Vodič za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji 2021

Tržište dionica popularno je poznato kao ‘tržište dionica’ – pri čemu trgujete dionicama ili dionicama javnih tvrtki.

Kao i kod bilo kojeg drugog financijskog instrumenta, ideja trgovanja dionicama je špekulirati rastom ili padom cijena dionica – s ciljem ostvarivanja dosljedne dobiti.

Ako želite započeti trgovanje glavnicom, došli ste na pravo mjesto. Ovaj vodič je za vas. Objasnit ćemo kako trgovanje dionicama radi u Velikoj Britaniji.

Ako želite zaroniti u trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji, započnite danas s eTorom!

Sadržaj:

Što je Equity Trading UK?

Trgovanje glavnicom gotovinom UK

Načini trgovanja dionicama u Velikoj Britaniji

Prednosti trgovanja dionicama u Velikoj Britaniji

Rizici trgovanja dionicama UK

Strategije trgovanja dionicama UK

Vrste naloga za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji

Savjeti za trgovanje dionicama UK

Kako pronaći najbolje vlasničke brokerske kuće u Velikoj Britaniji iz 2021?

Kako započeti trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji – korak po korak

Zaključak

Najčešća pitanja

U nastavku ćemo pokriti sve što trebate znati o trgovanju dionicama u Velikoj Britaniji. To uključuje strategije trgovanja dionicama, podržana tržišta, potencijalne naknade koje treba razmotriti i kako možete pronaći pouzdanog internetskog brokera za početak rada već danas.

Contents

Što je Equity Trading UK?

‘Kapital’ je uobičajeni izraz koji se koristi za označavanje tradicionalnih dionica i dionica. Stoga, kada se bavite trgovanjem dionicama, kupovat ćete i prodavati dionice javno uvrštenih tvrtki.

Temeljni koncept trgovanja dionicama je zarada od kretanja cijena ovih dionica. Pozicije koje unesete mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko mjeseci – ovisno o vašoj strategiji trgovanja dionicama.

Na primjer, ako trgovac dionicama u Velikoj Britaniji vjeruje da će vrijednost dionica BP-a porasti u narednim tjednima, nastojat će to iskoristiti stavljanjem “naloga za kupnju”.

U drugom primjeru, ako trgovac misli da su dionice Rolls Roycea precijenjene, izgleda da će imati koristi od pada cijena.

To se naziva kratka prodaja – gdje dionice prodajete po višoj cijeni da biste ih otkupili po nižoj cijeni. Da biste to odabrali, jednostavno trebate postaviti ‘nalog za prodaju’ kod odabranog britanskog brokera za trgovanje dionicama.

Kao takvo, trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji omogućuje vam ostvarivanje dobiti i od rastućih i od padajućih dionica.

Trgovanje glavnicom gotovinom UK

Trgovanje glavnicom gotovinom izraz je koji se koristi za opisivanje pozicija kupnje i prodaje koje provode veliki institucionalni trgovci. Oni kupuju i prodaju dionice sami, kao i u ime svojih klijenata – koji bi mogli biti pojedinačni investitor, investicijsko povjerenje ili uzajamni fond.

Drugim riječima – ove su tvrtke odgovorne za špekulacije o budućoj vrijednosti dionica. Ako su točno predvidjeli, njihov će klijent zaraditi na trgovini. Zauzvrat, tvrtka donosi proviziju za špekuliranje u pravom smjeru.

Te velike financijske institucije većinom kupuju dionice vrijedne milijune funti putem jedne trgovine. U nekim je slučajevima takvo veliko ulaganje dovoljno da poveća cijenu pojedinih dionica.

Investicijski kapital potreban za tako velike trgovine dolazi izravno od dotične institucije. Kao takvi, s obzirom na količinu uključenog kapitala, pojedinci se ne bave trgovanjem gotovinskim kapitalima.

Načini trgovanja dionicama u Velikoj Britaniji

Trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji može se provesti na nekoliko načina. Tečaj koji ćete poduzeti ovisit će o raznim čimbenicima – poput toga želite li dugoročno ulagati u dionice ili ih kratkoročno trgovati.

U ovom ćemo dijelu istražiti različite financijske instrumente koji su vam na raspolaganju za trgovanje dionicama iz udobnosti vašeg doma.

Trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji kupnjom dionica

Uobičajeni način trgovanja dionicama je izravna kupnja dionica. Odnosno – preuzet ćete vlasništvo nad dionicama koje kupite. Najbolji način za to je korištenje mrežnog brokera koji nudi odabrani kapital.

Uzimajući dugoročnu strategiju, trgovci zadržavaju svoju imovinu nekoliko godina. To vam daje pravo na naplatu dividende – koju možete koristiti za financiranje ostalih pothvata trgovanja.

Drugim riječima, u osnovi ćete ulagati u dionice, a ne trgovati njima.

Mana je što vam ulaganje u dionice ne pruža istu fleksibilnost koju predstavlja trgovanje. Na primjer, ne možete iskoristiti svoje trgovanje ili prodati dionice na kratko bez posudbe novca od brokera – što će vas koštati dodatnih naknada.

Međutim, postoji i niz značajnih pogodnosti koje dolaze uz tradicionalne kupnje dionica. Na primjer, kod FCA brokera eToro možete ulagati u dionice s nula posto provizije i zadržati imovinu bez potrebe za plaćanjem tekućih naknada.

Kada dođe pravo vrijeme za isplatu vaše investicije, možete prodati svoje dionice natrag u eToro jednim klikom na gumb. Sve se to može učiniti u potpunosti putem interneta, a vaša dobit bit će izravno položena na vaš račun eToro za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji.

Trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji s CFD-ovima

Za razliku od ulaganja, postupak trgovanja dionicama smatra se kratkoročnim pristupom. To je zato što profesionalni trgovci dionicama često drže otvorene svoje pozicije samo nekoliko sati do najviše nekoliko tjedana.

U tim će slučajevima trgovci postavljati više pozicija u kapitalu tijekom dana, ciljajući marže s niskom dobiti u rasponu od 1 do 2%.

Ponekad trgovci dionicama u Velikoj Britaniji trguju na desetke trgovina dnevno, pet dana u tjednu. Ako je trgovac dosljedan u pravom predviđanju – ta mala dobit može se zbrojiti u značajan iznos.

Međutim, kada trgujete kratkoročno, presudno je da koristite internetskog brokera koji nudi konkurentne naknade i provizije. Ako ne, gore spomenuti dnevni ciljni dobitak od 1 – 2% brzo će se progutati.

Kao takva, velika većina kratkoročnog trgovanja dionicama obavlja se pomoću CFD-a.

CFD (ugovor o razlici) izveden je instrument koji prati vrijednost temeljne imovine. Omogućuju vam trgovanje dionicama bez posjedovanja dionica. Umjesto toga, špekulirat ćete na CFD-ove koji odražavaju stvarnu cijenu kapitala.

Na primjer,

 • Ako se HSBC na Londonskoj burzi procijeni na 390p, odnosni CFD također će se procijeniti na 390p.
 • Ako se vrijednost HSBC dionica do kraja dana pomakne na 420p, pomaknut će se i vrijednost CFD instrumenta.

Najuočljivija prednost CFD trgovanja dionicama je u tome što imate mogućnost ići i dugo i kratko. To vam daje priliku spekulirati o kretanju cijena u bilo kojem smjeru.

Evo primjera koji pokazuje kako funkcionira trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji kada se koriste CFD-ovi.

 • Recimo da se dionice BT na LSE procjenjuju na 140p.
 • Očekujete da će dionice smanjiti vrijednost u sljedećih nekoliko dana.
 • Tako kod svog internetskog brokera predajete nalog za prodaju u vrijednosti od 5000 £.
 • Nekoliko dana kasnije, dionice BT padaju za 2%.
 • Kao takvi, CFD-ovi također imaju istu cijenu kao što LSE kotira na BT-u.
 • Odlučili ste prikupiti svoju zaradu stavljanjem naloga za kupnju.
 • Na vašem ulogu od 5000 £, vaši dobici od 2% donijeli su vam zaradu od 100 £.

Kao što možete vidjeti iz gornjeg primjera, CFD-ovi odražavaju potpuno istu cijenu BT dionica. Kad je cijena dionica BT pala – pala je i cijena odgovarajućih CFD-ova.

Štoviše, također možete dobiti pristup poluzi prilikom trgovanja dionicama putem CFD-a – što ćemo detaljnije pokriti ukratko.

U konačnici, CFD-ovi nude izvrstan način trgovanja dionicama u Velikoj Britaniji bez potrebe za kupnjom temeljnih dionica.

Trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji s opcijama

Dioničke opcije, također poznate i kao ‘dioničke opcije’, smatraju se naprednijim pristupom trgovanju dionicama. Za one koji nisu svjesni, kapitalne opcije su ugovori koji vam daju pravo na kupnju ili prodaju dionica po unaprijed određenoj cijeni i vremenu.

Trgovanje glavnicom omogućuje vam dodatnu fleksibilnost kao i kupovnu moć.

Međutim, ona također zahtijeva da platite malu naknadu koja se naziva ‘premija’ – koja se obično nalazi u rasponu od 5% do 10% od vrijednosti ugovora.

Tipično, ugovor o opcijama sastoji se od 100 dionica. Umjesto narudžbi za kupnju i prodaju, birat ćete između poziva i stavljanja.

 • Opciju poziva kupujete kada očekujete da će cijena kapitala porasti unutar unaprijed određenog vremena.
 • Put opciju kupujete ako očekujete da će vrijednost kapitala pasti unutar unaprijed određenog vremena.

Vrijedno je napomenuti da kada trgujete opcijama, imate “pravo” kupiti ili prodati dionice po unaprijed određenom datumu i cijeni – ali niste dužni izvršiti trgovinu.

Značenje – ako je vaše predviđanje bilo pogrešno, izgubit ćete samo premiju i ništa više.

Kao što smo ranije spomenuli, opcije trgovanja glavnicom mogu se novim trgovcima činiti složenima. Da biste očistili maglu, pogledajte donji brzi primjer.

 • Recimo da mislite da je vrijednost dionica Barclaysa podcijenjena po trenutnoj cijeni od 10 GBP po dionici
 • Vaš internetski posrednik nudi ugovor na dva mjeseca.
 • Kao što očekujete da će cijena Barclaysa porasti prije isteka ugovora o opcijama – kupujete call opciju.
 • Ugovor se odnosi na 100 dionica Barclaysa i uz premiju od 1 GBP po dionici.
 • To znači – brokeru morate platiti 100 GBP da biste pristupili tržištu.
 • Prije isteka opcija, cijena dionica Barclaysa raste na 15 funti po komadu.
 • To pokazuje povećanje cijene svake dionice za 5 funti – dakle, dobit možete prikupiti ostvarujući svoje pravo na prodaju dionica.
 • Na svojih 100 dionica – ostvarit ćete dobit od 50 funti – umanjenu za premiju od 100 funti koju ste platili za pristup tržištu.
 • Ukupno to znači da ste ostvarili ukupan profit od £ 400 na britanskom trgovanju dionicama.

Naprotiv, da se cijena dionica Barclaysa nije povećala, ne biste morali prodati dionice. U ovom slučaju – premiju od 100 GBP izgubit ćete tek kad su ugovori istekli.

Kao što možete vidjeti iz ovog primjera – kada trgujete opcijama, morate platiti premiju samo za pristup tržištu. Ne morate ulagati u dionice niti preuzimati vlasništvo nad imovinom.

Prednosti trgovanja dionicama u Velikoj Britaniji

prednosti trgovanja dionicama uk

Pitate li se je li trgovanje dionicama pravi put za ulazak na burzu? Ako je to slučaj, pogledajte neke od blagodati trgovanja dionicama u Velikoj Britaniji.

Evo najboljih stvari o trgovanju dionicama:

Potencijal visoke dobiti

Istina je da vam ulaganje u dionice može dugoročno donijeti eksponencijalni povrat. Međutim, možda će vam trebati da pričekate nekoliko godina da stignete tamo.

Štoviše, mogli biste biti izloženi silaznim tržišnim trendovima i na kraju izgubiti pozamašan dio ulaganja.

S druge strane, u usporedbi s dugoročnim strategijama, trgovci dionicama mogu imati koristi ne samo od kretanja cijena prema gore već i od pada cijena.

U kratkoročnom trgovanju dobit možete češće ostvarivati ​​ciljanjem manjih marži dostupnih na tržištu. Svaka profitabilna trgovina dodati će više sredstava na vaš trgovački račun – što možete koristiti za povećanje kupovne moći pri sljedećem trgovanju.

Te ponovljene pobjede mogu dugoročno iznositi značajnu dobit.

Pristup britanskom i međunarodnom tržištu

Ne tako davno, britanski trgovci dionicama imali su pristup samo tvrtkama koje kotiraju na Londonskoj burzi. Ali, zahvaljujući internetskim brokerima za trgovanje dionicama, danas možete kupovati i prodavati dionice na domaćem i međunarodnom tržištu.

Na primjer, popularna platforma za trgovanje dionicama eToro omogućuje vam pristup više od 2.400 dionica na 17 burzi.

To vam omogućuje sudjelovanje u trgovanju dionicama ne samo u Velikoj Britaniji već i u SAD-u, Europi, Aziji i šire.

Kratko prodaja

Kao što smo gore spomenuli, prodaja na kratko jedna je od najvećih prednosti trgovanja dionicama u Velikoj Britaniji. Za razliku od dugoročnih ulaganja, mogućnosti za trgovanje možete pronaći bez obzira u kojem smjeru se tržište kreće.

Zahvaljujući CFD trgovanju, sada možete zaraditi čak i kad cijena dionice padne. To vam omogućuje da u određenoj mjeri zaštitite svoje poslove – strategiju koja je ključna za smanjenje rizika.

Trgovine s polugom

Trgovci dionicama u Velikoj Britaniji također imaju mogućnost primijeniti polugu na svojim pozicijama. Leveraging vam omogućuje veću izloženost na tržištu plaćanjem samo malog dijela ukupnog iznosa uloga. Ostalo – posudit ćete od svog brokera.

Na primjer:

 • Recimo da na svom trgovačkom računu imate samo 1.000 GBP.
 • Želite zamijeniti 100 dionica AstraZenece po cijeni od 50 funti po dionici
 • Primjenjujete polugu od 1: 5 na svoju dionicu
 • To vam omogućuje da trgujete s 5.000 £ – kad ulažete samo 1.000 £ vlastitog novca.

Drugim riječima, poluga vam omogućuje ciljanje znatno veće dobiti od one koju bi vam stanje na računu dopuštalo.

Prema ESMA propisima, trgovci dionicama u Velikoj Britaniji mogu pristupiti maksimalnom iznosu poluge od 1: 5 na dionicama.

Počnite trgovati dionicama UK s malim iznosom kapitala

Tradicionalno, trgovci su trebali staviti znatno velike iznose da bi započeli trgovanje. Međutim, s pojavom user-friendly mrežnih platformi, trgovanje dionicama moguće je ulaganjem mnogo nižih iznosa.

Na primjer, na eTorou vam je potreban samo depozit u minimalnom iznosu od 200 USD (oko 160 £) da biste započeli trgovanje dionicama. Najvažnije je da je minimalni ulog po trgovini dionicama samo 50 USD.

Najbolje je to što mnogi new-age brokeri također omogućuju trgovanje dionicama s nultom provizijom. To znači da ćete uštedjeti značajan iznos naknada, omogućujući vam trgovanje dionicama s kratkoročnom strategijom koja cilja manje marže.

Spremni za ronjenje trgovanje dionicama?

Rizici trgovanja dionicama UK

Iako su prednosti brojne, također je presudno shvatiti da – kao i sva druga financijska tržišta, i trgovanje dionicama ima svoje rizike. Drugim riječima, ako pogrešno spekulirate tržištem, na kraju ćete izgubiti kapital.

Kao u slučaju poluge – iako može uvećati vašu dobit, može povećati i vaše potencijalne gubitke.

Kao takvo, važno je da izračunate rizike i upravljate svojim trgovačkim fondovima prije otvaranja pozicija.

Mnogi trgovci koriste ‘strategiju upravljanja bankrolom’ kako bi ograničili svoj udio u trgovanju dionicama. Uobičajeno pravilo je ne ulagati više od 2% dostupnog trgovačkog računa na jednu trgovinu.

Na primjer, ako na vašem računu ima samo 1.000 GBP, nećete riskirati više od 20 GBP na jednoj dionici – i tako dalje.

Takva strategija upravljanja bankrolom pomoći će vam ublažiti vaše gubitke tijekom trgovanja dionicama.

Uz to, također možete iskoristiti stop-loss naloge za trgovanje kako biste ograničili svoje gubitke ako trgovina ide protiv vas. Više o “stop-lossu” i ostalim narudžbama za trgovanje pokrivat ćemo kasnije u ovom vodiču za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji.

Strategije trgovanja dionicama UK

strategije trgovanja dionicama

Trgovinske strategije su ključne kada želite kapitalizirati kretanje dionica na tržištu. Omogućuju vam da si pružite najbolje moguće šanse za postizanje dobitaka.

Većina trgovačkih strategija oslanja se na tehničku analizu, grafikone, pokazatelje i obrasce za predviđanje buduće cijene financijske imovine.

Kada trgujete dionicama u Velikoj Britaniji – važno je da pronađete strategiju koja se najbolje usklađuje s vašim financijskim ciljevima i apetitom za rizikom.

U nastavku donosimo analizu najčešćih strategija korištenih pri pristupu britanskom tržištu dionica.

Kupite i držite kapital

Ako ste novi u trgovanju dionicama – preporučujemo da prvo isprobate strategiju “kupi i drži”. Jednostavno rečeno; ulagat ćete u dionice i držati se do njih dok ne bude pravo vrijeme za unovčavanje dobiti.

Neki trgovci drže svoje dionice nekoliko mjeseci ili godina na temelju svojih trgovačkih ciljeva.

Najveća prednost ove strategije ‘kupi i drži’ je ta što se ne morate brinuti o kratkoročnom kretanju cijena dionica. Umjesto toga, nagađate o dugoročnom potencijalu odabrane tvrtke.

 • Na primjer, uzmimo slučaj Applea.
 • Početkom 2016. godine vrijednost dionica Applea iznosila je 24 dolara po dionici.
 • Premotavanje unaprijed do početka 2021; Apple-ove dionice sada koštaju oko 142 dolara po dionici.

Kao što vidite, tijekom pet godina Apple je narastao za gotovo 500%.

Uz to, ako dotična tvrtka isplati dividendu, kao vlasnik kapitala, također imate pravo na primanje tih uplata. To vam daje priliku da reinvestirate sredstva u druge dionice i brže rastete novac.

Swing trgovanje

Kad steknete dovoljno iskustva s trgovanjem dionicama, možda ćete htjeti razmotriti kratkoročne strategije – poput swing trgovanja.

Swing trgovanje pristup je kod kojeg držite poziciju kratko vrijeme – nadajući se da ćete kapitalizirati promjene u zamahu cijena.

Obično swing trgovac drži svoje dionice otvorenima bilo gdje, od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

U ovoj aktivnoj strategiji trgovanja dionicama nadate se da ćete iskoristiti promjene cijena i dionica prema gore i prema dolje.

 • Na primjer, ako dionice Royal Maila neprestano rastu 1-2 tjedna, swing trgovac će držati svoju poziciju kupljene otvorenom tijekom trajanja ovog trenda.
 • Kada se kretanje okrene unatrag ili krene u suprotnom smjeru, trgovac će napustiti trgovinu – stvarajući zauzvrat dobit.
 • Slično tome, ako dionice Royal Maila pokazuju silazni trend, ljuljački trgovac otvorit će se s prodajnom pozicijom – nadajući se da će imati koristi od preokreta.

Trgovci koji se bave swing trgovanjem dionicama svoje mogućnosti pronalaze koristeći tehničku analizu i pokazatelje trgovanja. Ovi se alati koriste za identificiranje cjenovnih obrazaca i potencijalnih pravaca kretanja odabranog kapitala.

Dnevno trgovanje

Dnevno trgovanje ima istu osnovnu strategiju kao i ‘swing trgovanje’. Međutim, glavna razlika je u tome što trgovci na dan izlaze sa svojih pozicija prije nego što se tržište zatvori do kraja dana.

Drugim riječima, dnevne pozicije za trgovanje ograničene su na jedan dan trgovanja, dok swing trgovanje može držati pozicije nekoliko dana do tjedana.

Dionički trgovci nastoje postavljati više pozicija tijekom dana nadajući se da će postići skromne, ali redovite dobitke. Kao takvi, njihovi bi se položaji mogli držati otvorenima samo nekoliko sati – ili ponekad samo nekoliko minuta.

Ako na kraju ostvarite više dobitka nego gubitaka – dan ćete završiti u dobiti. Kao što možete pretpostaviti, dnevno trgovanje zahtijeva brze odluke na temelju minutažnih kretanja dionica.

Kao takva, ova strategija trgovanja dionicama u Velikoj Britaniji najbolje je rezervirana za one koji imaju dubinsko znanje o tržištu i tehničkoj analizi.

Skalpiranje

Skalpiranje je strategija trgovanja dionicama unutar dana, gdje ćete često kupovati i prodavati dionice tijekom dana. Kao takvi, rijetko ćete držati položaj otvorenim više od nekoliko minuta.

Glavna ideja je profitirati od najmanjeg kretanja cijena i okončati trgovinu prije nego što se promijene tržišni uvjeti.

Trgovac vlasištem morat će većinu svog vremena posvetiti praćenju kratkoročnih kretanja na tržištu. To je zato što moraju odmah poduzeti akciju kada se otvori prilika i ručno provjeriti trgovinu.

Pročitajte više: Skalping Trading UK Guide

Vrste naloga za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji

Kao što smo ranije dotaknuli, nalozi su jedan od načina na koji možete preuzeti kontrolu nad svojim pozicijama u trgovanju dionicama.

Ovi nalozi za trgovanje prenose vašem mrežnom posredniku koju poziciju želite zauzeti. To će uključivati ​​aspekte poput toga želite li ići dugo ili kratko, po kojoj cijeni želite ući na tržište i kada želite izaći iz njega.

Ako se planirate baviti dionicama, neophodno je da dobro poznajete različite vrste naloga.

U ovom ćemo odjeljku objasniti najčešće korištene naloge za trgovanje dionicama i kako oni funkcioniraju.

Kupite i prodajte narudžbe

To su najvažniji od svih naloga za trgovanje dionicama. Bez obzira kojom financijskom imovinom trgujete – bilo dionicama, forexom ili robom, morat ćete ući na tržište postavljanjem jednog od ovih naloga.

Na primjer,

 • Ako mislite da će se cijena glavnice povećati – stavite nalog za kupnju.
 • Ako mislite da će se cijena glavnice smanjiti – stavite nalog za prodaju.

Svaka trgovina dionicama koju izvršite trebat će vam da koristite i narudžbu za kupnju i prodaju – bez obzira na to koju poziciju zauzeli.

 • Ako idete dugo i uđete na tržište s narudžbom za kupnju – zatvorit ćete trgovanje dionicama nalogom za prodaju.
 • Ako želite proći kratko i ući na tržište s nalogom za prodaju – upotrijebit ćete nalog za kupnju da zatvorite trgovinu dionicama.

Tržišni i granični nalozi

Nalozi za kupnju i prodaju kažu vašem internetskom posredniku na koji način mislite da će se cijena kapitala kretati. Međutim, također morate navesti kada želite ući na tržište.

Napokon, u kratkoročnom trgovanju dionicama želite iskoristiti minute promjene cijena dionica. Kao takvi, morate osigurati da se vaša trgovina izvrši u pravo vrijeme.

Kada otvorite trgovinu, vaš internetski brokeri uvijek će vas pitati želite li postaviti ‘Market nalog’ ili ‘Limit nalog’.

Tržišni poredak

Tržišni nalog vašem brokeru ukazuje na to da želite da se trgovanje dionicama izvrši odmah. To je posebno korisno ako naiđete na unosnu priliku na tržištu i želite je odmah iskoristiti.

Međutim, zbog volatilnosti tržišta, moglo bi doći do male varijacije između cijene po kojoj predajete nalog za kapital i cijene po kojoj se izvršava.

Na primjer:

 • Recimo da tražite narudžbu za dionice British American Tobacco PLC (BAT)
 • Dionice BATS-a trenutno imaju cijenu od 27,24 £ po dionici.
 • Nastavljate s tržišnom narudžbom tako da možete odmah trgovati.
 • Nekoliko sekundi kasnije, vaša se narudžba za kupnju izvršava po cijeni od 27,26 £ po dionici.

Kao što vidite, umjesto 27,24 GBP, vaša trgovina obavljena je na 27,26 GBP – ostavljajući malu razliku od samo 0,02 GBP.

Granični poredak

Limitirani nalog, s druge strane, omogućuje vam ulazak na tržište dionica po određenoj cijeni. Ne iznenađuje, velika većina trgovanja dionicama provodi se pomoću ograničenih naloga. To je zato što vam daju potpunu kontrolu nad ulaznom cijenom vaših dionica.

Objasnimo na primjeru.

 • Želite poslati narudžbu za kupnju na BAT- koja košta 27,24 £
 • Vjerujete da će, ako cijena BAT-a probije £ 27,90, dionica pokazivati ​​produženo kretanje cijena prema gore.
 • Kao takvi – na tržište želite ući tek kada cijena BAT-a dosegne 27,90 GBP
 • Dakle, postavljate ograničenu narudžbu od 27,90 £.

Nakon što postavite svoj limit nalog, trgovina će ostati na čekanju dok vrijednost BAT ne dosegne unaprijed određenu cijenu – u ovom slučaju, £ 27.90.

Drugim riječima, vaša se narudžba neće izvršiti ako se tržišna cijena kapitala ne podudara s navedenom razinom cijene ili ako ručno otkažete narudžbu.

Stop-Loss nalozi i Take-Profit nalozi

Tržišne i ograničene narudžbe omogućuju vam kontrolu kada želite ući na tržište. Oni su inače poznati kao "strategije ulaska".

Uz to, trebate ih i nekoliko "izlazne strategije" na mjestu da preuzmete potpunu kontrolu nad svojim nalozima za trgovanje dionicama. Ove narudžbe omogućuju vam da odlučite kako želite zatvoriti trgovinu.

Stop-Loss Nalozi

Nalog stop-loss koristi se za ograničavanje gubitka trgovca na poziciji kapitala. Kao što možete pretpostaviti, ova vrsta naloga je presudna za vas da ublažite rizike povezane s trgovanjem dionicama.

Bez obzira na vašu stručnost u trgovanju ili koliko ste sigurni u svoje predviđanje – uvijek se preporučuje korištenje stop-loss naloga na svim vašim pozicijama.

Kao što možete zaključiti iz imena, stop-loss nalog koristi se za ograničavanje vaših gubitaka u slučaju da se tržište kreće protiv vaše trgovine.

Što je još važnije, obavijestit će vašeg brokera po kojoj točno cijeni želite zatvoriti trgovinu dionicama.

Općenito, stop-loss nalozi izračunavaju se kao postotak.

Očistimo maglu na primjeru:

 • Recimo da želite postaviti narudžbu za kupnju na HSBC dionicama.
 • Ali ne želite izbjeći gubitak više od 1,5% ulaganja.
 • Kao takvi – postavit ćete stop-loss nalog koji je 1,5% ispod vaše ulazne cijene.

Međutim, ako želite poslati nalog za prodaju, postavit ćete svoj stop-loss nalog na 1% iznad vaše ulazne cijene.

Bez obzira koju poziciju zauzeli – dugu ili kratku – vaš stop-loss nalog će vaše gubitke ograničiti na 1%.

Evo praktičnog primjera kako funkcioniraju stop-loss nalozi.

 • Uzmimo slučaj HSBC-ovih dionica i recimo da se trenutno cijene po cijeni od 1,50 funti po dionici.
 • Zauzimate kratku poziciju jer mislite da će se cijena glavnice smanjiti.
 • Kako biste osigurali da ne izgubite više od 1%, postavljate stop-loss narudžbu od 1.515 £

U konačnici, stop-loss nalozi eliminiraju potrebu da zatvorite trgovinu kako biste ručno ograničili svoje gubitke. Možete biti sigurni znajući da ako se tržište okrene protiv vas – najviše ćete izgubiti rizik koji ste spremni poduzeti.

Narudžbe za uzimanje dobiti

U ovom smo trenutku pokrili kako možete ući na tržište, kako možete zatvoriti svoje narudžbe i kako možete ograničiti svoje gubitke.

Sada je preostalo jedino definirati ciljnu dobit. Tu se koriste narudžbe s profitom.

Take-profit narudžba govori vašem brokeru po kojoj određenoj cijeni želite zaključati svoju dobit.

Na primjer:

 • Narudžbu stavljate na HSBC dionice po cijeni od 1,50 £.
 • Vaša je zarada u ovom slučaju 4% – što znači da želite da cijena HSBC-a poraste za 4%.
 • Stoga – narudžbu uzmite profit od 1,56 GBP.

Ako ste pravilno nagađali, a cijena HSBC dionica poraste na 1,56 GBP, vaš broker će unovčiti vašu dobit od 4% i automatski zatvoriti vašu poziciju.

Trgovci dionicama obično postavljaju stop-loss i take-profit naloge u bilo kojem smjeru ulazne cijene. Na ovaj način, bez obzira na kretanje tržišta – vaši će se nalozi automatski izvršiti.

Spremni za početak vašeg trgovačkog putovanja?

Savjeti za trgovanje dionicama UK

Sad kad smo pokrili neke strategije koje stoje iza trgovanja dionicama, pogledat ćemo kako možete početi graditi svoje vještine.

Prije nego što krenete, razmotrite sljedeće savjete za trgovanje dionicama!

Savjet 1: Trgujte dionicama koristeći demo račun

Većina poznatih web mjesta u Velikoj Britaniji za trgovanje dionicama omogućit će vam pristup demo računu. Kao što iz imena možete pogoditi – ovi demo računi omogućuju vam sudjelovanje u trgovanju dionicama pomoću ‘papirnatog novca’.

Zapravo ćete dobiti pristup stvarnim tržišnim uvjetima, ali nećete morati riskirati ni lipe.

Kao što je očito, ovo vam može značajno pomoći da naučite užad trgovanja dionicama. Možete se upoznati sa strategijama trgovanja dionicama, kao i upravljanjem rizicima. Kada ste spremni za početak rada na stvarnom tržištu dionica – svoj trgovački račun možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Savjet 2: Razmislite o kopiranju

Na trgovačkim platformama poput eToro, možete iskoristiti značajku koja se naziva ‘Kopiranje trgovanja’. To vam omogućuje kopiranje strategija trgovanja stručnog ulagača u kapital.

Drugim riječima, možete odabrati trgovca po vašem izboru i ponoviti ono što rade u vašem vlastitom portfelju. Kao takvi, u osnovi ćete imati ove iskusne dioničare koji u vaše ime naručuju.

Ova je značajka posebno korisna ako ste potpuni novak u svijetu trgovanja dionicama. Ne morate ulagati u učenje tehničke ili temeljne analize iza naprednih strategija.

Umjesto toga, uložit ćete najmanje 200 dolara u svog trgovca kopija i pustiti da njihove strategije rade za vas.

Međutim, Copy Trading na eToru i dalje vam daje kontrolu nad vašim portfeljem. Na primjer, možete odlučiti kada ćete napustiti poziciju i pomoću pojedinačnih naloga prilagoditi trgovanje prema svojim ciljevima.

Savjet 3: Prijavite se za signale trgovanja dionicama

Ako niste sigurni u svoje vještine tehničke analize ili radije nemate dovoljno vremena za ulaganje u istraživanje, najbolje je razmotriti UK signalnu uslugu za trgovanje dionicama. ‘Signal’ je preporuka koja vam govori koji kapital treba kupiti ili prodati, kada ući na tržište i po kojoj cijeni.

Platforma za trgovanje dionicama pružit će vam ove prijedloge u stvarnom vremenu kako biste odmah mogli iskoristiti tržišna kretanja. Štoviše, najbolji pružatelji usluga također će uključiti stop-loss i take-profit cijene, kao i omjer rizika i nagrade.

To osigurava da ste potpuno svjesni svih povezanih rizika i da možete izdati bitne naloge za ublažavanje svojih gubitaka.

Savjet 4: Naučite tehničku analizu

Doista postoji nekoliko načina na koje možete zaobići potrebu za tehničkim istraživanjima. Međutim, najiskusniji trgovci dionicama uvijek radije rade vlastitu analizu kako bi preuzeli potpunu kontrolu nad svojim izborima trgovanja.

Međutim, ovo zahtijeva da se čvrsto razumijete kako funkcioniraju trgovinska tržišta i tehnički pokazatelji.

Tehnička analiza uključuje proučavanje, procjenu i tumačenje povijesnih cijena. Ideja je izvući podatke iz ovih kretanja cijena i razumjeti kako se ti trendovi mogu koristiti za predviđanje budućeg kretanja na tržištu dotičnog kapitala.

Ova se analiza prvenstveno radi pomoću tehničkih pokazatelja kao što su MACD i indeks relativne snage. Na mreži su vam dostupni i deseci drugih tehničkih pokazatelja.

Savjet 5: Položite tečaj za trgovanje dionicama

Internetski tečaj izvrstan je način za stjecanje znanja o sitnicama i trgovinama. Danas postoje stotine tečajeva koji su fleksibilni kako bi se uklopili u bilo koji raspored.

Štoviše, također možete odabrati tečaj na temelju vaše trenutne razine trgovanja. Ovi programi mogu primiti potpuno početnike do naprednih trgovaca koji žele usavršiti svoje vještine trgovanja dionicama.

Neki od ovih tečajeva pružaju se i u stvarnom vremenu, što znači da ćete tijekom predavanja moći komunicirati s pružateljem usluga.

Kako pronaći najbolje vlasničke brokerske kuće u Velikoj Britaniji iz 2021?

dionički brokeri u Velikoj Britaniji

Kao što ste mogli primijetiti iz ovog vodiča, vaš internetski posrednik igra značajnu ulogu u nesmetanom izvršavanju vaših dionica. Kao takvo, najvažnije je da pored sebe imate pouzdanog internetskog brokera.

Najvjerojatnije će vas svladati ogroman broj UK platformi za trgovanje dionicama na webu.

Imajući to na umu, ovdje navodimo mnoge čimbenike koji će vas voditi u potrazi za idealnim brokerskim posrednikom.

Propisi i licenciranje

Kada odabirete svog internetskog brokera, u osnovi im povjeravate svoja sredstva za trgovanje. Slijedom toga, neophodno je da vaš broker ima dozvolu odgovarajućeg regulatornog tijela.

Stoga je prvi korak provjeriti posjeduje li broker valjane licence.

 • U Velikoj Britaniji, brokere za trgovanje dionicama regulira Nadzor za financijsko ponašanje (FCA).
 • Također možete pronaći brokere licencirane od drugih poznatih regulatornih tijela kao što su Australska komisija za vrijednosne papire i investicije (ASIC) i ciparska Komisija za vrijednosne papire i burze (CySEC).

Drugim riječima, ako broker nema licencu ni od jednog od tih tijela, najbolje je da svoje poslovanje odvedete negdje drugdje.

To je rekla, platforma za trgovanje dionicama bez provizije eToro ima licencu sva tri gore navedena tijela. Osim toga, kao trgovac iz Velike Britanije zaštićeni ste FSCS-om.

Podržane dionice

Kako smo usredotočeni na trgovanje dionicama, prvo morate osigurati da odabrana platforma nudi vaše željeno tržište. Primjerice, dok se neki britanski trgovci dionicama radije usredotočuju na Londonsku burzu, druge više zanimaju strane tvrtke.

Konkretno, američka tržišta dionica popularna su kod kratkoročnih trgovaca – jer ovdje ćete pronaći dionice poput Amazona, Googlea, Tesle i Ford Motors.

Naša najbolje ocijenjena platforma za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji eToro nudi pristup na 17 britanskih i međunarodnih tržišta.

Vlasništvo ili CFD-ovi

Prije nego što započnete, važno je da odredite želite li se kratkoročno odlučiti za strategiju ‘kupi i drži’ ili trgujte dionicama koristeći CFD-ove.

Kao što smo ranije pokrili, ako želite preuzeti vlasništvo nad dionicama, najbolje je pronaći brokera koji vam ne naplaćuje nikakve tekuće naknade ili provizije za trgovanje.

To će vam omogućiti da držite svoje dionice koliko god želite – bez plaćanja dodatnih troškova trgovanja.

S druge strane, ako želite trgovati CFD-om, također ćete dobiti pristup polugama i kratkoj prodaji.

Imajte na umu da je u Velikoj Britaniji poluga na dionicama ograničena na 1: 5. Štoviše, prilikom trgovanja CFD-om – od vas će se tražiti da platite ‘swap naknade’ kako biste svoje pozicije preko noći držali otvorenima.

Platforma za trgovanje

Većina internetskih brokera također vam omogućuje ulaganje i trgovanje putem njihove web stranice. Ovo eliminira potrebu da se oslanjate na softver za postavljanje svojih trgovaca.

Možete se nositi s cijelim procesom trgovanja tako da se prijavite na svoj brokerski račun u svom web pregledniku. Ovo bi se moglo smatrati najprikladnijim načinom sudjelovanja u trgovanju dionicama.

Međutim, ako se u velikoj mjeri oslanjate na tehničku analizu, možda također favorizirate platforme za trgovanje kao što su MetaTrader 4, MetaTrader 5 ili cTrader.

U tim slučajevima morate provjeriti podržava li vaš mrežni posrednik ove nezavisne platforme za trgovanje dionicama.

Uz to, također je najbolje odabrati brokera koji ima izvornu mobilnu aplikaciju za trgovanje dionicama. To će vam omogućiti pristup vašim računima za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji i upravljanje njima s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme.

Jeste li spremni zaroniti u trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji? Započnite već danas!

Naknade za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji

Kako ide, svi internetski posrednici su tvrtke. Da bi izvršili vaše naloge za trgovanje dionicama, oni vam redom naplaćuju naknade i provizije.

Te se naknade mogu znatno razlikovati od jednog do drugog brokera.

Ispod je popis najčešćih naknada za trgovanje dionicama na koje ćete vjerojatno naići na brokerskim platformama u Velikoj Britaniji.

Naknade za trgovanje

Naknade za trgovanje obično se primjenjuju na dionice. To se obično naplaćuje kao fiksna stopa za svaku trgovinu dionicama koju izvršite.

Na primjer:

 • Recimo da vaš britanski brokerski mešetar naplaćuje 5 GBP po trgovini.
 • Bez obzira na iznos vašeg ulaganja – morate platiti 5 GBP kada otvorite obrt i opet, kada zatvorite obrt.

U ovom trenutku vrijedi napomenuti da vam ne naplaćuje svaki posrednik ovu naknadu. Na primjer, u eToro-u je trgovanje dionicama moguće bez ikakvih naknada za trgovanje dionicama.

Trgovačke komisije

Provizija za trgovanje izravna je naknada koju vaš broker naplaćuje za sve transakcije glavnicom.

Provizije se izračunavaju ili kao paušalna stopa po trgovini, ili kao postotak u odnosu na veličinu vaše pozicije.

U potpunom kontrastu, eToro omogućuje vam trgovanje dionicama po stopi od nula provizija. Naplatit će vam se samo raspodjela – što ćemo objasniti sljedeće.

Namazi

Raspon se izračunava kao razlika između cijene nabave i cijene prodaje kapitala. Veći jaz u cijeni znači da će raspon biti veći u trgovini.

Stoga – želite potražiti brokere koji na tržištu dionica nude gust raspon.

Za razliku od provizija, namaz se izračunava kao neizravna naknada. Drugim riječima – ako vam vaš broker naplati 0,70% kao namaz, započinjete trgovinu s 0,70% u minusu.

To znači da vam je potrebna vaša pozicija da biste ostvarili 0,70% dobitka da biste došli do točke rentabilnosti.

Depoziti i isplate

Da biste započeli trgovanje dionicama s internetskim posrednikom, prvo ćete trebati financirati svoj trgovački račun.

Najbolji dionički brokeri u Velikoj Britaniji imaju razne mogućnosti plaćanja koje možete odabrati. Na primjer, na eToro možete uplatiti sredstva putem kreditnih / debitnih kartica i putem bankovnih transfera, kao i putem e-novčanika kao što su Paypal i Neteller.

Također trebate zabilježiti naknade za polog i povlačenje koje broker naplaćuje. Neke platforme pokrivaju naplatu depozita, dok druge naplaćuju malu naknadu.

Alati za početnike

Uvjeti trgovanja za početnike potpuno se razlikuju od zahtjeva iskusnih profesionalaca. Kao takvi, ako ste novi na kapitalnoj sceni, želite trgovačku platformu koja nudi sučelje dobrodošlice, kao i korisne alate kako biste naučili trgovati.

Evo nekoliko značajki koje su početnici u trgovanju dionicama najtraženiji:

Obrazovni alati

Prilično je očito da trgovci početnici mogu imati koristi od obrazovnih resursa. Najbolje britanske platforme za trgovanje dionicama nude ove materijale za učenje u obliku objašnjenja, vodiča i vodiča.

Na primjer, na eToru možete pronaći podcastove, dnevnu analizu tržišta, video tutorijale i trgovinsku školu u potpunosti posvećenu početnicima.

Automatsko trgovanje

Kao što smo ranije spomenuli, internetski posrednici poput eToro imaju značajku kopiranja na platformi. Oni vam omogućuju pasivno ulaganje zrcaljenjem strategija trgovanja iskusnih trgovaca dionicama.

Na primjer, ako odabrani trgovac dionicama kupi 100 dionica HSBC-a, isti će se promet obavljati i na vašem računu. Ako odluče prodati dionice, vi ćete učiniti isto.

Ovi poslovi su automatizirani, ali i dalje vam omogućuju kontrolu vašeg trgovačkog računa. U bilo kojem trenutku možete dodati ili ukloniti sredstva iz portfelja.

Alati za iskusne trgovce

Dok početnici traže intuitivne platforme koje se mogu prilagoditi njihovoj razini, iskusni trgovci trebaju naprednije značajke koje mogu pomoći njihovim provjerenim strategijama.

To je osobito važno za dnevne i swing trgovce koji ovise o tehničkoj analizi svojih pozicija u kapitalu:

Evo popisa istraživačkih alata dostupnih na najboljim platformama za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji:

 • Tehnički pokazatelji poput MACD, RSI, raspoloženja na tržištu i pokretnih prosjeka
 • Alati za crtanje grafikona koji pomažu u analizi
 • Prilagodljivo trgovačko sučelje – sa značajkama poput prilagođenih popisa za nadzor i više karata
 • Integracija s automatiziranim trgovačkim robotima

Služba za korisnike

Kao i za bilo koji drugi posao, i vi želite internetsku stranicu za trgovanje dionicama koja nudi pouzdanu korisničku uslugu kad god vam zatreba. Danas se većina internetskih brokera nudi s mogućnostima chata uživo – što vam omogućuje povezivanje s agentom izravno putem web stranice.

Usprkos tome, ako radije telefonski razgovarate sa korisničkim stručnjakom – osigurajte da platforma ima telefonski broj naveden na njihovoj web lokaciji.

Najbolje je da se klonite brokera koji pomoć nude samo putem e-pošte.

Napokon, to znači da nećete dobiti podršku u stvarnom vremenu i možda ćete morati pričekati nekoliko dana da biste dobili odgovor od tima.

Kako započeti trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji – korak po korak

Jeste li spremni testirati vode trgovanja dionicama u Velikoj Britaniji?

Nakon što pronađete svog internetskog brokera, sve što trebate jest otvoriti svoj trgovinski račun i započeti s narudžbama,

Kao što smo naglašavali kroz vodič – eToro dolazi naprijed kao ukupni najbolji internetski posrednik u trgovanju dionicama za trgovce svih razina.

Stoga ćemo završiti naš vodič pokazujući vam kako možete započeti s eTorom.

Korak 1: Otvorite račun za trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji

Možete stvoriti novi račun na eToro klikom na ‘Pridružite se sadana početnoj stranici.

Zatim unesite svoje puno ime, adresu, datum rođenja i telefonski broj.

Budući da je eToro u skladu s KYC propisima – morat ćete potvrditi i svoj identitet. To se može učiniti prijenosom kopije putovnice ili vozačke dozvole.

Korak 2: Financirajte svoj račun

Da biste započeli trgovanje dionicama na eToro, morate dodati novac na svoj račun. Minimalni polog potreban na platformi je 200 USD.

Možete odabrati polaganje sredstava putem bankovne doznake, kreditne / debitne kartice ili e-novčanika.

Korak 3: Postavite svoju prvu britansku trgovinu dionicama

Kad je vaš račun napunjen novčanim sredstvima, sada možete tražiti dionice kojima ćete trgovati. Krenite na “Tržišta” i s popisa odaberite “Dionice”.

To će vas dovesti do nadzorne ploče na kojoj možete pronaći najpopularnije dionice na eToru.

Oni će biti klasificirani u kategorije kao što su tehnologija, financijske usluge, roba široke potrošnje itd.

Akcije možete pronaći i unošenjem naziva dionica u traku za pretragu na vrhu stranice.

Kada pronađete kapital koji želite kupiti ili prodati, kliknite na ‘Trgovina’. Otvorit će se novi obrazac za narudžbu – gdje možete unijeti iznos kojim želite trgovati i odrediti svoje naloge za trgovanje.

Ako trgujete vlasničkim CFD-ovima, također možete odabrati količinu poluge koju želite primijeniti.

Kad budete spremni, kliknite na ‘Open Trade’ kako biste svoju prvu trgovinu dionicama postavili na eToro – bez provizije!

Trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji – Zaključak

Da rezimiramo – trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji odnosi se na postupak kupnje i prodaje dionica. Možete trgovati dionicama i dugoročno i kratkoročno – ovisno o tome koji su vaši financijski ciljevi.

Ako ste temeljito pročitali naš vodič – trebali biste znati koje su strategije i rizici uključeni u trgovanje dionicama u Velikoj Britaniji.

Sada sve što trebate je koristiti našu kontrolnu listu i pronaći pravog internetskog brokera za sebe i svoje potrebe za trgovanjem dionicama.

Za one koji žele preskočiti postupak istraživanja – preporučujemo vam da provjerite eToro. Platformu regulira FCA i omogućuje vam pristup 17 tržišta dionicama s nultom provizijom!

eToro – TOP UK platforma za trgovanje dionicama s 0% provizije

etoro broker

eToro su se tijekom godina dokazali kao pouzdani na burzi – preporučujemo da ih isprobate.

Vaš je kapital u opasnosti. Mogu se primijeniti i druge naknade

Najčešća pitanja

Što su izvedenice na kapital?

Dionički derivati ​​financijski su instrumenti koji prate vrijednost temeljnog kapitala. Glavni primjeri vlasničkih derivata uključuju CFD-ove i opcije.

Je li trgovanje dionicama i trgovanje dionicama isto?

Trgovanje dionicama i trgovanje dionicama više su ili manje isto. Jedina je razlika u tome što se trgovanje dionicama može odnositi i na ETF, osim na dionice pojedinih tvrtki.

Je li moguće trgovati međunarodnim dionicama iz Velike Britanije?

Da, internetski posrednici u Velikoj Britaniji mogu vam omogućiti pristup međunarodnim tržištima. U eToru možete kupovati i prodavati dionice na burzama u SAD-u, Europi, Hong Kongu i drugim!

Koji je minimalni iznos potreban za početak trgovanja dionicama UK?

U eToru možete započeti trgovanje dionicama tako što ćete ispuniti minimalni depozit od samo 200 USD – što je oko 160 £.

Padaju li obveznice pod dionice?

Obveznice su dio tržišta duga i ne smatraju se dionicama.

Koja je najbolja mobilna aplikacija za trgovanje dionicama?

Najbolja aplikacija za mobilno trgovanje ovisit će o tome koje značajke tražite. Možemo preporučiti mobilnu aplikaciju eToro – jer je jednostavna za upotrebu i omogućuje vam trgovanje u pokretu bez provizije.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me