Преглед на Ledger Nano X: Най-добрият портфейл за биткойни през 2020 г.?

Ledger Nano X е следващото поколение хардуерен портфейл с поддръжка на смартфон, по-голям екран и повече място за съхранение на приложения. На дребно за $ 119, Ledger Nano X е чудесно за новодошли или опитни търговци, които търгуват повече от 3 вида криптовалути едновременно или големи обеми в движение. Ако повече приложения и мобилност не са голяма грижа, придържайте се към Ledger Nano S.

В този преглед ще разгледаме защитата, хардуерния дизайн и поддръжката на криптовалута на Ledger Nano X, за да ви кажем дали това устройство си струва да бъде закупено или не. За Ръководства за настройка и инсталиране, вижте пълното ни ръководство за Ledger Nano X.

Щракнете по-долу, за да купите!

Основни характеристики на Ledger Nano X:

Ledger Nano X Video Review

  • По-голям екран – Показва пълни криптовалутни адреси без превъртане
  • Мобилна поддръжка – (Android и iOS) поддръжка чрез Ledger Live Mobile
  • Повече място за съхранение – Инсталирайте до 100 различни приложения за различни монети.
  • Акумулаторна батерия – позволява на устройството да се включи без кабел.

Най-новите функции: залагайте, суапвайте, печелете и отдавайте на заем криптовалути

Залагане и печелене

Ledger Live позволява залагане на Tezos ($ XTZ), Tron ($ TRX), Cosmos ($ ATOM) и Algorand ($ ALGO). Потребителите могат да заключат тези криптовалути, за да защитят съответните си мрежи и в замяна ще им бъдат платени лихви за това. Тази функция разширява Ledger в повече от просто сигурно място за съхранение на вашата криптовалута, тя дори може да ви помогне да увеличите цифровите си активи.

Залагането на вашите цифрови активи може да се извърши в 3 прости стъпки. Първо, замразете активите си, като влезете в Ledger Live, като изберете съответния акаунт за актива, който искате да заложите, и кликнете върху „спечелете награди“. След това ще се появи изскачащ прозорец. Там ще ви бъде позволено да изберете сумата в портфейла си, която искате да замразите. Второ, гласувайте за валидатора (ите), който ще прави блоковете във вашата мрежа и криптовалутата, спечелена от тези блокове, ще бъде преразпределена сред избирателите. И накрая, изискайте своите награди, като кликнете върху „Искане“ в съответния си акаунт. Наградите се изискват на всеки 24 часа.

Размяна

Ledger пусна функция Ledger Swap, която позволява на потребителите да обменят своите криптовалути чрез своя партньор Changelly. Как става това, вие изпращате своята криптовалута от вашето устройство на Changelly, а Changelly ви връща обратно разменените криптовалути.

За да използвате тази функция, ще са ви необходими: Ledger устройство, Ledger Live, приложението за крипто, което искате да разменяте и получавате, и накрая приложението за обмен.

Кредитиране

Леджър работи с Съединение ($ COMP) да позволи на потребителите да заемат DAI, USDT и USDC чрез протокола за децентрализирано финансиране (DeFi) на Compound. Целта на това е кредиторът да спечели годишна процентна ставка.

Освен това има многобройни предимства при използването на Ledger за кредитиране:

Контрол: Имате контрол и доказателство, че крипто, което заемате и генерира лихва, принадлежи на вас. Това е така, защото кредитирането на Ledger се извършва чрез Compound и когато заемате на платформата, получавате „cTokens“ в замяна. Тези cTokens представляват доказателство за вашата собственост върху отпуснатите криптовалути и генерираните лихви. Тези cTokens се съхраняват от вас, докато не поискате обратно заетите си активи и лихви и в този случай всичко, което трябва да направите, е да изпратите cTokens обратно към интелигентния договор.

Сигурност: cTokens се съхраняват във вашите хардуерни портфейли на дневника.

Удобство: Функциите за заемане на Compound са достъпни директно чрез Ledger Live.

Заемането на крипто с помощта на Compound и Ledger Live се извършва в 3 прости стъпки. Първо, на Ledger Live’s Manager инсталирайте приложението за криптовалутата, която искате да отпуснете, и създайте акаунт. На второ място, разрешете на вашия акаунт да упълномощи интелигентния договор на Compound да взаимодейства с вашия акаунт. Накрая изберете количеството криптовалути, които искате да отпуснете, и издайте транзакция на Compound, проверете и одобрете транзакцията на вашето устройство.

Функции за сигурност

Една от основните причини да купувате хардуерни портфейли на Ledger е репутацията на фирмата за сигурност. Nano X съдържа два процесорни чипа:

  • Сигурен елемент: ST33J2M0 (защитен) е независимо сертифициран и съхранява частния ключ и подписва транзакции
  • Операционна система: STM32WB55 чип е отговорен за собствената операционна система BOLOS на Ledger.

Сигурните елементи са отделни хардуерни части (втори слой на сигурност) със собствено хранилище и ограничена функционалност, които хакерите не могат да нарушат. Това означава, че дори ако Ledger Nano X е свързан с компромисно устройство – като хакнат лаптоп или телефон, частните ключове (= достъп до криптофондове) никога не са компрометирани. Устройства като Trezor One и Model T нямат сигурни елементи и имат само един слой сигурност.

Ledger Nano X TeardownLedger Nano X Teardown показва CC EAL 5+ Secure Element Chip

Ledger Nano X също има същата операционна система BOLOS, която се намира на Nano S. BOLOS гарантира, че адресите се показват правилно на устройството и управлява връзките с външни устройства.

Подобно на Nano S, потребителите могат да настроят портфейли, защитени с парола, в допълнение към вашия основен ПИН код. Така че, да кажем, че крадец изисква от вас да отключите устройството си, можете да им дадете ПИН кода за достъп до портфейлите с по-малко средства. Докато криете по-голямата част от крипто активите си зад портфейли, защитени с парола.

Nano X има добавка за поддръжка на Bluetooth. за жалост Записът за сигурност на Bluetooth не е безупречен и представя нов вектор на атака за устройството. Главен технически директор Никола Бака заяви по време на интервю, че Bluetooth на Ledger функционира, ако се предположи, че връзката е нарушена – в нито един момент няма да може да поеме устройството.

Ledger Nano X Bluetooth контролен панелBluetooth може да бъде изключен на Ledger Nano X

През октомври 2019 г. Nano X получи CSPN (сертификат за сигурност на първо ниво) сертифициране издаден от ANSSI (Национална агенция за сигурност на информационните системи). В момента от всички хардуерни портфейли за криптовалути на пазара, само Ledger’s Nano S и Nano X имат това сертифициране. Схемата за сертифициране оценява множество аспекти на защитата на устройството, включително защитна стена, идентификация, удостоверяване и вграден софтуер, като го поставя през множество сценарии за атака.

Рязка рана на Ledger

През юли 2020 г. Леджър потвърдено те са претърпели нарушение на данните, при което неоторизирана трета страна е получила достъп до базата данни за електронна търговия и маркетинг на Ledger. В резултат на това бяха разкрити около 1 милион имейл адреса и от тях 9 500 клиенти имаха допълнителна информация, като имената и фамилиите си, пощенски адрес, телефонен номер и поръчани продукти.

Леджър беше докладвал въпроса на властите и работи с него Orange Cyberdefense да проучи въпроса. Екипът също така постоянно следи за доказателства за данните, които се продават в интернет.

След нарушаването на данните потребителите съобщават, че получават фишинг имейли и текстове, като ги молят да изтеглят нова версия на софтуера Ledger. Ако потребителите кликнат върху връзката в имейла, те ще бъдат пренасочени към фалшива клонирана версия на сайта Ledger. След това, ако потребителите изтеглят „актуализацията“, която всъщност е злонамерен софтуер, той ще поиска от потребителите фразата за възстановяване на своята книга. След това въведената фраза за възстановяване се използва от нападателя, за да възстанови портфейла на потребителя и да изпрати криптовалутите на потребителя в портфейла на нападателя. За пълно обяснение на как работи фишинг атаката, вижте доклада от Kraken.

Имейл за фишингИмейл за фишинг, изпратен от адрес [email protected]

Отбелязваме, че това може да бъде по-точно характеризирано като „нарушаване на данни“, а не като хакерство. По-важното е, че това нарушение няма връзка или въздействие върху хардуерните портфейли на Ledger или приложението Ledger Live. Криптовалутите, съхранявани на устройствата Ledger, никога не са били изложени на риск.

5/5 рейтинг на сигурността

Поддръжка на няколко валути

Монети, поддържани от Ledger Nano XПълен списък на поддържаните монети на Книга можете да намерите тук

Ledger има една от най-разнообразните поддръжки за различни криптовалути като NEO, Vechain и Monero. Със своята отворена политика за развитие от екипи по проекти, Ledger nano X поддържа над 1100+ различни активи. Много от тези активи като Vechain или NEO не се намират при конкуренти като Trezor Model T или KeepKey, което прави Ledger единственият хардуерен портфейл, наличен за много монети. Основното правило тук е, че Nano X ще поддържа същите активи като Ledger Nano S.

Инсталиране на Ledger Live

Интерфейс на приложението Ledger Live

Ledger има собствено приложение, наречено Ledger Live за да имате достъп до сметки за криптовалути (включително Bitcoin, Litecoin Ethereum и други криптовалути). Ledger Live се предлага на множество платформи, включително Windows, MacOS, Linux, Android и iOS. Открихме, че приложението Ledger Live е лесно за използване, тъй като показва ясно криптовалутни активи с исторически диаграми. Изпращането на криптовалути е изключително лесно с операция стъпка по стъпка, която ясно показва адресите на подателя и получателя. Има и разширени функции за ръчно персонализиране на такса за транзакция в сат / байт.

Колко монети може да държи Ledger Nano X?

Една от слабостите на Nano S е липсата на място за инсталирани приложения. Ledger Nano X решава този проблем, като увеличава вътрешната памет до 2 MB. В нашите тестове успяхме да инсталираме всички 73 налични приложения на устройството (Книга искове до 100+). Трябва да се отбележи, че съхранението на приложения е удобна функция – приложенията пак ще запазят своите сметки / салда в криптовалута, дори ако са деинсталирани.

Поддържа ли Ledger Nano X Ethereum и ERC-20?

През септември 2019 г. Ledger добави a роден портфейл на Ethereum до най-новия си Ledger Live v.1.14.0, който добавя поддръжка за 22 монети и над 1250 ERC-20 токена. Това позволява директен достъп до токени и ethereum, докато сте в движение, без да е необходим интерфейс на трета страна като MyEtherWallet. Това е добре дошло надграждане до потребители на Nano X, които преди това трябваше да използват различни интерфейси в зависимост от криптовалутата, с която искате да взаимодействате. Със сигурност ще бъде добре дошъл и за новодошлите в криптовалутата, които могат да бъдат объркани от различните интерфейси.

Едно от оплакванията ни е, че Ledger Nano X трябва да въведе всяко приложение поотделно акаунт – нещо, което не е необходимо в Trezor Model T.

Готов ли е Ledger за Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 идва скоро с първата фаза 0 Beacon Chain, която ще бъде пусната на пазара през декември 2020 г. Като се има предвид това, участниците в Ethereum трябва да депозират поне 32 Ether във веригата Beacon, използвайки договор за депозит. Следователно Ledger актуализира новата версия на фърмуера на Nano X 1.2.4-5, в която актуализацията на приложението Ethereum до версия 1.6.0 позволява на потребителите да подписват транзакция за депозит директно на Ledger Nano X. Тази функция е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН към Ledger Nano X.

В бъдеще потребителите ще могат да използват своя Ledger Nano X, за да извлекат публичен ключ на Ethereum 2.0 и да потвърдят, че публичният ключ за теглене, използван в договора за депозит, всъщност принадлежи на устройството Ledger. Екипът на Ledger също работи по второ приложение на Ethereum, което ще позволи на залагащите да подписват сигурно блокове на веригата Beacon.

5/5 мулти валутна поддръжка

Хардуерен дизайн

Ledger nano X интерфейс за въвеждане на ПИНВъвеждането се извършва с двата кръгли бутона

Новият Ledger Nano X има два хардуерни бутона – скрити в кръговия дизайн на шарнира на капака. Тези два бутона ни позволяват достъп до менютата (задръжте двата бутона), да правите селекции (натискате двата бутона) и дори да въвеждате фрази за възстановяване (използвайте бутони за превъртане). Установихме, че въвеждането на ПИН и фрази за възстановяване е досадно само с 2 бутона – може би сензорен екран или допълнителни бутони биха могли да помогнат.

Nano X има по-голям екран с по-висока разделителна способност. Това означава, че пълните криптовалутни адреси могат да бъдат изместени без превъртане – нещо, което силно липсваше в Nano S.

Nano X използва модерен USB-C интерфейс за зареждане и свързване към компютъра. Това е добре дошло надграждане, тъй като компютърният свят мигрира към USB-C.

4/5 за хардуерен дизайн

3,5 / 5 от лекотата на използване

Мобилност

Книга нано X

Ledger Nano X може да се използва с мобилни устройства и транзакциите могат да се изпращат в движение, като се използва приложението Ledger Live на мобилно устройство. Установихме, че тази функция е много ситуативна. Въпреки че е полезно да изпращате крипто в движение със сигурността, която Nano X предоставя, удобството липсва в сравнение с мобилните портфейли като Enjin Wallet. Необходим е набор за потвърждение на разделянето: отключете устройството чрез ПИН, въведете приложението за криптовалута, проверете и потвърдете транзакцията. Това се чувства досадно и не е подходящо за обикновени покупки на кафе или малки транзакции. Какво има смисъл може би са големи покупки (кола или къща?) Или инвестиции в продажба на символи. Остава обаче въпросът колко често трябва да изпращаме големи количества крипто в движение?

Как да актуализирате Ledger Nano X

Ledger периодично пуска актуализации за Ledger Nano X, за да подобри сигурността, функционалността и поддръжката на монети. Всъщност са необходими актуализации на фърмуера, за да получите поддръжка за най-новите криптовалути. За да актуализирате фърмуера, включете Nano X във вашия компютър и стартирайте Приложение Ledger Live. Приложението автоматично ще покаже номера на вашата версия и ще покаже всички налични актуализации на фърмуера. За да стартирате актуализацията, щракнете върху бутона за актуализация и потвърдете инсталирането в Nano X, като натиснете двата бутона, когато бъдете подканени да „разрешите мениджър на счетоводната книга“ за достъп до устройството.

Ledger Nano X си заслужава надстройката?

На 119 долара Ledger Nano X не е бюджетно устройство – той дава определена ценова премия, което прави решението за надстройване по-трудно за много потребители. За мнозина удобните функции на прекъсвача на сделката – големият екран, който показва пълни адреси на криптовалута и по-голямо хранилище за повече приложения. Ако тези функции са важни за вас, тогава Nano X си заслужава надстройката. Ако обаче ви трябват само няколко приложения, бюджетният Ledger Nano S е по-добър вариант на $ 59.

Ledger Nano X в сравнение с Trezor Model T

Ledger в сравнение с други хардуерни портфейли

Най-голямата разлика между Ledger Nano X и Trezor Model T е екранът и поддържаните монети. Trezor Model T има хубав сензорен екран, който помага при въвеждане на ПИН и фрази за сигурност. Trezor обаче има по-малко поддържани монети и обикновено проектите обикновено пускат първо поддръжката на Ledger. Следващата таблица е сравнение между различни хардуерни портфейли, включително датата на издаване, външното сертифициране за сигурност (ако има такава), датата на издаване и рейтинга ни за преглед.

В крайна сметка изборът между Ledger Nano X и други хардуерни портфейли се основава предимно на 1 въпрос – криптовалутите, които искате да се поддържат от устройството. Поддръжката на голям брой монети винаги е била силната страна на Ledger, заедно с поддръжката на браузъра в децентрализирани борси (Binance DEX, IDEX и Switcheo)

Прегледано на 20 април 2020 г. от Michael Gu

Актуализирано на 22 ноември 2020 г.: Актуализирана информация за кредитиране с помощта на Ledger Live

Кликнете по-долу, за да купите!

{ "@context": "http://schema.org/", "@Тип": "Продукт", "марка": "Книга", "име": "Ledger Nano X", "изображение": "https://mk0boxminingmedysvof.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/06/Ledger-Nano-X.jpg", "описание": "Ledger Nano X е следващото поколение хардуерен портфейл с поддръжка на смартфон, по-голям екран и повече място за съхранение на приложения.", "преглед": { "@Тип": "Преглед", "заглавие": "Преглед на портфейла на Ledger Nano X: струва ли си през 2019 г.", "име": "Ledger Nano X", "описание":"Ledger Nano X е следващото поколение хардуерен портфейл с поддръжка на смартфон, по-голям екран и повече място за съхранение на приложения.", "mainEntityOfPage": "https://boxmining.com/ledger-nano-x-review/", "reviewBody": "Ledger има една от най-разнообразните поддръжки за различни криптовалути като NEO, Vechain и Monero. Със своята отворена политика за развитие от екипи по проекти, Ledger nano X поддържа над 1100+ различни активи. Много от тези активи като Vechain или NEO не се срещат при конкуренти като Trezor Model T или KeepKey, което прави Ledger единственият хардуерен портфейл, наличен за много монети. Основното правило тук е, че Nano X ще поддържа същите активи като Ledger Nano S.", "дата Публикувано": "2020-4-20", "reviewRating": { "@Тип": "Рейтинг", "ratingValue": "4.5", "най-лоша оценка":"0", "bestRating": "5" }, "автор": { "@Тип": "Личност", "име": "Майкъл Гу" }, "издател": { "@Тип": "Организация", "име": "Boxmining", "лого": { "Тип": "ImageObject", "URL адрес": "https://mk0boxminingmedysvof.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/06/Boxmining-Logo.jpg" }}}, "оферти": { "@Тип": "Оферта", "ценаВалута": "щатски долар", "цена": "119", "URL адрес":"https://shop.ledger.com/?r=428b&tracker = nanoxreview" }}

Спецификации на продукта (Технически спецификации)

Спецификации на продукта Ledger Nano X:

Процесори ST33J2M0 (защитен) + STM32WB55
Съвместимост 64-битов настолен компютър (Windows 8+, macOS 10.8+, Linux) с изключение на ARM процесори. Съвместим и със смартфони (iOS 9+ или Android 7+).

Съединител

USB Type-C, Bluetooth 5.0

Батерия

100mAh батерия

Размер

72 мм х 18,6 мм х 11,75 мм

Поддържани активи 1100+ Поддържани активи

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Можете ли да запазите монетите си, когато надграждате от Ledger Nano S до Ledger Nano X?

Да. Когато правите надстройката, изберете опцията „възстановяване“ по време на настройката и въведете фразата за възстановяване на 24 думи от архива на Ledger Nano S

Може ли функцията Bluetooth да бъде изключена в Ledger Nano X?

Да, Bluetooth може да бъде деактивиран в контролния панел. Това ще деактивира Bluetooth комуникациите и ще позволи на Ledger да комуникира само чрез USB кабела. Можете да получите достъп до панела, като задържите двата бутона за 3 секунди.

Можете ли много приложения да инсталирате на Ledger Nano X?

Установихме, че Ledger Nano X може да побере всички 73 приложения, налични в момента в Ledger Manager. Има още повече място за съхранение за бъдещи приложения.

Защо Ledger Nano X Bitcoin Address се променя?

Ledger включва функция за автоматично генериране на нов Bitcoin адрес всеки път, когато се използва стар. Това увеличава поверителността на транзакциите, тъй като за нови транзакции се използват различни адреси. Все още могат да се използват стари адреси, тъй като Книгата съдържа пълен достъп (включително бъдещ достъп) до тези средства.

Как генерирате нов публичен адрес за получаване на средства

Новите публични адреси се генерират автоматично, когато се използват стари (адресът получава или изпраща транзакция).

Кой е най-новият фърмуер на Ledger

В момента най-новият фърмуер е 1.6.0

Ще повлияе ли пандемията на коронавирус (COVID-19) на Ledger?

Ledger е издал изявление заявявайки, че имат въведени мерки за непрекъснатост на бизнеса, за да гарантират, че продължават да разполагат с инвентар и продукти, които да доставят на своите клиенти. Те обаче изпитват известен брой натрупвания в своята услуга за обслужване на клиенти, но работят, за да гарантират, че отговорите на притесненията на клиента. Можете да проверите оперативно състояние на техните системи тук. Неминуемо може да има проблеми с изпращането на продукти до клиентите, те все още са в състояние да доставят до повечето страни, въпреки че някои клиенти могат да имат ограничени възможности за доставка. Проверете тук, за да видите дали доставка до вашата страна може да бъде засегната.

Допълнителна информация

Ledger публикува и отзиви от други YouTube, които можете да проверите тук.

Току-що взехте нов Ledger Nano X? или винаги сте били любопитни да започнете с биткойн и други криптовалути? Вижте моя курс, създаден в сътрудничество с Джеф Кирдейкис от Uptrennd- Bitcademy: Научете, инвестирайте & Търгувайте с биткойни – за по-малко от час

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me