Sve što biste trebali znati prije ulaganja u kriptovalute

Kriptovalute su velike vijesti posljednjih godina, a digitalne valute poput Bitcoina dospjele su na naslovnice nakon nekih neočekivanih i pomalo nestalnih padova i skokova vrijednosti. Kriptovaluta vam je možda zapela za oko tijekom ove medijske pozornosti, a možda razmišljate o ulaganju. Niste sigurni odakle početi? U ovom članku Trading Education pročitajte neke bitne informacije o dodavanju kripto valute u vlastiti portfelj ulaganja.

Što je kriptovaluta?

što je kriptovaluta

Kriptovaluta je digitalna valuta, što je novac koji ne postoji ni u kakvom fizičkom obliku. Od nastanka prvog digitalnog Altcoina krajem 2000-ih, Bitcoina, kriptovalute tradicionalno privlače kriptografe kao investitore, sa svojim unutarnjim znanjem o blockchain tehnologiji. Međutim, u novije vrijeme ponudili su alternativu mnogim drugim glavnim investitorima, uz dodatan bonus zbog neovisnosti o vladinoj regulativi: veliki izvlačenje, posebno za ulagače u zemljama s nesigurnim gospodarstvima. Vrijednost kriptovaluta u potpunosti ovisi o tome za koliko se prodaju, a koje su u desetljeću od kada su postale dostupne porasle od apsolutno bezvrijednih do onoga što je Bridget Casey u siječnju 2018. opisala kao ˜sasvim malo ‘što u slučaju Bitcoina iznosi nekoliko tisuća.

Ljudi također čitaju: Povijesni pogled na cijenu bitcoina: 2009-2020

Gdje mogu kupiti kriptovalute?

Budući da je digitalni oblik valute, Altcoin ulaganje dostupno je samo putem specijaliziranih burzi za kriptovalute. Jedan od najpopularnijih među njima u svijetu je Coinbase, koji nudi platformu putem koje se mogu kupovati, prodavati i pratiti investicije. Najpoznatije valute Altcoina su Bitcoin, Ethereum i Litecoin, a to je posljednjih godina u nekoliko navrata dopiralo naslove medija. Važno je biti svjestan da su dostupni mnogi drugi Altcoini i vrijedi malo istražiti o njima prije kupnje, ali uvijek imajte na umu da što je valuta manje poznata, to je veći rizik pri kupnji.

Trebam li ulagati u kriptovalutu?

trebam li ulagati u kriptovalutu

Odluka hoćete li ulagati u kriptovalutu u potpunosti je vaša, a ona ovisi o vašim pogledima na budućnost digitalnog novca. To se ne može poreći Altcoini su zabilježili ogroman skok vrijednosti posljednjih godina, ali nije nužno s obzirom da će se taj rast nastaviti. Budućnost digitalnih valuta nije poznata, pa je pošteno reći da dugoročni planovi ulaganja uključuju velik element rizika.

Nedostatak vladine regulacije kriptovaluta privlači mnoge investitore, ponekad zato što traže neku financijsku sigurnost daleko od klimave nacionalne ekonomije i političke nestabilnosti. Cipar je zabilježio velik porast ulaganja u kriptovalute na pozadini njihove financijske krize 2013. godine, na primjer, kada su ulagači izgubili povjerenje u tradicionalne banke. Ovaj nedostatak vladine regulacije također privlači podzemne aktivnosti, i treba napomenuti da ovakva aktivnost može povećati volatilnost kriptovaluta i povećati rizike povezane s dugoročnim ulaganjima. Također, trebate imati na umu da je potrebno dovoljno obrazovanja za trgovanje kriptovalutama prije nego što se uozbiljite.

Neki predlažu financijski stručnjaci ta će digitalna valuta na kraju zamijeniti tradicionalnu valutu, i naravno da nitko od nas ne zna je li to istina. Ako bi se to dogodilo, vlade bi se morale uključiti, i dok bi budućnost digitalnih valuta tada postala stabilnija u jednom smislu, to bi promijenilo upotrebu i vrijednost kriptovaluta do neprepoznatljivosti. Dakle, čak i ako vjerujete da je to istina, to ne negira dugoročni rizik pri odluci hoćete li dodati kriptovalute u svoj financijski portfelj.

Možda će vam se svidjeti i: Mjenjač kriptovaluta ili CFD posrednik? Koje je bolje?

Koliko bih trebao uložiti u kriptovalutu?

koliko uložiti u kriptovalutu

Kao i za svako ulaganje, vrijedi i stara izreka da ne stavljate sva jaja u jednu košaru, a pametno je to upamtiti ako razmišljate o digitalnoj investiciji. Kriptovaluta je stvorila velike vijesti u desetljeću od pokretanja bitcoina, a nudi nešto malo drugačije od tradicionalne valute, što ga čini potencijalno uzbudljivim i zabavnim dodatkom investicijskom portfelju. Istina je da je dugoročna budućnost kriptovaluta neizvjesna, ali rizična ulaganja zasigurno mogu rasti jednako dobro kao i dolje, a ako ste spremni preuzeti informirani rizik ulaganja, na kraju bi se moglo isplatiti.

Bridget Casey daje dobar savjet u svom članku za Money after Graduation: "Nikada ne stavljajte više od 3% portfelja ulaganja u jedno ulaganje."

Naravno, na vama je koliko ćete pažljivo slijediti ove smjernice, ali svaki bi se investitor složio da nije pametno riskirati sigurnost svih svojih dugoročnih financija. Možda će vam se isplatiti postotak vaših ulaganja u kriptovalute kako ne biste propustili, ali kao i kod svakog ulaganja, kupite samo ono što si možete priuštiti da biste izgubili.

Koje su prednosti ulaganja u kriptovalute?

prednosti ulaganja u kriptovalute

Brojne su prednosti ulaganja u kriptovalute koje bi vam mogle pomoći u odluci hoćete li ulagati.

1. Kriptovalute nude zaštitu od političke i ekonomske nestabilnosti

Kriptovaluta redovito bilježi skokove vrijednosti zbog porasta ulaganja u zemlje koje proživljavaju financijska i politička previranja. Razlog tome je što ulagači u tim zemljama, poput onih na Cipru tijekom njihove financijske krize 2013. godine, gube povjerenje u tradicionalno bankarstvo pod nadzorom države. Oni traže negdje smjestiti svoja ulaganja koja su odvojena od ove ekonomske nestabilnosti i koja će im osigurati novac, a sve više se okreću kriptovalutama kako bi svoje bogatstvo držali dalje od vladine kontrole.

Također pogledajte: Alternativna uporaba blockchaina: koje industrije mogu profitirati od njegove upotrebe?

2. Kriptovalute nude anonimnost i zaštitu od prijevara

Kriptovalute su šifrirane, što čini sve transakcije neprativim i anonimnim. Ovo je vrlo privlačno za mnoge investitore koji žele zadržati privatnost svojih podataka o osobnom bogatstvu. To također znači da su kriptovalute zaštićene od prijevara, jer osobni podaci nisu dostupni i valute se ne mogu kopirati ili krivotvoriti.

3. Kriptovalute nude globalnu priliku za ulaganje

Ulaganje u kriptovalute globalna je prilika. Niti jedna vlada ne regulira ulaganje u Altcoin, a to znači da bilo tko, bilo gdje, može ulagati. Sve što trebate su sredstva pomoću kojih možete kupiti svoju kriptovalutu i internetska veza.

Koji su nedostaci ulaganja u kriptovalute?

nedostaci ulaganja u kriptovalute

Kao investitor, također morate biti sigurni da ste svjesni nedostataka i rizika povezanih s ulaganjem u kriptovalute.

1. Vrijednost kriptovalute je nestabilna

Kriptovalute doživljavaju ponekad vrlo velike vrhove i padove vrijednosti, a na njihovu vrijednost mogu vrlo brzo utjecati mediji ili financijski događaji. Sveukupno je tijekom posljednjih godina njihova vrijednost zabilježila ogroman rast, ali tijekom tog vremena dogodili su se i znatni padovi vrijednosti koji bi prestrašili najiskusnijeg investitora.

2. Kriptovalute su osjetljive na krađu i slučajni gubitak

Digitalne su valute ranjive na isti način kao i bilo koja druga digitalna roba, a tijekom godina korisničke pogreške i hakeri pridonijeli su gubitku kriptovalute koji se tada ne može nadoknaditi. Jednako tako može biti problem ako vlastitu sigurnost kriptovaluta shvatite preozbiljno. Nije nečuveno da se investitori zaključaju sa svojih mrežnih računa i, opet, nakon što se izgube Altcoins, ne mogu se povratiti.

Ne propustite: Vrhunske kriptovalute i njihovi izazovi

3. Kriptovaluta nije uobičajeno prihvaćen oblik potrošne valute

Što ćete učiniti sa svojom kriptovalutom nakon što je kupite? Valuta bi po svojoj definiciji trebala biti prihvaćena kao plaćanje robe ili usluga, ali još uvijek je malo mjesta na kojima se kriptovalute mogu potrošiti. Ovo je isključenje za neke ulagače. To također znači da ulagači u kriptovalute imaju tendenciju da čuvaju svoju imovinu, što može dugoročnu vrijednost kriptovaluta dovesti u rizik.

4. Kriptovaluta se koristi u mnogim podzemnim aktivnostima

Anonimnost ulaganja u kriptovalute čini ga neizbježno privlačnim za podzemne ulagače koji su uključeni u ilegalne i ilegalne aktivnosti poput trgovine drogom i seksom i terorističkih aktivnosti. Ulaganje u kriptovalutu ne znači da je vaše ulaganje na bilo koji način nezakonito, ali ulagači bi trebali biti svjesni ove aktivnosti na crnom tržištu kako bi mogli samostalno donijeti moralni sud o tome hoće li ulagati.

5. Kriptovaluta ima ekološki trošak

Kriptovaluta općenito, a posebno bitcoin, zahtijeva puno energije za rudarenje. Ulagači koji imaju savjest o okolišu trebali bi istražiti upotrebu energije, onečišćenje i dugoročnu održivost okoliša.

Izvagao sam prednosti i nedostatke i spreman sam uložiti. Što da radim dalje?

za i protiv ulaganja u kriptovalutu

Dakle, odlučili ste da biste dio svog bogatstva željeli uložiti u kriptovalute. Pritom ćete se pridružiti mnogim drugim investitorima koji su odlučili da će uzbuđenje zbog ulaganja u moderne valute izvedene iz blockchaina vjerojatno vrijediti neizvjesnosti njihove dugoročne budućnosti.

Na mreži postoji mnoštvo informacija o kriptovalutama i kako započeti s njihovim dodavanjem u svoj investicijski portfelj. Jedan od najjednostavnijih načina za početak je posjet mrežnoj razmjeni, poput Coinbasea, gdje možete donositi informirane odluke o tome kada i koliko kupiti ili prodati, a koji vam također pomažu u upravljanju investicijom dok idete dalje.

Alternativno, otvaranjem računa kod jednog od naših internetskih brokera partnera, mogli biste se pridružiti špekulantima u trgovanju ili širenju klađenja na kriptovalute. To vam omogućava da nagađate o vrijednosti altcoina bez da ih zapravo posjedujete, a ima potencijal za veće dobitke, kao i gubitke.

S toliko mnogo investitora koji se pridružuju vožnji kriptovaluta, izgleda da je kratkoročna budućnost barem osigurana. Istražite, odvažite rizike i potrošite samo ono što si možete priuštiti da biste izgubili. I imajte na umu da rizik ne mora nužno značiti i gubitak, vaše bi se ulaganje moglo isplatiti!

Ako ste uživali čitati ovaj članak iz Trading Education, dajte mu lajk i podijelite ga sa svima drugima za koje mislite da bi ih mogao zanimati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me