Porezne implikacije naleta PayPala u kripto

PayPal je službeno najavio da će uploviti u kripto svijet dopuštajući svojim kupcima da kupuju, prodaju i troše kriptovalute u aplikaciji PayPal (koja će se u Venmo pojaviti u prvoj polovici 2021.).

Bez obzira kako gledate na najavu, ovo je neto pozitivno za kripto – PayPal i njegovih 346 milijuna aktivnih računa zasigurno će donijeti daljnje usvajanje i svijest o klasi imovine.

Jedan od elemenata koji se ne smije zanemariti ovom najavom jesu porezne implikacije PayPalovog središta za kriptovalute. Milijuni potencijalnih korisnika koji su odlučili koristiti uslugu za kupnju i prodaju kriptovaluta suočit će se s tim poreznim posljedicama. U ovom ćemo članku pomno proučiti porezne učinke PayPalovog kripto čvorišta.

Pregled poreza na kriptovalutu

The IRS tretira kriptovalute kao imovina u porezne svrhe, a ne kao valuta. Kao i drugi oblici imovine – dionice, obveznice, nekretnine – i vi imate obvezu poreznog prijavljivanja kada prodajete, trgujete ili na drugi način otuđujete svoju kriptovalutu. 

Primjerice, ako ste u siječnju 2019. kupili 0,2 Bitcoina za 2.000 USD, a zatim ga prodali dva mjeseca kasnije za 3.000 USD, imate 1.000 USD kapitalne dobiti. Ovu dobit morate prijaviti u poreznoj prijavi, a ovisno o tome pod kojim poreznim razredom spadate, na dobitak plaćate određeni postotak poreza. Cijene variraju ovisno o vašem poreznom razredu, kao i ovisno o tome je li riječ o kratkoročnom ili dugoročnom dobitku. To se odnosi na sve kriptovalute.

Za dublje ronjenje o osnovama kripto poreza pogledajte našu Kompletni vodič za porez na kripto.

Što ovo znači za buduće korisnike PayPal Cryptoa?

Kao i kod bilo koje druge razmjene kriptovaluta, i korisnici PayPala koji prodaju, troše ili na drugi način raspolaze sa svojom kriptovalutom na PayPal čvorištu kriptovaluta podliježu zahtjevima poreznog izvještavanja.

Na primjer, ako za kupnju novog televizora od jednog od 26 milijuna PayPalovih trgovaca upotrebljavate 0,1 bitcoina, stvorit ćete kapitalni dobitak ili gubitak ovisno o promjeni vrijednosti tog 0,1 bitcoina od kada ste ga prvi put kupili ili stekli. 

Isto vrijedi i ako svoju kripto prodaju na PayPal platformi.

U konačnici treba prijaviti svoje dobitke i gubitke Obrazac IRS 8949 i podnosi se uz vašu poreznu prijavu svake godine. 

Kao rezultat ovih zahtjeva, tisuće kripto korisnika okreću se specijaliziranim softver za kripto porez za automatizaciju postupka poreznog izvještavanja. Vjerojatno će se ovaj trend nastaviti s ulaskom PayPals-a na scenu.

Catch – PayPal trenutno ne dopušta kripto depozite ili isplate

Slično drugim fintech divovima koji su svojim aplikacijama već dodali mogućnosti kriptovaluta (tj. Robin Hood, Revolut), objašnjava PayPal u svom kripto dokumentacija da hoće ne omogućiti korisnicima da izvršavaju depozite i isplate kriptovaluta na svojoj platformi. 

U osnovi je vaš kripto zaglavljen u PayPalu i možete ga držati samo na platformi.

Iako je ovo izuzetno “anti-kripto” i protivno je temeljnim načelima kriptovalute, kao što su samoodržavanje i peer-to-peer prijenos, to znači da će osnova troškova praćenja zapravo biti lakša za korisnike kripto valuta – što zauzvrat čini porezno izvještavanje lakše.

Problemi s praćenjem i izvješćivanjem o osnovi troškova koji su prisutni u tradicionalnom kripto svijetu proizlaze iz prenosive prirode sredstva. U slučaju PayPala, ako kripto ne možete prenijeti na platformu ili izvan nje, postaje prilično lako pratiti osnovicu troškova i prijaviti porez.

Zaronili smo duboko u problem praćenja osnove troškova koji je prisutan na tradicionalnim kripto tržištima u ovom blogu ovdje: Kripto porezni problem.

1099 Izvještavanje o informacijama

PayPal u svojoj kripto dokumentaciji također objašnjava da će sudjelovati u relevantnom izvještavanju o informacijama od 1099 za korisnike koji kupuju, prodaju i trguju kriptovalutom na svojoj platformi.

1099 izvještavanja o informacijama postoji već duže vrijeme. Danas postoji točno 20 različitih vrsta 1099-ih (1099-B, 1099-K, 1099-DIV, itd.), A svaka od njih služi istoj općoj namjeni: Postoje za pružanje podataka Upravi poreza (IRS) ) o određenim vrstama prihoda iz izvora koji nisu povezani sa zaposlenjem.

Još nije jasno hoće li PayPal slijediti ono što Coinbase i druge istaknute burze rade u korištenju 1099-K za izvještavanje o kripto aktivnostima za korisnike koji ispunjavaju određene kvalificirajuće čimbenike. 

Budući da upravljaju kripto čvorištem kao “zatvorena platforma” i ograničavaju prijenose novčanika, moguće je da će prijaviti 1099-B što je zapravo korisnije za porezno izvješćivanje. 

Iako je nemoguće sa sigurnošću reći, vjerojatno će PayPalovo izvještavanje o informacijama od 1099 izgledati vrlo slično Robinhoodu, kojem se detaljno obraćamo u ovom blogu ovdje: Robinhood Crypto porezno izvješćivanje.

Zaključak

Bez obzira na to kako ga narežete, PayPalov ulazak u kriptovalute ogroman je pozitiv za kripto valutu. 

Korisnici PayPala podlijegat će istim pravilima o poreznom izvještavanju kao i korisnici tradicionalnih burzi. Čitav tim u CryptoTrader.Tax je ovdje kako bi to učinio besprijekornim postupkom za bilo kojeg kripto korisnika, a mi ćemo i dalje pratiti PayPalov ulazak u prostor kao i porezne implikacije koje morate biti svjesni. 

Imate li pitanja o kripto porezu? Naš tim za korisničku podršku putem chata sa zadovoljstvom bi vam pomogao! Razgovarajte s nama izravno putem widgeta za chat na našem početna stranica.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me