Данъчни изчисления за криптовалута – FIFO, LIFO, HIFO и конкретен идентификационен номер

Преди ново ръководство за данъци за криптовалута от IRS за 2019 г., не беше изрично ясно кой метод за изчисляване на разходите трябваше да използвате при изчисляване на вашите капиталови печалби и загуби за криптовалута за вашето данъчно отчитане. Поради тази несигурност по-голямата част от търговците в миналото са използвали FIFO (първи при първото излизане), тъй като това се счита за най-консервативния подход. Новите насоки за 2019 г. официално декларират, че могат да се използват специфични методи за идентификация като LIFO (последно влизане първо) или HIFO (най-високо влизане първо), при условие че можете конкретно да идентифицирате конкретни единици криптовалута. Това е много добро нещо за търговците на криптовалута и им предоставя чудесна възможност за спестяване на данъци. 

Как мога конкретно да идентифицирам единица криптовалута?

Според указанията на IRS можете конкретно да идентифицирате единица криптовалута, ако имате записи, съдържащи следната информация:

  1. Датата и часът на придобиване на всяка единица,
  2. Вашата основа и справедливата пазарна стойност на всяка единица в момента, в който е придобита,
  3. Датата и часът, когато всяка единица е била продадена, заменена или унищожена по друг начин, и
  4. Справедливата пазарна стойност на всяка единица при продажба, замяна или унищожаване и сумата пари или стойността на имуществото, получена за всяка единица

Данъчен софтуер за криптовалута като CryptoTrader.Tax автоматично проследява цялата тази информация за вас, така че можете да използвате с увереност специфични методи за изчисляване на разходите като HIFO или LIFO. Цялата тази информация ще бъде включена във вашия пълен отчет за одит, който CryptoTrader.Tax експортира за всички свои потребители.

Объркани ли сте как работят данъците за криптовалута? Можете да закупите нашия Пълно ръководство за данъчно облагане за 2019 г. за пълна разбивка.

Как работят FIFO, LIFO и HIFO?

FIFO (първи вход първи изход), LIFO (последен вход първи изход) и HIFO (най-висок вход първи изход) са просто различни методи, използвани за изчисляване на печалби и загуби от криптовалута. От счетоводна гледна точка всеки метод „продава” специфични активи в различен хронологичен ред, което в крайна сметка води до различни общи печалби или загуби на хартиен носител. Ще разгледаме как работи всеки метод по-долу.

FIFO

Използването first-in-first-out работи точно както звучи. Първата монета, която закупите (хронологично), е първата монета, която се брои за продажба.


Пример:

Купувате 10 ETH на Coinbase на 15 януари 2018 г. за $ 500 всяка. Две седмици по-късно купувате още 3 за $ 600. През юни 2018 г. продавате 5 ETH за общо $ 3000. 

Как работи това с помощта на FIFO?

За да изчислите капиталовата си печалба от тази транзакция, трябва да знаете на каква цена сте закупили тези ETH.

Тъй като използваме FIFO, изкупната цена на тези 5 ETH, които сте продали през юни, ще бъде $ 2500, тъй като всеки е закупен за $ 500 в първата група, която сте купили (5 * $ 500).

Изчисляване на математиката тогава:

3000 долара (продажна цена) – 2500 долара (покупна цена или база) = капиталова печалба 500 долара.

Както можете да видите, използвайки FIFO, ние продаваме монетите, които сме закупили първи. Първо навлизане, първо излизане.

LIFO

LIFO работи точно противоположно на FIFO. Вместо да продадете първите монети, които сте придобили, вие продавате последните монети, които са влезли (т.е. най-новите монети, които сте придобили).

За да илюстрираме това допълнително, нека използваме точно същия пример отгоре.

Използвайки LIFO, нашата база на разходите (или първоначалната покупна цена) на 5 ETH, които разпродадохме през юни, би била $ 2800 ($ 600 + $ 600 + $ 600 + $ 500 + $ 500). 

Изчисляване на математиката тогава:

3000 долара (продажна цена) – 2800 долара (покупна цена или база) = 200 печалби от капитала

Както можете да видите с LIFO, ние вземаме от най-новите монети, които сме закупили – в този случай купихме 3 ETH за $ 600, така че първо продаваме тази група монети. След като тази група изчезне, ние продаваме 2 ETH, които са закупени за $ 500. В този пример използването на LIFO доведе до обща печалба от $ 200, където FIFO доведе до обща печалба от $ 500.

В период на покачващи се цени на криптовалутите, използването на LIFO ще доведе до значително по-малко общи данъчни печалби. Той също така ще предпази най-ранната ви закупена криптовалута от моментално „продаване“. Това може да доведе до други предимства като удължаване на периода на задържане на криптовалута. Не забравяйте, че дългосрочните капиталови печалби (активи, държани повече от една година преди да бъдат унищожени) се облагат с дългосрочната ставка на капиталовите печалби, която е по-малка от данъчната ставка за краткосрочната капиталова печалба.

HIFO

High-in first-out (HIFO) работи точно както звучи. Първо продавате монетите с най-високата цена (първоначална покупна цена).

HIFO може да се използва като метод за „минимизиране на данъците“, тъй като ще доведе до най-ниските капиталови печалби и най-големите капиталови загуби, най-доброто от двата свята. Имайте предвид, че нетните капиталови загуби могат да се използват за компенсиране на други доходи до 3000 долара (останалите ще бъдат пренесени в бъдещите данъчни години).

Използвайки нашия пример по-горе, HIFO всъщност ще доведе до същата обща печалба като LIFO. Но можете да си представите как би работил сценарий със стотици сделки – първо да продадете монетите си с най-висока цена, за да минимизирате капиталовите си печалби.

Да вземат под внимание

Важно е да се отбележи, че IRS обича да има обратна сила, когато издава насоки. Например, Известие 2019-24, което беше най-новото издадено ръководство, което даде яснота на този конкретен идентификационен въпрос, беше издадено през 2019 г., но все още може да се приложи към транзакции, извършени преди 2019 г. Това означава, че някои данъкоплатци, които са използвали FIFO през предходни години, могат да могат разумно върнете се и променете данъчните декларации за предходни години, като използвате различен, специфичен метод за определяне на разходите за идентификация. 

Както винаги, трябва да се консултирате със своя CPA или криптовалута данъчен специалист.

Какви са предимствата на HIFO и LIFO в сравнение с традиционните FIFO?

Използването на HIFO или LIFO вместо FIFO може да доведе до по-малък размер на общата капиталова печалба на хартия. Методи като LIFO също могат да ви предпазят от необходимостта да плащате краткосрочната ставка на капиталовите печалби, като удължавате периода на държане на вашата криптовалута.

Специфични идентификационни данъци за криптовалута

Данъчен софтуер за криптовалута

Данъчен софтуер за криптовалута като CryptoTrader.Tax може автоматично да обработва всички ваши данъци за криптовалута. Просто качете историята на крипто транзакциите си в платформата и генерирайте необходимите крипто данъчни отчети с щракване на бутон. Платформата поддържа няколко различни метода за определяне на разходи като FIFO, LIFO и HIFO. 

Можете да вземете данъчните отчети, които платформата генерира, на вашия данъчен специалист или просто да ги качите във вашия софтуер за подаване на данъци като TurboTax или TaxAct.

* Тази публикация е само с информационна цел и не трябва да се тълкува като данъчна, инвестиционна или правна консултация. Моля, говорете със собствения си данъчен експерт, CPA или данъчен адвокат как трябва да се отнасяте към данъчното облагане на цифровите валути.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector