Izračun poreza na kriptovalutu – FIFO, LIFO, HIFO i određeni ID

Prije nove smjernice poreza za kriptovalute IRS-a 2019, nije bilo izričito jasno koju ste metodu izračunavanja troškova trebali koristiti prilikom izračuna kapitalnih dobitaka i gubitaka u kriptovaluti za porezno izvještavanje. Zbog ove neizvjesnosti, većina trgovaca u prošlosti koristila je FIFO (prvi ulaz prvi izlaz), jer se to smatralo najkonzervativnijim pristupom. Nove smjernice za 2019. službeno izjavljuju da se mogu koristiti određene metode identifikacije poput LIFO (zadnji ulaz prvi izlaz) ili HIFO (najveći ulaz prvi izlaz) pod uvjetom da možete posebno identificirati određene jedinice kripto valute. Ovo je vrlo dobra stvar za trgovce kriptovalutama i pruža im veliku priliku za uštedu poreza. 

Kako mogu točno odrediti jedinicu kriptovalute?

Prema smjernicama IRS-a, možete točno identificirati jedinicu kriptovalute ako imate zapise koji sadrže sljedeće podatke:

  1. Datum i vrijeme nabave svake jedinice,
  2. Vaša osnova i fer tržišna vrijednost svake jedinice u trenutku kada je stečena,
  3. Datum i vrijeme kada je svaka jedinica prodana, zamijenjena ili na drugi način otuđena i
  4. Fer tržišna vrijednost svake jedinice kada se proda, zamijeni ili proda, te novčani iznos ili vrijednost imovine primljene za svaku jedinicu

Softver za porez na kriptovalute poput CryptoTrader.Porez automatski prati sve ove podatke za vas, tako da s povjerenjem možete koristiti određene metode utvrđivanja troškova poput HIFO ili LIFO. Sve ove informacije bit će uključene u vaše cjelovito izvješće o reviziji koje CryptoTrader.Tax izvozi svim svojim korisnicima.

Jeste li zbunjeni kako djeluju porezi na kriptovalute? Možete provjeriti naš Dovršite Vodič o oporezivanju kriptoza 2019 za potpuni slom.

Kako funkcioniraju FIFO, LIFO i HIFO?

FIFO (prvi ulaz prvi izlaz), LIFO (zadnji ulaz prvi izlaz) i HIFO (najveći ulaz prvi izlaz) jednostavno su različite metode koje se koriste za izračunavanje dobitaka i gubitaka u kriptovalutama. S računovodstvenog stajališta, svaka metoda “prodaje” određenu imovinu različitim kronološkim redoslijedom što u konačnici dovodi do različitih ukupnih kapitalnih dobitaka ili gubitaka na papiru. U nastavku ćemo razložiti kako svaka metoda djeluje.

FIFO

Korištenje first-in-first-out djeluje točno onako kako zvuči. Prvi novčić koji kupite (kronološki) prvi je novčić koji se računa za prodaju.

Primjer:

Kupite 10 ETH na Coinbaseu 15. siječnja 2018. za 500 USD po komadu. Dva tjedna kasnije kupujete još 3 za 600 dolara. U lipnju 2018. prodajete 5 ETH za 3.000 USD. 

Kako ovo funkcionira pomoću FIFO-a?

Da biste izračunali svoj kapitalni dobitak na ovoj transakciji, morate znati po kojoj ste cijeni kupili te ETH.

Budući da koristimo FIFO, nabavna cijena tih 5 ETH-a koje ste prodali u lipnju iznosit će 2500 USD, jer je svaki kupljen za 500 USD u prvoj grupi koju ste kupili (5 * 500 USD).

Izračunavanje tada:

3.000 USD (prodajna cijena) – 2.500 USD (nabavna cijena ili trošak) = 500 USD kapitalne dobiti.

Kao što vidite, pomoću FIFO-a prodajemo novčiće koje smo prvo kupili. Prvi ulaz, prvi izlaz.

LIFO

LIFO djeluje točno suprotno od FIFO-a. Umjesto da rasprodate prve kovanice koje ste kupili, prodajete posljednje kovanice koje su stigle (tj. Najnovije kovanice koje ste kupili).

Da bismo to dalje ilustrirali, poslužimo se potpuno istim primjerom odozgo.

Koristeći LIFO, naša osnova troškova (ili originalna nabavna cijena) od 5 ETH-a koje smo prodali u lipnju bila bi 2.800 USD (600 USD + 600 USD + 600 USD + 500 USD + 500 USD). 

Izračunavanje tada:

3.000 USD (prodajna cijena) – 2.800 USD (nabavna cijena ili trošak) = 200 USD kapitalne dobiti

Kao što možete vidjeti s LIFO-om, povlačimo najnovije kupljene kovanice – u ovom smo slučaju kupili 3 ETH za 600 dolara, pa prvo prodajemo ovu grupu kovanica. Nakon što ta grupa nestane, prodajemo 2 ETH koja su kupljena za 500 dolara. U ovom primjeru upotreba LIFO-a dovela je do ukupne dobiti od 200 USD, dok je FIFO dovela do ukupne kapitalne dobiti od 500 USD.

U razdoblju rasta cijena kriptovaluta, upotreba LIFO-a dovest će do znatno manje ukupne oporezive dobiti. Također će zaštititi vašu najraniju kupljenu kriptovalutu da se odmah ne proda. To može dovesti do drugih pogodnosti, poput produljenja razdoblja držanja kriptovaluta. Zapamtite, dugoročne kapitalne dobiti (imovina koja se drži dulje od godinu dana prije nego što se otuđe) oporezuju se dugoročnom stopom kapitalne dobiti, koja je manja od stope poreza na kratkoročnu kapitalnu dobit.

HIFO

Prvo pojavljivanje (HIFO) djeluje točno onako kako zvuči. Prvo prodajete kovanice s najvišom cijenom (originalna cijena kupnje).

HIFO se može koristiti kao metoda “minimiziranja poreza” jer će dovesti do najnižih kapitalnih dobitaka i najvećih kapitalnih gubitaka, najbolje iz oba svijeta. Imajte na umu, neto kapitalni gubici mogu se iskoristiti za nadoknađivanje ostalih prihoda do 3.000 američkih dolara (ostatak će se prenijeti u buduće porezne godine).

Koristeći naš gornji primjer, HIFO bi zapravo doveo do istog ukupnog dobitka kao LIFO. Ali možete zamisliti kako bi funkcionirao scenarij sa stotinama trgovina – prvo prodajte svoje novčiće s najvišom cijenom kako biste umanjili kapitalnu dobit.

Uzeti na znanje

Važno je napomenuti da IRS voli biti retroaktivan kada izdaje smjernice. Na primjer, Obavijest 2019-24, koja je bila najnovija smjernica koja je pružila jasnoću ovom konkretnom identifikacijskom pitanju, izdana je 2019. godine, ali se i dalje može primijeniti na transakcije koje su se dogodile prije 2019. To znači da će određeni porezni obveznici koji su koristili FIFO u prethodnim godinama možda moći razumno vratiti se i izmijeniti porezne prijave za prethodne godine koristeći drugačiju, specifičnu metodu utvrđivanja troškova. 

Kao i uvijek, trebali biste se posavjetovati sa svojim CPA-om ili stručnjak za porez na kriptovalute.

Koje su prednosti HIFO-a i LIFO-a u usporedbi s tradicionalnim FIFO-om?

Korištenje HIFO-a ili LIFO-a umjesto FIFO-a može dovesti do manjeg iznosa ukupne kapitalne dobiti na papiru. Metode poput LIFO-a također vas mogu zaštititi od plaćanja kratkoročne stope kapitalne dobiti produžavanjem razdoblja držanja vaše kriptovalute.

Porezi za određenu identifikaciju kriptovaluta

Softver za porez na kriptovalutu

Softver za porez na kriptovalute poput CryptoTrader.Porez može automatski obrađivati ​​sve vaše izvještaje o porezu na kriptovalute. Jednostavno prenesite povijest kripto transakcija na platformu i generirajte svoje potrebne izvještaji o kripto porezu klikom na gumb. Platforma podržava nekoliko različitih metoda izračuna troškova poput FIFO, LIFO i HIFO. 

Porezna izvješća koja generira platforma možete predati svom poreznom stručnjaku ili ih jednostavno prenijeti u svoj softver za prijavu poreza, na primjer TurboTax ili TaxAct.

* Ovaj je post samo u informativne svrhe i ne smije se tumačiti kao porez, ulaganje ili pravni savjet. Molimo razgovarajte sa svojim poreznim stručnjakom, CPA-om ili poreznim odvjetnikom o tome kako biste trebali postupati s oporezivanjem digitalnih valuta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me