Post-Blockchain: Alternative Blockchain tehnologiji

Blockchain tehnologija može se koristiti na više načina. Puno je različitih industrija koje mogu imati koristi od njegove upotrebe.

Međutim, ne mora se raditi samo o korištenju jednog lanca a ne rade svi blockchaini na isti način.

Eksperimentirajući s blockchain tehnologijom i upotrebljavajući je na različite načine, nadamo se da se mogu prevladati pitanja poput skalabilnosti, brzine i sigurnosti.

Neki algoritmi koriste više od jednog blockchaina, a nedavno su se počele pojavljivati ​​i neke alternative blockchainu.

Dokaz o radu i dokaz o udjelu

Prvo, moramo shvatiti da postoji temeljna razlika u načinu rada većine blockchaina.

Većina kriptovaluta koristi bilo koju Dokaz o radu (PoW) ili Dokaz o udjelu (PoS). Više o dvoje možete pročitati ovdje.

Primarna razlika između njih dvije je u tome što PoW koristi rudare, što ga čini izuzetno sigurnim, ali je i skup jer rudari troše puno energije.

PoS ne zahtijeva rudarenje, umjesto toga, provjera valjanosti bloka ovisi o tome koliki ulog osoba drži ili u osnovi koliko kovanica posjeduje i odgovarajućoj dobi uloga.

Javni i privatni lanci

javni i privatni lanci

Vjerojatno ste svjesni da većina kriptovaluta posluje s raspodijeljena knjiga.

U većini slučajeva ova je knjiga potpuno otvorena za javnost i svatko može pregledavati transakcije između različitih pojedinaca.

Prednosti ove tehnologije su u tome što sprječava prijevaru i dvostruko trošenje.

Međutim, ne žele svi svi svoje informacije o transakcijama javnim. Puno je takvih koji takvu transparentnost vide potencijalno opasnom.


Dakle, protiv toga postoje privatni lanci. Međutim, to nije samo za kriptovalute, već ih mogu koristiti i privatne tvrtke koje žele zadržati informacije u svojoj organizaciji.

Hibridi

To su blockchains koji iskoristite blagodati privatnih blockchaina s javnim blockchainsima. U takvim slučajevima ti blok lanci mogu biti ‘odobreni’, ali istodobno javni.

Također postoje mnoge različite varijacije PoW-a ili PoS-a koje posuđuju značajke jedna od druge.

Kako se nove kriptovalute neprestano pojavljuju, različiti blockchains nastavljaju se razvijati koristeći različite elemente iz kriptovaluta koji već postoje.

Međutim, iako pokušavajući uzeti najbolje dijelove, ne znači uvijek da je ono što je uvedeno bolje.

Bočni lanci

bočni lanci

Sidechains, ili Childchains, u osnovi su sekundarni blockchains koji rade zajedno s primarnim lancem.

Sada postoji nekoliko blockchaina koji koriste drugi lanac za rješavanje stvari poput pametnih ugovora.

Čineći to mogu povećati brzinu i skalabilnost premještanjem značajki pametnog ugovora od primarnog blockchaina, koji se tada mogu posebno usredotočiti na transakcije.

Bočni lanci se mogu koristiti i u druge svrhe. Može biti više lanaca koji komuniciraju s primarnim lancem, a svaki se koristi u različite svrhe.

Neke od ovih svrha mogu se posebno odnositi na različite vrste plaćanja ili čak na dApps koji se mogu graditi na vrhu blockchaina.

Možda je jedan od najboljih načina korištenja bočnih lanaca za manje transakcije, a primarni lanac za veće transakcije. To može učiniti transakcijske naknade i puta poštenijima.

To je zato što veće transakcije na većem lancu mogu trajati dulje, a male transakcije mogu biti brže.

Također može eliminirati problem davanja prednosti većim transakcijama u odnosu na manje transakcije tijekom postupka provjere valjanosti.

Bočni lanci ili dječji lanci mogli bi biti izvediv način za rješavanje skaliranja i pomoći blockchain tehnologiji da se nosi s prometom jer mreža nastavlja rasti.

Post-blockchain: alternative

Baš kao što ste mislili da blockchain ne može postati zbunjujući, pojavljuje se novi mnoštvo različitih kriptovaluta i konsenzusnih algoritama koji tvrde da rade bolje od blockchaina.

Bi li oni mogli biti četvrta generacija kriptovaluta? Tko zna, možda ćemo morati naučiti sve što znamo o blockchainu.

IOTA-in klupko

jota klupko

IOTA je kriptovaluta koja radi bez blockchaina. Umjesto toga, koristi ono što naziva Zaplet koji jeDAG.

DAG je skraćenica za Izravni aciklički grafikon i koristi topološko poredanje za organiziranje struktura podataka.

Za svaku dodanu transakciju, splet potvrđuje dvije. Teoretski, što se više transakcija odvija na mreži, to brže postaje.

Svaka veza naziva se rub. Ovdje se potvrđuju transakcije. Teoretski, u klupku nema izravne crte, međutim nove će transakcije uvijek biti na krajevima grafikona.

Transakcije su poznate i kao “web stranice”, a kraj se nazivaju “savjeti”. Čekaju da ih provjere sljedeće transakcije koje će ih slijediti.

Što je dulje transakcija prihvaćena na mreži, to će biti teže izvršiti dvostruku potrošnju.

Zbog načina rada klupka vrlo je lagan. Ovo znači to bilo koji stroj može obrađivati ​​transakcije ako ima internetsku vezu.

I to je upravo ono što IOTA planira koristiti; uređaji koji koriste IoT (Internet stvari).

Prema njihovom velikom planu, bilo koji uređaj koji koristi IoT moći će djelovati kao čvor i olakšati transakcije.

Komplet također nema blokove koji zahtijevaju rudare. To transakcije čini jeftinijima jer ih nije potrebno minirati.

Osim toga, jer u teoriji, što se više transakcija odvija, to se brže ostvaruje trebao biti skalabilniji od blockchaina također.

Kritika

Neki su kritični prema DAG-ovima jer možda neće moći spriječiti dvostruko trošenje i možda će im biti otvoreniji 51% napada.

Zapravo, da bi se splet mogao kontrolirati, potrebno je napasti samo 34% mreže, što ga čini znatno ranjivijim od blockchaina.

DAG-ovi također nisu dobri za pametne ugovore jer je teško odrediti redoslijed transakcija.

S blockchainom je puno lakše jer imate blokove koji dolaze jedan za drugim i to je vrlo lako vidjeti. DAG-ovima će možda trebati drugi sloj za značajke pametnih ugovora.

Postoji također nema poticaja da budete čvor u mreži jer ne primate ništa. Kod blockchaina, gdje je potrebno rudarstvo, poticaj je da možete zaraditi od rudarstva.

DAG-ovi također postoje više od 30 godina i kao koncept nisu toliko novi. Ljudi su već dobro svjesni svojih ograničenja.

Blockchain tehnologija puno je novija i prevladava neke probleme s kojima se suočavaju DAG-ovi.

Iako IOTA neke stvari radi jako dobro, oni to također rade pretrpio nekoliko loših PR događaja koji nisu pomogli njihovoj stvari.

Hašgraf

hashgraph

Hashgraph je još jedna alternativna tehnologija blockchainu koja tvrdi da stvari radi bolje.

Oni tvrde da oni može obraditi 250 000 transakcija u sekundi, što je više od 10 puta više nego što je sposobna Visa.

Žele biti algoritam glasanja, ne PoS ili PoW, za koje kažu da su pošteniji i manje centralizirani.

Transakcijama se upravlja asinkrono, što znači da transakcije ne moraju čekati druge transakcije prije njih kao što to rade s PoS-om ili PoW-om.

Uz to, s PoW-om rudari mogu birati koje će blokove rudariti na temelju nagrade koju će dobiti, tako da mogu preskočiti ranije blokove ako je nagrada za rudarstvo manja.

Hashgraph koristi ono što oni nazivaju ‘protokolom ogovaranja’. Time se algoritam glasanja prevladava pitanje širine pojasa.

Budući da zahtijevaju da svi međusobno komuniciraju, to veliku težinu daje propusnosti.

Ogovarački protokol pojednostavljuje ovaj postupak nasumičnim odabirom. Umjesto da svaki čvor istovremeno razgovara sa svakim drugim čvorom, svaki čvor će nasumično komunicirati s drugim čvorom.

Oni to nazivaju ‘ogovaranjem ogovaranja’. Svaki čvor dijeli sve što su vidjeli s drugim čvorom. Djelotvorno, dijeljenje tuđih tračeva.

Na kraju će se matematički postići konsenzus jer se sve informacije dijele, a propusnost se sprema i ne pretjerano naglašava.

Hashgraph također vjeruje u to ovaj je protokol jeftiniji jer rudarstvo nije potrebno.

Za kraj, Hashgraph je možda i sigurniji od blockchain tehnologije. Da biste uspješno napali sustav, trebali biste istodobno napasti sve članove.

Takav je postupak u osnovi nemoguć i bio bi vrlo skup.

Kritika

Ipak postoje problemi s Hashgraphom. Možda najveće biće koje je patentirana tehnologija u vlasništvu Swirldsa.

To može značiti da će to jednostavno biti alat za tvrtke, a ne za mase.

Također se ne smatra decentraliziranim ili otvorenim kodom. Da biste ga koristili, trebate zatražiti SDK (komplet za razvoj softvera).

Sam algoritam je decentraliziran, ali ne i tvrtka, Swirlds ili vlasništvo iza Hashgraph-a.

Još jedan problem Hashgraph-a je taj što ne pohranjuje povijesne zapise svih transakcija. S vremenom se uklanjaju.

Kritičari kažu da bi to mogao predstavljati problem jer bi bilo teže dokazati da su se transakcije odvijale u prošlosti.

Holochain

holochain

Holochain također ne koristi PoS ili PoW i jest agent usmjeren sustav.

Toliko je različito da ćete kao korisnik morati naučiti mnoge koncepte povezane s blockchainom i kriptovalutom.

Tehnički gledano, također ne postoji konsenzusni mehanizam. Umjesto toga, postoji ono što oni zovu DNK i postoji ni jednu jedinu knjigu.

Kao što je i usmjereno na agent, svaki programer imat će vlastiti konsenzus i pravila za njihov dio sustava.

Kao agent imat ćete sve podatke pohranjene u hashchain-u da biste mogli kontrolirati i zadržati svoj identitet.

Holochain je navodno dobro za izgradnju dApps-a, što im se čini primarnim fokusom i moglo bi ih učinkovito učiniti rivalom Ethereumu.

Holochain je zapravo okvir za programere koji mogu stvoriti vlastita pravila za ono što stvaraju na i što dApp postaje popularniji, dobivaju više snage hostinga.

Poput Hashgraph-a, Holochain također koristi protokol ogovaranja, međutim, oni ga nazivaju ‘imunološkim sustavom’. Ovo se koristi za zaustavljanje loših glumaca.

Opseg Holochaina veći je od samo dApps-a. U određenom smislu žele revolucionirati Internet. Holochain je tako dizajniran programeri mogu izgraditi vlastiti blockchain na vrhu svog sustava.

Način na koji Holochain djeluje sličan je Torrentsovom Raspodijeljena tablica raspršivanja (DHT).

Umjesto da prikuplja podatke od svih na mreži, on prikuplja podatke samo s nekoliko čvorova. Postizanje potpunog konsenzusa nije cilj.

Holochain također nema izvorni token na mreži. Umjesto toga, ono što ima je Holo token (HOT) i ti se tokeni nagrađuju čvorovima za hosting dApps-a.

Holova vrijednost bit će podržana računalnom snagom mreže i Količina Holo može se proširiti ili smanjiti ovisno o potrebama sustava.

Kritika

Neki su sumnjičavi prema Holochainu, zabrinuti zbog toga tehnologija će programerima dati previše odgovornosti s kojima se možda neće moći nositi.

S blockchain tehnologijom već postoji puno problema koji se još uvijek ne rješavaju, a davanje veće odgovornosti programerima može rezultirati većim brojem problema.

Drugi su zabrinuti zbog Holochainova imunološkog sustava, nesigurni hoće li se moći odbraniti od loših glumaca.

Možda je čak moguće da ti loši glumci sami preuzmu imunološki sustav i pokrenu ga.

Vidimo li već kraj blockchaina?

Ne, u ovom je trenutku još uvijek prerano za tako nešto reći.

Sama tehnologija blokčejna još je uvijek vrlo nova i mora proći dug put prije nego što je usvoje glavni korisnici.

Tek ćemo vidjeti koliko će učinkovit biti u svakodnevnoj uporabi masovne javnosti i koja će varijacija blockchaina najbolje funkcionirati.

I premda postoje alternative blockchainu s nekim prednostima, u ovom trenutku ne postoji jasna poboljšana verzija blockchain tehnologije.

Ključne točke

Ako se ičega sjećate iz ovog članka, navedite ove ključne točke.

  • Blockchains mogu raditi na različite načine. Mogu biti PoS ili PoW, javni ili privatni ili hibridi bilo koje od ovih vrsta.
  • Neke kriptovalute koriste bočne lance. Mogu upravljati različitim funkcijama, poput pametnih ugovora, i poboljšati performanse.
  • Postoje alternative blockchain tehnologiji. Postoje razni drugi načini funkcioniranja kriptovaluta.
  • Još je uvijek prerano predviđati koje će alternative trajati. Blockchain je sam po sebi još uvijek vrlo nov i mora prijeći dug put prije uvođenja u mainstream.

Ako ste uživali čitati ovaj članak iz Trgovačko obrazovanje, molim vas dajte mu lajk i podijelite ga sa svima drugima za koje mislite da bi to također moglo biti zanimljivo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector