Prepolovljenje bitcoina 2020: zašto je kripto događaj od velike važnosti?

Što se prepolovljava?

Prepolovljenje dolazi od staroengleske riječi koja znači “pola”.

No, prije nego što se bacimo na objašnjavanje što je prepolovljenje kriptovaluta, pokušajmo razumjeti koncept rudarstva.

U Bitcoinu i drugim kriptovalutama rudarstvo je postupak provjere valjanosti tuđih transakcija korištenjem računala za rješavanje složenog matematičkog problema.

Svaka se transakcija dodaje na dugački, javni popis svih transakcija, poznat kao blockchain. U zamjenu za to, ljudi se nagrađuju kriptovalutom.

Bitcoin nagrada dodjeljuje se računalu koje je prvo riješilo matematički problem i dodao je novi blok lancu blokova.

Zasada je dobro.

Što znači prepolovljenje smanjenje bitcoin nagrade za rudarstvo izdala polovica.

Možda mnogima od vas zvuči kao vrlo jednostavan koncept, ali kriptovaluti je događaj ogromna važnost koja će neminovno utjecati na vrijednost kovanice.

Objašnjeno prepolovljenje bitcoina

prepolovljenje bitcoina

Prepolovljenje će utjecati na količinu bitcoins rudara koje će dobiti kao nagradu za rudarstvo Bitcoin bloka. Povijesno gledano, događaj je dugoročno imao pozitivne učinke na cijenu Bitcoina.

Bit će iskopano samo 21 milijun Bitcoina ikad. Za razliku od banaka koje mogu tiskati gotovinu, postoji ograničenje količine Bitcoina koja može postojati. Zato se za sprečavanje inflacije svakih nekoliko godina događa događaj koji se naziva prepolovljenje bitcoina.

Shvatite rudarstvo bitcoina kao utrku. Prva osoba koja dođe do cilja (u našem slučaju dovrši blok) nagrađuje se Bitcoinom. Nagrada je nekad bila 50 Bitcoina, ali tada je Bitcoin vrijedio nekoliko groša. Međutim, budući da se prepolovljenje dogodilo već dva puta, nagrada je pala na 12,5 Bitcoina po bloku. U 2020. taj će broj postati 6,25 bitcoina (to je oko 70.000 USD u vrijeme pisanja ovog članka).

Prepolovljenje bitcoina utjecati će na rudare. U određenom trenutku iznos novca koji rudari moraju platiti za električnu energiju i računarska snaga neće biti pokrivena nagradom koju će na kraju dobiti. To je jedan od razloga zašto mnogi rudari misle da rudarstvo Bitcoina polako umire.


Rudarstvo je skupo. Zahtijeva puno moćnog hardvera koji definitivno nije jeftin. Uz to, mjesečni računi za električnu energiju postaju sve veći i veći. Ako sve to zbrojite, ponekad ne može biti jednako nagradi koju će rudar na kraju dobiti.

Kako se opskrba približava konačnom broju Bitcoina, potražnja raste. Zato se mnogi drže svojih Bitcoina. Svako prepolovljenje služi kao podsjetnik da je ponuda Bitcoina na izmaku. Očekuje se, međutim, da će zadnji Bitcoin biti iskopan negdje 2140. godine.

Svaki put kad se prepolovi, ograničava količinu stvorenog novog Bitcoina. To, s druge strane, čini postojeći Bitcoin vrlo vrijednim jer će količina novog Bitcoina koji se ulijeva u ukupni bazen Bitcoina postajati sve manje i manje.

Što više cijena Bitcoina raste, više rudara će se natjecati za nagradu. Što se više rudara natječe, to je veća sigurnost mreže, što zauzvrat podiže vrijednost Bitcoina kao monetarnog instrumenta koji će povećati potražnju. Sve je međusobno povezano i neizbježno će imati ogroman utjecaj i na kriptovalutnu zajednicu i na svjetsko gospodarstvo, kao i.

Da rezimiramo, prepolovljenje je povezano s rastom dugoročne cijene Bitcoina.

Bitcoin se prepolovio 2020. i potencijalne posljedice

bitcoin prepolovljen 2020

Prepolovljenje će se dogoditi 21. svibnja 2020., prema Bitcoinblockhalf.

U 2012. godini, koja je bila prva godina prepolovljenja, Bitcoin je dostigao novi maksimum od 1.000 američkih dolara do kraja 2013. Nakon prepolovljenja 2016. godine, vrijednost Bitcoina ponovno je naglo porasla na novi najviši maksimum od 20.000 američkih dolara do 2017. Znatan pad u cijeni je ipak uslijedila, cijena niza transakcija polako, ali postojano, počela se oporavljati.

Nakon nadolazećeg prepolovljenja, povećanje cijene ima sasvim smisla zbog ponude i potražnje. Kako ponuda bitcoina polako doseže krajnju granicu od 21 milijun, ona postaje sve vrijednija. To, uz povećanu popularnost i primjenu kriptovaluta na svjetskoj razini, znači da će se potražnja samo povećavati i podizati cijenu.

Sa svakim prepolovljavanjem postojale su različite varijable koje su utjecale na ishod. S prvim prepolovljavanjem nitko nije imao pojma što očekivati. S drugim prepolovljavanjem 2012. godine, novi niz čimbenika, uključujući rast Ethereuma i ICO-a, bio je novi čimbenik koji je također utjecao na ishod. Sada, 7-8 godina kasnije, puno je više čimbenika koji bi također mogli utjecati na rezultate prepolovljenja 2020. godine.

Ovoga puta, najveća promjena u ekosustavu kriptovaluta mora biti ogromna svijest javnosti oko Bitcoina, u kombinaciji s visokom razinom interesa institucionalnih investitora. Ako financijske institucije preuzmu Bitcoin zauzimajući velike pozicije, vrijednost Bitcoina zasigurno će utjecati na načine koje ulagači nikada prije nisu vidjeli.

Bez obzira na to, glavna poanta današnje lekcije o prepolovljavanju je sljedeća: Postoji određena korelacija između prepolovljenja Bitcoin nagrade i volatilnosti cijena nakon toga.

Što se tiče ponude, promjene se događaju svake 4 godine. Imajte ovo na umu jer će vam pomoći kao investitoru ili rudaru stvoriti bolju sliku o tome što utječe ili može utjecati na cijenu Bitcoina u različito vrijeme.

Ono što kažu stručnjaci?

Mnogi se stručnjaci slažu da će prepolovljenje slijediti prethodne trendove, a Bitcoin će doseći novi vrhunac do godine dana nakon događaja. Bitcoin bi najvjerojatnije mogao doseći vrijednost 10 puta veću od cijene, a mnogi misle da nakon prepolovljenja izgleda 100 tisuća dolara sasvim moguće.

Na primjer, Anthony “Pomp” Pompliano, koji je suosnivač Morgan Creek Digital Assets, također vjeruje da bi Bitcoin mogao doseći 100 000 USD do 2021. godine.

“Ekonomija potražnje potražnje ostaje na snazi”, rekao je Pomp. „Oni su izvrstan način određivanja tržišne cijene. Dakle, ako se poveća potražnja za imovinom s fiksnom opskrbom, i dalje ćemo vidjeti aprecijaciju cijena. Jedan od najvećih pokretača te potražnje ili povećanja nestašice je prepolovljenje u svibnju 2020 što mislim da će biti veliki trenutak “, kaže.

Izvršni direktor tvrtke Kraken, Jesse Powell, također je optimističan u pogledu Bitcoina koji je nakon prepolovljenja dosegao 100 tisuća dolara. Vjeruje da bi u nekom trenutku novčić mogao doseći cijenu od milijun dolara.

Morat ćemo pričekati i vidjeti što će se dogoditi i kako će kripto tržište odgovoriti nakon prepolovljenja.

Stručnjaci se također slažu da bi povećana svijest javnosti mogla dovesti do vala kupnje FOMO-a (straha od propuštanja), dodatno pogurajući BTC-ovu cijenu. Web 3.0 blockchains također će uzrokovati povećan interes za kriptovalute.

Iz tih razloga, najvjerojatnije ćemo vidjeti masivan rast vrijednosti Bitcoina oko godinu dana nakon prepolovljenja 2020. godine. Vjerojatno će uskoro uslijediti i ostale kriptovalute, prelazeći prethodne vrhunce svih vremena.

Poteškoće u rudarstvu i rudarski bazeni?

poteškoće rudarstva bitcoina

Osim što se Bitcoin prepolovio, postoji još jedan faktor koji utječe na oskudicu Bitcoina vrijedan spomena. Puno je teže riješiti blokove i generirati Bitcoine sada nego što je to bilo u prošlosti. Kako se više rudara pridružuje mreži, poteškoće s rudarenjem sve se više povećavaju. Povećana poteškoća znači da bi rudari trebali dobiti snažniji hardver za rješavanje složenih kriptografskih algoritama.

Povećane poteškoće također su dovele do rudara koji su koristili takozvane “rudarske bazene”, koji im omogućuju zajedničko rješavanje blokova i dijeljenje nagrade za blok. Bazen za rudarenje mreža je rudara koji dijele računarsku snagu i jednako dijele nagradu za blok, prema količini snage koju je svaki rudar dao za rješavanje bloka.

Završne riječi

Da rezimiramo, izložimo neke glavne činjenice o prepolovljavanju bitcoina 2020:

  • Očekuje se da će se to dogoditi u svibnju 2020.
  • Očekuje se da će oko 85% bitcoina biti iskopano prije događaja prepolovljenja.
  • Nakon prepolovljenja, samo preko tri milijuna Bitcoina ostat će bez kopanja.
  • Povijesno gledano, cijene Bitcoina cvjetaju godinu dana nakon svakog prethodnog prepolovljenja.
  • Očekuje se da će 2021. godine (godinu dana nakon 2020. prepoloviti) vrijednost Bitcoina doseći nove maksimume.
  • Mnogi stručnjaci misle da bi oskudica Bitcoina mogla povećati vrijednost do 100.000 USD u godinama koje dolaze.

Kakve će biti posljedice reći će nam vrijeme. Kao što je spomenuto, mnogo je čimbenika koji bi mogli utjecati na novu vrijednost Bitcoina nakon prepolovljenja; čimbenici koji nisu postojali prethodnog puta, uključujući popularnost, jaku konkurenciju, poteškoće u rudarstvu itd.

Označite našu priču knjižnim oznakama i provjerite ponovno 2021. da biste vidjeli je li Bitcoin stvarno dosegao tu granicu od 100 tisuća dolara!

Želite saznati više o tržištu kriptovaluta i kako njime trgovati?

Prijavite se na naš tečaj za trgovanje kriptovalutama!

Ako ste uživali čitati ovaj članak iz Trading Education, dajte mu lajk i podijelite ga sa svima drugima za koje mislite da bi ih mogao zanimati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map