Što je Cardano?

Cardano je decentralizirana platforma pametnih ugovora koju bi pokretalo stručno recenzirano akademsko istraživanje i koja bi mogla pokretati i financijske i decentralizirane aplikacije. Osnovan od strane bivšeg suosnivača Ethereuma, Cardano želi poboljšati Ethereum nudeći jeftine, sigurne i skalabilne transakcije. Da bi poboljšao sigurnost pametnih ugovora, Cardano koristi programski jezik Haskell što je dokazano lakše za reviziju i formalno provjeriti. Uz to, Cardano se otvoreno obraća potrebi regulatornog nadzora, istovremeno održavajući privatnost i zaštitu potrošača kroz inovativnu softversku arhitekturu.

Što je ADA token i njegova uporaba?

ADA je izvorna Cardanova kriptovaluta. Pokrenut je 1. siječnja 2018. godine početnom ponudom kovanica kao uslužni token i imat će 45 milijardi ukupne ponude. Trenutno je 8. najpopularnija kriptovaluta temeljena na tržišnoj kapitalizaciji CoinGecko.

Nakon otvaranja Shelley Public testne mreže 9. lipnja 2020., i svaki operater može postaviti Cardano fond udjela u očekivanju ulaganja i delegiranja na glavnoj mreži koji će biti objavljeni u ljeto 2020.

Na kraju, ADA će omogućiti korisnicima slanje vrijednosti između dviju strana, plaćanje robe ili usluga, deponiranje sredstava na burzi ili ulazak u aplikaciju. ADA će se također koristiti za napajanje transakcija na mreži Cardano.

Saznajte više o ADA uz naš video-Cardano (ADA novčić) ukratko.

Osnivač: Charles Hoskinson

Charles Hoskinson suosnivač je Ethereuma i osnivač Ethereum Classic, s velikim iskustvom u radu sa pametnim ugovorima i programskim jezikom Haskell. On je otvoreni kritičar Ethereuma i razišli se s timom Ethereuma 2016. To je vjerojatno bilo zbog ideoloških razlika koje su proizašle iz odgovora tima na DAO hak 2016. Hoskinson je sada izvršni direktor tvrtke Ulazni izlaz Hong Kong (IOHK), i posvetili su veliki tim stručnih inženjera i istraživača da izgrade Cardano od temelja.

Cardano – razvoj blockchain protokola

YouTube poster

Cardano želi postati treća generacija blockchaina, svladavajući probleme s prethodnim generacijama blockchaina, naime nedostatak skalabilnosti, interoperabilnosti i održivosti. Cardano želi razviti svoju platformu na ova dva vodeća načela:

 • Recenzija: bilo koja znanost koja vodi rješenja ovih pitanja prolazi kroz recenziju.
 • Kodeks visokog uvjerenja: Cardano želi donijeti istu razinu znanstvene strogoće za kritične sustave poput zrakoplovstva u razvoj njihovog projekta.

Cardanova platforma ima sljedeće ključne značajke:

 • Cardano će biti ugrađen u Haskell-ov kod. Haskell koristi matematički pristup koji rezultira mnogo sigurnijim i pouzdanijim protokolom.
 • Zvanično potvrđeni konsenzus Dokaza uloga Ouroboros. To je prvi dokazno siguran blockchain protokol koji je razvio IOHK tim i koji je recenziran. Ima prednosti u odnosu na tradicionalni blockchains za dokaz rada (npr. Koristi ih Bitcoin) zahtijevajući manje računarskih resursa (neće biti rudarstva), a samim time je i jeftiniji za rad, a istovremeno je jednako siguran kao i popularniji algoritam Proof of Work. Također dolazi s novim mehanizmom nagrađivanja kako bi se spriječili napadi poput zadržavanja blokova i sebičnog rudarstva.
 • Rekurzivna arhitektura internetskih mreža (RINA): Cardano je usmjeren prema izgradnji RINA-e kako bi smanjio propusnost koja je potrebna za komunikaciju i širenje podataka. Ideja je da RINA ima manje protokola, ali može raditi brže, a opet pruža transparentnost, privatnost i skalabilnost.
 • Protokol je usmjeren na zaštitu prava privatnosti korisnika, uzimajući u obzir potrebe regulatora. Čineći to, Cardano je prvi protokol koji uravnotežuje ove zahtjeve na nijansiran i učinkovit način, pionir novog pristupa za kriptovalute.
 • Cardano će također biti potpuno otvoren i bez patenata.

Cardanova platforma gradi se u 2 sloja – sloj naselja i računski sloj. To daje sustavu fleksibilnost tijekom održavanja i omogućuje nadogradnju mekim vilicama.

Nakon završetka sloja poravnanja koji će izvoditi ADA, zasebni računalni sloj bit će izgrađen za rukovanje pametnim ugovorima. Cardano će također pokretati decentralizirane aplikacije ili dapps, usluge koje ne kontrolira nijedna strana, već rade na blockchainu.

Prednosti i nedostaci Cardanoa?

Prednosti Cardanoa

Mnogi korisnici pametnih ugovora vjeruju da Cardano drži ključ za dugoročni siguran razvoj. To zbog brojnih hakova i ranjivosti na platformama poput Ethereuma. Osnivač Cardanoa Charles Hoskinson kritizirao je Ethereum kao “hitni proizvod” s ranjivostima koje su dovele do poznatih hakova poput DAO. To bi se moglo promatrati kao simptom nedostataka u programskom jeziku Ethereuma, Solidity. Cardano to poboljšava dopuštajući razvoj pomoću Haskella koji se može formalno provjeriti.

Cardanoova upotreba modela dokaza udjela sama po sebi donosi puno prednosti poput manje podložnosti smetnjama jer će čvorovi biti odgovorni za protok i na taj način eliminirati potrebu za dodatnim strojevima. Zauzvrat će se trošiti manje energije, što je bolje za okoliš.

Nagrade se dodjeljuju na temelju broja zadržanih tokena, a ne na osnovu količine unesene računske snage, što je poštenije.

Dvoslojni sustav platforme omogućuje da svaki sloj bude odgovoran za cjelovit skup zadataka. To znači više potencijala za interoperabilnost s različitim platformama kriptovaluta i stoga je skalabilnije u usporedbi s Ethereumom.

Mane Cardanoa

Kritičari Cardanoa ukazali su na spor razvoj i pretjerano idealne ciljeve projekta. To za Cardano može biti rizično jer bi ga mogli prestići agresivniji konkurenti ili se u međuvremenu regulatorno okruženje može promijeniti.

Mnoge značajke koje je obećao Cardano tim još uvijek nisu dostupne. Dakle, puno onoga što se govori o tome kako bi funkcionirala njegova kriptovaluta ADA još je uvijek teoretsko.

Što je Daedalus novčanik?

Da biste pohranili i koristili ADA, morate instalirati Cardano’s Dedal novčanik. Pomoću novčanika možete slati i primati ADA, kao i pregledavati povijest transakcija.

Novčanik Daedalus također će ponuditi sljedeće značajke:

 • Neograničeno računovodstvo – upravljajte bilo kojim brojem novčanika pomoću Cardanove inovativne hijerarhijske determinističke implementacije novčanika. To će vam dati veću kontrolu nad organizacijom vaših sredstava. Također ima moćne značajke sigurnosnih kopija koje pomažu u povratu sredstava u bilo kojem trenutku.
 • Napredna sigurnost – Cardano neće držati vaše ključeve. Koriste najnapredniju kriptografiju na svijetu kako bi osigurali sigurnost od napada i ponudili lozinke za trošenje i sjeme za sve vaše račune.
 • Izvoz u papirnate potvrde – Novčanici se mogu izvesti u papirnate potvrde dajući korisnicima mogućnost stavljanja sredstava u hladnjaču.
 • Izgrađen s web tehnologijama – Daedalus je izgrađen na vrhu Electron-a, dokazane u bitkama razvijene platforme za razvoj otvorenog koda za izgradnju višeplatformnih desktop aplikacija pomoću Javascripta, HTML-a i CSS-a.

Novčanik Daedalus još uvijek je u tijeku, a značajke koje se očekuju uskoro uključuju:

 • Podrška za Bitcoin i Ethereum Classic.
 • Značajke ulaganja koje omogućavaju vlasnicima ADA da zarade više ADA tokena.
 • Mobilni novčanik za iOS i Android.

Resursi:

Web stranica https://cardanofoundation.org/

Internet stranica IOHK https://iohk.io/

Bijeli papir Ouroboros https://iohk.io/research/papers/#9BKRHCSI

Blog https://cardanofoundation.org/blog/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me