Ръководство и преглед на серумен DEX

Серум е децентрализирана криптовалутна борса (DEX). Те се управляват от Фондация Serum, съставена от хора с богат опит в DeFi, криптовалути и търговия с виртуална валута. Проектът е създаден за адресиране на проблеми, присъщи на децентрализираното финансиране (DeFi), като централизация, скорост, използваемост и многоверижна подкрепа.

Какво е серум?

Serum е създаден от същия екип зад FTX Exchange, една от водещите борси за деривати и криптовалути на пазара. Серумът захранва DEX екосистема, която е бърза, като същевременно поддържа множество вериги, стабилни монети, книги за поръчки и опаковани монети. Въпреки че повечето системи DeFi са базирани на блокчейн технология, много от тях в момента имат централизирани аспекти.

Например платформите се основават на интелигентен договор, който може да бъде експлоатиран и съхраняваните му средства да бъдат откраднати. Освен това тези платформи си взаимодействат с традиционния свят, използвайки централизирани оракули, които осигуряват ценови емисии.

С Serum обаче всичко е децентрализирано, което го прави евтино, бързо и сигурно за всички потребители. Освен това платформата задвижва децентрализирана борса, която поддържа кръстосана търговия, без да се компрометира нейната скорост. Той е изграден и върху блокчейн Solana, който потенциално може да достигне 710 000 транзакции в секунда (tps). Въпреки че в момента той може да обработи само около 50 000 tps, той вече е експоненциално по-бърз от 15 tps на Ethereum.

Основни предимства на серума

Разменени кръстосани вериги

В децентрализирания валутен пейзаж трябва да се използват доверени страни, за да се улеснят суаповете. За Serum обаче суаповете се извършват без доверие между децентрализирани проекти.

SRM Token

SRM е естественият маркер в серумната мрежа. Притежателите на SRM токени се облагодетелстват чрез намалени такси на платформата, наред с други предимства.

СерумUSD / BTC

SerumBTC е модел, използван на платформата за създаване на токени, използващи стандартите ERC-20 на Ethereum. Моделът е идеален и за токенизиране на Bitcoin (BTC) в родителския блокчейн, Solana. SerumUSD, от друга страна, е модел за създаване на базирани на блокчейн стабилни монети.

Физически уреден кръстосан договор

За захранване на пазара на деривати, договорите се използват за захранване на маржин позиции за любителите на DeFi. С подкрепата на водеща платформа за деривати, Serum е платформа с основни и усъвършенствани опции за маржин търговия, за да обслужва нови и опитни търговци.

Децентрализирана книга за поръчки

Далеч от автоматизираното пазарно правене (AMM), протоколът има децентрализирана книга с поръчки. Това ще позволи автоматично да се сравняват поръчките по веригата. Това дава на търговците пълен контрол върху техните сделки.


Ключова пречка за разпределената книга с поръчки от други DeFi-фокусирани протоколи е, защото те се базират на Ethereum, който има ниски скорости, водещи до задръствания и увеличени такси.

Поддържани криптовалути

Серумът изостава малко от другите децентрализирани борси по отношение на броя на монетите и изброените двойки за търговия. В момента серумът изброява 15 монети и 30 двойки за търговия, включително Bitcoin, Ethereum, Chainlink, Solana, Swipe, Yearn.Finance и др.. Вижте тук за пълен списък.

Такси

Твърди се, че серумът има силно конкурентни такси за търговия, а със Serum Token (SRM) можете да получите 60% отстъпка от таксите.

Серумни такси

Серумен токен ($ SRM)

SRM е естественият маркер в серумната екосистема. Притежателите на SRM се възползват от 50 процента от всички такси в мрежата. Също така, тези с един мегасерум (MSRM) токен или един милион SRM, подредени заедно, са освободени от плащане на 60 процента от своите такси за търговия.

Другите помощни програми на токена включват заплащане на такси за транзакции, точно като BNance’s BNB. Също така, той може да се използва за залагане и осигуряване на ограничен модел на управление.

Залагащите възли изискват минимум 10 милиона SRM токени и поне един MSRM. Възлите в мрежата могат:

· Осигурете застраховка за транзакции с много вериги,

· Печелете награди за залагане,

· Споделяйте награди с неговия създател или лидер,

· Подобрете работата на Serum.

Въпреки това, възлите могат да бъдат глобени, защото не са изпълнили усърдно задачите си. Имайте предвид, че залагането е дейност, която включва заключване на жетони в портфейла, за да помогне на захранващите функции на блокчейн платформата.

Първоначалното разпределение на SRM разпредели жетони на своя екип и съветници (20%), участници в проекти (22%), заключени купувачи на семена и търг (4%), фонд за партньори и сътрудници (27%) и фонд за стимулиране на екосистемите (27%).

Нетните такси в платформата ще бъдат използвани за закупуване и изгаряне на токена. Значението на това е, че намалява предлагането на маркера, оказвайки положително въздействие върху неговото търсене.

Ръководство за серум: Как се използва серум

Първите стъпки и използването на Serum могат да бъдат обобщени в 4 лесни стъпки: (1) създайте SOL портфейл и депозирайте средства; (2) Свържете портфейла на SOL към серума; (3) търговия; и (4) Теглене на средства. Нека да разгледаме всеки от тях на свой ред.

Създайте портфейл SOL и депозирайте средства

Създайте портфейл SOL

Създайте портфейл на Sollet.io които ще държат вашата Солана и Библиотека на програмата Solana (SPL) жетони. Не забравяйте да копирате и да запазите фразата си за възстановяване в безопасност. След това ще имате възможност да изберете парола, която горещо препоръчваме за сигурност. Щракнете върху „създаване на портфейл“ и сте готови.

Депозитни средства

За да депозирате средства, разбира се, първо ще ви трябват някои SOL токени, които могат да бъдат закупени на FTX или Binance.

Кликнете върху портфейла си и изберете „получаване“. Ще можете да копирате адреса за депозит или да използвате QR код. Имайте предвид, че трябва да изпращате САМО SOL маркери на този адрес, а не SPL маркери като SRM.

Депозирайте средства на SolletДепозирайте средства на Sollet

Конвертиране в SOL жетони

Има и функция за конвертиране на естествен ETH в естествен SOL с помощта на MetaMask. За да направите това, просто отидете в раздела ETH и кликнете върху „Свързване с MetaMask“

Създайте друг SPL адрес в портфейла си

Ще можете да добавяте други SPL адреси към портфейла си само ако имате SOL маркери в него, защото добавянето на токени към портфейла ви струва SOL.

За да добавите друг SPL адрес, щракнете върху „+“ в горния десен ъгъл. В изскачащия прозорец ще можете да добавяте SPL маркери като SRM, MSRM и опаковани маркери като BTC, ETH, USDT и USDC. Като алтернатива, ако вашият маркер не е в списъка с популярни маркери, можете да го добавите ръчно в раздела „Ръчно въвеждане“ и да въведете Mint Address на маркера.

След като добавихте адрес, можете да депозирате жетони по няколко начина:

  • Депозирайте токени ERC-20 и ги конвертирайте в SPL токени; или
  • Депозирайте вашите токени на борсата FTX, изтеглете ги от борсата в Sollet. FTX автоматично обвива вашата криптовалута в SPL токен, за да може да се използва със серум. Ако искате да направите обратното, т.е. да конвертирате своите опаковани SPL токени обратно в тяхната родна верига, всичко, което трябва да направите, е да депозирате опакованите SPL токени във FTX и да изтеглите опакованите активи.

Свържете портфейла към серума

Въведете един от Серумни DEX и щракнете върху „Connect Wallet“ в горния десен ъгъл. В изскачащия прозорец проверете дали адресът отговаря на вашия портфейл Solana и щракнете върху „Свързване“. След това ще бъдете отведени до страницата за търговия и салдата на портфейла ви ще бъдат показани.

Когато сте готови, просто кликнете върху „Прекъсване на връзката“ в горния десен ъгъл, за да изключите портфейла си от Serum DEX.

Търговия със серум

Интерфейс за търговия със серумИнтерфейс за търговия със серум

След като свържете своя Sollet със серум, можете да започнете да търгувате. Интерфейсът по същество е същият като повечето други борси за криптовалута, но за да купите или продадете криптовалута, ще трябва също да „одобрите“ транзакцията в изскачащия прозорец Sollet. След това ще видите поръчката си в Книгата за поръчки и в раздела Отворени поръчки.

За да отмените отворените си поръчки, щракнете върху „Отказ“ в раздела Отворени поръчки.

Уреждане на сделки със серум

Ако сте завършили вашите сделки или сте анулирали отворени поръчки, балансът ви в портфейла няма да се актуализира автоматично. Вместо това вашите средства ще бъдат в междинна сметка. За да преместите средствата обратно в портфейла си на Sollet, отидете в раздела Баланси и кликнете върху „Разплащане“.

Уреждане на сделки със серумУреждане на сделки със серум

Безопасен ли е серумът?

Серумът е децентрализиран обмен. За разлика от централизираните борси, не е необходимо да изпращате средствата си до тях на борсата, за да търгувате с криптовалути. Все пак трябва да сте наясно със сигурността, например, за да запазите сигурната си фраза за възстановяване и парола за портфейла на Sollet.

От друга страна, децентрализираните борси не се контролират от един обект, така че ако направите грешка, напр. изпратете своите криптовалути на грешен адрес и т.н., няма да има кой да ви помогне.

Заключение: потребителски опит

Мнозина смятат, че недостатъкът на DEX е, че те не са подходящи за начинаещи и това беше случаят при първоначалното му стартиране. Към момента на писане на екипа на Серума наистина са взели предвид този често срещан недостатък и са предоставили полезни ресурси и ръководства под формата на Академия за серум.

Интерфейсът на Serum е много подобен на FTX, така че тези, които вече използват FTX, не би трябвало да имат проблем да свикнат със Serum. Потребителите на други централизирани борси обаче ще изискват малко повече време, за да свикнат с това къде са нещата в серумния интерфейс, но не смятаме, че това е огромен проблем.

Що се отнася до започването, както при повечето децентрализирани борси, трябва да направите допълнителна стъпка. настройка на портфейл, в този случай на портфейл Sollet. Въпреки това не е трудно да се направи това и вероятно ще отнеме на повечето хора под 5 минути.

Най-важното е, че търговията със серум е значително по-бърза и мощна. По-специално, забелязахме значително подобрение от други DEX, като IDEX.

Като цяло сме много впечатлени от Serum, но наистина се надяваме те да могат да добавят поддръжка за повече криптовалути и двойки за търговия в бъдеще. Засега планираме да станем редовни потребители на серум и благодарение на силния екип и това, което виждаме до момента, бъдещето за тях изглежда много обещаващо.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector