Ethereum VS. Ripple: Koji bi trebao biti u vašem portfelju?

Želite znati razliku između Ethereum VS Ripple? Želite li dubinsko znanje o Ethereumu i Rippleu? Sletjeli ste na pravo mjesto. U ovom ćemo članku Ethereum vs. Ripple: koji bi trebao biti u vašem portfelju, razlikovat ćemo ova dva novčića.

Učenje sadržaja

Ethereum VS. Ripple – Vodič za usporedbu

Što je Ethereum?

Što je mreškanje?

Ethereum VS. Ripple: kako se uspoređuju?

Treba li Ethereum ili Ripple biti u vašem portfelju?

Zašto biste mogli ulagati u Ethereum?

Zašto biste mogli ulagati u mreškanje?

Završna riječ

Ethereum VS. Talasanje – Infografika

Ethereum VS. Ripple – Vodič za usporedbu

Svima nam je poznat Bitcoin – ‘kralj kriptovaluta’ koji nas je uveo u svijet digitalne imovine još 2009. Ali koje su najvažnije kriptovalute osim Bitcoina?

Pitajte to kripto ulagača i vjerojatno ćete dobiti ovaj odgovor: Ethereum i Mreškanje. Nije tajna da su ti altcoini neka od najvećih imena u poslu. Međutim, brzo Google pretraživanje može pokrenuti onoliko pitanja koliko odgovara.

Što je Ethereum? Što je Ripple? Koja je glavna razlika između Ethereuma i Ripplea? Je li Ethereum bolja investicija od Ripplea? I najvažnije, koja bi trebala biti u vašem portfelju?

Ako se osjećate zbunjeno pokušavajući razraditi ‘Ethereum vs. Ripple – koji bi trebao biti u vašem portfelju?’, Nastavite čitati. Sastavili smo cjelovit vodič za usporedbu kako biste mogli odabrati najbolju investiciju za sebe.

Što je Ethereum?

Krenimo s osnovama. Najvažnije je razumjeti Ethereum da to nije jednostavno kripto valuta. Ethereum je također naziv njegove tehnološke platforme blockchain, koja omogućava korisnicima da izvršavaju sigurne, decentralizirane kripto transakcije putem pametni ugovori. Ovaj blockchain otvorenog koda poznat je kao decentralizirana aplikacija, inače poznata kao dApp.

Pametni ugovor je automatski ugovor u kojem su kodirani uvjeti sporazuma (ili transakcije). 100% je siguran i omogućava ljudima da izvršavaju mrežne transakcije bez prolaska preko treće strane, poput banke ili drugog financijskog tijela.

Zove se matična valuta Ethereuma Eter (ETH). Ako ste se ikad zapitali ‘što je rudarstvo Ethereuma?’, Ether drži ključ odgovora. Rudarstvo Ethereuma jednostavno je postupak rudarenja novog etera, koji se generira kao nagrada kada rudari provjeravaju transakcije putem blockchaina.

Prvi put pokrenut putem ICO-a (početna ponuda kovanica) 2014. godine, Ethereum je brzo postao druga najveća kripto valuta na svijetu iza Bitcoina. Njegova tržišna kapitalizacija trenutno iznosi 51 507 291 691 američkih dolara – ali kao i mnoge kripto-igre, ona je notorno nestabilna i može doživjeti višestruke postotne promjene tijekom dana.

Što je mreškanje?

Poput Ethereuma, jedna od ključnih točaka koju treba znati o Rippleu je da to nije samo kripto valuta. Ripple se obično koristi kao općeniti izraz za opisivanje svoje platforme (mreže plaćanja koja se zapravo naziva RippleNet) i njegova virtualna valuta (tzv Ripple XRP). To znači da ako ste ikada tražili Ripple na kripto burzama, možda ste nabasali na njega, a da niste ni znali!

RippleNet je osmišljen kako bi bankama i drugim velikim tvrtkama olakšao slanje globalnih plaćanja u stvarnom vremenu. Provođenje ovih transakcija može biti nevjerojatno skupo zbog tečaja i naknada za obradu – a da ne spominjemo sporo!

Korištenjem Ripple XRP kao univerzalne valute, RippleNet omogućuje tim poduzećima obavljanje prekograničnih plaćanja bez potrebe da brinu o promjeni tečaja.

Ripple je prvi put objavljen 2012. godine, a trenutačna tržišna kapitalizacija XRP-a iznosi 12.393.914.767 USD.

Ethereum VS. Ripple: kako se uspoređuju?

ethereum vs mreškanje

Dakle, sada znate osnove Ethereuma i Ripplea. Budući da su obje kripto platforme platforma za plaćanje kao i domaća valuta, ne može se poreći da dvije sličnosti dijele. Ali ako se i dalje mučite s odlukom ‘Ethereum VS. Ripple što je bolje? ’, Vrijeme je da se pozabavimo ključnim razlikama između dvije kriptografije.

Ethereum vs. Ripple – ključne razlike

Ubrzati

Već smo spomenuli da je Ripple dizajniran da eliminira sporo vrijeme transakcija između globalnih tvrtki. Stoga ne čudi čuti da su Ripple plaćanja zapanjujuće brza – zapravo, mreža je u mogućnosti obraditi više od 10.000 različite transakcije u jednoj sekundi. To je 1.000 puta brže (a ujedno i 1.000 jeftinije) od bitcoin transakcije.

Ethereum je trenutno puno sporiji od Ripplea – točnije gotovo 670 puta sporiji! Ethereum može samo obraditi 15 transakcije svake sekunde. Ovo možda ne zvuči kao dugo čekanje na vaša sredstva, posebno ako ste navikli čekati dane da se fiat transakcije prikažu na vašem bankovnom računu. Ali te dodatne sekunde znače da su tečajevi Ethereuma mnogo viši od onih na Ripple mreži, kao i da ga čine mnogo manje energetski učinkovitim.

Međutim, bi li se to moglo promijeniti? Vruće očekivano lansiranje Ethereum 2.0, koji će vidjeti kako Ethereum tehnologija prelazi na nadograđenu platformu, mogao bi revolucionirati naše pretpostavke o kripto.

Sjajna nova Ethereum platforma, poznata kao Eth2, moći će obraditi daleko više transakcija od svoje prethodnice. Zauzvrat, to će ga učiniti puno energetski učinkovitijim. Trenutno svaka transakcija Ethereuma zahtijeva nevjerojatnih 22,65 kwH energije. Doduše, ovo je bolje od Bitcoina, koji za obradu svake transakcije zahtijeva gotovo jednaku količinu energije kao dnevno američko kućanstvo. Međutim, to silno ograničava brzinu i kapacitet Ethereuma.

Pokretanjem faze 0 Eth2 planiranom za 2020. godinu, mnogi su ulagači iskoristili priliku za kupnju Ethereuma prije njegovog objavljivanja. To je zato što bi nadogradnja mogla potaknuti nagli interes za kripto, što bi rezultiralo pozitivnim učinkom na njezinu cijenu.

Opskrba

Još jedna ključna razlika između Ethereuma i Ripplea je količina svake dostupne kriptografije. Postoji fiksni odgovor na pitanje “koliko ima Ripple kovanica” – 100 milijardi XRP. Prema CoinMarketCap-u, trenutno je u optjecaju 45.328.155.123 XRP.

S druge strane, Ethereum ima neograničena opskrba eterom. CoinMarketCap navodi svoju cirkulacijsku opskrbu kao 113.448.141 ETH, tako da je Ether tokena znatno manje nego što postoji XRP.

Budući da ne možete iskopati XRP na način na koji možete Ether, preostalu Ripple opskrbu tvrtka strogo kontrolira. Da bi se zaustavile zabrinutosti investitora, oko 55 milijardi XRP nalazi se na šifriranom računu, što korisnicima olakšava praćenje maksimalne količine XRP u optjecaju.

Tržišne performanse

U pogledu svoje tržišne kapitalizacije (što je skraćeno od tržišne kapitalizacije), Ethereum i Ripple smješteni su kao druga, odnosno četvrta kripto valuta na svijetu. Stablecoin Tether tek je nedavno odbacio Ripple na treće mjesto, nakon što je početkom ove godine prošao brzi rast.

Ripple cijena i opseg trgovine od 24 sata puno su niži od onih u Ethereumu. Cijena XRP-a trenutno iznosi samo 0,2734 dolara, a obim trgovine iznosi 3,329,787,622 dolara, dok Ethereum-a iznosi 454 dolara, a obim trgovine gotovo 12,107,610,666 dolara.

Prema tim brojkama, XRP bi mogao biti četvrta najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, ali trguje značajno iza prva tri. Međutim, ovo vas ne bi trebalo odbiti ako razmišljate dodajući Ripple u svoj portfelj.

Ripple se razlikuje od svojih najboljih konkurenata (Tether, Ethereum i Bitcoin) jer je dizajniran za drugu svrhu. Imajte na umu da je Ripple prvenstveno namijenjen velikim bankama, među kojima su kupci, uključujući Bank of America i JP Morgan. To znači da je puno užeg opsega od Ethereuma, koji se može koristiti za obavljanje niza usluga decentraliziranog financiranja (DeFi).

Konsenzusni mehanizam

Što se tiče njihovih sustava, Ethereum i Ripple oslanjaju se na vrlo različite algoritme. Ti su algoritmi poznati kao mehanizmi konsenzusa. To bi moglo zvučati komplicirano, ali mehanizam konsenzusa jednostavno je naziv koji se koristi za opisivanje pravila koja omogućuju blockchain sustavima da provode određene procese.

Konsenzusni mehanizam koji Ethereum koristi poznat je kao dokaz o radu algoritam (PoW). Kao dio PoW sustava, rudari kriptovaluta moraju se natjecati u rješavanju složenih matematičkih jednadžbi svojim računalnim hardverom kako bi blokovima dodali blokove. Ovaj postupak zahtijeva ogromnu količinu energije, zbog čega je Ethereum platforma trenutno toliko neučinkovita.

Ripple, s druge strane, koristi konsenzusni mehanizam koji je poznat kao Federativni bizantski sporazum (FBA). Opet, ovo bi moglo zvučati prilično komplicirano. Ali pojednostavljeno, FBA djeluje spajanjem svakog čvora (poslužitelja koji je povezan na Ripple mrežu) s malim brojem drugih čvorova. Svaka grupa čvorova preklapa se s drugom skupinom, osiguravajući da je svaki čvor povezan.

Da bi potvrdio svaku transakciju, fiksni broj čvorova mora postići konsenzus (ili dogovor) da je blok točan prije nego što se može dodati na blockchain. To znači da je tehnologija nevjerojatno sigurna, ali i brza.

Trenutno je Rippleov FBA mehanizam puno učinkovitiji od Ethereum-ovog PoW-a. Ali opet, izdanje Ethereuma 2.0 moglo bi sve promijeniti.

Nadogradnja Eth2 vidjet će da se Ethereum prebaci s provjere rada na a dokaz o udjelu konsenzusni mehanizam. Mehanizam provjere udjela (PoS) djeluje tako što od svojih korisnika traži da određeni postotak svojih sredstava kriptovaluta ‘ulože’ kao kolateral kako bi potvrdili svaku transakciju. Netko tko ‘zaključa’ određenu količinu Etera kao ulog, poznat je kao validator.

Prihvaćajući sustav na koji se oslanja validatori kriptovaluta umjesto rudara, Ethereum će smanjiti jaz između svoje tehnologije i tehnologije Ripple.

Treba li Ethereum ili Ripple biti u vašem portfelju?

Ne postoji odgovor “jedna veličina odgovara svima” na pitanje “Ethereum VS. Ripple – koji bi trebao biti u vašem portfelju? ’Najbolje ulaganje za vas ovisit će o raznim čimbenicima, uključujući vaš preferirani stil ulaganja, vaš trenutni portfelj i vaš stav prema riziku.

Kao i kod bilo kojeg ulaganja, ni Ethereum ni Ripple nisu sigurni ulagači novca i uvijek je važno provesti vlastitu skrbnu skrb. Pogledajmo neke od razloga zašto biste mogli razmisliti o ulaganju u jedan preko drugog.

Zašto biste mogli ulagati u Ethereum?

  • Lansiranje Ethereuma 2.0 trebalo bi se održati prije kraja 2020. Nakon završetka faze 0 lansiranja, očekuje se da će učinkovitost Ethereuma rasti u nebo. Kako se sve više ljudi počinje služiti platformom i odvija više transakcija, mogli bismo vidjeti pozitivan učinak na cijenu etera.
  • Ethereum podržava mnoge vodeće tokene kriptovaluta u DeFi sektoru. Potražnja za decentraliziranim financijskim uslugama (na primjer, osiguranje, štednja i zajmovi) brzo raste, pa bi ulaganje u Ethereum moglo biti način unovčavanja rasta ove industrije.
  • Ethereum ima širok spektar uglednih investitora. Od tvrtki poput Microsofta do istaknutih anđeoskih investitora kao što su Joseph Lubin i Gil Penchina, Ethereum je privukao pažnju ljudi koji su u prošlosti imali smisla uočiti ‘sljedeću veliku stvar’. Osvojio je čak i glumca Ashtona Kutchera!

Zašto biste mogli ulagati u mreškanje?

  • Budući da se Ripple XRP koristi za određenu svrhu u financijskom sektoru, na njegovu cijenu općenito ne utječu isti čimbenici koji utječu na kriptos, poput Bitcoina i Ethereuma. Ako želite diverzificirati svoj portfelj, ulaganje u Ripple XRP moglo bi biti način kupnje novih kriptovaluta bez da se vaš portfelj prepušta na milost i nemilost industrijskim trendovima.
  • Digitalna transformacija jedan je od glavnih ciljeva financijskog sektora. (Zapravo, nedavne statistike sugeriraju da trećina svih tvrtki za financijske usluge u Velikoj Britaniji ima „digitalnu transformaciju“ kao svoj glavni poslovni prioritet). Kako problemi s tečajevima i naslijeđenim sustavima otežavaju internetska plaćanja, mnoge se tvrtke počinju okretati tehnologiji poput Ripplea.
  • Ripple prestiže tradicionalne konkurente. Njegova je brzina transakcije brža od brzine VISA-e – pa kako se ljudi sve više okreću prema izazovnim uslugama, Ripple bi trebao biti svima na visokom radaru.

Daljnje čitanje

Je li Ethereum dobra investicija i bih li trebao investirati u Ethereum?

Ethereum vs. Bitcoin: Je li Ethereum bolje ulaganje od bitcoina?

Pametni ugovori: što Ethereuma čini kraljem pametnih ugovora

Ethereum dominira kripto s ERC-20 tokenima: Evo kako

Ripple predviđanja cijena: Koliko će Ripple vrijediti 2021. i nakon toga?

Prednosti i nedostaci ulaganja u Ripple, hoće li to biti milijunaš?

10 najboljih kriptovaluta za ulaganje 2021

Top 15 najboljih kriptovaluta za kupnju ovog mjeseca

Završna riječ

Bez obzira jeste li iskusni kripto trgovac ili poduzimate li prve korake u tom sektoru, Ethereum i Ripple potencijalno su jaki kandidati za vaš investicijski portfelj. Nadamo se da vam je ovaj vodič za usporedbu pomogao demistificirati ove glavne kripto-datoteke – tako da možete i dalje istraživati, naučiti više o tim tehnologijama i pronaći najbolje ulaganje.

Sada znate ključne razlike između Ethereuma i Ripplea. Ako se osjećate nadahnuto za početak ulaganja Ethereum i / ili Mreškanje, ili je ovaj članak pružio dodatni uvid u vaše postojeće znanje o ulaganju, možda ćete biti sretni da to znate eToro pruža mogućnost ulaganja u Crypto imovinu i CFD-ove do 90+ kriptovalute. Ulagači Ethereuma i Ripplea mogu stvoriti raznolik portfelj s najpopularnijim kovanicama.

Ethereum VS. Talasanje – Infografika

Infografika Ethereum vs Ripple

Je li vam se svidio naš članak Ethereum VS. Ripple: Koji bi trebao biti u vašem portfelju? Zatim nam dajte lajk i podijelite ga sa svima koji bi mogli smatrati korisnim.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me