Nešto sam platio kripto – kako mogu izvršiti porez?

Budući da se kriptovalute poput bitcoina u porezne svrhe tretiraju kao vlasništvo, plaćanje robe ili usluge kriptovalutom tretira se na isti način kao da nešto plaćate drugim oblikom imovine. To znači da je plaćanje dobra ili usluge kripto kripto oporezivi događaj i ostvarite kapitalnu dobit ili kapitalni gubitak na platnoj transakciji. Ove dobitke i gubitke treba prijaviti na osnovu poreza.

Pregled poreza na kriptovalutu

Kao što je navedeno u službene smjernice za kriptovalute IRS-a izbačeni 2014. godine, nastaju zahtjevi za prijavom poreza na kapitalne dobitke i kapitalne gubitke kada prodajete, trgujete ili na drugi način otuđujete svoju kriptovalutu – baš kao što to radite s drugim oblicima imovine poput dionica, obveznica ili nekretnina. 

U tom smislu trgovanje kriptovalutama izgleda slično trgovanju dionicama u porezne svrhe.

Primjerice, ako ste u travnju 2018. kupili 0,2 Bitcoina za 2.000 američkih dolara, a zatim ste ih prodali dva mjeseca kasnije za 4.000 američkih dolara, dobit ćete 2.000 dolara kapitalne dobiti. Taj dobitak prijavljujete u poreznoj prijavi, a ovisno o tome pod kojim poreznim razredom spadate, na dobit ćete platiti određeni postotak poreza. Cijene variraju ovisno o vašem poreznom razredu, kao i ovisno o tome je li riječ o kratkoročnom ili dugoročnom dobitku.  

S druge strane, ako ste kriptovalutu prodali manje nego što ste je kupili, taj kapitalni gubitak možete otpisati uštedite novac na svojim porezima na kripto

Možete pročitati naš cjeloviti vodič za dublje razumijevanje kako kripto porezi rade

Kupio sam nešto s bitcoinom – kako to prijaviti na porez?

Dobro, znači kupili ste nešto s bitcoinima, a sada se pitate kako to prijaviti na porez. Prođimo kroz primjer kako bismo ilustrirali kako ovo funkcionira.

Primjer

Recimo da ste kupili 0,1 bitcoina za 1000 dolara. Dva mjeseca kasnije, ista ta količina bitcoina porasla je na vrijednosti i sada vrijedi 1.200 američkih dolara. U ovom trenutku na novi TV trošite 0,05 BTC. Kako se to oporezuje i kako prijavljujete?

Zapamtite, kupnja nečega s kripto tehnologijom tehnički je “raspolaganje” kripto imovinom. Drugim riječima, pokreće a oporezivi događaj, i ostvarite kapitalnu dobit ili kapitalni gubitak u transakciji.

Dakle, da biste izračunali dobitak / gubitak koristite ovu jednadžbu:

Fer tržišna vrijednost – osnova troškova = kapitalni dobitak / gubitak

U ovom primjeru poštena tržišna vrijednost bila bi vrijednost televizora koji ste kupili u američkim dolarima. Budući da ste ga kupili za 0,05 BTC, što je u to vrijeme vrijedilo 600 USD (0,1 vrijedi 1200 USD), fer tržišna vrijednost televizora je 600 USD.

Vaša osnova troškova je iznos za koji ste izvorno stekli imovinu. U ovom slučaju, osnovica troškova za 0,05 BTC iznosila je 500 USD (prvotno ste kupili 0,1 BTC za 1000 USD).

600 – 500 USD = Kapitalni dobitak od 100 dolara

Dakle, u ovom primjeru korištenja bitcoina za kupnju televizora prijavljujete kapitalni dobitak od 100 dolara – vaš je bitcoin povećao vrijednost tijekom dva mjeseca koliko ste ga držali. Shvatate ovaj dobitak na raspolaganju vašeg BTC-a, koji je u ovom slučaju kupovao televizor.

Ovu kapitalnu dobit prijavljujete Obrazac IRS 8949. Obrazac 8949 uključujete u poreznu prijavu za godinu. Pročitajte naš blog na kako prijaviti kriptovalutu o porezima za detaljnu šetnju kako popuniti obrazac 8949.

Izazov s plaćanjem kriptovalutama

Kao što ste mogli primijetiti, ovaj postupak može postati vrlo težak za svakoga tko nije vodio strogu evidenciju svih plaćanja koja su izvršili kriptovalutom i vrijednosti tih kriptovaluta u USD u trenutku plaćanja.

Crypto porezni softver izgrađen je za automatski uvoz ovih vrsta transakcija, zajedno sa svim ostalim redovnim kupnjama, prodajama i trgovinama, te povijesno dohvaćanje USD cijena tako da možete stvoriti 1 klik izvještaji o kripto porezu.

Crypto porezni softver za kripto plaćanja

Softver za porez na kriptovalutu

CryptoTrader.Tax je alat za porezno izvještavanje koje koriste deseci tisuća entuzijasta kriptovaluta za automatizaciju cijelog postupka izvještavanja o kripto valuti.

Jednostavno uvezite sva svoja plaćanja kriptovalutom u koraku 3 aplikacije kao “odlazne transakcije”. Kao što možete vidjeti na donjoj slici, u korak 3. dodali smo odlazno plaćanje bitcoina od 0,05. Ne morate uključiti USD vrijednost ovih transakcija (fuw) jer će softver automatski dohvatiti povijesne cijene.

Porez na plaćanja kriptovalutama

Ova će transakcija sada biti kategorizirana sa svim ostalim transakcijama (kupnja, prodaja, trgovina) i uključena u vaša porezna izvješća. Također možete skupno prenositi plaćanja kriptovalutama pomoću CSV predložak za uvoz.

Želite li automatizirati svoje izvještavanje o porezu na kriptovalute? Možeš započnite s CryptoTrader.Taxom danas besplatno. Ili kliknite ovdje za saznajte više o tome kako to radi.

Izjava o odricanju odgovornosti – Ovaj je post samo u informativne svrhe i ne smije se tumačiti kao porezni ili investicijski savjet. Molimo razgovarajte sa svojim poreznim stručnjakom, CPA-om ili poreznim odvjetnikom o tome kako biste trebali postupati s oporezivanjem digitalnih valuta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me