Charlie Munger: Pragmatični investitor koji zna kako stvoriti bogatstvo

Trading Education dijeli s vama nadahnjujuća priča milijardera ulagača Charlieja Mugera i lekcije koje možete naučiti iz njegovih principa ulaganja i mentalnih modela.

Iako je Warren Buffett čovjek koji je obično u središtu pozornosti što se tiče investicijskog uspjeha Berkshire Hathawaya, velik dio uspjeha trebao bi pripisati njegovom kolegi Charlieju Mungeru, zamjeniku predsjednika tvrtke.

Tko je Charlie Munger?

Charlie Munger desna je ruka Warrena Buffetta. Uz obveze prema Berkshire Hathawayu, predsjednik je Daily Journal Corporation u Los Angelesu i direktor Costco Wholesale Corporation. U veljači 2018, Forbes procijenio je neto vrijednost Mangera na oko 1,74 milijarde dolara.

Rani život Charlieja Mugera

I Buffett i Munger su iz Nebraske, gdje je Charlie rođen u Omahi 1924. godine. Munger je kao tinejdžer radio u lokalnoj prehrambenoj trgovini koja je bila u vlasništvu djeda Warrena Buffetta.

Munger je tada započeo svoje visoko obrazovanje na Sveučilištu Michigan, gdje je studirao matematiku. Ali, neposredno nakon 19. rođendana, Munger je napustio sveučilište da bi služio u američkom zračnom korpusu. Munger je bio jedan od rijetkih vojnika koji je dobio dužnost časnika, a da nije imao diplomu.

Nakon njegove službe, Munger je završio nekoliko naprednih tečajeva na raznim sveučilištima, čak je i upisao Harvardski pravni fakultet bez preddiplomskog studija gdje je diplomirao magna cum laude 1948..

Ljudi također čitaju: Andy Krieger: Genij za trgovanje valutama

Rana karijera Charlieja Mugera

1962. godine Munger je osnovao odvjetničko društvo za nekretnine Munger, Tolles & Olson, što je i danas poznata praksa. Iako mu ulaganje nikada nije bilo daleko od uma, jer je između 1962. i 1975. vodio vlastito investicijsko partnerstvo, koje je u tom razdoblju ostvarilo složeni godišnji povrat od 19,8 posto. Munger i Buffett upoznali su se u ranoj fazi investicijske karijere 1959. godine, a prijateljstvo se postupno preraslo u investicijski odnos.

Veza između Charlieja Mugera i Warrena Buffetta

Novonastalo prijateljstvo između para dovelo je do toga da je Munger napustio uspješnu odvjetničku karijeru, udruživši snage s Buffettom i vodeći Berkshire Hathaway BRK.B.

Par surađuje već niz godina i uspostavio je sjajan odnos između sebe i dioničara. Buffett je poznat po svom korisnom uvidu, dok Munger svojom brzom pameću unosi dašak humora na godišnje sastanke. Sjajan primjer iz 2005. godine dijeli i Jutarnja zvijezda, kad su par raspravljali o naknadi raznih direktora.

Buffett je opisivao kako nakon što je bio član 19 odbora, nikad nije vidio naknade kao problem koji se odnosi na odštetu izvršnog direktora, a odbori za kompenzacije djeluju poput Chihuahuasa, umjesto njemačkih doga ili dobermana. Buffett je tada pokazao malu zabrinutost objasnivši da je zabrinut zbog vrijeđanja bilo kojih prijatelja koji bi mogli biti prisutni u odboru za naknade, na što je Munger odgovorio duhovitim komentarom "Vrijeđaš pse".


Možda će vam se svidjeti i: Lekcije čovjeka koji pobjeđuje tržnicu

Mugerova investicijska filozofija

Munger je poznat po tome što je investitor jakih poduzeća s raznim konkurentskim prednostima. U svojim je višestrukim govorima Munger predstavio koncept osnovne, svjetovne mudrosti i njen odnos prema poslu i financijama.

Munger vjeruje da je svaki posao koji se oslanja na varke predodređen za neuspjeh, dobar posao treba biti etičan posao. Munger koristi velike razine znanja i poslovne etike u okviru svojih načela ulaganja, gdje kupuje podcijenjene dionice na temelju njihove poslovne kvalitete, umjesto da se samo fokusira na to koliko su jeftine.

Lekcije koje možemo naučiti od Mugera

Kako bi nadobudni investitori trebali steći svjetovnu mudrost da postignu uspjeh kada je riječ o izboru dionica? Munger vjeruje da je ključ u razumijevanju različitih tema, a ne u ograničavanju ulaganja na nekoliko uskih tema. Po poboljšanje razine znanja, investitori počinju razumijevati ekonomiju više industrija i ostaju usredotočeni na dugoročni uspjeh, gdje drugi propadaju zbog kratkovidnosti.

Stalna obnova opisuje Mungerin pristup ulaganju kao prilično jedinstven u usporedbi s većinom najviših rukovoditelja. Iako ima sličnu obrazovnu pozadinu, ne dijeli nikakve radikalne nove filozofije ili obećanja da će promijeniti svijet. Umjesto toga, drži se niskog profila i drži se jednostavne filozofije, da izbjegne glupost, a ne da bude vrlo inteligentan.

Vidi također: Trgovanje tržišnim vijestima

Razumijevanje vaših kompetencija

Munger ne potiče druge da traže briljantnost, već vjeruje da bismo trebali izbjegavati griješiti. I Munger i Buffett slijede isto pravilo, koje nazivaju ‘krugom kompetencija’, koje opisuje kako bi se svaka osoba trebala držati svog područja znanja. Primjerice, ni Munger ni Buffett nisu ulagali u Google ili Amazon, jer je tehnologija izvan njihovog kruga nadležnosti.

Prema ovoj teoriji, svi smo amateri kad izađemo izvan kruga samopouzdanja, ali mnogi od nas nemaju poniznosti da to priznaju. Munger vjeruje da se za nastavak treba ulagati konzervativno kako bi se nadživjelo natjecanje. Upravljanje očekivanjima također je sastavni dio svake investicije.

Moć mentalnih modela

Charlie Munger načela ulaganja

Iako nikada nije pohađao tečaj za bilo što što se tiče investicija, Munger je i dalje napredovao u svojoj karijeri. Munger je upotrijebio svoje razine znanja kako bi izgradio mrežu moćnih mentalnih modela. Složenost svijeta oko nas može biti teško razumjeti s tisućama varijabli, zbog čega je svaku investicijsku situaciju nemoguće predvidjeti. Neprestanim nastojanjem da poboljšamo svoje znanje i izazovne ideje, moguće je izgraditi nove mentalne modele, na koje se možemo osloniti kako bismo pružili okvir za pristup problemu s oprezom i uvidom.

Ako želite više informacija o investicijskim strategijama, obratite se našem današnjem iskusnom timu.

Ako ste uživali čitati ovaj članak iz Trading Education, dajte mu lajk i podijelite ga sa svima drugima za koje mislite da bi ih mogao zanimati.

Izvori:

[1] https://www.investopedia.com/terms/c/charlie-munger.asp

[2] https://constantrenewal.com/avoiding-stupinity/

[3] http://news.morningstar.com/classroom2/course.asp?docId=145665&stranica = 2

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector