Zahtjevi za izvještavanje FBAR-a za kriptovalute

Primjenjuje li se Izvješće stranih banaka i financijskih računa (FBAR) na kriptovalute? Ovo je popularno pitanje unutar kripto porezne zajednice na koje nitko nema konačan odgovor. Ovaj članak raščlanjuje FBAR i kako se odnosi na kriptovalute.

*** AŽURIRANJE od 18.7.2019. ***

"Kao odgovor na zahtjev za smjernice od računovođe, Mreža za provođenje financijskog kriminala Riznice nedavno je odlučila da računi kriptovaluta koje drže mjenjačnice izvan zemlje ne moraju biti otkriveni.

To znači da ne morate priznati svoju Binance imovinu u Izvješću strane banke i financijskih računa, alias FBAR. Izvještaj koji se podnosi na obrascu nazvanom Fincen 114 potreban je kada financijska imovina poreznog obveznika (novac i vrijednosni papiri) u stranim institucijama premaši 10.000 USD."

Više o ovom FBAR ažuriranju možete vidjeti u ovom Forbesovom članku ovdje.

FBAR, kada se primjenjuje?

Prema FBAR uputama za podnošenje zahtjeva koje je izdao Mreža za provođenje financijskog kriminala (FinCEN), Američka osoba koja ima financijski interes ili ima potpisno tijelo nad stranim financijskim računima mora podnijeti FBAR ako ukupna vrijednost stranih financijskih računa premašuje 10 000 USD u bilo kojem trenutku tijekom kalendarske godine. Financijski račun uključuje, ali nije ograničen na, vrijednosne papire, posredovanje, štednju, potražnju, ček, depozit, oročeni depozit ili drugi račun koji se vodi u financijskoj instituciji (ili drugoj osobi koja obavlja usluge financijske institucije). Financijski račun također uključuje račun robnih terminskih ugovora ili opcija, policu osiguranja s novčanom vrijednošću, anuitetnu policu s novčanom vrijednošću i udjele u uzajamnom fondu ili sličnom udruženom fondu.

U jedinim službenim smjernicama u vezi s kriptovalutom, Obavijest IRS-a 2014-21, Uprava za unutarnje prihode (IRS) utvrdila je da se virtualna valuta smatra vlasništvom, a ne valutom porezne svrhe. Kao što možete vidjeti iz gornje definicije financijskog računa, imovina nije na popisu. Stoga neki tvrde da kriptovaluta ne potpada pod FBAR zahtjev za prijavom. Do sada niti IRS niti FinCEN nisu izdali službene smjernice kojima se pojašnjava primjenjuje li se FBAR na kriptovalute. Ako istražite problem na internetu, vidjet ćete oprečne zaključke, neki ljudi vjeruju da kriptovaluta nije predmet FBAR-a, dok neki misle drugačije.

Što kažu profesionalci u industriji?

U lipnju 2014. godine, analitičar IRS-a za odjel za mala poduzeća / samozaposlene osobe izjavio je u internetskoj emisiji da se za potrebe FBAR-a Bitcoin ne izvještava “… trenutno nije”. Analitičar IRS-a također je izjavio da je “FinCEN rekao da se virtualna valuta neće izvještavati na FBAR-u, barem za ovu sezonu prijave.” Međutim, nisu dane smjernice za buduće porezne godine. Američki institut certificiranih javnih računovođa (AICPA) izdao je pismo IRS-u 16. lipnja 2016. godine tražeći od IRS-a daljnje smjernice o FBAR-ovim zahtjevima za izvješćivanje o kriptovalutama. No, Porezna uprava još nije dala odgovor.

Neki porezni odvjetnici tvrdili su da, budući da je sudska praksa utvrdila da strani računi za online kockanje podliježu zahtjevima FBAR-a, podrazumijevaju se i strane berze kriptovaluta. Dana 9. kolovoza 2018., direktor FinCEN-a Kenneth Blanco izručio je a govor u vezi s pristupom agencije kriptovaluti. Govor je pružio neka korisna pojašnjenja i uvide, ali je također ostavio neka važna pitanja bez odgovora. U svom je govoru direktor Blanco ponovio da su ICO prijenosnici novca, koji podliježu FinCEN-ovim propisima protiv pranja novca (AML). Govor redatelja Blanca također sugerira da su određene peer-to-peer razmjene prijenosnici novca. Međutim, govor i dalje ostavlja znatne dvosmislenosti.

Bolje spriječiti nego liječiti

Unatoč neizvjesnosti u vezi sa stranim zahtjevima za izvješćivanjem, mnogi kripto porezni stručnjaci predlažu da pogriješe na oprezu. Njihovo je stajalište da nikad ne škodi prijavljivanju, a neprijavljivanje je previše rizično, jer u najgorem slučaju, neprijavljivanje može dovesti do kazne od 100.000 dolara plus zatvorskog vremena.

U svojoj praksi kripto poreza, preporučujem svojim klijentima da prijave FBAR ako posjeduju bilo koji račun za kripto razmjenu koji se nalazi izvan SAD-a, a vrijednost računa je veća od 10 tisuća američkih dolara u bilo kojem trenutku tijekom porezne godine. Iako FinCEN nije izdao smjernice u kojima se kaže da kriptovalute treba prijavljivati ​​pod FBAR-om, agencija također nije izdala nijednu izjavu u kojoj se kaže da ubuduće nećete biti uključeni u kršenja FBAR-a ako sada ne prijavite kriptovalutu na svom FBAR-u . Drugim riječima, FinCEN se može osvrtati unatrag i kazniti vas u budućnosti, a ne postoji način da se vratite i promijenite evidenciju neprijavljivanja. Uz prijavu FBAR-a ne postoji porez ili naknada za prijavu, gotovo je nezamislivo podnijeti zahtjev. Naprotiv, nepodnošenje prijave predstavlja velik rizik i dovodi vas u svijet neizvjesnosti.

Sharon Yip – kripto porezni savjetnici, LLC

Sharon Yip je CPA s 20 godina poreznog iskustva u javnom računovodstvu i korporacijama. Osnivačica je i vlasnica tvrtke Kripto porezni savjetnici, LLC, porezna praksa specijalizirana za oporezivanje kriptovaluta. Tvrtka se fokusira na pružanje usluga klijentima koji se bave kompliciranim kripto transakcijama ili su uključeni u kriptovalutu na puno radno vrijeme. Sharon pruža sveobuhvatne i personalizirane poslovne i porezne usluge. Njeni klijenti uključuju trgovce kriptovalutama, rudare i vlasnike poduzeća u kripto prostoru.

Automatizirajte izvještavanje o prihodima od kriptovaluta pomoću CryptoTrader.Porez.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me