Najkritičniji gradovi širom svijeta!

Kriptovaluta je digitalna valuta koja se stvara i njome se upravlja pomoću naprednih tehnika šifriranja, poznate i kao kriptografija. Od pukog koncepta do jedne od najvećih sila financijskog svijeta, tržište kriptovaluta, zajedno s blockchain tehnologijom koja ide uz njega, u potpunosti je transformiralo percepciju koju imamo o novcu, konvencionalnim bankama i kupnji proizvoda i usluga.

Stvaranjem Bitcoina 2009. godine kriptovalute su postale globalni fenomen koji poznaje većina ljudi. Danas vrhunski kripto novčići poput Bitcoina, Ethereuma, Litecoina, Ripplea i drugih nastavljaju postizati jednu sjajnu godinu za drugom, nakon što postignu tržišna kapitalizacija od 800 milijardi dolara u 2018.

Pitanje u svima je da li će ove alternativne valute jednog dana zamijeniti konvencionalne valute ili je to samo kratkotrajna stvar koja će umrijeti za nekoliko godina? Na to pitanje ostaje odgovoriti.

Jedno je sigurno, entuzijasta i pristaša kriptovaluta i dalje raste. S porastom popularnosti kriptovaluta, uglavnom zbog decentralizirane prirode blockchain tehnologije, zajedno s činjenicom da milijuni ljudi iz cijelog svijeta imaju digitalni novčanik s jednom ili više različitih kriptovaluta, potražnja za plaćanjem kriptovaluta za proizvode ili usluge su porasle.

Ako volite putovati, a također ste zaljubljenici u kriptovalute, koji više vole koristiti digitalne kovanice umjesto gotovine, puno je gradova širom svijeta koji prihvaćaju plaćanja kriptovalutom. Radi vaše udobnosti smislili smo mi u Trading Educationu popis kripto-prijateljskih gradova u kojima možete bez brige potrošiti svoje novčiće. Vrijeme je odmora za kriptovalute!

Koji su neki od kripto-najprikladnijih gradova širom svijeta?

Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam, većina kripto prijateljskih gradova

Osim što je dom mnogim divnim aktivnostima i jednom od najpopularnijih turističkih odredišta u Europi, glavni grad Nizozemske prilično je poznat po tome što je otvoren za kriptovalute i Bitcoin, posebno. Amsterdam je dom vodećih Bitcoin startupa, uključujući BitPlay i BitFury. I ne samo to, postoji robusna 74 trgovca koji prihvaćaju Bitcoin i jedan Bitcoin bankomat na svakih 800 000 ljudi. Možete se baviti i zabavnim aktivnostima, poput posjeta Bitcoin ambasadi! The Bitcoin veleposlanstvo u Amsterdamu je mjesto gdje kripto zajednica kroz razne napore aktivno promovira Bitcoin. Također, još 2015. godine Amsterdam je otvorio svoj poznati Bitcoin Boulevard, ulicu u kojoj većina trgovaca prihvaća Bitcoin kao plaćanje za svoje usluge i proizvode.

Europljani Amsterdam već nazivaju domom za “uspješnu kripto startup scenu”.

Toronto, Kanada

Toronto, većina kripto prijateljskih gradova

Kanada je poznata po tome što je jedna od zemalja s najviše dobrodošlice za blockchain i kriptovalute. Propisi za kripto i ICO-ove prilično su lagani u usporedbi s drugim zemljama, a cjelokupni stav vlade prilično podržava.

Tijekom posljednjih 10 godina Toronto je postao jedan od kripto-najprijatnijih svjetskih gradova na svijetu, ugošćujući niz prilično uspješnih kripto poduzeća. Na primjer, dobro uspostavljeni novčanik za kriptovalute, nazvan Decentralno, koja je također stvorila Jaxx, primjer je kanadskog kripto poduzeća koje je postalo ogromno u cijelom svijetu.

Uz to, postoji više od 200 kripto bankomata, raširenih po Torontu. Na svjetskoj je razini ovo jedan od najvećih brojeva bankomata koji se mogu naći u gradu.

Prag, Češka Republika

Prag, većina kripto prijateljskih gradova

Osim što je poznat po izvrsnom pivu, Prag je i jedno od najvećih mjesta u Europi (i u svijetu) koje prihvaća kriptovalute. Ako putujete u Prag, lako možete unajmiti stan i platiti ga kriptovalutom, platiti hranu u mnogim restoranima i kupiti mnoge proizvode i usluge.

Prag je također bio domaćin jedne od najvećih konferencija vezanih uz kriptovalute i blockchain u Europi.

Štoviše, tu je poznati espresso bar, nazvan Bitcoin kava, gdje je jedini prihvaćeni način plaćanja Bitcoin. Drugi stan na svijetu koji je kupljen kriptovalutom nalazi se u Pragu. Kupljen je 2017. godine za 35 Bitcoina.

Da rezimiramo, Prag je jedan od lidera kripto revolucije u Europi, uz to što je jedan od najstarijih i najživljih gradova na kontinentu.

Zug, Švicarska

Zug, većina kripto prijateljskih gradova

Kad pomislite na Švicarsku, vjerojatno zamišljate čokoladu, prekrasne planine, jodlovanje i puno novca. Zbog svoje reputacije da ima puno, puno novca, Švicarska je postala jedna od prvih koja je usvojila kriptovalute. Mnoge blockchain tvrtke otvorile su tamo svoje sjedište, stavivši ih na kartu za dobro uspostavljeno, regulirano lokalno tržište kriptovaluta i naravno, okolne prirodne ljepote.

Ako odete u Zug, možete posjetiti Kuću vina i platiti izvrsne boce kriptovalutom. Možete čak naći i stomatologa koji prihvaća kriptovalute. Iako je Zug mali grad i manje je poznat kao neki od ostalih gradova na popisu, smatra se jednim od tehnološki najnaprednijih gradova na globalnoj razini. Zug je također zaradio nadimak “Crypto Valley”.

Prije nekoliko godina Zug je čak postao prvi grad koji je prihvatio Bitcoin za plaćanje poreza. U osnovi je raj na Zemlji za ljubitelje kriptovaluta.

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana, većina kripto prijateljskih gradova

Iako je glavni grad Slovenije jedan od najmanjih gradova u Europi, nikada ne prestaje impresionirati svijet kada je riječ o tehnološkim inovacijama i usvajanju blockchain tehnologije.

Ljubljana je dom prvog svjetskog trgovačkog centra prilagođenog Bitcoinima, Bitcoin City. Kao što možete pretpostaviti, svi trgovci koji su otvorili trgovine (kojih je inače preko 500) u trgovačkom centru prihvaćaju Bitcoin kao plaćanje i koriste se blockchain tehnologijom. To nije samo trgovački centar. Također služi kao veliko poslovno i rekreacijsko središte.

U Dodatku, Bitstamp, jedna od najpopularnijih kripto burzi, osnovala je svoje sjedište u Ljubljani.

Sve je to otvorilo cijelo slovensko tržište kriptovalutama i definitivno ga gurnulo u opću upotrebu.

Grad je također hvaljen zbog svoje ljepote, pa ako biste ga možda željeli istražiti uz svoju kripto kupljenu šalicu kave.

San Francisco, Kalifornija

San Francisco, većina kripto prijateljskih gradova

Ne iznenađuje vidjeti San Francisco na našem popisu jer je ovo vrhunska tehnološka Meka u Kaliforniji. Grad ima gotovo 200 trgovaca koji prihvaćaju Bitcoin i približno 60 bankomata koji obrađuju pretvorbu kriptovaluta. To uopće ne zvuči loše, s obzirom na relativno malu populaciju od 837 000 ljudi.

Osim toga, San Francisco je dom za Coinbase – jedna od najpoznatijih platformi za razmjenu kriptovaluta, kao i tvrtka kreator iza jedne od najsigurnijih i najpopularnijih novčanika za kriptovalute.

Mnoge druge tvrtke za kriptovalute i blockchain odabiru San Francisco za svoje sjedište zbog brzog tržišta blockchaina i domaćina opsjednutih blockchainom.

Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires, većina kripto prijateljskih gradova

Glavni i najveći grad u Argentini, Buenos Aires, ujedno je i vodeći bitcoin grad u Južnoj Americi. Buenos Aires ima preko 130 trgovaca koji prihvaćaju Bitcoin i sve veći broj Bitcoin bankomata u gradu, s populacijom od 2,9 milijuna ljudi.

U zemlji koja se proslavila trenutnom valutnom krizom, Bitcoin je zasigurno pronašao toplo mjesto za naseljavanje. Zemlja se još uvijek nije oporavila od duboke recesije od prije nekoliko godina. Prošle godine inflacija u Argentini iznosila je preko 25%.

Pad argentinskog pezosa i stroga kontrola kapitala koju je instalirala vlada natjerali su mnoge Argentince da se okrenu kriptovalutama, posebno Bitcoinu.

Prva Bitcoin konferencija u Latinskoj Americi također je održana u Buenos Airesu prošle godine. Mnogi startupi poput Ripio, Buda i SatoshiTango također su se pojavili unutar grada.

Jacksonville, Florida

Jacksonville, većina kripto prijateljskih gradova

Najveći grad na Floridi, Jacksonville, proteklih je godina povukao neke izvanredne poteze u pogledu usvajanja i integracije kriptografije. S populacijom od oko 800 000 ljudi, Jacksonville ima 20 bankomata za kriptovalute, razasute po cijelom gradu.

Uz to, još jedna tema vezana uz kriptovalute po kojoj se Jacksonville ističe je kripto ulaganje. Što se tiče posjeda kriptovaluta po osobi, niti jedan drugi grad ne može se mjeriti s ljestvicom Jacksonvillea. Prosječno držanje kriptovaluta po stanovniku Jacksonvillea iznosi više od 31 000 USD. Grad koji se nalazi odmah nakon Jacksonvillea je Memphis u državi Tennessee s 15.700 dolara po osobi.

Vilnius, Litva

Vilnius, većina kripto prijateljskih gradova

Glavni grad Litve, Vilnius, nije samo još jedno izvrsno mjesto za provesti odmor. To je apsolutni digitalni predvodnik i glavno središte za fintech.

Glavni grad poznat je po tome što je vrlo napredan i domaćin je globalnim igračima poput Ubera i Googlea, kao i lokalno razvijenim startupovima koji osvajaju svijet, kao što su Trafi i Vinted.

Još jedna stvar koju treba spomenuti jest da je britanski samoprozvani ubojica banaka Revolut stekao prvu bankarsku dozvolu u Vilniusu.

Mnogo je povijesnih znamenitosti koje se mogu vidjeti u glavnom gradu Litve, ali s velikim napretkom u sektoru financijske tehnologije možete pronaći i nevjerojatna mjesta, kafiće, prodavaonice hrane, restorane, fitnes centre i još mnogo toga gdje možete platiti Bitcoinom.

Hong Kong, Kina

Hong Kong, većina kripto prijateljskih gradova

Hong Kong je nesumnjivo jedno od najzanimljivijih mjesta za poslovanje i financije na svijetu.

Kina je 2017. godine učinkovito zabranila kriptovalute i ICO-ove. 2018. odnos između Kine i kriptovalute još se zakomplicirao nakon što je Kina zabranila i blokirala preko 120 kripto burzi.

Čineći to, mnoga kriptovaluta, burze i ICO-i otišli su u obližnje regije u potrazi za prijateljskijim okruženjem za poslovanje. Jedno područje je Hong Kong, koji je dio Kine, ali ima svoju nadležnost.

Na primjer, Blockchain Global Summit preseljen je u Hong Kong iz Pekinga 2018. Jedna od najvećih svjetskih burzi, Binance, također je otvorila urede u Hong Kongu prošle godine.

Kriptovaluta je pravni oblik plaćanja u Hong Kongu. Mnogi trgovci u gradu prihvaćaju kriptovalute. Očekuje se da će se izgraditi izvanmrežna mreža za prodaju kriptovaluta koja će dodatno proširiti upotrebu kriptovaluta u maloprodajnom prostoru.

Završne riječi

Konačna je presuda da postoji puno gradova širom svijeta koji su počeli usvajati kriptovalute i integrirati ih u lokalnu svakodnevicu. Emisija usvajanja u obliku trgovaca koji prihvaćaju Bitcoin i druge kriptovalute, kao i u povoljnom okruženju za kriptovalute, ICO-ove i druge blockchain pothvate.

Očekujemo da će masovno prihvaćanje kriptovaluta samo rasti jer se njihova upotreba širom svijeta samo povećava.

Svaka zemlja ima svoja jedinstvena pravila i zakone koji ne mogu, ali na neki način utjecati na upotrebu tih valuta, au nekim zemljama ih čak i potpuno blokirati. Međutim, mnoga mjesta širom svijeta prepoznala su potencijal i rano usvojila nove tehnologije, čineći ih kriptoprikladnima.

Ako ste ljubitelj kriptovaluta ili profesionalac i tražite novo mjesto boravka ili mjesto odmora na kojem možete potrošiti kriptovalutu, ovaj je članak izvrsno mjesto za započinjanje pretraživanja.

Odaberite svoje odredište, pripremite svoj digitalni novčanik i uživajte u odmoru!

Želite saznati više o kriptovalutama i kako njima trgovati?

Prijavite se na tečaj za trgovinu kriptovalutama Trading Education!

Ako ste uživali čitati ovaj članak iz Trading Education, dajte mu lajk i podijelite ga sa svima drugima za koje mislite da bi ih mogao zanimati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me