Kako napraviti porez na Coinbase Pro

Coinbase Pro, ranije poznat kao GDAX, jedna je od najpopularnijih burzi kriptovaluta među naprednijim i profesionalnijim trgovcima. Nažalost, zbog prenosive prirode kriptografije, naplata poreza na Coinbase Pro može biti izazov i Coinbase sam vam zapravo nije u mogućnosti pružiti potrebne informacije o kapitalnim dobicima i gubicima.

U ovom ćemo vodiču razgovarati o tome kako točno možete obaviti porezno izvješćivanje kada koristite Coinbase Pro.

Kako djeluju porezi na kriptovalute?

Jednostavno posjedovanje kriptovaluta poput bitcoina ne podliježe poreznim obvezama. Dapače, prihod koji ostvarujete ulaganjem u njih oblik je oporezivog dohotka.

The IRS tretira kripto kao oblik svojine. Kao i drugi oblici imovine, i vi prodajete, trgujete ili prodajete svoje kriptovalute, ostvarujete kapitalnu dobit i kapitalne gubitke. Ove dobitke i gubitke treba prijaviti na osnovu poreza. 

Primjer:

John kupuje 2 BTC od Coinbasea za 14 000 USD i šalje ih u svoj Coinbase Pro novčanik radi trgovanja. Mjesec dana kasnije, John trguje s 1 BTC za 20 ETH koji su u to vrijeme vrijedili 8000 USD.

U ovom primjeru, John je raspolagao svojim BTC-om kad ga je mijenjao za ETH, te stoga mora izračunati svoj kapitalni dobitak ili gubitak na transakciji. 

Johnova osnova troškova u 1 BTC iznosi 7000 USD (14.000 / 2).


John je trgovao svojim BTC-om za 20 ETH uz fer tržišnu vrijednost od 8000 USD.

John prepoznaje kapitalnu dobit od 1.000 (8.000 – 7.000) USD od ove transakcije koja se izvještava na obrascu IRS 8949.

S druge strane, da je John svoju kriptovalutu prodao ili otuđio manje nego što ju je nabavio, on bi otpisati taj kapitalni gubitak na njegove poreze. 

Za cjelovito dubinsko proučavanje svega što trebate znati o porezima na kriptovalute pogledajte našu Kompletni vodič za porez na kriptovalute

Coinbase Pro porezi – razbijanje problema

Coinbase Pro zapravo iz više razloga ne može korisnicima pružiti potrebna porezna izvješća koja se često dobivaju u svijetu trgovanja dionicama.

Prvo je pitanje da se mnoge trgovine na Coinbase Pro kotiraju u drugim kriptovalutama. Budući da u vrijeme trgovanja morate izračunavati fer tržišnu vrijednost u lokalnoj FIAT valuti, ovo postaje vrlo problematično, a Coinbase Pro ne prati izvornu osnovu troškova / podatke o fer tržišnoj vrijednosti u svim obrtima.

Drugi problem (i puno veći) rezultat je osnovne prirode kriptovalute. Budući da ste u mogućnosti slati kripto u mrežu Coinbase Pro i izvan nje – tj. slanje bitcoina iz vanjskog novčanika u moj Coinbase Pro novčanik – Coinbase Pro nikako ne može znati po kojoj ste cijeni (osnovi troškova) nabavili taj kripto. Osnova troškova su osnovni podaci potrebni za izračun vaših kripto poreza.

O ovom smo problemu razgovarali mnogo detaljnije u našem blogu, Problem poreza na kriptovalutu

U osnovi, ako imate bilo kakvu kriptovalutnu aktivnost izvan Coinbase Pro, razmjena vam neće moći dati izvješća s detaljima o vašim dobicima i / ili gubicima. To sami objašnjavaju na svojoj web stranici.

Coinbase Pro Porezni vodič

Dakle, Coinbase Pro mi ne može dati porezna izvješća?

Istina je da vam Coinbase Pro ne može slati obrasce za kapitalnu dobit i gubitak. Ako ispunite određene pragove, Coinbase Pro poslat će vam ono što je poznato kao 1099-K, ali ovaj dokument ne sadrži informacije o vašim dobicima i gubicima i beskoristan je s perspektive poreznog izvještavanja.

Razbijamo kako Coinbase 1099-K radi ovdje.

Ako mi Coinbase Pro ne može dati porezne obrasce, kako da ih dobijem?

Da biste izgradili svoje potrebno kripto porezni obrasci, trebate uzeti u obzir sve svoje transakcije kriptovaluta – čak i one koje su se dogodile izvan Coinbase Pro. 

Da biste to učinili, prikupite sve svoje povijesne podatke o kriptovalutama koji čine vaše kupnje, prodaje, trgovanje, ispuštanje zraka, vilice, minirane kovanice, razmjene i zamjene na svim razmjenama i platformama koje koristite.

To možete učiniti izvozom svake svoje datoteke povijesti trgovanja s vaših burzi.

Koristite ove datoteke povijesti trgovine da biste ručno izračunavali kapitalne dobitke i gubitke za svaku svoju trgovinu. Svaki događaj poreza na kapitalnu dobit ili gubitak treba zabilježiti na obrascu 8949, a vašu neto dobit treba prenijeti na raspored 1040 D. Prolazimo kroz postupak ručnog izvještavanja u našem članku ovdje: kako prijaviti kriptovalutu o porezima.

Coinbase Pro Porezna automatizacija

Softver za porez na kriptovalutu

Ako ne želite izvršavati porezne izračune ručno, možete jednostavno uvesti povijest trgovanja sa svih svojih burzi kriptovaluta izravno u softver za kriptoporez, poput CryptoTrader.Porez.

Coinbase Pro CryptoTrader.Uvoz poreza

CryptoTrader.Tax integrira se izravno s Coinbase Pro i svim ostalim burzama kriptovaluta. To vam omogućuje uvoz povijesti trgovanja u nekoliko sekundi. 

Nakon što uvezete sve svoje kripto trgovine na svoj račun CryptoTrader.Tax, možete generirati svoj izvješća o porezu na kapitalne dobitke i gubitke, uključujući obrazac IRS 8949, klikom na gumb. 

Ta se izvješća mogu dati vašem poreznom stručnjaku ili čak uvesti u vaš omiljeni softver za prijavu poreza, kao što je TurboTax ili TaxAct.

Zaključak

Razmjene kriptovaluta poput Coinbase Pro ne mogu svojim korisnicima pružiti izvješća o kapitalnim dobicima i gubicima koja su potrebna za porezno izvješćivanje. Izračun poreza možete izvršiti ručno preuzimanjem datoteka povijesti trgovine sa svih vaših burzi ili možete automatizirati cijeli postupak pomoću CryptoTrader.Tax.

Početak rada s CryptoTrader.Porez je potpuno besplatan. Možete čak generirati besplatni pregled ispunjenih poreznih izvještaja kako biste vidjeli ukupne dobitke / gubitke za godinu. Nauči više o kako to ovdje funkcionira.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector