Какво е Cardano?

Кардано е децентрализирана платформа за интелигентни договори, която ще се ръководи от рецензирани академични изследвания и може да изпълнява както финансови приложения, така и децентрализирани приложения. Създадена от бивш съосновател на Ethereum, Cardano има за цел да подобри Ethereum, като предлага евтини, сигурни и мащабируеми транзакции. За да подобри сигурността на интелигентния договор, Cardano използва програмен език Haskell което е доказано по-лесно за одит и официална проверка. В допълнение, Cardano открито се занимава с необходимостта от регулаторен надзор, като същевременно запазва поверителността и защитата на потребителите чрез иновативна софтуерна архитектура.

Какво представлява ADA маркерът и неговите приложения?

ADA е родната криптовалута на Cardano. Пуснат е на 1 януари 2018 г. чрез първоначално предлагане на монети като помощен токен и ще има общо 45 милиарда доставки. В момента това е 8-мата най-популярна криптовалута, базирана на пазарната капитализация според CoinGecko.

При откриването на публичната тестова мрежа Shelley на 9 юни 2020 г. и всеки оператор може да създаде пул от залози Cardano в очакване на залагането и делегирането на главната мрежа, които ще бъдат пуснати през лятото на 2020.

В крайна сметка ADA ще позволи на потребителите да изпращат стойност между две страни, да плащат за стоки или услуги, да депозират средства на борса или да въвеждат заявление. ADA ще се използва и за захранване на транзакциите в мрежата Cardano.

Научете повече за ADA с нашето видео – Cardano (монета ADA) накратко.

Основател: Чарлз Хоскинсън

Чарлз Хоскинсън е съосновател на Ethereum и основател на Ethereum Classic, с богат опит в работата със смарт договори и езика за програмиране Haskell. Той е откровен критик на Ethereum и се разделиха с екипа на Ethereum през 2016 г. Това вероятно се дължи на идеологически различия, произтичащи от отговора на екипа на DAO хак от 2016 г.. Хоскинсън вече е главен изпълнителен директор на Вход Изход Хонконг (IOHK), и те са посветили голям екип от експертни инженери и изследователи за изграждането на Cardano от нулата.

Cardano – разработване на блокчейн протокола

Cardano се стреми да се превърне в трето поколение блокчейн, преодолявайки проблеми с предишни поколения блокчейн, а именно липса на мащабируемост, оперативна съвместимост и устойчивост. Cardano има за цел да развие своята платформа на следните 2 водещи принципа:

 • Рецензия: всяка наука, ръководеща решенията на тези въпроси, преминава през партньорска проверка.
 • Код с висока степен на сигурност: Cardano има за цел да внесе същото ниво на научна строгост за критично важни системи като аерокосмическата промишленост при разработването на техния проект.

Платформата на Cardano има следните ключови характеристики:

 • Cardano ще бъде вграден в код на Haskell. Haskell използва математически подход, който води до много по-сигурен и надежден протокол.
 • Официално потвърден консенсус за доказателство за залог Уроборос. Това е първият доказано сигурен блокчейн протокол, разработен от екипа на IOHK и рецензиран. Той има предимства пред традиционните доказателства за работа на блокчейн (например, използвани от Биткойн), като изисква по-малко изчислителни ресурси (няма да има копаене) и по този начин е по-евтин за изпълнение, но е също толкова сигурен, колкото и по-популярния алгоритъм за доказателство за работа. Той също така идва с нов механизъм за възнаграждение за предотвратяване на атаки като блокиране на блокиране и егоистично копаене.
 • Рекурсивна архитектура на InterNetwork (RINA): Cardano се стреми към изграждането на RINA, за да намали честотната лента, необходима за комуникация и разпространение на данни. Идеята е, че RINA има по-малко протоколи, но е в състояние да работи по-бързо, но въпреки това осигурява прозрачност, поверителност и мащабируемост.
 • Протоколът е насочен към защита на правата за поверителност на потребителите, като същевременно отчита нуждите на регулаторите. По този начин Cardano е първият протокол, който балансира тези изисквания по нюансиран и ефективен начин, въвеждайки нов подход за криптовалутите.
 • Cardano също ще бъде напълно отворен код и няма патент.

Платформата на Cardano се изгражда в 2 слоя – слой за уреждане и изчислителен слой. Това дава на системата гъвкавост по време на поддръжката и позволява надстройки чрез меки вилици.

След завършване на слоя за сетълмент, който ще изпълнява ADA, отделният изчислителен слой ще бъде изграден за работа с интелигентни договори. Cardano също ще изпълнява децентрализирани приложения или dapps, услуги, които не се контролират от нито една страна, а вместо това работят на блокчейн.

Предимства и недостатъци на Cardano?

Предимства на Cardano


Много потребители на интелигентни договори вярват, че Cardano притежава ключа за дългосрочното сигурно развитие. Това поради многобройните хакове и уязвимости в платформи като Ethereum. Основателят на Cardano Чарлз Хоскинсън разкритикува Ethereum като „бърз продукт“ с уязвимости, които доведоха до известни хакове като DAO. Това може да се разглежда като симптом на недостатъците в езика за програмиране на Ethereum, Solidity. Cardano подобрява това, като позволява разработване с помощта на Haskell, което може да бъде официално проверено.

Използването на Cardano на модела за доказателство за залог само по себе си носи много предимства, като по-малка податливост на смущения, тъй като възлите ще отговарят за пропускателната способност и по този начин елиминират нуждата от допълнителни машини. На свой ред ще се изразходва по-малко енергия, което е по-добре за околната среда.

Наградите се раздават въз основа на броя на притежаваните жетони, а не на размера на внесената изчислителна мощност, което е по-справедливо.

Двуслойната система на платформата позволява всеки слой да отговаря за пълен набор от задачи. Това означава повече потенциал за оперативна съвместимост с различни платформи за криптовалута и следователно е по-мащабируемо в сравнение с Ethereum.

Недостатъци на Cardano

Критиците на Cardano посочиха бавното развитие и прекалено идеалните цели на проекта. Това може да бъде рисковано за Cardano, защото може да бъде изпреварено от по-агресивни конкуренти, или междувременно регулаторната среда може да се промени.

Много функции, обещани от екипа на Cardano, все още не са налични. Така че много от казаното за това как ще работи нейната криптовалута ADA е все още теоретично.

Какво представлява портфейлът Daedalus?

За да съхранявате и използвате ADA, трябва да инсталирате Cardano’s Дедал портфейл. С портфейла можете да изпращате и получавате ADA, както и да преглеждате историята на транзакциите си.

Портфейлът Daedalus ще предлага и следните функции:

 • Неограничено счетоводство – Управлявайте произволен брой портфейли с иновативната йерархична детерминирана реализация на портфейла на Cardano. Това ще ви даде по-голям контрол върху това как са организирани вашите средства. Той също така има мощни функции за архивиране, които помагат да възстановите средствата си по всяко време.
 • Разширена сигурност – Cardano няма да държи вашите ключове. Те използват най-модерната криптография в света, за да осигурят безопасност от атака и предлагат пароли за изразходване и семена за всички ваши акаунти.
 • Експортиране към хартиени сертификати – Портфейлите могат да бъдат експортирани към хартиени сертификати, давайки възможност на потребителите да поставят средства в хладилни складове.
 • Изграден с уеб технологии – Daedalus е изграден върху Electron, доказана в битки платформа за разработка с отворен код за изграждане на междуплатформени настолни приложения, използващи Javascript, HTML и CSS.

Портфейлът на Daedalus все още е в процес на разработка, функции, които се очаква скоро да бъдат включени, включват:

 • Поддръжка за Bitcoin и Ethereum Classic.
 • Функции за залагане, които позволяват на притежателите на ADA да печелят повече ADA токени.
 • Мобилен портфейл както за iOS, така и за Android.

Ресурси:

Уебсайт https://cardanofoundation.org/

Уебсайт на IOHK https://iohk.io/

Бяла хартия Ouroboros https://iohk.io/research/papers/#9BKRHCSI

Блог https://cardanofoundation.org/blog/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector