Panduan Perlombongan Bitcoin (2020)

Perlombongan Bitcoin adalah proses menggunakan perkakasan komputer khusus untuk mendapatkan Bitcoin. Pengeluaran tahunan Bitcoin melalui perlombongan adalah $ 3.5 Billion dolar, dengan sebahagian besar Bitcoin itu akan dilakukan oleh penambang Bitcoin. Oleh kerana pelombong memperoleh ganjaran dalam Bitcoin, keuntungan mereka dapat berubah dengan banyak pada keadaan pasaran – menjadikan perlombongan Bitcoin sebagai industri berisiko tinggi / tinggi. Sesiapa sahaja boleh menyertai rangkaian Bitcoin dan menjadi pelombong. Sebenarnya pada asalnya Bitcoin boleh dilombong di semua komputer peribadi dan perkakasan yang biasanya ada. Walau bagaimanapun, pada tahun 2020, perkakasan khusus yang disebut Application Specific Integrated Circuits (ASICs). Mesin-mesin ini melombong Bitcoin dengan kecekapan yang sangat tinggi.

Bitcoin kini menjadi nama isi rumah. Untuk penemuan yang berusia lebih dari satu dekad, ini pasti luar biasa. Entiti misteri dengan nama Satoshi Nakamoto melancarkan Bitcoin pada tahun 2008 sebagai alternatif kepada mata wang bank pusat. Perlombongan Bitcoin adalah alternatif untuk mendapatkan Bitcoin di bursa cryptocurrency teratas. Pelombong sering menjual Bitcoin di broker Over-the-Counter untuk menjana pendapatan pasif.

Ketahui lebih lanjut mengenai Bitcoin dengan panduan ringkas kami untuk pemula.

Desentralisasi adalah prinsip utama Bitcoin. Pada dasarnya, tidak ada seorang pun yang mengawal masalah atau fungsi Bitcoin. Oleh itu, sistem ini dapat beroperasi dan memindahkan dana dari satu akaun ke akaun lain tanpa kawalan terpusat. 

Kawalan berpusat pada sistem kewangan cukup mudah. Lalu bagaimana, ekosistem terdesentralisasi seperti Bitcoin berfungsi? Oleh itu, persoalan penting adalah; bagaimana lejar mengemas kini urus niaga secara automatik tanpa memberi entiti kuasa untuk mengawal ke seluruh blockchain? 

Bagaimana Perlombongan Bitcoin Berfungsi 

Ciri asas Bitcoin adalah sifat sumber terbuka dari protokol Bitcoin. Ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh mengakses dan mengemas kini kod Bitcoin. Begitu juga, sesiapa sahaja boleh mengemas kini lejar transaksi Bitcoin. Yang perlu dilakukan ialah komputer anda dapat meneka nombor rawak yang menyelesaikan persamaan dari sistem.

Semakin kuat komputer anda, semakin banyak dugaan yang dapat dibuatnya sesaat. Oleh itu, memiliki komputer yang kuat secara eksponensial akan meningkatkan peluang anda untuk “meneka dengan betul”. Ini membolehkan anda menambahkan “blok” urus niaga bitcoin seterusnya ke rantai yang ada.  

Perwakilan yang lebih rumit adalah seperti berikut. Di satu pihak, anda mempunyai penambang yang membuat “tekaan”. Sekiranya peralatan perlombongan anda membuat tekaan yang tepat, anda berhak untuk menambahkan blok transaksi seterusnya ke blockchain. Blok yang anda buat dihantar ke komputer lain sehingga mereka dapat mengesahkannya. Pada masa yang sama, komputer lain dalam rangkaian mengesahkan blok tersebut dan mengemas kini salinan blockchain Bitcoin mereka. Lebih banyak daya pengkomputeran diterjemahkan menjadi frekuensi membuat tekaan yang tepat. Namun, sesuai dengan peraturan kebarangkalian semula jadi, hampir mustahil bagi satu komputer untuk mendapatkannya dengan betul sepanjang masa. 

Proses ini adalah apa yang diperlukan oleh perlombongan Bitcoin secara ringkas. Komputer bersaing untuk menambah blok seterusnya dan dalam proses menghasilkan blockchain baru yang secara automatik masuk ke rangkaian. Komputer yang menyelesaikan blok memperoleh “block reward” dan beberapa bayaran transaksi pada transaksi yang dimasukkan ke dalam blockchain. Uniknya, proses pengesahan adalah automatik dan tidak bergantung pada kawalan terpusat. Pelombong boleh memutuskan untuk menyimpan bitcoin yang mereka hasilkan atau memperdagangkannya kepada ahli komuniti bitcoin yang lain.  

Perkakasan Perlombongan Bitcoin

Untuk menambang Bitcoin dengan menguntungkan, anda memerlukan perkakasan khusus yang disebut ASIC. Mesin ini direka khas untuk menambang algoritma SHA256 Bitcoin – pada dasarnya mereka hanya melakukan satu perkara tetapi melakukannya dengan baik.

Perlombongan Kesukaran 

Mungkin, anda berfikir, jika begitu, apa yang menjadikan Bitcoin berharga? Nah, Satoshi Nakamoto dalam jangkaan ini menjadikan kesukaran perlombongan meningkat ketika daya pengkomputeran meningkat. The kesukaran perlombongan secara automatik menyesuaikan diri dengan peningkatan kuasa pengkomputeran rangkaian kumulatif kerana semakin banyak pelombong terlibat. 

Sebabnya adalah untuk memastikan inflasi Bitcoin sentiasa dalam keadaan terkawal. Lihat, jika terdapat aliran Bitcoin yang stabil, lebih mudah untuk melakukan proses pelancaran yang stabil. Semasa Bitcoin pertama kali dilancarkan, anda dapat menambang Bitcoin dengan menguntungkan menggunakan CPU rumah peribadi. Apabila Bitcoin menjadi lebih popular, pelombong berpindah ke GPU (Unit pemprosesan grafik) untuk melakukan lebih banyak pengiraan. GPU dapat meningkatkan kekuatan pengkomputeran komputer dengan setara dengan 30 PC biasa.  

Kemudian, ASIC (Litar Bersepadu Khusus Aplikasi) muncul. Ini adalah peralatan perkakasan yang khusus untuk melombong Bitcoin. Pada masa ini, mereka mewakili standard emas dalam peralatan perlombongan Bitcoin dan kadang-kadang mempunyai kemas kini. ASIC ini mempunyai yang lebih tinggi “Kadar hash”, diukur dalam hash sesaat. Hash rate adalah bilangan “tekaan” yang dapat dibuat oleh peranti setiap saat. Akibatnya, semakin tinggi kadar hash, semakin tinggi peluang memperoleh bitcoin.

Lihat video kami di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peranti perlombongan Bitcoin!

Poster YouTube Perlombongan Bitcoin-apa yang mereka gunakan?

Perlombongan Kolam Renang 

Walaupun dengan peralatan perlombongan teratas, landskap perlombongan semasa sangat kompetitif untuk individu pelombong. Ini telah menimbulkan kolam penambangan di mana pelombong menggabungkan kekuatan pengkomputeran untuk bersaing dengan berkesan. Sekiranya kumpulan berjaya menambahkan blok ke rangkaian awam, kumpulan itu akan menyebarkan ganjaran di kalangan anggotanya.  

Pada masa ini, sekitar selusin kolam perlombongan besar menguasai perlombongan Bitcoin. Kolam perlombongan mengenakan bayaran kepada anda bayaran kolam untuk mengambil bahagian yang boleh mempengaruhi keuntungan anda. 

Ladang perlombonganLadang perlombongan

Kolam Perlombongan Bitcoin Teratas

Terdapat 2 faktor yang perlu dipertimbangkan semasa memilih kumpulan perlombongan Bitcoin – lokasi kolam dan bahagian pasarannya. Keutamaan utama adalah lokasi – semakin dekat kolam anda dengan geografi semakin baik. Ini kerana kadang-kadang disebabkan oleh latensi rangkaian, saham yang ditambang boleh menjadi “basi” – kerana blok baru dibuat menjadikan blok lama tidak lagi digunakan. Penting juga untuk mengetahui bahawa pelayan Cina berada di belakang Great Firewall of China, yang bermaksud bahawa sambungan dapat berkala terputus. Ini bermaksud bahawa memilih pelayan dengan latensi rendah dan lokasi geografi yang dekat akan memberikan hasil tertinggi.

Faktor kedua ialah bahagian pasaran kolam. Semakin besar bahagian pasaran, semakin konsisten ganjarannya. Ini kerana blok terus ditambang di tepi kolam, dan oleh itu mereka dapat membayar dengan kadar yang tetap. Ini mengurangkan kesan keacakan penciptaan blok.

Kami mengesyorkan mencari kolam berhampiran dengan lokasi anda dengan bahagian pasaran yang tinggi.

Elektrik Kos 

Elektrik adalah faktor utama dalam perlombongan Bitcoin. Perlombongan Bitcoin tentunya merupakan urusan yang memerlukan banyak tenaga. Ini kerana rig ASIC mempunyai kekuatan pengkomputeran yang tinggi yang diperlukan oleh proses perlombongan Bitcoin.  

Yang tinggi penggunaan kuasa sama ada dalam menghidupkan pelombong dan menyejukkan mesin yang menjadi sangat panas. Inilah sebabnya mengapa ladang perlombongan tumbuh di kawasan sejuk seperti Iceland untuk memanfaatkan penyejukan semula jadi. 

Jadi, Adakah Perlombongan Menguntungkan? 

Ini adalah persoalan yang memerlukan perspektif. Perlombongan pada PC peribadi pastinya tidak akan menguntungkan. Ini kerana komputer sederhana tidak dapat bersaing dengan pelantar ASIC dan kumpulan perlombongan dari segi membuat lebih banyak “tekaan”. 

Oleh itu, semakin banyak komputer yang anda miliki dan semakin cepat komputer anda – semakin besar peluang anda menjana nombor yang betul dan memperoleh Bitcoin. Oleh itu, sebilangan orang mempunyai sebilangan besar komputer yang mahal untuk meningkatkan peluang mereka.

Pada masa ini, ganjaran sekatan ialah 12.5 BTC untuk setiap blok yang dilombong. Oleh itu, anda hanya dapat melombong Bitcoin dengan menggunakan peralatan canggih. Ladang perlombongan Bitcoin adalah kaedah perlombongan yang popular untuk mendapatkan sebahagian daripada ganjaran blok. Ganjaran sekatan ditetapkan kepada separuh pada tahun 2020, mengurangkan ganjaran perlombongan sebanyak 50%. Acara ini dikenali sebagai “Pengurangan Bitcoin“. Tarikh anggaran semasa untuk Halving adalah 13 Mei 2020, selepas itu imbuhan blok akan berkurang dari 12.5 hingga 6.25 bitcoin setiap blok.

Salah satu faktor yang lebih jelas sama ada perlombongan menguntungkan adalah harga Bitcoin pada waktu tertentu. Pelombong perlu mengimbangkannya dengan perbelanjaan melombong Bitcoin itu sendiri.

Bitcoin Rangkaian Hashrate

Grafik Hashrate Perlombongan BitcoinGrafik Bitcoin Network Hashrate (Total Mining)

The Bitcoin Rangkaian Hashrate kini melebihi 120,000,000 TH / s. Ini bermaksud bahawa jika hashrate rangkaian datang untuk Antminer s17 (jenis ASIC Bitcoin yang paling popular saat ini), ia memerlukan 2.1 Juta unit. Ini akan menghabiskan 5.4 Billion Watt elektrik, yang cukup untuk menggerakkan bandar kecil! Ganjaran perlombongan dibahagi mengikut kekuatan hash, dengan pelombong yang lebih besar mendapat sebahagian besar ganjaran perlombongan Bitcoin setiap hari.

Ringkasan 

Ringkasnya, berikut adalah faktor-faktor yang mempengaruhi keuntungan melombong Bitcoin:

  • Hashrate;
  • Sekat ganjaran;
  • Kesukaran perlombongan;
  • Penggunaan kuasa;
  • Bayaran kolam; dan
  • Harga Bitcoin pada waktu tertentu.

Oleh itu, perlombongan Bitcoin adalah tugas yang rumit.

Walau bagaimanapun, melabur secara besar-besaran di kolam perlombongan yang besar adalah kaedah paling berkesan untuk mengatasinya. Keadaan semasa menjadikan perlombongan individu hanya membuang masa apabila dilakukan secara kecil-kecilan.  

Meskipun demikian, masih merupakan aktiviti yang banyak kepentingan pelabur. Namun, kenyataannya adalah bahawa tugas itu akan semakin sukar dengan masa dan sebilangan kecil yang mempunyai daya hash yang signifikan dan elektrik yang murah akan berkembang.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me