Krajnji vodič za kripto porez (2020)

Posljednje ažuriranje: 16. prosinca 2020

Porezi nisu prva stvar koju većina investitora uzima u obzir kad uskoči u svijet bitcoina i kriptovaluta. Međutim, kao što IRS nastavlja puknuti o poštivanju kripto poreza, postaje sve važnije naučiti o tome kako se oporezuju kriptovalute. 

U ovom vodiču raspravljamo o svemu što trebate znati o porezima na kriptovalute. Od poreznih implikacija na visokoj razini do stvarnih poreznih obrazaca koje morate ispuniti, naučit ćete sve o tome što trebate da biste se pridržavali propisa i uredno izvršili poreze.

Ovaj je vodič stvorio porezni tim na CryptoTrader.Porez – Danas preko 50 000 kripto investitora koristi CryptoTrader.Tax kako bi ispravno prijavili porez na kriptovalutu. Možete stvoriti besplatan račun ovdje

Ovaj vodič razmatra specifične implikacije kripto poreza u SAD-u. Možete vidjeti druge porezne vodiče za pojedine zemlje ovdje

Osnove kripto poreza

‍Osnove kripto poreza

U SAD-u kriptovalute poput bitcoina se liječe kao imovina u porezne svrhe. 

Baš kao i drugi oblici imovine poput dionica, obveznica i nekretnina, na svojim kriptovalutnim ulaganjima ostvarujete kapitalnu dobit i kapitalne gubitke kada prodate, trgujete ili na drugi način otudite kripto valutu.

Primjerice, ako ste u listopadu kupili bitcoin vrijedan 10.000 američkih dolara i prodali ga dva mjeseca kasnije za 12.000 američkih dolara, od prodaje svog bitcoina ostvarili biste kapitalnu dobit od 2.000 američkih dolara (12.000 – 10.000). 

Ovisno o tome pod kojim poreznim razredom spadate, platit ćete određeni postotak poreza na ovu kapitalnu dobit. Porezne stope variraju ovisno o vašim osobnim podacima porezni razred i je li dobitak bio kratkoročni ili dugoročni (o tome kasnije).

Ako kupujete, prodajete i trgujete, ako zarađujete kriptovalute – bilo poslom, rudarstvom, ulaganjem, zrakoplovom ili kamatama od kreditnih aktivnosti – obveznici ste poreza na dobit na vrijednost vaše kripto zarade u američkim dolarima. 

U nastavku ćemo proći kroz primjere za sve ove scenarije.

Kada dugujete porez na svoj kripto?

Kad god naiđete na oporezivi događaj iz svoje aktivnosti kripto ulaganja podliježete zahtjevu za poreznim izvještavanjem.

Oporezivi događaj jednostavno se odnosi na scenarij u kojem pokrećete ili ostvarujete prihod. Kao što se vidi u Smjernice za virtualnu valutu IRS-a, svi se sljedeći smatraju oporezivim događajima za kriptovalute:

 1. Trgovanje kripto s fiat valutom poput američkog dolara
 2. Trgovanje jednom kripto valutom za drugu kriptovalutu
 3. Potrošnja kripto za kupnju robe ili usluga
 4. Kripto zarada kao prihod

U nastavku prolazimo kroz praktične primjere koji ilustriraju svaki od ovih oporezivih događaja.

Kripto za fiat

1. Kripto ➔ Fiat (USD)

Emma kupuje 2 ETH od Coinbasea za 1200 dolara. Nekoliko mjeseci kasnije, Emma prodaje svoja 2 ETH za 1.000 dolara.

Prodaja kripto za fiat valutu oporezivi je događaj. U ovom primjeru Emma ima kapitalni gubitak od 200 američkih dolara (1.000 – 1.200). Ovaj gubitak dobiva odbitka i zapravo smanjuje Emmin oporezivi prihod. 

Kripto za kripto trgovinu

2. Kripto ➔ kripto

John kupuje 5 Litecoina za 250 dolara. Nakon što je nekoliko mjeseci držao svoj Litecoin, John trguje sa svih 5 Litecoina za 0,5 ETH. U trenutku trgovine 5 Litecoin vrijedi 400 dolara.

U ovom scenariju John nastaje oporezivi događaj trgujući svoj Litecoin za Ethereum. Trgovanje jednom kripto kriptom za drugu tretira se kao odlaganje i ovdje John ostvaruje kapitalnu dobit od 150 dolara od trgovine koju bi trebao prijaviti na porez (400 – 250).

Prodaja kripto za robu i usluge

3. Kripto ➔ Roba / usluge

Taylor posjeduje 5 bitcoina, od kojih je svaki kupila za 100 dolara prije 2014. godine. Iskoristivši svoje novo pronađeno bogatstvo, Taylor koristi 3 bitcoina za kupnju nove Tesle za 51.000 dolara. U trenutku kupnje automobila, 1 bitcoin vrijedi 17.000 USD.

U ovom primjeru Taylor nastaje oporezivi događaj kada raspoloži svoj bitcoin za novu Teslu. Pri tome ostvaruje kapitalnu dobit od 50.700 USD (51.000 – 300) i tu kapitalnu dobit mora prijaviti na svojim porezima.

Zarađivanje kripto

4. Zarađivanje kripto

Jake vodi operaciju rudarenja kriptovaluta. Jake svakodnevno minira 0,5 bitcoina kroz svoje kripto-rudarske platforme.

U ovom bi primjeru Jake svakodnevno priznavao prihod u vrijednosti od 0,5 bitcoina u USD. Na primjer, ako je Jake danas 30. studenog 2020. iskopao 0,5 bitcoina, prepoznao bi 9 750 USD prihoda (budući da se bitcoin trenutno trguje po cijeni od 19 500 USD po novčiću).

Kada ne dugujete porez na svoj kripto?

U određenim okolnostima nećete pokretati oporezive događaje prilikom transakcija s kriptokriptom i nećete morati platiti niti prijaviti porez na kriptovalutu..

Oporezivi događaj ne pokrećete kada:

 1. Kupite i držite kripto
 2. Prenesite kripto iz jednog novčanika koji posjedujete u drugi novčanik koji posjedujete

Kupnja kripto

1. Kupi i drži

Ako jednostavno kupite bitcoin ili drugu kriptovalutu i držite ih u novčaniku, nemate nikakav zahtjev za poreznim izvještajem jer još niste ostvarili dobitak ili gubitak na svojoj investiciji.

Jednom kada prodate, trgujete ili pokrenete oporezivi događaj odbacivanjem novčića, tada shvatite kapitalni dobitak ili gubitak.

Prijenos bitcoina iz novčanika u novčanik

2. Novčanik ➔ Novčanik 

Slanje jedne kriptovalute iz jednog novčanika koji posjedujete u drugi novčanik koji posjedujete nije raspolaganje vašom kripto valutom. I dalje posjedujete kripto i stoga ne pokrećete oporezivi događaj.

Kako izračunati svoj kripto porez

Kako izračunavate svoje kripto poreze?

Da biste izračunali kapitalne dobitke i gubitke od svake vaše kripto prodaje, trgovine ili prodaje, jednostavno primijenite formulu:

Fer tržišna vrijednost – osnova troškova = kapitalni dobitak / gubitak

Fer tržišna vrijednost

Fer tržišna vrijednost jednostavno je cijena po kojoj bi se imovina prodala na otvorenom tržištu. U slučaju kriptovalute, to je obično prodajna cijena u USD vrijednostima.

Osnova troškova

Osnova troškova predstavlja koliko novca uložite u kupnju svoje imovine (tj. Koliko vas košta). Osnova troškova uključuje cijenu kupnje plus sve ostale troškove povezane s kupnjom vaše kriptovalute (naknade, itd.).

Iz naših gornjih primjera lako je vidjeti ovu formulu na djelu. Ako kupite 1 Litecoin za 250 dolara, osnova vašeg troška iznosi 250 dolara po Litecoinu. Ako ga prodate ili trgujete kad vrijedi 400 USD, to je 400 USD fer tržišna vrijednost. Primjena formule:

400 USD (fer tržišna vrijednost) – 250 USD (osnova troškova) = dobit od 150 USD

Poprilično izravno.

Sada, zaronimo u složeniji primjer da vidimo kako biste izračunali svoje dobitke i gubitke koristeći istu istu formulu kada imate više transakcija umjesto samo jednu ili dvije.

Primjer povijesti transakcija

Recimo da imate sljedeću povijest transakcija na Coinbaseu:

 • 1/1/20 – Kupite 1 BTC za 12.000 USD
 • 2/2/20 – Kupite 1 BTC za 10.000 USD
 • 3/3/20 – Kupite 1 BTC za 8.000 USD
 • 4/4/20 – trgujte 0,5 BTC za 8 ETH (0,5 BTC je u ovom trenutku vrijedilo 4000 USD)

Ovom poviješću transakcija prvo pokrećete oporezivi događaj (a time i kapitalni dobitak / gubitak) kada trgujete 0,5 BTC za 8 ETH. Da biste tada izračunali dobitak / gubitak, trebate oduzeti osnovu troškova od 0,5 BTC od fer tržišne vrijednosti u trenutku trgovine.

Ovdje se postavlja pitanje koja je vaša osnova troškova u 0,5 BTC-a kojima ste trgovali za 8 ETH? Uostalom, kupili ste 3 različita bitcoina po različitim cijenama prije ove trgovine.

Da biste na to odgovorili, morate odrediti kojim bitcoinom raspolažete u ovom scenariju. 

Da bi odredili redoslijedom prodaje različitih kriptovaluta, računovođe koriste određene metode obračuna troškova poput Prvi ulaz prvi izlaz (FIFO) ili prvi ulaz prvi izlaz (LIFO). Standardna metoda je First-in First-out.

Ove metode obračunavanja troškova rade točno onako kako zvuče. Za First-In First-Out sredstvo (ili kriptovalutu) koje ste prvo kupili je ono koje se prvo proda. Dakle, u osnovi raspolažete svojim kriptokriptom istim redoslijedom kojim ste ih prvo nabavili.

Ako za gornji primjer koristimo First-In First Out, “rasprodajemo” taj prvi bitcoin koji je stečen na cijeni od 12 000 USD 1/1/20. Osnova troška u ovom prvom bitcoin-u iznosi 12.000 USD, što čini osnovu troškova za 0.5 od ovog BTC-a 6.000 USD (0,5 * 12.000 USD).

Kao što je naznačeno u primjeru, fer tržišna vrijednost u trenutku 0,5 BTC u trenutku trgovanja iznosila je 4.000 USD.

Dakle, primjenom formule možemo vidjeti da ova povijest transakcija pokreće a 2.000 dolara kapitalnog gubitka (4.000 – 6.000). Ovaj se gubitak izvještava o vašem porezu i smanjuje vaš oporezivi prihod. 

U ovom postu na blogu možete saznati više o tome kako funkcioniraju različite metode izračunavanja troškova za izračunavanje vaših dobitaka i gubitaka za vaše kripto trgovanje: FIFO, LIFO i HIFO za kripto trgovanje.

Izazov za kripto trgovce

Kao što možete vidjeti u gornjim primjerima, da biste izračunali svoje kapitalne dobitke i gubitke od svoje aktivnosti kripto trgovanja, morate imati evidenciju koja prati vašu osnovicu troškova, fer tržišnu vrijednost i dobitak ili gubitak u USD svaki put kada prodate kripto (trgovina, prodaja, trošenje itd.).

Bez ovih podataka ne možete izračunati svoj ostvareni prihod od svoje trgovačke aktivnosti i ne možete ga prijaviti na osnovu poreza.

To je izuzetno izazovno za mnoge ulagače kriptovaluta, jer većina nije vodila detaljnu evidenciju o svojim investicijskim aktivnostima. Pokušaj praćenja troškovne osnove i cijena u USD za sve njihove kriptore na svim njihovim razmjenama, novčanicima i protokolima u bilo kojem trenutku brzo se pretvara u tešku, ako ne i nemoguću vježbu proračunskih tablica.. 

To je razlog zašto se stotine tisuća kripto trgovaca okreće softveru za kripto porez CryptoTrader.Porez da automatiziraju sva svoja izvještavanja o kripto porezu. Možete se prijaviti za besplatni račun ovdje.

Prijavljivanje vašeg kripto i bitcoina na porez

Kako prijavljujete kripto na svoje poreze?

Ako ste poput 90% ostalih ulagača u kriptovalute, vjerojatno ste kriptovalute samo kupovali, prodavali i njima trgovali (tj. Ulagali u kapitalnu dobit). Ovaj kripto prihod smatra se prihodom od kapitalne dobiti i kao takav je prijavljen. 

S druge strane, ako ste zaradili kriptovalutu – bilo da je to posao, rudarstvo, ulog ili zaradu od kamata – taj zarađeni prihod obično se tretira kao uobičajeni prihod i kao takav se prijavljuje.

Zaronili smo u izvještavanje za svaku od ovih vrsta prihoda u nastavku.

Kapitalni dobici i gubici za Crypto 

Izvještavaju se vaši kapitalni dobici i gubici od vašeg kripto trgovanja Obrazac IRS 8949.

Obrazac 8949 porezni je obrazac koji se koristi za izvješćivanje o prodaji i prodaji kapitalne imovine, uključujući kriptovalute. Ostala kapitalna imovina uključuje stvari poput dionica i obveznica. 

Da biste ispunili obrazac 8949, navedite sve svoje trgovine, prodaje i otuđenja s kriptovalutom na obrascu 8949 (na slici dolje) zajedno s datumom kada ste nabavili kripto, datumom prodaje ili trgovanja, prihodom (fer tržišna vrijednost), osnovom troškova i vaš dobitak ili gubitak za trgovinu. 

IRS obrazac 8949 za kripto

Nakon što navedete svaku trgovinu, zbrojite ih i na dnu popunite svoj neto kapitalni dobitak ili gubitak za godinu. 

Za detaljni opis popunjavanja obrasca 8949, pogledajte ovaj post na blogu: Kako prijaviti kriptovalutu IRS-u s obrascem 8949.

Uobičajeni dohodak 

Nažalost, uobičajeni dohodak ne spada lijepo u jedan porezni oblik kao što smo vidjeli kod kapitalnih dobitaka i obrazac 8949. 

Uobičajeni dohodak koji dobijete od rudarstva, ulaganja, računa s kamatama ili možda kriptopisa koji ste dobili kao plaćanje s posla izvještava se na različitim poreznim obrascima, ovisno o konkretnoj situaciji.

Prilog C – Ako ste kripto zarađivali kao poslovni subjekt, poput primanja uplata za posao ili pokretanja operacije iskopavanja kriptovaluta, to se često tretira kao prihod od samostalne djelatnosti i o njemu se izvještava Prilog C

Prilog B – Ako ste zarađivanjem dohotka ili kamatama zaradili posudbom svoje kriptokripcije, taj se prihod obično prijavljuje Prilog B.

Prilog 1 – Ako ste kripto zarađivali od airdropsa, vilica ili druge kripto plaće i prihoda od hobija, to se obično izvještava na Prilog 1 kao ostali prihod.

Kako bi olakšali posao investitorima, CryptoTrader.Porez generira kompletan izvještaj o dohotku koji je uključen u vaša popunjena izvješća o porezu na kripto. Ovo izvješće detaljno opisuje vrijednost svih vaših prihoda od kriptovaluta koje ste primili tijekom godine u američkim dolarima: rudarstvo, ulaganje, airdrops i još mnogo toga. Ovo izvješće o dohotku može se koristiti za popunjavanje relevantnih obrazaca za uobičajeni porez na dohodak kao što su Prilog 1, Prilog B i Prilog C.

Ako imate bilo kakvih pitanja o tome kako treba prijaviti vaš prihod vezan uz kripto, slobodno kontaktirajte naš tim za korisničku podršku putem chata putem widgeta za chat na naša početna stranica. Radimo to već duže vrijeme i rado ćemo odgovoriti na svako vaše pitanje!

Za korak po korak kroz postupak izvještavanja o kripto porezu, pogledajte naš video s objašnjenjima u nastavku.

Koliko poreza plaćate na svoj kripto?

Vaš porez na osobni dohodak i razdoblje držanja vaše kripto imovine (kratkoročno u odnosu na dugoročno) odredit će koliko poreza (i koliki postotak poreza) plaćate na svoj kripto prihod. To će biti različito za svakog ulagača.

Kratkoročni kapitalni dobici

Kratkoročni kapitalni dobici primjenjuju se na bilo koju kripto mrežu koja je držana manje od 12 mjeseci. 

Na primjer, ako ste Ethereum kupili za 400 dolara, a 5 mjeseci kasnije prodali za 600 dolara, dobitak od 200 dolara bio bi kratkoročni kapitalni dobitak.

Kratkoročni kapitalni dobici ne dobivaju nikakav poseban porezni tretman. Jednostavno se tretiraju kao prihodi od vašeg poreza (baš kao i prihodi od vašeg posla), pa prema tome plaćate porez na svoje kratkoročne kapitalne dobitke prema vašem porezu na dohodak (navedeno u nastavku).

Dugoročna kapitalna dobit

Dugoročni kapitalni dobici primjenjuju se na bilo koju kripto krilaticu koja je držana 12 mjeseci ili više.

Vlada želi potaknuti ulagače da dugoročno ulažu, pa za to nude porezne poticaje. 

Stope poreza na dugoročnu kapitalnu dobit nude niže poreze od kratkoročnih dobitaka, a grafikon u nastavku prikazuje te stope.

Dugoročni porezni razred na kapitalnu dobit

Kao što vidite, držanje vaše kriptografije više od jedne godine može pružiti ozbiljne porezne olakšice. Ako ste u najvišem razredu poreza na dohodak, porezi na dugoročnu kapitalnu dobit iznosit će 20% umjesto 37% (najviša porezna stopa za kratkoročne dobitke).

Možeš koristiti CryptoTrader.Porez za automatsko otkrivanje koje se kriptovalute u vašem portfelju kvalificiraju za dugoročni kapitalni dobitak i pomoć u planiranju budućih trgovina. To vam dugoročno može pomoći uštedjeti desetke tisuća dolara poreza. Započnite besplatno ovdje

Kripto prihod

Kripto transakcije koje su klasificirane kao prihod obično se oporezuju u vašem porezu na dohodak.

To uključuje vaše kratkoročne kapitalne dobitke (kao što je gore spomenuto), nagrade za ulog, zračne kapljice i zaradu od kamata. 

Te su kategorije poreza na dohodak navedene u donjem grafikonu.

Kratkoročni porezni razred na kapitalnu dobit

Primjer

Recimo da ste kratkoročnim dobicima od kripto trgovanja zabilježili 25 000 USD, a ovo je bio jedini prihod koji ste imali za godinu. Da li biste jednostavno platili 12% poreza na tih 25.000 dolara?

Ne. Zapravo plaćate 10% na prvih 9.875 dolara i 12% na sljedećih 15.125 dolara.

Oporezivi dohodak

Kako funkcioniraju porezi DeFi? 

Platforme za pozajmljivanje kripto valuta i druge DeFi usluge poput Uniswap, Maker i Compound eksplodirale su u popularnosti unutar evolucijskog kripto pejzaža. 

Primanje prihoda od kamata od aktivnosti kriptozajmljivanja ili skupova likvidnosti smatra se oblikom oporezivog dohotka i mora se izvijestiti o vašem porezu – slično rudarstvu i nagradama. 

Potpune porezne implikacije povezane s transakcijama uobičajenim za DeFi krajolik izvan su opsega ovog djela; međutim, temeljito ih raspravljamo u našem blogu ovdje: Vodič za porezni kurs Defi.

Crypto razmjenjuje porezno izvještavanje

Zašto kripto burze ne mogu pružiti točne porezne obrasce

Tu postoji veliki problem unutar kripto poreznog prostora. 

Razmjene kriptovaluta poput Coinbase, Binance, a drugi nemaju mogućnost pružanja svojim korisnicima točnih izvještaja o porezu na kapitalnu dobit i gubitak. To nije krivica same razmjene kriptovaluta, već je jednostavno proizvod jedinstvenih karakteristika kriptovaluta – naime njihove prenosivosti.

Budući da korisnici neprestano prenose kripto u i izvan razmjena, razmjena ne može znati kako ste, kada, gdje ili po kojoj cijeni izvorno stekli svoje kriptovalute. Razmjena vidi samo kada se kripto pojavljuje u vašem novčaniku. 

Onog trenutka kada kripto prenesete u razmjenu ili izvan nje, ta razmjena gubi mogućnost da vam pruži točno izvješće s detaljima o trošku i fer tržišnoj vrijednosti vaših kriptovaluta, koje su obje obvezne komponente za porezno izvještavanje.

Kao što možete vidjeti na slici dolje, Coinbase sami objašnjava svojim korisnicima kako njihova generirana porezna izvješća neće biti točna ako se dogodio bilo koji od dolje navedenih scenarija. To pogađa više od dvije trećine korisnika Coinbasea, što iznosi milijune ljudi. 

Možete pročitati više o “problemu kripto poreza” u našem blogu: Zašto burze ne mogu prijaviti kripto poreze.

Izvješćivanje o porezu na Coinbase

Rješenje za izvještavanje o kripto porezu

Rješenje problema poreza na kripto ovisi o agregiranju svih vaših podataka o kriptovalutama koji čine vaše kupnje, prodaje, trgovanje, ispuštanje zraka, vilice, minirane kovanice, razmjene, zamjene i primljene kriptovalute u jednu platformu tako da možete izraditi točan porezni profil koji sadrži sve vaše podatke o transakciji.

Jednom kada se sve vaše transakcije (kupnje, prodaje, trgovina, zarada) nađu na jednom mjestu, moći ćete izračunati osnovicu troškova, fer tržišne vrijednosti, dobitke / gubitke i prihod za sve svoje ulagačke aktivnosti.

Možete ručno objediniti svu svoju povijest transakcija povlačenjem transakcija sa svake svoje razmjene i novčanika. Ili možete izbjeći ručni rad i automatizirati ovaj postupak pomoću softver za kripto porez.

Crypto porezni softver

Crypto porezni softver

Softver za porez na kriptovalute poput CryptoTrader.Porez izgrađena je za automatizaciju cjelokupnog postupka izvještavanja o kripto porezu. 

Izravnom integracijom s vodećim razmjenama, novčanicima, blockchainima i DeFi protokolima, CryptoTrader.Tax engine je u stanju automatski generirati sve vaše potrebna porezna izvješća na temelju vaših povijesnih podataka. Možete isprobati kako to radi stvaranje računa besplatno.

Kako radi

1. Odaberite svaku od razmjena kripto valuta, novčanika i platformi koje ste koristili tijekom godina.

2. Uvezite svoje povijesne transakcije povezivanjem računa putem API-ja ili prijenosom CSV izvješća o povijesti transakcija koje su izvezle vaše burze.

3. Na kraju, klikom na gumb generirajte porezna izvješća na temelju tih uvezenih podataka.

Nakon što generirate vaša porezna izvješća, možete ih poslati svom poreznom stručnjaku ili ih uvesti izravno u željeni softver za prijavu poreza, na primjer TurboTax ili TaxAct.

Softver možete sami isprobati izradom a besplatan račun ovdje.

Kako bi izvještavanje o kripto porezu bilo što jednostavnije, tim CryptoTrader.Tax udružio se s TurboTaxom. To omogućuje uvoz poreznih izvještaja izravno na vaš račun TurboTax.

IRS kripto

Kako Porezna uprava zna za vašu kripto?

Porezna uprava koristi razne taktike za otkrivanje ulaganja u kriptovalute i neprijavljenog prihoda. Od kojih je najdominantniji sustav izvještavanja 1099.

Glavne burze poput Coinbase, Gemini, Uphold, Kraken i druge prijavite IRS-u određene aktivnosti kupaca pomoću obrasca 1099-K i / ili drugih srodnih 1099-ih. Svi ovi 1099-i imaju istu opću svrhu: prijaviti IRS-u prihode koji se ne odnose na posao. 

I vama i poreznoj upravi na kraju godine šalje se kopija ovih obrazaca. 

Ako IRS primi 1099 od vaše kripto burze, ali ne vidi prihod od kriptovalute koji se izvještava o vašem porezu, vaš će račun biti označen i automatiziran CP2000 pismo bit će vam poslano s upozorenjem o vašem neprijavljenom prihodu i poreznoj obvezi. 

Možete saznati više o kako 1099-K radi za vašu aktivnost razmjene kripto ovdje

Izvan izvještavanja 1099, IRS surađuje s tvrtkama za analizu blockchain-a poput Chainalysis-a kako bi izravno pratio kretanje kriptovaluta na lancu. Od 2015. IRS je trošio više od 10 milijuna dolara na ugovorima o kanalizaciji. Te podatke koriste za utvrđivanje porezne prijevare i pranja novca.

Što se događa ako ne prijavite porez na kripto?

Namjerno se ne prijavljuje dobitak, gubici i prihodi od kriptovaluta na porezu porezna prijevara Porezna uprava. 

Porezna uprava može izvršiti brojne kazne za porezne prijevare, uključujući kazneni progon, pet godina zatvora, uz novčanu kaznu do 250.000 američkih dolara.

U posljednje dvije godine IRS je agresivno provodila mjere protiv poštivanja poreza na kriptovalute. Agencija ih je poslala na desetke tisuća upozoravajuća i akcijska pisma korisnicima Coinbasea za koje se sumnja da su netočni u poreznom izvještavanju. Također ima ažurirao glavni obrazac poreza na dohodak u SAD-u (1040) da se uključi pitanje na koje svaki američki porezni obveznik mora odgovoriti pod kaznom krivokletstva:

“Jeste li u bilo kojem trenutku tijekom 2020. godine primili, prodali, poslali, zamijenili ili na bilo koji drugi način stekli bilo kakav financijski interes u bilo kojoj virtualnoj valuti?”

S ovolikim nadzorom klase imovine kriptovaluta, vjerojatno ćemo vidjeti da će se revizije i kazneni progoni i dalje povećavati kako se ubrzava usvajanje kriptovaluta i bitcoina.

Kako postupaju kripto porezi drugih zemalja?

Slično kao u SAD-u, zemlje diljem svijeta počele su poduzimati mjere i provoditi porez na dohodak povezan s kriptovalutom. Iako su porezna pravila vrlo slična američkim, postoje male razlike. Za detaljnije informacije pogledajte naše vodiče o raznim zemljama u nastavku:

 • Kripto porezi u Australiji
 • Kanadski kripto porezi
 • Kripto porezi u Velikoj Britaniji

Kako smanjujete porez na kripto?

Kao i kod bilo kojeg drugog oblika prihoda, postoje određene korake i radnje koje možete poduzeti da biste aktivno smanjili svoje porezne obveze povezane s kriptovalutom. Neke od ovih strategija razmatramo u nastavku.

Ubiranje poreznih gubitaka

Prikupljanje poreznih gubitaka praksa je prodaje kapitalne imovine s gubitkom radi nadoknađivanja obveze poreza na kapitalnu dobit. Pruža jednu od najboljih prilika za ulagače da smanje dobitak od kriptovaluta za godinu. 

Primjer:

Amy je ove godine prodala svoj bitcoin na vrhuncu ostvarila 15.000 dolara kapitalne dobiti. Amy također još uvijek drži iznos XRP u svom portfelju koji je prvotno kupila za 12.000 američkih dolara. Danas taj iznos XRP vrijedi samo 5000 USD.

U ovom scenariju, Amy može svoje gubitke u XRP-u prodati ili trgujući drugom kriptovalutom. To pokreće oporezivi događaj i ostvaruje 7.000 USD kapitalnih gubitaka (12.000 – 5.000).

Amyin gubitak od 7000 američkih dolara smanjuje njezin ukupni kapitalni dobitak za godinu na 8000 američkih dolara (15.000 – 7.000).

Možete koristiti CryptoTrader.Tax nadzornu ploču za prikupljanje poreza (kao što je prikazano dolje) da biste automatski otkrili koja je imovina u vašem kripto portfelju “pod vodom” i na taj način predstavlja najbolje mogućnosti prikupljanja poreznih gubitaka. 

Saznajte više o tome kako možete porezni gubitak žetve s kriptovalutama ovdje

Dugoročna kapitalna dobit

Za bilo koji značajan dobitak od kriptovaluta koji planirate ostvariti, trebali biste vidjeti imate li mogućnost zaključavanja dugoročnih stopa kapitalnih dobitaka. 

Zapamtite, dugoročni kapitalni dobici primjenjuju se na kripto koji se drži dulje od 1 godine i nude znatno niže porezne stope u usporedbi s kratkoročnim dobicima.

Prije prodaje ili trgovanja, trebali biste pregledati svoj portfelj kako biste vidjeli koja imovina ispunjava uvjete za dugoročnu dobit, a koja ne. Ovo je izvrsna strategija koja će vam pomoći smanjiti račun za porez na kriptovalutu za godinu.

Što ako ste zaboravili prijaviti svoje kripto poreze?

Ako ste poput mnogih drugih kripto investitora, postoji velika vjerojatnost da niste uvijek bili svjesni činjenice da je vaš kripto-dohodak trebao biti prijavljen na porezu. 

Ako ste u ovoj situaciji, ne naglašavajte. Možete izmijeniti prijavu poreza za prethodne godine tako da uključuje vaš prihod povezan s kripto Obrazac IRS 1040X.

Mnogi ulagači u kriptovalute prolaze ovaj postupak bez problema, a uvijek je bolje da svoj dobitak izmijenite u dobroj namjeri, umjesto da čekate da vas porezna uprava pronađe.

Za detaljan vodič pogledajte naš blog na kako izmijeniti poreznu prijavu tako da uključuje vašu kripto.

Ostale transakcije kriptovaluta

Ostale transakcije kriptovaluta i porezni primjeri

Zračne kapi

Kriptovaluta primljena iz zračne luke oporezuje se kao prihod. To znači da ste odgovorni za porez na dohodak na USD vrijednost zahtjevanog zračnog zračnog prostora.

IRS je jasan u svom smjernice u vezi s tretmanom dohotka zračnim kapima.

Primjer:

George prima 400 UNI tokena putem Uniswap airdropa u rujnu 2020. U vrijeme primanja tokena, UNI se trgovao po cijeni od 3,50 dolara.

U ovom primjeru George ostvaruje 1400 USD prihoda (400 * 3,50) kada zatraži tokene. Njegova osnova troškova u UNI-u postaje iznos priznatog dohotka, u ovom slučaju 1.400 USD.

Ako George dva mjeseca kasnije proda svojih 400 UNI za 2.000 američkih dolara, to je oporezivi slučaj i ostvaruje kapitalnu dobit od 600 američkih dolara (2.000 – 1.400).

Tvrde vilice

Ako određena kriptovaluta koju držite prolazi kroz hard fork koja se „dogodi kada se kriptovaluta podvrgne promjeni protokola što rezultira trajnim preusmjeravanjem iz naslijeđene distribuirane knjige“, nova račvasta kriptovaluta koju primite oporezuje se kao prihod. 

Vaša osnova troškova u novoprimljenoj kriptovaluti postaje prihod koji ste prepoznali.

Primjer: 

Megan je držala 2,5 Bitcoina u srpnju 2017. godine i dobila je 2,5 Bitcoin Casha kao rezultat bitcoin cash forka.

Megan priznaje prihod po fer tržišnoj vrijednosti bitcoin gotovine u trenutku kada je primljen. Da se Bitcoin Cash toga dana trguje za 500 USD / BCH, Megan bi prepoznala prihod od 1250 USD (500 * 2,5 USD). Meganina osnova troškova u ovom Bitcoin Cashu postaje 1.250 američkih dolara.

Zarada od kamata

Mitchell posuđuje svoj kripto i za to prima nagrade za kamate. U rujnu Mitchell zarađuje 0,2 ETH kamate od davanja na posudbu svog Ethereuma. U trenutku zarade ove nagrade, 0,2 ETH vrijedi 120 USD.

U ovom scenariju Mitchell prepoznaje 120 dolara uobičajenog prihoda od svoje ETH zarade od kamata.

Trgovanje maržom

Razmjene kriptovaluta poput BitMexa popularizirale su upotrebu maržnog trgovanja. Porezna uprava još nije izričito navela kako se transakcijama marže kriptovaluta treba postupati iz porezne perspektive, ali vjerojatni tretman možemo zaključiti na temelju drugih smjernica.

Marginalna trgovina sastoji se od posuđivanja sredstava s burze radi obavljanja trgovine i naknadnog vraćanja kredita. Konzervativni pristup je tretirati posuđena sredstva kao vlastitu investiciju i platiti porez na kapitalnu dobit na dobit i gubitak od maržne trgovine.

Poklon kripto

Darivanje je neoporezivo do 15.000 USD po prijatelju ili članu obitelji. Ovo nudi izvrstan način uštede na porezu ako se osjećate velikodušno.

Doniranje kripto

Doniranje vaše kriptografije neoporezivo je i odbitno ako donirate registriranoj dobrotvornoj organizaciji.

Treba prijaviti donacije veće od 500 USD Obrazac 8283.

Iznos vaše donacije koji se odbija od poreza ovisi o tome koliko dugo imate imovinu:

 • Za kripto čuvanje dulje od 1 godine možete odbiti do 30% godišnjeg bruto prihoda
 • Za kripto podatke koji se drže manje od godinu dana, možete odbiti do 50% vašeg godišnjeg bruto dohotka i manjeg troška ili fer tržišne vrijednosti donirane kripto

Zaključak

Čitav ekosustav kriptovaluta još je u povojima. Kako se industrija razvija, neizbježno će se pojavljivati ​​daljnja pravila i propisi. 

Naš tim prati svako ažuriranje u svijetu regulacije kriptovaluta, a mi ćemo nastaviti objavljivati ​​ovaj post na blogu s najvažnijim informacijama čim bude objavljeno. Također nas možete pratiti na Twitteru za ažuriranja u stvarnom vremenu i strategije uštede poreza.

“Naša je misija učiniti kriptovalute dostupnijima svima. Ako budemo mogli učiniti porezno izvješćivanje besprijekornim, korist će imati čitav ekosustav. ” 

David Kemmerer, Suosnivač & Izvršni direktor, CryptoTrader.Tax

Pitanja?

Ako imate bilo kakvih pitanja o porezu na kriptovalutu ili vašoj specifičnoj situaciji, slobodno se obratite našem timu za korisničku podršku putem chat-a putem widgeta za chat na naša početna stranica. To radimo već dugo i rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me