Ethereum vs Cardano: Koji kripto treba kupiti 2021. godine

Ovaj vodič za usporedbu kriptovaluta istaknut će sve kritične razlike između Ethereuma i Cardanoa i saznati vrijedi li u Ethereum ili Cardano ulagati i koja je od ove dvije najbolja investicija za vas.

Financijski svijet doživio je potres 2020. godine i mnogi su istaknuti stručnjaci iz industrije bili iznenađeni koliko je dobro tržište kriptovaluta prebrodilo oluju COVID. U stvari, dok se vjera u tradicionalna gospodarstva potresala, mnogi su se investicijski fondovi i velike korporacije ulagali u Ethereum, Bitcoin, Cardano i slično, kako bi se zaštitili od buduće neizvjesnosti.

Pojedinačni investitori nisu zaobišli ovaj pomak, a obnavljanje apetita za digitalnom valutom pokrenulo je sve glavne tokene, jer je sve više ljudi odlučilo ulagati u kriptovalutu 2021. godine.

Iako je Bitcoin odabir već nekoliko godina, mnogi trgovci koji misle unaprijed također su odlučili ulagati u vodeće altcoine. Dva najznačajnija su Ethereum i Cardano. Ali biste li trebali ulagati u Ethereum ili kupiti Cardano 2021. godine? Sastavili smo sljedeću usporedbu kako bismo vidjeli kako se svaki žeton mjeri jedan prema drugome, kao i kako ulaze na šire kripto tržište.

Cardano vs Ethereum: Usporedba ETH i ADA

Svatko tko želi investirati u kriptovalutu 2021. godine možda je već odredio Ethereum i / ili Cardano za uključivanje u svoj portfelj, a oba tokena imaju velik potencijal. No, je li jedna bolja opcija od druge?

Prije nego što uđemo u bilo kakvu analizu cijena, važno je razumjeti ključne razlike između dvije kriptovalute. Ako želimo precizno usporediti Ethereum i Cardano, tada moramo znati na koje se načine učinkovito natječu i na koji načini nude nešto potpuno različito.

Cardano vs Ethereum: Koje su ključne razlike između njih

Evo najvažnijih načina na koji se razlikuju ta dva sredstva:

Pozadina

Ethereum je vjerojatno druga najpoznatija kripto valuta iza Bitcoina. Najavljujući prvi val kriptovaluta druge generacije, Ethereum blockchain otišao je dalje od nuđenja jednostavnog sustava plaćanja i predstavio daleko više funkcionalnosti od originalnih kriptovaluta i njihovih pripadajućih blockchain-a.

Pokrenut u srpnju 2015., Ethereum pokreće svoj izvorni kripto žeton, Ether, ali omogućuje i razmjenu pametnih ugovora namijenjenih usmjeravanju prijenosa vlasništva imovine i ugovora o povjerenju. Platforma Ethereum također omogućava razvoj i rad ĐApps-a bez utjecaja treće strane, a njegov vlastiti programski jezik otvara svijet daljnjih mogućnosti.

Čini se da se recept do sada pokazao uspješnim, a Ethereum je druga najveća kriptovaluta u smislu tržišne kapitalizacije. Kao takva, odluka o kupnji Ethereuma 2021. godine nije toliko rizična koliko bi mogla biti s manje uspostavljenim altcoinom.

Cardano je razvijen 2015. godine s vrlo sličnim ciljem Ethereumu – to jest ponuditi platformu koja će ne samo omogućiti slanje i primanje izvorne kriptovalute, već će također olakšati pametne ugovore i razvoj distribuiranih aplikacija.


Sličnosti između Cardanoa i Ethereuma također nisu slučajne. Cardano je zapravo razvio bivši suosnivač Ethereuma Charles Hoskinson. Međutim, Cardano ispod površine ima nekoliko značajnih pomaka na Ethereum blockchainu.

Cardano je prva svjetska recenzirana kriptovaluta, koju je proučilo nekoliko istaknutih akademskih institucija. Također ima jedinstvenu dvoslojnu arhitekturu, jednu za rukovanje općim transakcijama, a drugu koja se bavi pametnim ugovorima.

Naravno, sve je to na papiru vrlo impresivno – ali čini li dobru ideju kupiti Cordano 2021. godine? Pa, ADA je stalno u top 5 – 6 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji (trenutno oko 27,5 milijardi USD), pa je, još jednom, jedna od sigurnijih oklada u kriptosferi.

Pročitajte više: Što je Cardano? Vodič za početnike za Cardano i Savjeti za ulaganje u ADA

Transakcije i brzina

Osim gotovo neograničenog potencijala, još jedna od istaknutih osobina Ethereuma je i njegovo brzo stvaranje blokova. Bitcoin blockchainu treba do 10 minuta da doda nove blokove, dok Ethereum očekuje vrijeme stvaranja između 10 i 20 sekundi. No, je li to dovoljan razlog za kupnju Ethereuma 2021. godine?

U vrijeme pisanja ovog članka, Ethereum još uvijek koristi koncept dokaza o radu. To uključuje računala na mreži koja se učinkovito natječu jedni s drugima u rješavanju jednadžbi u zamjenu za nagradu od oko 2 ETH. U tom smislu, Ethereum je sličan mnogim kriptovalutama prve generacije, osim činjenice da se oslanja na algoritam rudarstva ethash, a ne na algoritam SHA-256 koji koristi Bitcoin.

Više informacija o konceptu dokaza o radu možete pronaći u našem objašnjenju kripto rudarstva, ali svi koji žele ulagati u Ethereum trebaju imati na umu da je mreža u procesu prelaska na mehanizam konsenzusa dokaza o udjelu – koji bi se trebao potaknuti i učinkovitost i sigurnost.

Ovo je dio nadogradnje mreže Ethereum 2.0 i, iako vremenski okvir za dovršetak komutacije tek treba dovršiti, mogao bi imati značajan utjecaj na cijenu etera.

Ethereum se značajno poboljšao na brzini transakcija Bitcoina, ali s procijenjenih 15-20 transakcija u sekundi (TPS), to i dalje blijedi u usporedbi s Cardanom, koji je testiran na najmanje 257 TPS.

Cardanova brzina već je prilično impresivna, ali s rješenjem skaliranja Hydra 2 implementiranim preko postojećeg protokola dokaza udjela, Charles Hoskinson, izvršni direktor IOHK, tvrtke odgovorne za razvoj Cardano (ADA), tvrdi da simulacije pokazuju da je mreža sposobna obrade preko jednog milijuna transakcija u sekundi.

Impresivne performanse, naravno, omogućuje dvoslojni sustav i mogao bi biti dovoljan razlog za kupnju Cardanoa 2021. godine, međutim, ulagači bi se trebali sjetiti da TPS s milijun i više koje je reklamirao Hoskinson tek treba realizirati.

Ponuda i potražnja

Ključna briga svih koji žele ulagati u Ethereum – ili bilo koju drugu kriptovalutu – uvijek će biti način upravljanja opskrbom. Napokon, bilo koja digitalna valuta može se generirati na mreži i nije vezana uz bilo koju fizičku imovinu, pa da bi se zadržala vrijednost, mora postojati protokol za poticanje neke vrste nestašice.

Trenutno postoji ukupna gornja granica za ukupnu količinu etera, kao i kod Bitcoina. Međutim, prema početnim načelima, postoji ograničenje broja tokena koji se godišnje otpuštaju u ekosustav Ethereum.

Programeri Ethereuma već su iznijeli ideju postavljanja ograničenja broja dostupnih tokena, ali ulagači bi trebali napomenuti da Ethereum ima drugačije ciljeve od ostalih kriptovaluta, poput Bitcoina. Ethereum je zamišljen kao platforma za decentralizirane usluge i kao takva postoji mnogo nagađanja hoće li ograničenje pomoći ili spriječiti uspjeh na ovom području.

Baš kao i kod Ethereuma, svatko tko želi ulagati u Cardano vjerojatno će imati pitanja o isporuci ADA tokena.

Cardano se razlikuje od Ethereuma po tome što ima ukupnu opskrbnu granicu, otprilike na isti način na koji to čini Bitcoin. U vrijeme pisanja ovog članka, ograničenje ponude bilo je 45 000 000 000. Štoviše, Cardano također ima nagradu za pad udjela, koja djeluje kao ugrađeni mehanizam deflacije i povećava potencijalnu nestašicu, što naravno može imati pozitivan učinak na cijene trgovanja.

Sa strane potražnje, oni koji misle ulagati u Cardano trebaju biti svjesni da se ADA trenutno ne trguje na Coinbaseu – jednoj od najvećih kripto burzi – i token nije bio u prvom odabiru kriptovaluta koje je podržao Paypal.

Ethereum vs Cardano: Trebate li ulagati u Cardano ili Ethereum?

Odabir hoćete li investirati u Ethereum ili kupiti Cardano 2021. godine neizbježno će ovisiti o vašim investicijskim ciljevima. Naravno, nema razloga za odabir jednog od drugog, ali radi usporedbe Cardano-a i Ethereuma postoji nekoliko ključnih mjernih podataka i pokazatelja pomoću kojih možemo razlikovati to dvoje s obzirom na mogućnost ulaganja.

Prvo i najvažnije, predviđanja cijena kriptovaluta obično se temelje na tehničkoj analizi povijesnog kretanja cijena. Nakon što smo to pregledali, možemo vidjeti predviđanja nekih od vodećih platformi u industriji. Napokon, stručni uvidi mogu biti izvrstan način prikupljanja dodatnih informacija i mjerenja općeg apetita za određenom kriptovalutom.

Ethereum vs Cardano: Povijest cijena

Kada promatramo povijest cijena Ethereuma i Cardanoa, vidimo dvije vrlo različite slike. Prethodno kretanje cijena ne može nam točno reći u koju kriptovalutu treba investirati 2021. godine, ali može nam pružiti priliku da stvorimo realnija očekivanja od potencijala svakog novčića.

Ethereum

U vezi s kretanjem cijena Ethereuma u prvoj godini ili dvije njegova postojanja nije se moglo puno pisati o kući. Cijene su zabilježile vrlo malo značajnih porasta do siječnja 2017., kada se Ether trgovao oko 10 dolara.

Kao i kod Bitcoina u ranim danima, došlo je do kašnjenja prije nego što se potencijal Ethereuma počeo primjećivati. Međutim, do siječnja 2018. ETH se popeo na rekordno visokih gotovo 1400 USD. No, stvari su bile manje stabilne za ETH tijekom sljedećih nekoliko mjeseci i u jednom su trenutku cijene ponovno pale na 85 dolara.

Dovoljno je reći, stvari su nastavile poskakivati ​​oko Ethereuma i altcoin se dulje od godinu dana borio protiv barijere od 250 dolara. Međutim, stvari su se popele za ETH 2020. godine i u vrijeme pisanja ovog članka izgleda kao da je dobro prejahao oluju COVID, dosegnuvši novi maksimum od 1.773,33 dolara.

Cardano

Ako želite investirati u Cardano, možda ste već svjesni da se njegova putanja cijena donekle razlikuje od mnogih drugih altcoina.

ADA je vrlo brzo postigao paritet s američkim dolarom tijekom prvih nekoliko mjeseci svog životnog ciklusa trgovanja, a najviša vrijednost od 1,18 dolara dosegnuta je u siječnju 2018. Međutim, val je kratko trajao i Cardano je brzo pao na manje od 0,10 dolara po žetonu – završavajući godinu oko 0,03 USD.

Cardano je ostao prigušen i dosegnuo je vrh od 0,10 američkih dolara tek u ljeto 2020. – nedugo nakon što je pala pandemija COVID. Činilo se da je ADA na kraju godine skrenuo s kornera, jer se žurilo investirati u Cardano. Cijene su porasle za više od 500% sve dok na kraju siječnja 2021. nisu dosegle 0,92 dolara.

Ethereum vs Cardano: Predviđanja budućih cijena

Kao što smo vidjeli, malo je usporedbe kada je u pitanju Ethereum vs Cardano u odnosu na prethodno kretanje cijena. Ali kako se njihova povijest odnosi na buduća predviđanja? Ovdje ćemo pogledati predviđanja nekih vrhunskih kriptoanalitičara.

Ethereum

Na temelju svoje tehničke analize, DigitalCoin predviđa stabilan rast ETH-a u godini koja dolazi, usred ponovnog interesa onih koji žele ulagati u Ethereum. Platforma vjeruje da će se Ethereum zadržati na impresivnom nizu cijena i trgovati znatno iznad svog prethodnog rekorda do kraja 2021. godine, završavajući godinu na impresivnih 2.726,19 dolara.

grafikon predviđanja cijena ethereuma

TradingBests također je optimističan u pogledu potencijala ETH-a, iako s prigušenijom prognozom. Platforma vjeruje da će Ethereum održavati visoku cijenu tijekom cijele godine, ali zatvoriti će 2021. malo ispod svoje trenutne cijene trgovanja (1.773,33 USD) i završiti na oko 1.624 USD.

Konačno, WalletInvestor pada negdje između dviju gore opisanih predviđanja. Platforma predviđa prilično linearni rast za ETH, ali ima žeton koji zatvara godinu na oko 2100 američkih dolara.

Prirodno, ove će prognoze biti glazba za uši svakoga tko je mislio ulagati u Ethereum – ali uvijek imajte na umu da su predviđanja učinkovito nagađanje i nikako nisu zajamčena.

Pročitajte više: Predviđanje cijene Ethereuma

Cardano

Svatko tko želi kupiti Cardano 2021. godine teško može očekivati ​​iste brojeve kao što se vidi kod cijene ETH-a, ali nekoliko platformi predviđa značajan rast. WalletInvestor je povećao ADA cijene za otprilike 50% tijekom 2021. godine, kontinuirano povećavajući se tijekom ljeta i zatvarajući prosinac na oko 1,46 USD.

grafikon predviđanja cijena kardano

TradingBeasts također predviđaju stalnu aprecijaciju za Cardano tijekom 2021. Platforma ima token koji održava svoju nedavnu cijenu prije nego što slijedi stalan uspon prema gore, završavajući godinu oko 20% na trenutnu cijenu, na oko 1,07 američkih dolara.

Cijena po žetonu možda ne bi bila nešto o čemu biste mogli pisati kod kuće, ali svi koji žele ulagati u Cardano trebaju se sjetiti da je to sve rast i povrati od 20% do 50% označili bi vrlo uspješan dodatak vašem portfelju.

Cardano vs Ethereum: Što kažu stručnjaci

Mišljenja značajnih stručnjaka u financijskoj industriji mogu nam puno toga reći o apetitu investitora za određenu kriptovalutu, au nekim slučajevima čak mogu biti dovoljna da sama po sebi povećaju cijene.

Svatko tko želi investirati u Ethereum u narednim mjesecima neće morati tražiti daleko kako bi pronašao podršku ključnih komentatora. Na primjer, izvršni direktor Messarija Ryan Selkis nedavno je rekao da je, iako je izvedba Bitcoina impresivna, „Ethereum poletio kao najvažnija kripto platforma … ona koja bi mogla pokrenuti potpuno novi financijski sustav i otvoreniji, elastičniji Internet. “

Inače, Simon Dedic, suosnivač Blockfyrea i vodeći partner u Moonrock Capitalu, predvidio je da će Ethereum na kraju dobiti nevjerojatnih 9000 dolara po žetonu.

Manje je jasnih predviđanja za Cardano, ali domaćin Altcoin Daily i kripto trgovac Austin Arnold izrazio je podršku najnovijem ažuriranju Goguen Mary, navodeći ga kao „veliki razlog što cijena Cardanoa raste ovog mjeseca [veljača] “

Pročitajte više: Predviđanje cijene za Cardano

Cardano vs Ethereum: Zaključak

Tako je i Cardano bolja investicija od Ethereuma?

Teško je odlučiti izravnog pobjednika kada se Cardano vs Ethereum gleda kao na investicijski potencijal. Iako je Ethereum daleko utemeljeniji i s puno višom cijenom, povijest nam pokazuje da nije imun na nagli pad cijena.

Oni koji žele ulagati u Cardano također mogu dobiti puno veći udio – s tokenima koji se trenutno trguju na manje od jednog američkog dolara. Konačno, rast ulaganja mjeri se u postocima i predviđa se da će oba novčića imati dobru izvedbu tijekom 2021. godine.

Bez obzira odlučite li investirati u Cardano ili kupiti Ethereum 2021. godine, važno je upravljati svojim očekivanjima. Oba su novčića doživjela nagli, kontinuirani pad cijena, a tržište kriptovaluta poznato je nestabilno – iako trenutno ide iz snage u snagu, nema jamstava da će to potrajati.

Na kraju, konačna odluka svodi se na vas. Kakav investitor želite biti? Koja vas tehnologija više oduševljava? I koja je trenutno najcjenjenija?

Otkrijte odgovor na to pitanje, zasigurno ćete znati je li Cardano bolja investicija od Ethereuma!

Kako ulagati u Cardano i Ethereum

Pod pretpostavkom da se tržištu kriptovaluta približavate s realnim očekivanjima i solidnom strategijom ulaganja, onda bi se moglo pokazati isplativim ulagati u Ethereum ili kupiti Cardano 2021. godine.

Ako još nemate račun za trgovanje, morat ćete pronaći pouzdanog brokera. Preporučujemo eToro, jer je jedno od najutvrđenijih imena na tržištu i nudi obilje alata kako za početnike tako i za iskusnije trgovce.

Međutim, mjerite Ethereum i Cardano, a upotreba platforme s mnoštvom analitičkih alata poput eToro omogućit će vam da držite prst na pulsu i reagirate na kretanje cijena u stvarnom vremenu.

Sada znate kritične razlike između Cardanoa i Ethereuma. Ako se osjećate nadahnuto za kupnju ADA ili ETH, ili je ovaj članak pružio dodatni uvid u vaše postojeće znanje o ulaganju, možda ćete biti sretni kada znate da eToro nudi mogućnost kupnje Crypto imovine i trgovine CFD-ovima do 90+ kriptovalute.

eToro – Vrhunska platforma za kriptovalute

eToro su se tijekom godina pokazali kao pouzdani u kripto industriji – preporučujemo vam da ih isprobate.

Virtualne su valute vrlo nestabilne. Vaš je kapital u opasnosti.

Ethereum vs Cardano – Česta pitanja

Kako da biram između Ethereuma i Cardanoa?

Mnogi potencijalni ulagači započinju usporedbom kriptovaluta kako bi odlučili koje najbolje odgovaraju njihovim ciljevima portfelja. Međutim, uspoređujući Ethereum i Cardano riskira previdjeti jedno drugo, dok zapravo oboje pružaju puno prilika kao dio raznolikog portfelja. Iako je Ethereum možda utemeljeniji od njih dvoje, puno veći posjed Cardano može se dobiti za relativno mali izdatak.

Gdje mogu kupiti Cardano 2021. godine?

Cardano je redovito među vodećim kriptovalutama u smislu tržišne kapitalizacije, no postoje neke razmjene – uključujući Coinbase – koje ne uvrštavaju token u popis. Ako želite kupiti Cardano 2021. godine, tada bismo preporučili upotrebu eToro. Platforma ne isključuje niti jedan od glavnih tokena i omogućuje brz i jednostavan pristup tržištima.

Cardano vs Ethereum – što je bolja investicija?

I Cardano i Ethereum predstavljaju obećavajuće mogućnosti ulaganja 2021. Analitičari se razlikuju u pogledu točnog kretanja cijena, ali većina se slaže da će ADA i ETH cijeniti tijekom sljedećih godina.

Koje su glavne kriptovalute u koje treba ulagati 2021. godine?

Odabir ulaganja u kriptovalutu 2021. godine mogao bi se pokazati vrlo pametnim potezom jer se očekuje da će tržište eksponencijalno rasti. Međutim, izgledi za neke novčiće bolji su od drugih. Novčići kao što su Bitcoin, Ethereum, Cardano i Litecoin relativno su ‘sigurne oklade’, dok bilo koji novčić izvan prvih 10 u smislu tržišne kapitalizacije nosi znatno veći rizik. Kao takvi, trebali bi biti uključeni samo kao dio raznolikog portfelja.

Koji će top 10 kriptovaluta eksplodirati 2021. godine?

Je li Cardano dobra investicija i trebam li ulagati u Cardano?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector