150 milijuna poreznih obveznika morat će odgovoriti na ovo pitanje o kriptovalutama na novom poreznom obrascu porezne uprave

Dva dana nakon što ih je IRS objavio, ažurirani i vrlo očekivani nove smjernice za porez na kriptovalute u listopadu 2019. agencija je distribuirala nacrt novi Prilog 1040 za nadolazeću poreznu sezonu 2019. Na ovom novom poreznom obrascu, koji će na ovaj ili onaj način ispuniti svi porezni obveznici (približno 150 milijuna), na vrhu se nalazi pitanje s potvrdom “da” ili “ne”:

“Jeste li u bilo kojem trenutku tijekom 2019. godine primili, prodali, poslali, zamijenili ili na bilo koji drugi način stekli bilo kakav financijski interes u bilo kojoj virtualnoj valuti?” Nova kriptovaluta poretka 1040

Ovo je vrlo velika stvar. Pod kaznom krivokletstva, 150 milijuna poreznih obveznika sada će se morati izjasniti jesu li izvršavali transakcije s virtualnim valutama poput bitcoina.

Izjava o odricanju odgovornosti – Ovaj je post samo u informativne svrhe i ne smije se tumačiti kao porezni ili investicijski savjet. Molimo razgovarajte sa svojim poreznim stručnjakom, CPA-om ili poreznim odvjetnikom o tome kako biste trebali postupati s oporezivanjem digitalnih valuta.

Kako se oporezuje kriptovaluta?

Kriptovalute poput samih bitcoina ne oporezuju se izravno. Drugim riječima, jednostavno posjedovanje bitcoina ne stvara poreznu obvezu. Dapače, dobici i gubici koji nastaju prilikom kupnje, prodaje i trgovine kriptovalutama stvaraju kapitalne dobitke i gubitke koji u konačnici trebaju biti prijavljeni u vašoj poreznoj prijavi.

Evo kako to funkcionira: IRS kriptovalute tretira kao imovinu u porezne svrhe, a ne kao valutu. Baš kao i drugi oblici imovine – dionice, obveznice, nekretnine – podliježete obvezama poreznog prijavljivanja kada prodajete, trgujete ili na drugi način otuđujete svoju kriptovalutu više ili manje nego što ste je stekli. 

U tom smislu trgovanje kriptovalutama izgleda slično trgovanju dionicama u porezne svrhe.

Na primjer, ako ste u travnju 2019. kupili 0,2 Bitcoina za 2.000 USD, a zatim ga prodali dva mjeseca kasnije za 4.000 USD, imate kapitalnu dobit od 2.000 USD. Taj dobitak prijavljujete u poreznoj prijavi, a ovisno o tome pod kojim poreznim razredom spadate, na dobit ćete platiti određeni postotak poreza. Cijene variraju ovisno o vašem poreznom razredu, kao i ovisno o tome je li kratkoročna u odnosu na dugoročnu dobit. 


S druge strane, ako ste kriptovalutu prodali manje od one za koju ste je kupili, taj kapitalni gubitak možete otpisati kako biste uštedjeli novac na računu za porez. Sve ovo možda vam zvuči poznato jer točno funkcionira porez na dionice (oblik imovine).

Potpuno duboko ronjenje možete pročitati na našem blogu Vodič za porez na kriptovalutu iz 2019

Zašto IRS povećava izvršenje poreza na kriptovalute?

Porezna uprava zabrinuta je što se kriptovaluta koristi kao alat za izbjegavanje poreza. Dodavanjem ovog obveznog potvrdnog okvira na novi Prilog 1040, svaki američki porezni obveznik morat će se izjasniti je li na ovaj ili onaj način koristio kriptovalutu ili nije. Porezna uprava to koristi kao alat za povećanje usklađenosti s porezom na kriptovalute i smanjenje shema pranja novca / izbjegavanja poreza.

Nema potrebe za panikom

Ovo nije kraj svijeta. Kad god se pojavi nova klasa imovine s visokim rastom, društva i vlade polako smišljaju kako bi se ona trebala stopiti sa trenutnim svijetom. Ovo je jednostavno evolucija kriptovaluta poput bitcoina koji postaju sve veći. Da bi se masovno usvajanje dogodilo, pravila i propisi oko kriptovaluta moraju biti jasni. Jasnoća omogućuje svakodnevnim ljudima stjecanje razine udobnosti i upoznavanja s novom imovinom poput bitcoina.

Kako prijaviti kriptovalutu na svoje poreze

Da biste ispravno evidentirali i prijavili svoje kripto transakcije, morate ispuniti obrazac IRS 8949.

Na obrascu 8949 (slika dolje) navest ćete sve prodaje, trgovanja i raspolaganja kriptovalutama, zajedno s datumom kada ste nabavili kripto, datumom prodaje ili trgovanja, prihodom (fer tržišna vrijednost), osnovom troškova i dobitkom ili gubitkom . Jednom kada navedete svaku trgovinu, zbrojite ih na dnu i prenesite taj iznos na svoj raspored 1040 D. Uključite oba obrasca u godišnju poreznu prijavu.

Za detaljan opis postupka prijavljivanja, pregledajte naš članak o izvještavanje kriptovalute o svojim porezima. Također možete pogledati kratki video u nastavku kako biste vidjeli primjer ispunjavanja obrasca 8949. 

Kao i uvijek, dobro je savjetovati se s porezni stručnjak s obzirom na vašu specifičnu situaciju.

Što učiniti ako ste “zaboravili” prijaviti kripto za prijavu poreza u prethodnim godinama

Možda ste zaboravili ili jednostavno niste bili svjesni da morate podnijeti svoje kripto kapitalne dobitke i gubitke u poreznoj prijavi. To je iskrena pogreška. Ako ste u ovoj situaciji, najbolji pristup je izmijeniti povratak iz prethodnih godina. Prolazimo kroz ovaj proces u našem blogu ovdje o izmjena kripto poreznih prijava.

IRS nova kripto valuta 1040

Softver za porez na kriptovalutu

Izračunavanje svih vaših kapitalnih dobitaka i gubitaka u kriptovalutama i njihovo prijavljivanje na 8949 može ponekad postati težak zadatak. Razmjene kriptovaluta nisu velika pomoć kada je u pitanju porezno izvještavanje (saznajte zašto ovdje), a ništa nije navedeno u USD.

Softver za porez na kriptovalute poput CryptoTrader.Porez je rješenje izgrađeno za automatizaciju cjelokupnog postupka izvještavanja o kripto porezu za trgovce i korisnike kriptovaluta. Oni također nude alat posebno za porezne stručnjake. Jednostavno uvezite svoje trgovine i transakcije sa svojih burzi u softver, a on će stvoriti vaše potrebne porezne dokumente poput 8949 klikom na gumb.

IRS 1040 kriptovaluta

Generirana porezna izvješća možete odnijeti poreznom stručnjaku ili ih jednostavno prenijeti u softver za prijavu poreza TurboTax ili TaxAct. Možete saznati više o kako ovdje radi CryptoTrader.Tax.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector