Bitcoin vs Cardano: Koji kripto treba kupiti 2021. godine

ADA vs BTC: Koji bi trebao biti u vašem portfelju?

Cardano i Bitcoin možda su već na vašem popisu za praćenje ulaganja. Ali koja će imati bolju investiciju od 2021. i nakon nje?

Ovaj vodič za usporedbu kriptovaluta istaknut će sve kritične razlike između Bitcoina i Cardanoa i kako bi se saznalo vrijedi li investirati u Bitcoin ili Cardano i koja je od ove dvije najbolje ulaganja za vas.

Prvih nekoliko tjedana 2021. već je zabilježeno nekoliko rekordnih trčanja, jer su cijene kriptovaluta narasle na nove maksimume. Nakon ekonomske neizvjesnosti 2020. godine, mnogi tradicionalni investitori također su preispitali svoje stajalište o digitalnoj valuti i čini se da je tržište ušlo u novu eru gotovo univerzalnog rasta.

To je, naravno, potaknulo mnoge promatrače tržišta da počnu dodavati kriptovalute u svoje postojeće portfelje, no dok neki mogu igrati na sigurno i odlučiti se za kupnju Bitcoina – daleko najvećeg žetona na tržištu – drugi gledaju na altcoins za veći potencijal rasta. Jedan od takvih altcoina je Cardano, koji je doživio novi razvoj digitalne valute.

Dakle, kada uspoređujete Bitcoin i Cardano, koja je bolja opcija za investitore? U sljedećoj usporedbi, pobliže ćemo razmotriti snage i slabosti svakog novčića i razmotriti njihov potencijal za godinu koja slijedi.

Cardano vs Bitcoin – ključne razlike

Usporedba Cardanoa i Bitcoina u određenom je smislu uzaludan pothvat jer su kriptovalute toliko različite, i u cilju i u funkciji. Međutim, za one koji žele investirati u Bitcoin ili kupiti Cardano 2021. godine postoji nekoliko točaka koje vrijedi napomenuti.

Pozadina

Čak su i oni koji slabo ili nimalo ne razumiju kripto tržište vjerojatno čuli za Bitcoin. Stvorena 2009. godine, bez sumnje je najpoznatija postojeća digitalna valuta, a ujedno i daleko najveća u smislu tržišne kapitalizacije.

Satoshi Nakamoto izvorno je Bitcoin označio kao novu vrstu sustava plaćanja – koji može raditi peer-to-peer i ukloniti potrebu za središnjim vlastima, poput banke ili vlade. Prirodno, ovo je stvorilo velike valove u svijetu tradicionalnih financija i reći da su mišljenja u početku bila podijeljena bilo bi nešto podcjenjivanje.

Međutim, čini se da su se oni koji su odlučili ulagati u Bitcoin posljednji nasmijali, jer je njegova cijena po žetonu eksponencijalno porasla tijekom posljednjeg desetljeća i u vrijeme pisanja ovog članka postigla je novu rekordnu cijenu od preko 50 000 USD za jednu jedinicu BTC-a.

Cardano je bila jedna od kriptovaluta druge generacije, koja je nudila poboljšanu funkcionalnost od postojećih blockchaina – uključujući onu Bitcoina. Razvio ga je suosnivač Ethereuma Charles Hoskinson i do danas je jedina recenzirana kripto valuta koju su tijekom svog razvoja proučavali vodeći akademici.

Cardanova jedinstvena, dvoslojna mrežna arhitektura mnogo je više od digitalnog sustava plaćanja. Jedan sloj omogućuje razmjenu imovine putem pametnih ugovora i sav razvoj distribuiranih aplikacija, dok drugi sloj podržava kriptovalutu ADA – izvorni token Cardano.

Na papiru je ovo sve vrlo impresivno, ali kad se uspoređuju Cardano i Bitcoin, prvi još uvijek mora pošti put prije nego što se nadmeće s prethodnikom. Oni koji žele ulagati u Cardano učinkovito se klade na njegov potencijal koji će se ostvariti u budućnosti.


Transakcije i brzina

Brojne su tehničke razlike između Bitcoina i Cardanoa, ali jedna od najznačajnijih je način obrade transakcija.

Unatoč postojanoj popularnosti, one koji žele ulagati u Bitcoin treba upozoriti da je bilo puno kritika na njegov protokol za stvaranje blokova, koji je sporiji i skuplji od onog suparničkog novca..

Bitcoin blokovi nastaju kroz proces poznat kao rudarstvo, pri čemu se moćna računala na mreži natječu u rješavanju složenih jednadžbi i stvaranju novih blokova. Ovaj je proces zapravo krvotok Bitcoin blockchaina i rudari su nagrađeni BTC-om kada uspješno provjere blokove na mreži.

Taj je postupak taj koji Bitcoin čuva na sigurnom i sprečava ‘dvostruko trošenje’ Bitcoina, tj. Isti token koji se koristi više puta. Za više informacija o stvaranju blokova pogledajte naše objašnjenje kriptokopavanja.

Problem s ovim protokolom, poznatim kao ‘dokaz rada’, jest što je potrebno vrijeme za stvaranje blokova. Može biti potrebno i deset minuta da se novi blok doda u mrežu. Za usporedbu, noviji kriptos, poput Ethereuma, mogu stvoriti nove blokove za manje od 20 sekundi.

Kada se gleda brzina transakcije Cardano protiv Bitcoina, stvarno nema konkurencije. Cardano može obraditi najmanje 257 transakcija u sekundi – u usporedbi s Bitcoinovih 5 TPS. Ovo je već prilično impresivno, ali nedavno rješenje za skaliranje poznato kao Hydra 2 obećava da će Cardano još više povećati vrijeme obrade – Charles Hoskinson tvrdi da će mreža s vremenom moći obraditi preko milijun transakcija u sekundi.

Ovo je sigurno pozitivna vijest za sve koji žele ulagati u Cardano, ali treba imati na umu da relativno sporo vrijeme transakcija Bitcoina nije naštetilo njegovom cjenovnom potencijalu – i dalje je najznačajnija kriptovaluta s znatnom razlikom.

Ponuda i potražnja

Puno je ljudi koji žele kupiti Bitcoin 2021. godine, ali kako se kontrolira opskrba kako bi se spriječila devalvacija? Odgovor je dvojak. Prvo, ukupna ponuda Bitcoina ograničena je na 21 milijun – nikad više neće biti novca u opticaju.

Uz to, nagrada koja se dijeli uspješnim rudarima Bitcoin-a prepolovljena je za svakih 210 000 blokova koji su stvoreni. Ovaj je postupak, iznenađujuće, poznat kao prepolovljenje. Prvotna nagrada bila je 50 BTC. 2013. smanjen je na 25, 2018. 12,5, a u svibnju 2020. prepolovljen na 6,25. Sljedeće prepolovljenje trebalo bi se dogoditi neko vrijeme 2024. godine.

To BTC-u daje ugrađenu deflaciju i znači da će se BTC povećavati u oskudici – i nadamo se vrijednosti – kako potražnja raste, ali ponuda opada.

Svatko tko misli investirati u Cardano trebao bi imati na umu da je kriptovaluta postavljena s drugačijim namjerama od Bitcoina. Kao takav, veći je fokus na izgradnji korisnog programa mreže za pametne ugovore i Dapps.

Međutim, kao i kod Bitcoina, i Cardano blockchain ima ugrađeni mehanizam deflacije. Ukupna ponuda ADA ograničena je na 45.000.000.000, a nagrada koja se dodjeljuje u sklopu mehanizma ‘dokaz uloga’ smanjuje se u različitim intervalima. To dodaje sve veću razinu oskudice koja tradicionalno može vremenom povećati cijenu imovine.

Iako nije naveden na nekim od najboljih platformi za razmjenu, uključujući Coinbase, potražnja za Cardanom ostaje velika, a ADA je nedavno pokazala Opseg trgovanja od 24 sata od 5.878.633.346 USD. Još jednom, ne može biti suparnik Bitcoin-u na ovom području, ali potražnja sigurno postoji.

Cardano vs Bitcoin: što je bolje ulaganje?

Ako vagate Cardano protiv Bitcoina koja je bolja prilika za ulaganje, tada morate uzeti u obzir nekoliko čimbenika.

Prvo, većina prognoza za kriptovalute temelji se na prethodnim kretanjima cijena, pa je važno retrospektivno pogledati bilo kojeg bika ili medvjeda koji trči token da bi se pokušalo utvrditi što ih je moglo pokrenuti.

Naravno, tehnička analiza zahtijeva mnogo industrijskog i trgovačkog znanja, pa je najbolja opcija za početnike ulagače referenca na predviđanja cijena nekih vodećih platformi.

Konačno, stručna mišljenja ponekad mogu rasvijetliti što možemo očekivati ​​od kriptovaluta u bliskoj budućnosti.

Cardano vs Bitcoin – ključne razlike

Bitcoin vs Cardano: Povijest cijena

Bez obzira odlučite li investirati u Bitcoin ili kupiti Cardano 2021. godine, neizbježno se izlažete riziku jer je tržište kripto valuta notorno nestabilno. Međutim, osvrt na prethodno kretanje cijena svakog žetona može pomoći ulagačima u upravljanju njihovim očekivanjima.

BTC

Bitcoin bilježi izuzetan rast cijena tijekom posljednjih nekoliko godina. Trgovavši po centima nakon početnog lansiranja, ne poklapajući se ni s američkim dolarom do 2011. Međutim, kad je izašao iz blokova, cijena BTC-a nastavila je rasti.

Kada je cijena BTC-a dosegla 1.242 dolara u 2013. godini, širi financijski sektor počeo je to primjećivati ​​i uslijedila je žurba za ulaganjem u Bitcoin jer se digitalna valuta doživljavala kao velika prilika za investitore koji su spremni malo riskirati. To je nastavilo rasti cijene, sve dok Bitcoin 2017. nije postigao rekordnih 19.783,06 USD.

BTC je nastavio trgovati po impresivno visokim cijenama. Novčić je doživio bik tijekom prvih nekoliko tjedana 2021., a zatim u veljači, Bitcoin se ponovno okupio i dosegao najvišu razinu od 51,00 dolara0, dok su ulagači požurili ući na bikovsko tržište.

Cardano

Gledajući povijest cijena Bitcoin-a i Cardano-a, pošteno je reći da potonji ne postavlja impresivno visoke cijene kao BTC. Međutim, kao što svaki investitor zna, prinosi se mjere u postocima, a relativno niska cijena ADA-e znači da je moguće dobiti puno veće udjele bez nebeskih visokih ulaznih troškova.

ADA je imao malo neobičniju putanju cijena od mnogih drugih kriptovaluta. Token je dosegao paritet s američkim dolarom samo nekoliko mjeseci nakon što je uvršten na međunarodne burze, a najvišu cijenu od 1,18 dolara dosegao je u siječnju 2018. Međutim, cijene su tada pale na ispod 0,10 dolara i ostale su takve tijekom većeg dijela sljedeće dvije godine.

2020. godine Cardano je promijenio bogatstvo, jer je novčić konačno probio svoju barijeru od 0,10 dolara i polako počeo puzati. Početkom 2021. ADA je profitirao od sreće koja je utjecala na većinu kripto tržišta, a cijene su dosegnule 0,92 dolara, nudeći investitorima povrat od gotovo 500% tijekom 2020..

Odjava: predviđanje cijene Cardano

Bitcoin vs Cardano: Buduća predviđanja

Ako planirate ulagati u kriptovalute 2021. godine, tada trebate imati na umu da je tržište teško predvidjeti, pa čak se i prognoze vodećih analitičkih platformi često revidiraju nekoliko puta iz tjedna u tjedan. Međutim, za usporedbu Bitcoina i Cardanoa nude još jednu korisnu referencu, ako im se pristupi s oprezom.

BTC

Čak i prije impresivnog skoka cijena BTC-a tijekom veljače, većina glasova industrije jednoglasno je predviđala značajan rast.

grafikon predviđanja cijene bitcoina

Jedno od optimističnijih predviđanja dolazi od DigitalCoinPrice. Tehnička analiza platforme sugerira da će BTC nastaviti rasti tijekom 2021. godine, potencijalno dosežući bez presedana 76 768 dolara do lipnja. Drugdje, WalletInvestor također očekuje stalni rast za Bitcoin, dostižući prosjek od 55 390,70 dolara do kraja godine.

Naravno, samo će ova predviđanja biti glazba za uši svih koji su se 2021. godine preselili kupiti Bitcoin, ali FXStreet je otišao dalje i izložio kako bi BTC u bliskoj budućnosti mogao realno postići 100 000 američkih dolara.

Cardano

Oni koji žele ulagati u Cardano mogu očekivati ​​i impresivan povrat, prema većini vodećih kriptoanalitičara.

TradingBests ADA se tijekom 2021. godine neprestano penjao za oko 20%, što prema procjenama iznosi 1,13 dolara u prosincu. Iako vrijednost ADA tokena možda i nije baš toliko impresivna kao BTC, povrat od 20% tijekom manje od 12 mjeseci označio bi prilično uspješno ulaganje.

grafikon predviđanja cijena kardano

Postoje i optimističnije prognoze za Cardano. WalletInvester vjerovao je da bi ADA mogao doseći prosječnu cijenu od 1,46 USD do prosinca 2021. – aprecijacija od približno 50% tijekom cijele godine.

Konačno, DigitalCoinPrice je također koristan za Cardano, predviđajući da će token doseći 1,78 dolara 2021. Također predviđa da će cijena ADA lagano pasti nakon ljetnih mjeseci, završavajući godinu na oko 1,22 dolara – što i dalje predstavlja rast od oko 30% o cijenama u vrijeme pisanja ovog članka.

Cardano vs Bitcoin: što kažu stručnjaci

Pošteno je reći da je Bitcoin dobio veliku potporu glavnih investitora koji su krenuli u 2021. godinu. Ne najmanje važno od Elona Muska, čija je tvrtka Tesla objavila da je stekla oko 1,5 milijardi USD BTC-a kao dio svoje nove strategije ulaganja.

Musk nije usamljen ni u svom povjerenju u Bitcoin. Izvršni direktor Heisenberg Capital Max Keizer jedan je od glasova koji uključuje osnivača Morgan Creek Digital Anthonyja Pompliana i investitora Alistaira Milnea, koji svi vjeruju da će BTC premašiti 100 000 USD do kraja 2021. godine..

Pa što je s Cardanom? Pa, što se tiče stručnih mišljenja, prilično je očito da zapravo ne postoji konkurencija između Bitcoina i Cardanoa – malo je glavnih financijskih stručnjaka koji su se usudili dati bilo kakva hrabra predviđanja o potonjem.

Međutim, neovisna rejting agencija Weiss Ratings optimistična je u pogledu budućnosti Cardanoa, prethodno objavivši da je to jedna od najjeftinijih kripto krila na tržištu, a istovremeno i jedan od najboljih projekata u industriji.

Slično tome, domaćin Altcoin Dailya i kripto trgovac Austin Arnold vjeruje da je najnovije ažuriranje Goguen Mary na Cardanovu infrastrukturu “veliki razlog zašto cijena Cardanoa raste ovog mjeseca [veljača]” – a budući da se očekuje nadogradnja u bliskoj budućnosti, moguća ADA-ina cijena još uvijek ima dovoljno prostora za rast.

Cardano vs Bitcoin: Zaključak

Tako je i Bitcoin bolja investicija od Cardanoa?

Što se tiče dominacije na tržištu, tada Bitcoin vs Cardano doista nije konkurencija. Bitcoin ima ukupnu najbolju perspektivu od bilo koje kovanice na tržištu i u vrijeme pisanja ovog članka nalazi se usred rekordnog tržišta bikova. Kao takav, odabir kupnje Bitcoina 2021. godine može se činiti očitom odlukom. No, jesu li stvari stvarno tako jasne?

Ne može se reći koliko će dugo trajati skok cijena Bitcoina i na najvišoj razini od preko 50 000 USD po žetonu, sada je vrlo skupo vrijeme za ulaganje u Bitcoin. S druge strane, Cardano i dalje trguje s manje od jednog dolara po žetonu. Također ima nekoliko prilično pozitivnih predviđanja koja idu dalje u godinu. Kao takav, odabir da kupite Cardano 2021. godine može dokazati bolje ulaganje u smislu povrata.

Što se tiče rizika, može postojati mala razlika između Cardano-a i Bitcoina 2021. godine, međutim, gledajući dalje, BTC je vjerojatno sigurnija opcija jer su unatoč nekim kratkoročnim cijenama volatilnosti općenito cijenjene tijekom svog postojanja.

Kako investirati u kriptovalutu 2021. godine

Nadamo se da vam je naša usporedba Bitcoina i Cardanoa dala jasniju sliku onoga što možete očekivati ​​od ulaganja u bilo koji token. Bez obzira odlučite li investirati u Cordano ili kupiti Bitcoin 2021. godine, morat ćete pronaći pouzdanu burzu koja će vam omogućiti pristup tržištu.

Mnogo je brokera i burzi dostupnih na mreži, ali za većinu investitora preporučujemo eToro. Posrednik ima moćnu, ali jednostavnu trgovinsku platformu i nudi pristup svim glavnim kriptovalutama, kao i drugim financijskim tržištima.

Za početak sve što trebate je otvoriti račun. Cijeli postupak može se dovršiti za nekoliko minuta i nakon što dodate način plaćanja, moći ćete započeti izgradnju portfelja kripto ulaganja.

eToro – najbolja platforma za kupnju kriptopisa

eToro su se tijekom godina pokazali kao pouzdani u kripto industriji – preporučujemo vam da ih isprobate.

Virtualne su valute vrlo nestabilne. Vaš je kapital u opasnosti.

Bitcoin Vs Cardano – Česta pitanja

Trebam li ulagati u Bitcoin ili Cardano?

Vagajući Bitcoin u odnosu na Cardano lako je pretpostaviti da bi Bitcoin bio put kojim treba ići. Međutim, odabir hoćete li ulagati u Bitcoin ili Cardano ovisit će o nekoliko čimbenika – ne samo o vašim ciljevima trgovanja i apetitima za rizikom. Očekuje se da će oba tokena rasti 2021. godine, ali gledajući dalje, prognoze su općenito pozitivnije za Bitcoin kao dugoročnije ulaganje.

Gdje mogu kupiti Cardano 2021. godine?

Ako želite ulagati u Cardano – ili bilo koju drugu kripto valutu, morat ćete to učiniti putem usluge razmjene ili posredovanja. Preporučujemo eToro za najobičnije ulagače jer platforma nudi obilje analitike i alata za trgovanje, a da nije previše složena za nove na kripto tržištu..

Je li Cardano bolji od Bitcoina?

Usporedba Cardanoa i Bitcoina pomalo je uzaludna jer su kriptovalute postavljene s različitim ciljevima. Međutim, što se tiče mogućnosti ulaganja, vrijedi pročitati naš vodič kako biste saznali koja najbolje odgovara zahtjevima vašeg portfelja.

U koju kripto krizu bih trebao investirati 2021. godine?

Ako planirate ulagati u kriptovalutu 2021. godine, tada imate puno mogućnosti. Za one koji su novi na tržištu, može biti lakše investirati u Bitcoin, Ethereum ili Litecoin jer su to neki od poznatijih tokena i tamo ima mnogo informacija. Međutim, ako rado preuzmete veći rizik, tada bi mogao postojati veći potencijal rasta u nekim od manje poznatih altcoina.

Gdje mogu kupiti Bitcoin?

Ako želite kupiti Bitcoin 2021. godine, naći ćete puno mjenjačnica i brokera koji će vam pomoći. Jedan od tržišnih lidera je eToro. Ako tražite jednostavan način za pristup kriptomarketima, sve što morate učiniti je postaviti račun i spremni ste za rad. Osim opcija trgovanja, eToro također ima mnoštvo informacija i analitičkih alata koji će vam pomoći da započnete.

Bitcoin vs. Ostale kriptovalute

  • Bitcoin protiv Ethereuma
  • Bitcoin protiv Ripplea
  • Bitcoin u odnosu na Bitcoin Cash
  • Bitcoin vs Dogecoin
  • Bitcoin nasuprot Binance Coin
  • 10 najvažnijih kriptovaluta osim bitcoina

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector