (и днес е направи и по-високи)!

Това е Изследовател на Ethereum 2, виж това!

Повече от 2 милиона $ ETH заложиха

Почти два месеца след пускането на Ethereum 2 Phase 0 Beacon Chain, може да е интересно да разгледаме как протичат нещата.

Всичко върви гладко и броят на заложените жетони значително се е увеличил. Днес, на 17 януари 2021 г., в адреса на договора са депозирани 2 537 698 щатски долара ETH (5 стойности на прага), което се равнява на стойност над 3 млрд. Долара. Броят на активните валидатори е 63125, с 15925 чакащи заявки (нарязаните са 36) и процент на участие около 97-99%. Този показател, който измерва състоянието на мрежата на ETH2, показва броя на валидаторите, които активно участват в механизма за консенсус. Един добър процент винаги ще бъде над 80-90%, за да се гарантира сигурността на веригата.

При това текущо темпо, с добавяне на много нови валидатори всеки ден, Фаза 1 (която изисква минимум 262 144) се очаква до Q3-Q4 2021.

За разлика от преди, Ethereum 2 продължава в епохи (32 блока), на всеки 6,4 минути (ако не се открият аномалии). Винаги можете да проверите този показател тук beaconscan.com/epochs.

Как реагира цената на ETH2?

Стойността на Ethereum се е удвоила основно от стартирането на Фаза 0. На 1 декември цената се движеше около $ 600, докато днес я намираме на $ 1220, опитвайки се да сломи последната седмична съпротива преди ново проучване на цените в неизвестна територия!

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Можем ли да прехвърлим ETH2 към Topaz Testnet?

Понастоящем трансферите на реален Ethereum / ETH2 не са активирани за мрежата на Beacon Chain Testnet. Тестовата мрежа се изпълнява на Göerli и използва Göerli ETH, който можете да получите безплатно

Можете ли да изтеглите ETH2 обратно към обичайния ETH?

Във фаза 0 ETH2 не може да бъде изтеглен обратно към обичайния ETH. Веднъж преобразуван, ETH2 ще може да се използва само на веригата за залагане до фаза 3

Какво мога да направя с моя ETH2?

Както казахме, в момента нищо не можете да направите с тях, те са просто „цифрови разписки“ и транзакциите или други функции, които имаме сега на ETH, няма да бъдат достъпни на ETH2 от вероятно години. Носят се слухове за възможен вторичен пазар къде да ги търгувате

Мога ли да загубя депозита си ETH в възела?

Да. 32-те ETH, заложени за валидаторния възел, са проектирани като застраховка, че валидаторният възел работи и работи по всяко време. Ще бъдат дадени санкции, ако възелът е офлайн и с течение на времето ще бъдат приспаднати малки количества ETH

Какво се „нарязва“?

Освен това има „нарязани“ наказания за умишлени злонамерени действия, извършени от възела, като например два противоречиви гласа

Кога ще приключи добивът на Ethereum

Копаенето на Ethereum няма да приключи за доста години. Ethereum ще запази добива на основната верига най-малко до 2020 г. Основната верига ETH1 ще продължи да използва добив и ще работи успоредно на веригата ETH2.0. Това е с цел осигуряване на стабилност по време на миграцията

Каква е очакваната ГПР за залагане на ETH?

Тук можете да имате представа за ГПР (в ETH), тъй като той варира в зависимост от броя на заложените ETH (източник)

Може ли нещо да се обърка със стартирането на Фаза 0?

Всичко трябва да протече доста гладко, тъй като по време на предходната фаза е имало много тестове, водещи до изстрелването. По-конкретно, 2 теста бяха посветени изключително за тестване на генезиса на Beacon Chain

Какви са минималните хардуерни изисквания, за да станете валидатор?

Следвайки този списък на Prysm уебсайт за да инсталирате клиента:

Минимални спецификации

Операционна система: 64-битова Linux, Mac OS X 10.14+, Windows 64-битова

Процесор: Intel Core i5–760 или AMD FX-8100 или по-добър

Памет: 8 GB RAM

Съхранение: 20 GB налично пространство SSD

Интернет: Широколентова връзка

Препоръчани спецификации

Процесор: Intel Core i7–4770 или AMD FX-8310 или по-добър

Памет: 16 GB RAM

Съхранение: 100 GB налично пространство SSD

Интернет: Широколентова връзка

Има ли прогнози, които ще ми позволят да залагам, дори ако имам по-малко от 32 ETH?

Ако искате да участвате в залагането на ETH2, но не притежавате минималната сума, необходима за да станете валидатор, или не искате да залагате точно кратно на 32 ETH, не се притеснявайте. Ще има възможности чрез централизирани борси (като Binance и Coinbase) и не само. Голямо предимство в този случай е получаването на ликвидност за вашия заложен ETH.

RoocketPool ($ RPL), сега в бета версия, ще съответства на rETH (1: 1 с ETH), токенизиран актив, с който ще можете да търгувате свободно. Лидо Финанс ще направят подобно нещо чрез своя stETH. LiquidStake вместо това ще ви позволи да заемете USDC за вашето заложено ETH обезпечение. Много други решения ще възникнат, тъй като ETH2 ще започне своето пътуване; например, Крем Финанси ($ CREAM) наскоро пусна статия обяснява, че потребителят ще получи токена ETH2P, ​​когато се присъедини към ETH2, залагайки през тях

Ще има ли някаква разлика в използването на ETH, както съм свикнал?

Не, ETH1 ще продължи както е без разлики. ETH2 се настройва на успоредна линия и двете ще се слеят в бъдеще. Обединяването ще се случи, без потребителите на ETH да могат да го забележат

Какво ще се случи, ако на 24 ноември няма да има 524 288 ETH (16384 валидатори) ?

Ако този праг все още не е достигнат, събитието автоматично ще се задейства 7 дни след изпълнението на изискването (когато и да се случи). Очаква се процентът на залагане да не е линеен, тъй като много хора ще продължат да използват своя ETH за заключване на печалби, максимизирайки алтернативните разходи, предлагани от Defi например, до последния момент. Процентът на залагане вероятно ще се увеличи с приближаването на крайния срок

Всякакви новини за наказанията?

В скорошно чуруликане Vitalik Buterin обяви, че санкциите за първите месеци са намалени с около 25% до 33% в сравнение с нивата на Medalla. Освен това, ако прагът ще бъде достигнат, наградите (ГПР) сега се изчисляват на около 25% (вместо на около 14%, както се смяташе преди)

Колко време преди да бъде печеливша?

С най-новата оценка трябва да бъдете нетно печеливш след три седмици

Самият Виталик Бутерин е допринесъл за залагането на ETH2?

Да, разбира се, той се залага, както всички очаквахме от него. Според CryptoBuzz, Vitalik изпрати 3200 ETH на стойност почти 1,5 милиона долара

Ресурси:

https://medium.com/prysmatic-labs/how-to-scale-ethereum-sharding-explained-ba2e283b7fce

Притежатели на Ethereum Wallet: https://bitinfocharts.com/comparison/activeaddresses-eth.html

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me