Kako se oporezuju tvrde vilice za kriptovalute?

Krilice za kriptovalute poput hard forka Bitcoin Cash koje su se dogodile 1. kolovoza 2017. danas su prilično česte u svijetu kriptovaluta. Uz nove smjernice porezne uprave koji je izašao u listopadu 2019. godine, sada je jasno kako se tvrde vilice s kriptovalutom tretiraju s porezne perspektive u SAD-u. U ovom vodiču istražujemo koji su to događaji kao i najbolje prakse za postupanje s njima za vaše porezno izvještavanje.

Također možete saznati više o tome kako se kripto valuta općenito oporezuje kod nas Cjelovit vodič za poreze na kriptovalute.

Krilovalutne vilice

Hard fork za kriptovalute trajno je odstupanje od prethodne verzije blockchaina. Dok meke vilice održavaju kompatibilnost između dva lanca, tvrde vilice stvaraju lance koji su međusobno nekompatibilni. Svatko tko je držao kovanice prije i za vrijeme vilice imat će kovanice na oba lanca nakon što se dogodi tvrda vilica. To može imati značajan utjecaj na vaše poreze.

S ovom “vilicom” u blockchainu, jedan put slijedi novi, nadograđeni blockchain, a drugi put nastavlja starim putem. Općenito, nakon kratkog vremenskog razdoblja, oni iz starog lanca shvatit će da je njihova verzija blockchaina zastarjela ili nevažna i brzo će se nadograditi na najnoviju verziju.

Primjer:

Bitcoin novčani hardfor osigurao je jedan „besplatni“ bitcoin novčani novac za svaki bitcoin koji ste držali – sve dok ste koristili pouzdan novčanik ili mjenjačnicu. Ako ste držali 3 bitcoina prije hard forka, primili ste 3 bitcoin gotovine 1. kolovoza 2017. Danas ta 3 bitcoin gotovine vrijede više od 750 USD. 

Zašto se događaju vilice?

Ispravite sigurnosne rizike – Blockchain softver može imati svojstvene sigurnosne ranjivosti koje treba otkloniti prije nego što ih haker iskoristi. U tim slučajevima može biti potrebna tvrda vilica za zaštitu većeg ekosustava.

Dodajte novu funkcionalnost – Održavači kriptovaluta možda će htjeti dodati novu funkcionalnost koja nije moguća bez hard forka. Na primjer, Ethereumova vizantijska tvrda vilica bila je obavezna nadogradnja za poboljšanje privatnosti i skalabilnosti.

Poništavanje prethodnih transakcija – Hard fork se može koristiti za vraćanje prethodnih transakcija na blockchainu. To se vidjelo u slučaju hard forka za preokret hakiranja DAO-a (decentralizirane autonomne organizacije) na Ethereum blockchainu.

Kako se IRS porezna kriptovaluta račva?

IRS raspravlja o vilicama kriptovaluta u svojim novim smjernicama i presudama o kriptovalutama, 2019-24

Ako određena kriptovaluta koju držite prođe kroz hard fork koja se „dogodi kada se kriptovaluta podvrgne promjeni protokola što rezultira trajnim preusmjeravanjem iz naslijeđene raspodijeljene knjige“, nova račvasta kriptovaluta koju primite oporezuje se kao prihod. Vaša osnova troškova u novoprimljenoj kriptovaluti postaje prihod koji ste prepoznali.

Na primjer – ako ste u srpnju 2017. godine držali 2,5 Bitcoina i primili 2,5 Bitcoin Cash-a kao rezultat hard fork-a za bitcoin cash, prepoznat ćete ovaj primljeni 2,5 Bitcoin Cash-a kao prihod po fer tržišnoj vrijednosti bitcoin-gotovine u trenutku kada je Primljeno je. Da se Bitcoin Cash toga dana trgovao za 500 dolara po komadu, prepoznali biste uobičajeni prihod od 1250 USD (500 * 2,5 USD). Vaša osnova troškova u ovom Bitcoin Cashu postaje 1.250 USD.

Ako nakon hard forka ne primite nove kriptovalute, nećete imati oporezivi prihod. Izvor: A21, A22, A23, A24

Kriptovalute Soft Forks

Soft fork za kriptovalute “ne rezultira stvaranjem nove kriptovalute, što znači da ne donosi nikakav prihod.” Dakle, ako vaša kriptovaluta prolazi kroz promjenu protokola, ali stvara novu kriptovalutu – ne prepoznajete nikakav prihod. Izvor: A29

Kapi zraka za kriptovalute

Ako kriptovalutu primite od zračne luke („raspodjela kriptovalute na adrese raspodijeljene knjige više poreznih obveznika“), prepoznajete prihod od te primljene kriptovalute na dan / vrijeme kada je primljena. Iznos priznatog dohotka trebao bi se odrediti koristeći fer tržišnu vrijednost kriptovalute u to vrijeme. 

Ako niste primili nijednu kriptovalutu kada se dogodio airdrop događaj, ne priznajete prihod jer niste dobili imovinu.

Porez na tvrde vilice za kriptovalute

Softver za porez na kriptovalutu

Možete iskoristiti softver za oporezivanje kriptovaluta poput CryptoTrader.Tax-a da automatski obračunava sve svoje tvrde vilice i zračne kapljice u skladu s novim IRS smjernicama.

Softver za porez na kriptovalutu

Jednostavno uvezite sve svoje trgovine i transakcije s kriptovalutom na platformu. U koraku 3 CryptoTrader.Tax-a možete dodati bilo koju kriptovalutu koju ste dobili kao rezultat zračnog udara ili tvrde vilice. Jednostavno označite ove transakcije kao događaj „Fork“ ili „Airdrop“. Svakom će se dodijeliti odgovarajuća osnova troškova i fer tržišna vrijednost u američkim dolarima u trenutku primitka, što vam omogućuje da odmah stvorite potrebne porezne dokumente klikom na gumb. Korištenjem CryptoTrader.Tax’s partnerstvo s Intuitom, ta izvješća možete čak i uvesti izravno u TurboTax za jednostavnu prijavu poreza ili ih uvezite u željeni softver za prijavu poreza ako ste porezni profesionalac.

Možeš započnite besplatno s CryptoTrader.Tax i pogledajte koliko vam je lako olakšati izvještavanje o kripto porezu ili kliknite da biste saznali više o tome kako radi.

Izjava o odricanju odgovornosti – Ovaj je post samo u informativne svrhe i ne smije se tumačiti kao porezni ili investicijski savjet. Molimo razgovarajte sa svojim poreznim stručnjakom, CPA-om ili poreznim odvjetnikom o tome kako biste trebali postupati s oporezivanjem digitalnih valuta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me