Ultimate UK Crypto Tax Guide 2020

Tijelo za prikupljanje poreza u Velikoj Britaniji, HMRC (Prihod i carina Njezinog Veličanstva), počelo je agresivnije provoditi svoj kripto porez politike. Kako su kriptovalute poput bitcoina s godinama rasle u popularnosti, tako je rasla i količina ljudi koji zarađuju ulažući ih ili trgujući njima. Prema britanskim pravilima o kripto porezu, taj se prihod smatra kapitalnom dobiti i prema tome podliježe porez na kapitalnu dobit.

Porezi mogu biti složena tema. U ovom vodiču raščlanjujemo sve što trebate znati kada su u pitanju porezi na kriptovalute za građane Velike Britanije. 

Što je kriptovaluta?

Ako čitate ovaj vodič, vjerojatno ste se već petljali s kriptovalutama poput bitcoina. Nećemo duboko zaroniti u osnove kriptografije unutar ovog dijela, ali objasnit ćemo kako vlada Velike Britanije gleda na njih.

U njihovoj dokument o politici, HMRC objašnjava da su kriptoaseti (ili „kriptovaluta“, kao što su i oni poznati) kriptografski osigurani digitalni prikazi vrijednosti ili ugovornih prava koja mogu biti:

 • prenio
 • pohranjeni
 • trguje elektronički

Postoje razne vrste kriptoaseta, uključujući tokene za razmjenu, uslužne i sigurnosne tokene. HMRC kriptovalutu ne smatra valutom ili novcem. 

Vodič za kripto poreze u Velikoj Britaniji

Osnove kripto poreza u Velikoj Britaniji

Iz porezne perspektive, ulaganje u kriptovalute vrlo je slično ulaganju u drugu imovinu poput dionica, obveznica i nekretnina. To znači da se pravila o kapitalnim dobicima i gubicima primjenjuju kada prodajete svoju kriptovalutu. “Odlaganje” je širok pojam koji u osnovi znači kad god se riješite kriptovalute.

HMRC objašnjava da odlaganje uključuje:

 • prodaja kriptovalute za novac
 • zamjena kriptovalute za drugu vrstu kriptovalute
 • koristeći kriptovalutu za plaćanje robe ili usluga
 • poklanjanje kriptovalute drugoj osobi

Dakle, službeno ‘raspolažete’ svojim kripto-protokolom kad god izvedete bilo koji od ova četiri scenarija, a podložni ste porez na kapitalnu dobit na bilo koji dobitak koji ostvarite – slično kao da ste raspolagali dionicama ili drugim oblicima ulaganja.

Primjer 1:

Christopher u srpnju kupuje 1 BTC za 5000 funti. Dva mjeseca kasnije, taj 1 BTC prodaje za 7.000 funti. Christopher prepoznaje kapitalnu dobit od 2.000 GBP na prodaji / otuđenju svog 1 BTC-a.

Primjer 2:

Meg kupuje 20 XRP za 50 funti. Mjesec dana kasnije ona trguje s 20 XRP za 0,05 ETH. U vrijeme trgovine poštena tržišna vrijednost od 0,05 ETH iznosi 70 £. Meg prepoznaje kapitalnu dobit od 20 funti na ovoj trgovini svog XRP-a.

Primjer 3:

John kupuje 1 ETH za 100 funti. Tjedan dana kasnije koristi 1 ETH za kupnju novog televizora s ravnim zaslonom. U trenutku kupnje njegov 1 ETH ima fer tržišnu vrijednost od 120 funti. John prepoznaje 20 GBP kapitalne dobiti od otuđenja svog 1 ETH za kupnju svog televizora.

UK porezi na bitcoin

Izračunavanje kripto kapitalnih dobitaka

U gornjim primjerima izračun kapitalne dobiti izuzetno je jednostavan, jer postoje samo dvije transakcije koje treba uzeti u obzir. Formula koju koristimo za izračunavanje ovih kapitalnih dobitaka i gubitaka je sljedeća:

Fer tržišna vrijednost – osnova troškova = dobitak / gubitak

Fer tržišna vrijednost je tržišna cijena kriptovalute u trenutku kada ste je prodali, trgovali ili prodali. Osnova troškova odnosi se na iznos koji vas je koštao kupnje novčića.

U našem prvom primjeru gore, 5000 £ je Christopherova osnova troškova, a 7000 £ je fer tržišna vrijednost u trenutku prodaje. To rezultira kapitalnom dobiti od £ 2000.

Izračun kapitalnih dobitaka i gubitaka od kripto transakcija postaje malo složeniji kada imate više transakcija koje trebate uzeti u obzir. Ujedinjeno Kraljevstvo zahtijeva određenu vrstu metode za izračunavanje osnove troškova vaših kovanica poznatu kao Računovodstvo zajedničkog bazena. 

Računovodstvo zajedničkog bazena

Uz metoda zajedničkog objedinjenog računovodstva, u osnovi prosječujete sve troškove koje ste imali za stjecanje vaše kriptografije. Uzimate ove prosjeke da biste izračunali osnovicu troškova po novčiću. 

Primjer:

Emma kupuje 1 ETH za 100 funti u srpnju i još 1,5 ETH u rujnu za 400 funti. U prosincu prodaje 1 ETH za 300 funti. Koliki je njezin kapitalni dobitak korištenjem zajedničkog objedinjenog računovodstva?

Sažetak:

 • Srpanj – kupite 1 ETH, 100 funti
 • Rujan – Kupite 1,5 ETH, 400 funti
 • Prosinac – prodajte 1 ETH, 300 funti

‍U ovom primjeru Emma ima ukupni fond od 2,5 ETH. Da bismo izračunali njezine troškove na osnovi ETH, moramo prosječno izračunati njene ukupne troškove.

Njezini dopušteni troškovi za ukupni fond od 2,5 ETH iznose 500 GBP. Tada njezine ukupne dopuštene troškove jednostavno podijelimo s ukupnim skupom ETH.

500 GBP / 2,5 = 200 GBP / ETH

Njezin trošak po ETH iznosi 200 GBP.

Jednadžbu odozgo možemo koristiti za izračunavanje Emmine kapitalne dobiti od prodaje njezinog 1 ETH.

Fer tržišna vrijednost – osnova troškova = dobitak / gubitak

£ 300 – £ 200 = £ 100 Dobitak

Emma prepoznaje kapitalnu dobit od 100 funti prodajom svog 1 ETH u prosincu.

HMRC kripto porezi

Isti dan i krevet & Pravilo doručka

Stvari se malo zakompliciraju ako uzmete u obzir dva dodatna pravila koja vrijede za kapitalnu dobit u Velikoj Britaniji: pravilo istog dana i krevet & Pravilo doručka.

Svako od ovih pravila stvoreno je da spriječi pranje prodaje, što je scenarij u kojem investitor namjerno prodaje ili otuđuje imovinu koja je smanjila vrijednost, a zatim je ubrzo otkupljuje. Ovo ponašanje maksimizira porezne olakšice i pomaže ulagaču da minimalizira svoju kapitalnu dobit. 

Pravilo istog dana i krevet & Postoji pravilo doručka kako bi se uklonile porezne olakšice koje bi postojale iz ovog ponašanja. 

Pravilo istog dana

Ako prodate kriptovalutu i kupite drugu kripto valutu istog dana, osnova troškova za vašu prodaju bit će trošak stjecanja kripto valute koju ste kupili istog dana. To će biti slučaj čak i ako se akvizicija kriptografije dogodi prije prodaje – sve dok su oba isti dan.

Krevet & Pravilo doručka

Poznato i kao pravilo od 30 dana, ovo pravilo navodi da će se bilo koja kriptoza koju steknete u roku od 30 dana od prodaje koristiti kao osnova troškova..

Svako od ovih pravila utječe na to koje kripto datoteke “prodajete” i na redoslijed prodaje – iz računovodstvene perspektive.

Pri izračunavanju dobitaka i gubitaka i primjeni ova tri pravila, s vašom kriptovalutom tretirat će se kao da se otuđuje prema sljedećem redoslijedu:

 1. Pravilo istog dana: novac koji se stekne istog dana kada se odlaže prvo se troši
 2. Pravilo noćenja s doručkom: kovanice stečene u 30 dana od dana raspolaganja 
 3. Računovodstvo kripto-bazena: svi prethodni kupljeni novčići, prosječna cijena

Primjer

Razmotrimo sljedeću povijest trgovine i izračunajmo povezane kapitalne dobitke / gubitke u skladu sa svakim od ovih pravila.

 1. 1. ožujka – Kupite 1 BTC, 1.000 GBP
 2. 1. svibnja – Kupite 1,5 BTC, 3000 £
 3. 1. srpnja – Kupite 1 BTC, 2000 £
 4. 1. srpnja – Prodajte 1,5 BTC, 3.000 £
 5. 10. srpnja – Kupite 0,25 BTC, 500 GBP

Primjenom svakog od gornjih pravila, cijena vašeg bitcoina se odlaže sljedećim redoslijedom:

 1. Istog dana: 1 BTC s osnovicom od 2000 £ (od kupnje od 1. srpnja)
 2. Krevet & Doručak (30-dnevno pravilo): 0,25 BTC s osnovicom od 500 £ (od kupnje od 10. srpnja)
 3. Kripto-bazen: 0,25 BTC s osnovicom od 400 £. [(1.000 £ + 3.000 £) / (2,5 BTC)] * 0,25

Dakle, da bismo izračunali kapitalnu dobit od prodaje 1,5 BTC-a od 1. srpnja, zbrajamo svaku od njih da bismo došli do osnove ukupnih troškova za tih 1,5 BTC-a: 2.000 GBP + 500 GBP + 400 GBP. Tada to možemo uključiti u našu formulu kapitalnog dobitka i gubitka.

Fer tržišna vrijednost – osnova troškova = dobitak / gubitak

3.000 £ – 2.900 £ = 100 £ 

U ovom primjeru investitor prepoznaje kapitalnu dobit od 100 GBP.

HMRC kripto pravila

Izazov za trgovce

Kao što vidite, ti izračuni kapitalnih dobitaka i gubitaka mogu brzo postati zamorni kada postoji značajan broj transakcija koje treba uzeti u obzir.

Uz to, mnogi trgovci kriptovalutama trguju mjesecima, ponekad i godinama, a da ne vode evidenciju o svojim obrtima. Da biste pravilno izračunali svoje kapitalne dobitke i gubitke, morate imati evidenciju cijene u GBP za svako kripto sredstvo kojim ste trgovali ili prodali u trenutku prodaje. Zapamtite, trgovanje jednom kriptovalutom za drugu smatra se dispozicijom, a na trgovini morate izračunati dobitak ili gubitak u GBP.

To je ogroman problem za trgovce kriptovalutama jer ovi podaci o fer tržišnoj vrijednosti u GBP nisu uvijek dostupni. Burze kriptovaluta kotiraju većinu trgovina u drugim kriptovalutama – ne u fiat valutama – pa pokušaj traženja povijesnih vrijednosti GBP-a za sve vaše trgovine postaje gotovo nemoguć zadatak.

Ovaj je izazov razlog zbog kojeg se okreću mnogi trgovci kripto valutama softver za porez na kriptovalute za automatizaciju cjelokupnog postupka izvještavanja o kapitalnim dobicima i gubicima. 

Zašto mi kripto burze ne mogu dati obrasce za kapitalne dobitke i gubitke?

Zbog prenosive prirode kriptovaluta, burze obično ne znaju osnovicu troškova vaše imovine. To ih sprječava da vam mogu pružiti potpune izvještaje o dobicima i gubicima. 

Da bismo to dodatno ilustrirali, pogledajmo primjer.

Primjer:

Mark kupuje 1 BTC na Coinbaseu za 5000 funti. Zatim ga šalje u svoj novčanik za hladnjake na sigurno. Godinu dana kasnije, Mark šalje svoj BTC Binanceu i mijenja ga za 20 ETH.

U ovom primjeru, Binance nikako ne može znati osnovu Markove cijene njegovih 1 BTC. Binance može vidjeti samo da je 1 BTC ušao u Markov Binance novčanik na datum XYZ. Oni nemaju pojma kada je, za koliko ili gdje je taj BTC izvorno kupljen. Zbog toga Binance nikako ne može reći Marku koliki je kapitalni dobitak ili gubitak bio u njegovoj BTC trgovini za ETH. Nedostaje bitan dio jednadžbe: osnova troškova.

Fer tržišna vrijednost – osnova troškova = dobitak / gubitak

Ovaj primjer pokazuje ovaj problem u malom opsegu. Transferi se događaju cijelo vrijeme, a prenosljivost kriptoa onemogućuje vašim burzama kriptovaluta da u vaše ime prijave kapitalne dobitke i gubitke. Teret prijavljivanja pada na vas kao poreznog obveznika.

Da rezimiramo, sekunde kada kripto prebacite u ili izvan svoje razmjene kriptovaluta, razmjena gubi mogućnost izvještavanja o svojim dobicima i gubicima. Coinbase to sami objašnjavaju svojim korisnicima u okviru svog poreznog vodiča za tvrtke:

Kripto porez u Velikoj Britaniji

Porezi na kripto dohodak – rudarstvo / ulog

Kriptovaluta primljena od napora u rudarstvu ili ulozima smatra se oblikom prihoda. Prihod koji prepoznajete jednak je poštenoj tržišnoj vrijednosti kriptota u trenutku kada steknete posjed novčića. 

Iznos priznatog dohotka tada postaje osnova troškova u novčiću koji ide prema naprijed.

Primjer:

Roger minira XYZ novčić tijekom cijele godine. Roger 1. srpnja dobiva blok nagradu od 0,0576 XYZ kovanica. U to je vrijeme taj iznos XYZ kovanice vrijedio 50 funti. Roger prepoznaje 50 funti prihoda od ove rudarske djelatnosti.

Isto vrijedi i za kripto primljene od nagrada za ulog. 

Vaš prihod od kriptovaluta od rudarstva i / ili ulaganja različito je klasificiran bez obzira radite li kao hobi ili posao.

Rudarstvo kao hobi

Ako se bavite hobijem, vaš se prihod mora posebno prijaviti pod naslovom "Razni prihodi" na vašoj poreznoj prijavi. Od tog se prihoda mogu oduzeti odgovarajući troškovi prije dodavanja na oporezivi dohodak.

Rudarstvo kao posao

Ako rudarite kao posao, vaš prihod od rudarstva dodat će se dobiti od trgovanja i podložiti porezu na dohodak. Odgovarajući troškovi su također odbitni.

Možete naučiti treba li svoju aktivnost klasificirati kao posao ili kao hobi Vodič HMRC-a ovdje.

Kako prijaviti kriptovalutu na porez

U Velikoj Britaniji porez na kapitalnu dobit plaćate samo ako su vaši ukupni dobici za poreznu godinu (nakon odbitka gubitaka) veći od Godišnji izuzeti iznos (AEA). Godišnji izuzeti iznosi prikazani su u nastavku.

kripto porezi UK

Kada je riječ o stvarnom prijavljivanju vaše kapitalne dobiti, možete koristiti Služba za porez na kapitalnu dobit u stvarnom vremenu ili izvještavajte godišnje u a Samoprocjena povrat poreza. Nakon što se prijavite putem bilo kojeg od ovih načina, HMRC će vam poslati pismo / e-poštu s pozivnim brojem za uplatu i uputama o načinu plaćanja.

Imajte na umu, HMRC zahtijeva da vodite evidenciju svih svojih transakcija kriptovaluta najmanje godinu dana nakon roka za samoprocjenu. CryptoTrader.Tax generira vaše izvještaje o kapitalnim dobicima i gubicima za sve transakcije. Ta će izvješća uvijek biti dostupna na vašem računu. Također ih možete preuzeti i pohraniti u svoju evidenciju. 

Što se događa ako ne prijavim kripto dobitak i gubitak?

Prema pravilima HMRC-a, porezni obveznici koji ne iskažu dobitak mogli bi se suočiti s porezom na kapitalnu dobit od 20% uvećanim za kamate i kazne do 200% svih poreza. Oni za koje se utvrdi da su utajili porez mogli bi se suočiti i s kaznenim prijavama i zatvorskom kaznom.

U kolovozu 2019. HMRC najavio da aktivno traže trgovce kriptovalutama koji nisu prijavili dobitke. To čine tako što od glavnih burzi kriptovaluta zahtijevaju korisničke podatke i koriste ih kako bi pronašli sumnjive porezne varalice.

Ne postoji jamstvo što će se ili ne dogoditi ako ne podnesete porez na kriptovalutu HMRC-u. Međutim, preporuča se da se pridržavate pravilnim prijavljivanjem svih svojih kapitalnih dobitaka i prihoda vezanih uz kripto. Ako prethodnih godina niste prijavljivali dobitak ili gubitak, sve možete urediti podnošenjem izmijenjene porezne prijave za samoprocjenu.

Ovaj je post samo u informativne svrhe i ne smije se tumačiti kao porezni ili investicijski savjet. Molimo razgovarajte sa svojim poreznim stručnjakom, CPA-om ili poreznim odvjetnikom o tome kako biste trebali postupati s oporezivanjem digitalnih valuta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me