Kako izvršiti porez na blizance – izgradnja vaših oblika poreza na kripto

Gemini je prerastao u jednu od najvećih burzi kriptovaluta sa sjedištem u SAD-u. Mnogi trgovci koriste Gemini jer djeluje i poštuje strogo regulatorno okruženje prisutno u Sjedinjenim Državama. Međutim, kada je riječ o plaćanju poreza za Blizance i izradi potrebnih poreznih obrazaca za Blizance, pojavljuju se mnogi izazovi. 

Ovaj članak zarobljava problem i objašnjava najlakši način za izradu potrebnih poreznih obrazaca za Blizance.

Kratki pregled načina na koji IRS tretira kriptovalutu u porezne svrhe u SAD-u

Porezna uprava kriptovalute tretira kao imovinu u porezne svrhe. Baš kao i drugi oblici imovine – dionice, obveznice, nekretnine – i vi podliježete obvezi poreznog prijavljivanja kada prodajete ili trgujete kriptovalutom za više ili manje nego što ste je stekli.. 

U tom smislu trgovanje kriptovalutama izgleda slično trgovanju dionicama u porezne svrhe.

Primjerice, ako ste u travnju 2018. kupili 0,1 Bitcoina za 1000 USD, a zatim ga prodali dva mjeseca kasnije za 2000 USD, imate 1.000 USD kapitalne dobiti. Taj dobitak prijavljujete u poreznoj prijavi, a ovisno o tome pod kojim poreznim razredom spadate, na dobit ćete platiti određeni postotak poreza. Cijene variraju ovisno o vašem poreznom razredu, kao i ovisno o tome je li kratkoročna u odnosu na dugoročnu dobit.  

S druge strane, ako ste kriptovalutu prodali manje nego što ste je kupili, možete otpisati taj kapitalni gubitak do uštedite novac na svojim porezima na kripto

Porez na blizance – razbijanje problema

Gemini ne može korisnicima pružiti potrebna porezna izvješća koja se često dobivaju u svijetu trgovanja dionicama iz više razloga.


Prvi je problem što se mnoštvo trgovina na Blizancima kotira u kriptovalutama. Budući da u vrijeme trgovanja trebate izračunati fer tržišnu vrijednost u lokalnoj FIAT valuti, ovo postaje vrlo problematično, a Gemini ne prati izvornu osnovu troškova / podatke o fer tržišnoj vrijednosti u svim obrtima.

Drugo, budući da ste u mogućnosti slati kripto u mrežu Gemini i izvan nje, Gemini nikako ne može znati po kojoj je cijeni kupio tu kripto za. Osnova troškova je bitan podatak potreban za izračun vašeg kripto porezi.

Možete pročitati naš cjeloviti vodič za dublje razumijevanje kako funkcioniraju porezi na bitcoin

Dobio sam 1099-K od Blizanaca – radi li ovo za podnošenje mojih kripto poreza?

Nažalost, a 1099-K nije koristan dokument za potrebe poreznog izvještavanja. Ovaj dokument izvještava samo o tome koliko ste izvršili transakcije na mreži treće strane poput Gemini, a ne sadrži nikakve potrebne informacije poput osnovice u USD ili poštene tržišne vrijednosti za vaše transakcije kripto valute. Blizanci su vam dužni poslati 1099-K ako ste ispunili dva praga:

  1. Vaša prodaja digitalne imovine za USD na burzi premašuje 200 transakcija tijekom kalendarske godine
  2. Ukupan prihod od prodaje cijele prodaje Digital Asset-for-USD premašuje 20 000 USD tijekom kalendarske godine.

Kao što je gore spomenuto, da biste pravilno prijavili kriptovalutu na svoje poreze, morate prijaviti osnovicu troškova, fer tržišnu vrijednost i dobitak / gubitak za svaku prodaju, trgovinu ili drugi oporezivi događaj koji se dogodi tijekom kalendarske godine. Ispravan obrazac koji trebate prijaviti ako to obrađuje IRS obrazac 8949, a ne 1099-K.

Burze poput Blizanaca zapravo nemaju mogućnost korisnicima dati točne porezne obrasce. Ovaj problem i zašto on postoji razbijamo u našem članku: Problem poreza na kriptovalutu.

Pa ako mi Blizanci ne mogu dati potrebne porezne obrasce, kako da ih dobijem?

Da biste pravilno izgradili svoje potrebno kripto porezni obrasci, trebate prikupiti sve svoje podatke o kriptovalutama koji čine vaše kupnje, prodaje, trgovanje, ispuštanje zraka, vilice, minirane kovanice, razmjene i zamjene na svim razmjenama koje koristite.

To možete učiniti ručno tako što ćete iz svoje burze izvesti sve datoteke povijesti trgovine i obaviti transakciju kapitalnih dobitaka i gubitaka za svaku trgovinu. Svaki porezni događaj treba zabilježiti na obrascu 8949 i vašu neto dobit prenijeti na vašu 1040 raspored D. Prolazimo kroz postupak ručnog izvještavanja u našem članku ovdje: kako prijaviti kriptovalutu o porezima.

Porezno izvještavanje o blizancima

Crypto porezni softver

Kao alternativu možete koristiti kripto porezni softver poput CryptoTrader.Porez za automatizaciju cjelokupnog postupka poreznog izvještavanja. 

Prilikom korištenja softver za kripto porez, vi jednostavno uvezite svu svoju povijest trgovanja i transakcija sa svih svojih burzi na platformu. Softver će automatski sortirati i očistiti ove podatke i stvoriti vaše potrebne porezne obrasce klikom na gumb. U nastavku možete pogledati kratku video demonstraciju kako biste vidjeli kako možete uvesti svoje Gemini transakcije.

Ova generirana porezna izvješća možete predati svom poreznom stručnjaku, podnijeti ih sami ili ih prenijeti u svoj omiljeni softver za prijavu poreza, na primjer TurboTax za kriptovalutu ili TaxAct koristeći CryptoTrader.Tax partnerstva.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector