Polkadot ($ DOT): Всичко, което трябва да знаете за любимата на DeFi на Китай

Полкадот ($ DOT) се отнася за себе си като блокчейн протокол от следващо поколение, който свързва множество блокчейн в една мрежа. Както видяхме в предишна статия за най-горещите блокчейн проекти в Китай, Polkadot и неговият съ-създател Gavin Wood са високо оценени от китайската криптовалутна общност, които са инвестирали сериозно в този проект. Полкадот също сега придобива голям интерес на Запад заради листването си на големи борси като Binance, OKEx и Kraken.

Целта на Polkadot е да даде възможност на блокчейн мрежите да подобрят мащабируемостта, да се оптимизират за конкретни случаи на употреба, да работят и комуникират заедно, да се самоуправляват и да надграждат, без да са необходими хард форкове. В тази статия разглеждаме текущото състояние на Polkadot, ролята му в децентрализираните финанси (DeFi), токена $ DOT и други.

Ето нашето видео, което обяснява какво е Polkadot за по-малко от 2 минути!

Заден план

Polkadot стартира през 2016 г. и се управлява от фондация Web3, която се стреми да изгради безплатна и децентрализирана мрежа. Фондацията обаче беше сключила договор с Parity Technologies за изграждане на своя протокол. Неговите основатели са Гавин Ууд, Питър Чабан и Робърт Хабермайер. По-специално Гавин Ууд също е един от съоснователите на Ethereum, като по този начин носи усещане за легитимност и увереност в очите на много ентусиасти на криптовалутите, особено от китайската публика.

Екипът има богат опит със системите за разпределена книга, блокчейн протоколите (особено Ethereum), криптографията и технологията на портфейла. Въпреки че водещият разработчик е Parity Technologies, множество независими екипи са допринесли за развитието на Polkadot.

Какво е Polkadot?

Polkadot е проточен протокол, подобен на мост, който се фокусира върху поддържането на комуникация, трансфер на стойност и обединяване на сигурността на блокчейн. Той позволява на блокчейн да работят паралелно помежду си, като ги обединява в една мрежа. Обединението обединява силните страни на различните блокчейни и смекчава техните слабости.

Според екипа Polkadot е проект на разработчици за разработчици. Целта му е да свърже публични и частни вериги, оракули, DApps и услуги, за да работят безпроблемно една до друга. И по този начин, той улеснява свързването на различни независими блокчейни заедно в един уеб3 Web3.

Строителни блокове на Polkadot

Polkadot е изграден върху рамката за изграждане на блокчейн субстрат, която е извлечена от опита на Parity с Ethereum, Bitcoin и корпоративни блокчейни. Състоятелната машина на протокола е компилирана с WebAssembly (WASM) – виртуална среда с висока производителност.

Освен това Polkadot използва libp2p за откриване на връстници и комуникация. Той е кодиран с C ++, Rust и Golang за широка достъпност за разработчици.

Модел за управление на Polkadot

Моделът на управление на Polkadot е включен и добре дефиниран. Той е проектиран да включва всички заинтересовани страни в управителен съвет. Потребителите могат да участват в процеса на вземане на решения, като просто държат родния $ DOT токен. В момента Съветът и Техническият комитет на Polkadot са налице, така че проектът и неговото ръководство са изцяло в ръцете на притежателите на $ DOT. Предложенията за управление се подават от Съвета, Техническия комитет или притежателите на $ DOT. След това се гласува от публиката на холдинга $ DOT.

Състояние на мрежата Polkadot

Polkadot увеличава размера на валидационните си комплекти. Сега има 274 валидатори, експлоатирани от около 200 независими оператори и подкрепени от над 7000 индивидуални сметки за номиниране.

Тази година Polkadot стартира Westend, основната им дългосрочна безценна тестова мрежа. Те също така пуснаха 2 версии на рококо – които са краткосрочните публични тестови мрежи на Polkadot.

Рококо

Рококо е публична тестова мрежа, насочена към тестване на процеса на консенсус на парахаините, заедно с парашаините, изградени от общността и тяхното взаимодействие помежду си.

Rococo v1 е най-новата версия, пусната на 22 декември 2020 г..

PolkaBrige

PolkaBrige е платформа за децентрализирано приложение (dApp). Той също така идва със собствена децентрализирана борса (DEX), известна като PolkaBrige DEX, която позволява на потребителите директно да разменят токени на Polkadot с други токени на други блокчейн платформи като Ethereum, Binance Smart Chain и др..

За да отговори на лудостта по земеделието, Polkabrige разполага и с интелигентен селскостопански механизъм, който позволява на доставчиците на ликвидност да печелят повече награди.

Предимства на Polkadot

Проектът Polkadot има за цел да направи революция в блокчейн технологията, като предложи мост-подобна рамка, която осигурява следните предимства:

1. Безгранична мащабируемост – Polkadot може да поддържа безкраен брой блокчейни и да им позволява да се свързват заедно. Те са известни като пара-вериги.

2. Адаптируем консенсусен механизъм – Тъй като различните блокови вериги работят на различни консенсусни механизми, платформата Polkadot осигурява отворен и адаптивен консенсусен механизъм за тяхното хостване..

3. Транзакции с различни вериги – Рамката може да поддържа трансфер на стойност между различни блокчейн. Това е необходимо за оперативна съвместимост и истинска интеграция.

4. Определен механизъм за управление – Той има дефиниран механизъм за управление, който елиминира основен проблем, с който се сблъскват други блокчейн.

5. Възможност за надграждане – Polkadot може да поддържа надстройки, без да се налага да прибягва до драстични твърди вилици, за да приложи промяна.

6. Обединена сигурност – Блочните вериги, свързващи се с Polkadot, могат да бъдат защитени от обединяващ чадър за сигурност. Това може да помогне за защитата на малки вериги, които нямат ефективно зареждане на защитата.

7. Ниски такси за транзакции– Polkadot твърди, че има по-ниски такси за транзакции в сравнение с Ethereum.

Маркер Polkadot ($ DOT)

Токенът Polkadot, обозначен със символа $ DOT, е основният актив на платформата Polkadot. Той изпълнява три основни функции: управление, залагане и обвързване. Той предлага общо 10 милиона DOT.

Управление

Както бе споменато по-горе, притежателите на DOT имат право да управляват платформата. Когато казваме „правилно“, това не означава, че някой им дава привилегии. Но по-скоро в протокола на Polkadot е заложено, че притежателите на DOT имат присъщи възможности за управление. Тези възможности включват промяна на мрежовите такси, търгове, както и графика за добавяне на парачаини – паралелизирани вериги, които се изпълняват успоредно на Relay Chain на Polkadot. Освен това притежателите също имат влияние върху надстройки, поправки на грешки и друга поддръжка на системата.

Залагане

Децентрализираните мрежи изискват консенсусни механизми, за да гарантират, че се потвърждават само валидни транзакции. Polkadot използва NPoS (Nominated Proof of Stake) като свой алгоритъм за валидиране. И притежателите на DOT имат възможност да участват в тази основна мрежова операция.

По принцип притежателите ще бъдат възнаградени за залагане на DOT в протокола в замяна на риск от притежанията си за валидиране на мрежата. Това служи и като стимул за лошите актьори да участват в мрежата, тъй като е вероятно да загубят своя дял, ако се „държат лошо“.

Изискването за участие до голяма степен зависи от продължителността на залагането и общия брой заложени жетони.

От екипа на Polkadot обаче е установено, че някои номинатори не получават своите награди. В момента екипът работи по решение, но това ще отнеме време. Междувременно Екипът препоръчва тези, които залагат с по-малко от 200 $ DOT, които нямат възможност да облигират повече, да преминат към залагане на борси за криптовалути. В момента следните борси предлагат залагане като услуга за Polkadot: Kraken, Huobi, MXC и KuCoin.

Свързване

Последният случай на използване на DOT токена е свързването – това е процесът на обвързване на DOT, за да се добавят нови парафини. Това е продължение на функционалността на доказателство за участие.

DOT 100x деноминация

След като Съветът и Техническият комитет бяха създадени, имаше проведена от общността анкета, за да се определи колко Plancks трябва да се считат за един DOT маркер. Plancks са най-малката обменна единица в Polkadot, тази стойност не се променя, по-скоро беше гласувано колко Plancks съдържат един DOT. Беше решено, че един DOT вече ще бъде деноминиран с 1e10 планки вместо 1e12 планки. Така че новата версия на $ DOT ще бъде 100 пъти по-малка от старата $ DOT.

Това деноминиране ще се осъществи на 21 август 2020 г. около 13:15 (UTC), по-специално в блок номер 1,248,328. Когато това се случи, потребителите не трябва да правят нищо, защото това е само промяна отпред. Освен това повечето борси като Binance или Kraken автоматично ще умножат DOT депозитите на потребителите след деноминацията, т.е. ако сте депозирали 10 стари $ DOT преди деноминацията, автоматично ще бъдете кредитирани с 1000 нови $ DOT след деноминацията. И за да защитят потребителите в очакване на това, потребителите няма да могат да изтеглят нови $ DOT до края на деноминацията.

Потребителите междувременно трябва да имат предвид, че някои борси напр. OKEx, MXC и др. Предлагат двойки за търговия в OLD $ DOT, докато други напр. Binance и Kraken предлагат двойки за търговия в NEW $ DOT. Притежателите и търговците на $ DOT трябва проверете с борсата, на която търгуват, за да видите какви са техните политики за $ DOT.

Проекти, изградени върху Polkadot

Екосистемата Polkadot има огромен обхват и употреба. В момента върху него се изграждат 188 проекта. Това включва криптопроекти, свързани с DeFi, портфейли за криптовалута, инфраструктурни проекти, токени, Oracle, DAO, поверителност, обмен, игри, IoT, мащабиране и др..

Няколко добре познати проекта, изградени върху протокола Polkadot, са Chainlink, Ankr, Celer Network, Akropolis, Ocean Protocol, 0x Protocol, imToken и др..

Ролята на Polkadot в проектите DeFi

Полето Децентрализирано финансиране (DeFi) разчита на композируемост, комуникация между вериги, трансфери на стойност и протоколи, които се интегрират помежду си. Това е практически цялата обосновка зад проекта Polkadot. И като такива много, проектите DeFi използват Polkadot.

Например проектът Akropolis за автоматизация и агрегиране на DeFi разчита на интеграции с Maker, Compound, Curve и dYdX ,. Те си сътрудничат и допринасят значително за екосистемата Полкадот.

Прилики на Polkadot с предстоящия Ethereum 2.0

Очаква се основната мрежа Ethereum 2.0 Phase 0 да бъде пусната през ноември 2020 г. Тя ще въведе дългоочаквания механизъм за залагане. Пълното му внедряване обаче ще приключи едва след няколко години. Polkadot, както изглежда, има невероятно сходство с Eth2.

Например и двата блокчейна поддържат шардинг, което означава, че те изпълняват обработка паралелно, като позволяват на отделни парчета да разделят натоварването и да комуникират помежду си. И двамата също прилагат хибридни консенсусни модели, механизми за залагане и функции за преход на държавата.

Заключение

Polkadot бързо набира сила в областта на DeFi и по-широката крипто общност. Благодарение на лесната интеграция, наличните безвъзмездни средства и широката възможност за композиране, проектите на Polkadot бързо набират стойност и асоциацията Polkadot изглежда има положително влияние върху цената на символа на проекта.

С напредването на развитието на екосистемата е вероятно тя да се превърне в неразделна част от блокчейн полето и платформата за интелигентни договори.

Серия за децентрализирано финансиране (DeFi): уроци, ръководства и др

Със съдържание както за начинаещи, така и за по-напреднали потребители, вижте нашата серия YouTube DeFi, съдържаща уроци за ОСНОВНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ, които са ви необходими за търговия в пространството на DeFi, напр. MetaMask и Uniswap. Както и задълбочено потапяне в популярни теми на DeFi като Reef.finance ($ REEF) и Polkadot ($ DOT)

Поредицата DeFi на този уебсайт обхваща и теми, които не са изследвани в YouTube. За въведение за това какво е DeFi, вижте Общ преглед на децентрализираните финанси (DeFi): Ръководство за НАЙ-ГОРЕЩАТА тенденция в криптовалутата

Уроци и ръководства за ESSENTIAL DEFI TOOLS:

 • Ръководство за MetaMask: Как да настроите акаунт? PLUS съвети и хакове за напреднали потребители
 • Uniswap преглед и урок: Ръководство за начинаещи и разширени съвети и трикове
 • Ръководство и преглед на серумен DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) обяснено
 • 1inch Exchange, Mooniswap и Chi GasToken: Най-добрият преглед и ръководство

За подробна информация за други специфични проекти на DeFi, вижте нашите ръководства за токени DeFi. Ето някои от най-популярните ни ръководства:

 • AAVE ($ LEND)
 • Преглед на Ampleforth ($ AMPL): Основното ръководство за този протокол DeFi
 • ChainLink ($ LINK) ръководство: Ключова връзка в пространството на DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Какво е това?
 • Ръководство за криво финансиране ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Революционен онлайн доставчик на ликвидност
 • Линейно финансиране ($ LINA): Бъдещето на платформите за синтетичен обмен?
 • Polkadot ($ DOT): Всичко, което трябва да знаете за любимата на DeFi на Китай
 • RAMP DeFi: Как отключва стойността на заложените активи?
 • Рифово финансиране ($ REEF): Платформата Defi All-in-One
 • Солана ($ SOL) обясни
 • Графиката ($ GRT) – Следващото ниво на децентрализирани приложения
 • Обяснено Trustswap ($ SWAP) – Следващо поколение транзакции DeFi
 • Копнейте за финансиране, обединяваща екосистемата DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Платформа за кредитиране на DeFi, базирана на кредит

Очаквайте скоро още видеоклипове и статии като част от нашата поредица DeFi, така че не забравяйте АБОНИРАЙТЕ се за нашата Youtube канал и (засега) БЕЗПЛАТЕН седмичен бюлетин за да можете да бъдете уведомени веднага щом излязат!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me