Project Serum ($ SRM): Първи поглед към новия DEX на FTX за вълната DeFi

Проект серум е чисто нова децентрализирана борса (DEX) за сферата на децентрализираното финансиране (DeFi) от същия екип, създал FTX Exchange. Казва се, че тества границите на DEX, като използва блокчейн, който не е Ethereum. Създаден върху Solana, Serum е създаден, за да разрешава централизираните уязвимости, съществуващи в текущото пространство на DeFi, по същия недоверен и неразрешен начин, с който се чувстват удобни търговците на DEX. Като се има предвид това, серумът все още трябва да бъде тестван първо с реални потребители. Въпреки че екипът се хвали, че DEX вече е функционален, той не е стартиран към момента. Но може да видим Serum да излезе на живо някъде през следващите няколко седмици.

Ето нашето интервю със Сам Банкман-Фрид, съосновател и главен изпълнителен директор на FTX Exchange.

Плакат в YouTube

Какво е Project Serum?

Наречен за следващата граница, серумът се твърди, че е „чистата“ форма на DeFi, която е изградена върху блокчейна Solana и ще работи на централна книга за лимити, която е напълно недоверена. Това го прави изключително мащабируем, евтин и бърз.

Серумът е напълно децентрализиран до неговия протокол за семена. Той работи на борса без попечителство с подкрепа за търговия между вериги и не се изисква KYC. Това ще предложи на потребителите същото ниво на UX, сравнимо или дори по-добро от това, което централизираните борси могат да предложат в момента. С цената, скоростта и използваемостта, които има Serum, няма причина клиентите, които са свикнали да търгуват в централизирани борси, да не му дадат шанс.

Въпреки че е роден на Solana, Serum е проектиран да бъде напълно оперативно съвместим с Ethereum и Bitcoin, огромно предимство, когато се сравнява с Binance DEX или други DeFi DEX като Balancer и Uniswap. Това им дава предимство, тъй като много търговци се стремят да търгуват с други криптовалути освен токените ERC-20, които повечето платформи на DeFi предлагат в момента.

Имайки това предвид, има шанс Serum да засенчи други DEX в крипто пространството, когато стартира. Той разполага с удобството и познатието, което може да предложи централизираната борса, но в настройка, която не е задържана. Серумът също така предлага стимули на операторите на възли да участват в залагането от реферална система с „лидери“, инфлация и такси за търговия.

Демонстрация на Serum беше показана по време на The Antidote: Серумна конвергенция на серума на 18 август 2020 г. Демонстрацията показа как потребителите могат да търгуват на серум. Ето демонстрацията, показана по време на излъчването:

Демонстрационен интерфейс на серума

По време на демонстрацията Сам Банкман-Фрид коментира, че може да има някои допълнителни промени във външния вид на интерфейса и че предстоят още функции. Функцията за търговия обаче вече е функционална.

Солана Блокчейн

Solana е първата по рода си блок-верига от уеб мащаб, която потенциално може да достигне 710 000 транзакции в секунда (tps). Това е възможно с проверима функция за забавяне, наречена SHA 256 хеш верига, която позволява оптимистичен контрол на паралелността. В момента той може да обработи около 50 000 tps, което е експоненциално по-бързо от 15 tps на Ethereum.

Научете повече за Солана ($ SOL)

Ethereum доминира в крипто пространството днес, но по отношение на възможностите за мащабиране, Solana има нещо по-доходоносно да предложи. Това не го прави по-добър от Ethereum. Но засега той е по-мащабируем. В сравнение с по-старите блокчейн, Solana може да обработва транзакции бързо на много по-ниски разходи. Неговата пропускателна способност може да се конкурира дори с Visa. Докато други платформи за интелигентни договори са силни по отношение на възможностите си за мащабиране на блокчейн, много малко от тях твърдят, че са достигнали нивото на пропускателна способност.


Солана си партнира и с други крипто гиганти като Terra, ChainLink и много други.

Екипът зад серума на проекта

Project Serum е измислен, за да бъде новият DEX, който ще бъде пуснат от FTX Exchange – платформа за обмен на криптовалути и деривати. Вижте нашия преглед на FTX Exchange. Основателите на Project Serum също стоят зад борсата на FTX и те също си партнират с титани в бранша, които имат успешни проекти, включително основателите на Multicoin Capital, TomoChain, Compound и Kyber Network.

Серум ($ SRM) Токен

$ SRM е управляващ токен на Serum, базиран на блокчейна Solana, но алтернативно също има версия Ethereum или ERC-20.

Около 10 милиарда SRM са изсечени като максимално предлагане в началото; от които приблизително 175 милиона токени ще бъдат циркулирали първоначално и ще нараснат до 181 милиона токени след IEO (вижте по-долу). След това се очаква тази сума да нараства с около 15% годишно. Той дава на притежателите управленска власт над серумната екосистема. Докато повечето компоненти в Serum се считат за неизменни, някои параметри, като бъдещи такси, могат да бъдат модифицирани чрез гласове за управление на SRM. Нетните цени се използват за закупуване и изгаряне на SRM токени.

SRM може да бъде заложен и може да се използва за плащане на такси. Това дава на притежателите на SRM до 50% отстъпка от всички търговски разходи. Също така, 90% от всички SRM токени са предназначени за дългосрочно задържане или заключване. Това е да се гарантира, че екипът е тук за дългосрочен план.

Поддръжка на различни вериги

Serum има кръстосана поддръжка, която позволява безверен обмен на активи от различни вериги. Това е поразителен контраст с други протоколи, които ще изискват доверени страни да разрешават кръстосани верижни суапове. Серумът избира да направи това по напълно децентрализиран начин, използвайки над 100 валидатора.

SerumBTC и Serum USD

Serum BTC е обвит потребителски токен, в който цената е фиксирана или обвързана с основния актив или BTC формата. Това също е изцяло децентрализиран BTC токен, базиран на Solana.

Междувременно Serum USD е децентрализирана увита стабилна монета, която следва както ERC-20, така и SPL токенизации за USD и няма нито една точка на провал.

Заключение

По същество DeFi стана изключително разрушителен, предизвиквайки статуквото на парите в нашата икономика. Но досега тя е обслужвала най-вече апетитите на спекулантите за добив. Революцията на Serum има за цел да преодолее пропастта между професионалните търговци и DeFi. Тяхната подсигурна поддръжка, книги за поръчки, мащабируемост и други функции могат да служат като висящи моркови за професионалните търговци, така че те да поемат бизнеса от централизирани партньори към DEX. Като цяло Serum е много обещаващ DEX и DeFi протокол. Но бихме могли да знаем на какво е наистина способен, само след като стартира през следващите няколко седмици.

Често задавани въпроси

Къде мога да купя $ SRM?

$ SRM търговията се предлага на Binance, FTX, Uniswap (v2), BKEX, BitMax, HBTC, Balancer, TomoDEX и Bibox.

Кога ще излезе Serum’s DEX.

На 28 август 2020 г. екипът обяви, че Serum DEX ще стартира „тази седмица“.

Серия за децентрализирано финансиране (DeFi): уроци, ръководства и др

Със съдържание както за начинаещи, така и за по-напреднали потребители, вижте нашата серия YouTube DeFi, съдържаща уроци за ОСНОВНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ, които са ви необходими за търговия в пространството на DeFi, напр. MetaMask и Uniswap. Както и задълбочено потапяне в популярни теми на DeFi като Reef.finance ($ REEF) и Polkadot ($ DOT)

Поредицата DeFi на този уебсайт обхваща и теми, които не са изследвани в YouTube. За въведение за това какво е DeFi, вижте Общ преглед на децентрализираните финанси (DeFi): Ръководство за НАЙ-ГОРЕЩАТА тенденция в криптовалутата

Уроци и ръководства за ESSENTIAL DEFI TOOLS:

 • Ръководство за MetaMask: Как да настроите акаунт? PLUS съвети и хакове за напреднали потребители
 • Uniswap преглед и урок: Ръководство за начинаещи и разширени съвети и трикове
 • Ръководство и преглед на серумен DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) обяснено
 • 1-инчова борса, Mooniswap и Chi GasToken: Крайният преглед и ръководство

За подробна информация за други специфични проекти на DeFi, вижте нашите ръководства за токени DeFi. Ето някои от най-популярните ни ръководства:

 • AAVE ($ LEND)
 • Преглед на Ampleforth ($ AMPL): Основното ръководство за този протокол DeFi
 • ChainLink ($ LINK) ръководство: Ключова връзка в пространството на DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Какво е това?
 • Ръководство за криво финансиране ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Революционен онлайн доставчик на ликвидност
 • Линейно финансиране ($ LINA): Бъдещето на платформите за синтетичен обмен?
 • Polkadot ($ DOT): Всичко, което трябва да знаете за любимата на DeFi на Китай
 • RAMP DeFi: Как отключва стойността на заложените активи?
 • Рифово финансиране ($ REEF): Платформата Defi All-in-One
 • Солана ($ SOL) обясни
 • Графиката ($ GRT) – Следващото ниво на децентрализирани приложения
 • Обяснено Trustswap ($ SWAP) – Следващо поколение транзакции DeFi
 • Копнейте за финансиране, обединяваща екосистемата DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Платформа за кредитиране на DeFi, базирана на кредит

Очаквайте скоро още видеоклипове и статии като част от нашата поредица DeFi, така че не забравяйте АБОНИРАЙТЕ се за нашата Youtube канал и (засега) БЕЗПЛАТЕН седмичен бюлетин за да можете да бъдете уведомени веднага щом излязат!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector