Je li rudarstvo kriptovaluta mrtvo?

Razgovarajmo danas o rudarstvu kriptovaluta.

Ako ste zaljubljenik u kriptovalute, najvjerojatnije dobro znate taj koncept. Međutim, jeste li čuli da se rudarstvo kriptovaluta možda bliži kraju? Znate li koji je razlog i koje su alternative? Hajde da vidimo!

Rudarstvo je u osnovi postupak potvrđivanja tuđih transakcija pomoću računalne snage. Nakon tog postupka, dodajete ih na dugački, javni popis svih transakcija, poznat i kao blockchain. U zamjenu za provjeru valjanosti, “rudar” je nagrađen kriptovalutom.

Tko može postati rudar?

rudar kriptovaluta

Tehnički, svatko tko ima računalo i internetsku vezu može postati rudar. Međutim, mora se razmotriti puno stvari prije nego što se toliko uzbudite zbog toga.

Kao prvo, rudarstvo nije uvijek isplativo. Ovisno o tome koju kriptovalutu rudarite ili koliko je vaše računalo brzo i moćno, kao i o troškovima električne energije u vašem području, na kraju biste mogli potrošiti više novca na rudarstvo nego što zaradite na kriptovaluti.

Kako je to korisno?

Kao što je spomenuto, rudarstvo kriptovaluta izvode moćna računala. Obično moraju riješiti prilično složen računski matematički problem (ne mogu se riješiti ručno) i zato je potrebno puno električne i hardverske snage.

Rudarstvo treba računalo i poseban softver, koji pomaže rudarima da se natječu sa svojim vršnjacima u rješavanju matematičkih problema.

Govoreći to, treba vam i malo sreće. Vaše računalo trebalo bi istovremeno biti i moćno i sretno. Razmislite na ovaj način – vjerojatnost da ćete riješiti jedan od ovih složenih problema i na kraju dobiti nagradu je poput pronalaženja zlata dok kopate u pješčaniku. Izgledi da računalo riješi jedan od ovih problema su 1 na 6 bilijuna. Također se natječete s milijunima drugih računala koji žele istu nagradu.

Rezultati rudarstva su dva:

 • Kada računala riješe ove matematičke probleme na kripto mreži, proizvode nova kovanica.
 • Rješavajući računske matematičke probleme, rudari čine mrežu kriptovaluta pouzdanom i sigurnom, provjeravanjem podataka o transakciji.

Treba zapamtiti da bi pojedinačni blokovi, koje su dodali rudari, trebali sadržavati dokaz o radu ili PoW.

Rudarstvo kriptovaluta uključuje dvije funkcije, i to: dodavanje transakcija u blockchain (osiguravanje i provjeravanje), a također i puštanje nove valute. Pojedinačni blokovi koje su rudari dodali trebali bi sadržavati dokaz o radu ili PoW.

Studija slučaja rudarstva bitcoina

rudarstvo bitcoina

Uzmimo Bitcoin za primjer, na sekundu. Blok nagrada je u osnovi način na koji se novi Bitcoin stvara ili uvodi u ekonomiju. Svakih 10 minuta rudari rješavaju “blok” Bitcoin transakcija i dodaju ga u blockchain.

U početku su nagradu rudari dobivali za rudarenje bloka na Bitcoin mreži koja je započela s 50 BTC. To znači da je svakih 10 minuta netko negdje dobivao 50 Bitcoina. Tada su stvari ipak bile drugačije. BTC je vrijedio peni i mogli ste ga iskopati samo s prijenosnim računalom. Međutim, svakih 210 000 blokova, nagrada se prepolovljuje. Preko 80% svih bitcoina je iskopano. Sljedeće “prepolovljenje” očekuje se u svibnju 2020. Nakon toga očekuje se promjena cijene i volatilnost.

U početku su samo ljubitelji kriptografije bili rudari. Međutim, kako je kriptovaluta počela stjecati popularnost i na kraju povećavati vrijednost, rudarstvo se pretvorilo u unosan posao. Poduzeća su počela ulagati u skladišta i skupi hardver, a rudari bitcoina pridružili su se otvorenim bazenima kombinirajući svoje resurse.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, puno različitih problema počelo se gomilati, što je stvorilo ozbiljnu raspravu među kriptovalutnom zajednicom da li se rudarstvo polako bliži kraju. Pokušajmo otkriti što se događa i koji su čimbenici pridonijeli padu rudarstva kriptovaluta.

Je li rudarstvo kriptovaluta mrtvo?

Pa, još nije. Međutim, ne možemo previdjeti sljedeće negativne strane:

 • Toplina i buka, proizlaze iz skupe i moćne računalne opreme.
 • Za kupnju rudarske opreme treba vam puno novca.
 • Opasnost od požara. Vatra je nešto što treba razmotriti i morate potpuno razumjeti koliko ćete električne energije koristiti i kapacitet svog mjesta.
 • Porezi. Morate prijaviti svu zaradu.

Što je dovelo do …

 • Profit u rudarstvu konstantno se izvještava kao nizak.
 • Nvidia je izvijestila o nižoj zaradi od one koju su izvršni direktor i investitori očekivali od kriptokopavanja.
 • Vrijednost kriptovaluta pala je, što rudarima otežava lomljenje troškova električne energije.
 • Bum rudarstva kriptovaluta donio je veliku potražnju za hardverom, što je potaklo prodavače da iskoriste situaciju i podignu cijene.
 • Ethereum i druge mreže prelaze na POS (Proof of Stake) koji eliminira rudarstvo.
 • Porasle su i tarife za uvoz ASIC-a (rudarskih strojeva).

Koje su realne prednosti rudarstva?

kriptokop

 • Još uvijek možete zaraditi. Naravno, to je to ako su vam troškovi električne energije niski, imate pravu opremu i rudarite pravu kriptovalutu.
 • Zabavno je za ljude koji geekaju računala i vole se zezati i igrati se s hardverom i računalnom opremom.

Uz, naravno, sve prednosti koje dolaze s kriptovalutama, koje na kraju možete završiti na kraju rudarskih aktivnosti. Neki od njih uključuju:

 • Decentralizacija
 • Visoka razina privatnosti
 • Pohranjeno u digitalnom novčaniku
 • Brze i jeftine transakcije
 • Univerzalno priznanje na razini
 • Pristup svima

Trebam li ići na rudarstvo?

Dakle, biste li trebali početi s rudarstvom 2019. (ili nastaviti ako to već neko vrijeme radite)? Pa, odgovor u potpunosti ovisi o konačnom cilju koji imate na umu. Na primjer, ako ste zainteresirani za rudarstvo u zabavne ili obrazovne svrhe, krenite s tim. Međutim, ako želite zaraditi, rudarstvo kriptovaluta u ovom trenutku možda nije najbolja stvar za vas.

Sve se svodi na potencijalne rizike i koristi. Gledajući stvari objektivno, rizici i nedostaci u ovom su trenutku brojčano veći od prednosti rudarstva.

Najveća stvar koja utječe na profitabilnost rudarstva je cijena bilo koje kripto valute koja vas zanima. Međutim, razmislite o nečem drugom. Što više rudara započne s rudarstvom i što više postane isplativo, to će postati teže. Imajte na umu da je dizajniran na ovaj način. Povećavanje težine matematičkih jednadžbi i prepolovljenje nagrada u određeno vrijeme mnogim kripto entuzijastima zvuči kao situacija bez dobitka.

Još jedna stvar koju možete učiniti je potražiti kriptovalute koje vrijedi iskopati i koje bi vam zapravo mogle donijeti neki profit. Koristite svoju rudarsku opremu za kopanje novih kovanica koje je lakše iskopati od Bitcoina. Pogotovo ako ti novi novčići imaju nešto posebno posebno što bi ih moglo potaknuti u budućnosti. Ovih dana izlazi toliko jedinstvenih kovanica kriptovaluta, od kojih svaka ima jedinstvene značajke i mogućnosti.

Ipak, ako vas zanima Bitcoin, rasporedite postotak svog prihoda za kupnju Bitcoina.

Ovo je bolja alternativa od iskopavanja bitcoina jer se u zadnjih nekoliko godina sve više centraliziralo, što dovodi do zabrinutosti oko njegove budućnosti.

Ako ste odustali od rudarstva Bitcoina, prodajte svoj hardver i kupite novi za rudarstvo alternativa kao što su Dash ili Monero.

Koje su alternative rudarstvu?

alternative rudarstvu

Ako ste, na primjer, zainteresirani za Bitcoin, ali tražite alternative rudarstvu, možete jednostavno kupiti Bitcoine ili sklopiti ugovor o najmu s Bitcoin Rudarskom tvrtkom koja će vam dati postotak svaki mjesec. Na taj ćete način i dalje imati koristi od rasta cijena Bitcoina i ne morate ništa raditi kod kuće.

Što još možeš učiniti?

Ako i dalje želite biti dio zajednice kriptovaluta, ali nakon svega što ste do sada pročitali, ne smatrate da je rudarenje dobra opcija za vas, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste dobili kriptovalute.

 • Prijavite se za ICO: ICO su novi način prikupljanja kapitala za financiranje novih poduzeća. Vrijednost novog novčića vezana je uz ukupnu vrijednost tvrtke. Početni je početni trošak za kupnju, ali ima mnogo unosnih bonusa. Možete kupiti i sa postojećom kriptovalutom.
 • Ispitivanje anketa: Anketiranje je postalo vrlo popularna metoda za zaradu besplatne kriptovalute. Možete preuzeti više web stranica i aplikacija koje će vam platiti u kriptovalutama za polaganje anketa.
 • Zračne kapi: Neki novčanici nude zračne kapljice uz besplatne kripto ponude za stvaranje novčanika na svojoj platformi. Ne morate ništa raditi, osim da imate određeni novčanik za sudjelovanje u zračnom zraku. Ovo je vrlo zanimljiva i učinkovita strategija za pridobivanje većeg broja korisnika i davanje postojećih besplatnoj kripto.

Završne riječi

Puno se toga događalo u svijetu kriptovaluta i stvari se mijenjaju i transformiraju dok razgovaramo. Kriptokop je samo jedan od aspekata koji doživljava znatan pomak. Je kripto rudarstvo mrtav, iako?

Ogromne rudarske farme mogu se širiti samo tamo gdje su profitabilne, što je u područjima u kojima su troškovi električne energije niski. Ovo cini kripto rudarstvo centralizirano.

Pojedini rudari žale se da jedva dobivaju polovicu onoga što su koristili kad su tek započeli. Njihova ulaganja u hardver ne mogu se povratiti, a malo po malo rudarstvo se udaljava od pojedinaca i ide izravno u velike korporacije i institucije.

Ne samo to već i sa okoliš je postao previše konkurentan. Kako su cijene naglo rasle, sve je više rudara ulazilo u igru ​​i počelo se događati više transakcija po cijelom svijetu. Zbog konkurencije, mogle bi proći godine da vaša kućna oprema potvrdi samo jedan blok transakcije.

Uz to, Ethereum i druge kriptovalute povlače se iz ASIC rudara i prelaze na Proof of Stake, koji eliminira rudarstvo.

To je trend za koji mnogi misle da će se nastaviti zbog rizika od 51% napada i stvarne mogućnosti da rudari potencijalno kontroliraju novčić.

Danas ste čuli puno o rudarstvu. Na vama je i na vašim ciljevima da odlučite je li rudarstvo nešto što vidite kako radite u budućnosti ili ne.

Zapamtite, kripto prostor se razvija i vi se morate razvijati s njim. Možda je došlo vrijeme da prodate svoju rudarsku opremu i uložite u kripto na neki drugi način.

Hvala vam što ste pročitali naš članak.

Želite saznati više o drugim kriptovalutama i kako njima trgovati?

Prijavite se na naš tečaj za trgovanje kriptovalutama!

Ako ste uživali čitati ovaj članak iz Trading Education, dajte mu lajk i podijelite ga sa svima drugima za koje mislite da bi ih mogao zanimati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me