Как да докладваме за криптовалута върху данъци: 2020 г.

В това ръководство ние идентифицираме как да отчитате криптовалута върху данъците си в САЩ. За пълен преглед на това как IRS третира криптовалути като биткойн, моля прегледайте нашите официален справочник за данъци за криптовалута.

Как да докладваме за криптовалута върху данъци

Отчитането на данъците за криптовалута в началото може да изглежда обезсърчително. Успокояващо е обаче да се знае, че подаването на печалби и загуби от криптовалута работи по същия начин като подаването на печалби и загуби от инвестиции в акции или други форми на собственост.

Има 5 стъпки, които трябва да следвате, за да подадете ефективно данъците си за криптовалута:

 1. Изчислете своите крипто печалби и загуби
 2. Попълнете IRS формуляр 8949
 3. Включете общите си данни от 8949 във формуляр D
 4. Включете всички крипто доходи в списък 1 (или списък В, ако участвате в крипто данъци като самостоятелно заети лица)
 5. Попълнете останалата част от данъчната си декларация

Преминаваме подробно през всяка от тези стъпки по-долу.

1. Изчислете своите крипто печалби и загуби

За всеки облагаемо събитие (продажба, търговия или изхвърляне на вашата крипто), трябва да изчислите печалбата или загубата си, направени от транзакцията. Ако не сте сигурни коя от вашите крипто транзакции се квалифицира като облагаема, проверете нашата крипто данъчно ръководство

Вашите капиталови печалби и загуби се отчитат един по един във формуляр 8949.

Пример:

Мичъл закупи 1 биткойн за 10 000 долара на 1 юли. Два месеца по-късно той търгува 0,5 от този биткойн за 15 ETH. Справедливата пазарна стойност от 15 ETH по време на тази сделка е била $ 6,000.

Търговията с биткойн за ETH е облагаемо събитие, така че Мичъл трябва да изчисли и отчете печалбата / загубата си от тази транзакция.

Базовата цена на Мичъл в неговите 0,5 BTC е 5000 долара. Справедливата пазарна стойност за 15 ETH е $ 6,000. Използвайки уравнението по-долу, можем да изчислим капиталовата печалба на Мичъл от тази транзакция на 1000 долара

Справедлива пазарна стойност – основа на разходите = печалба / загуба

Отчитаме тази печалба от 1000 долара за 8949 на Мичъл.

Трябва да изчислите всяка капиталова печалба и загуба за всичките си транзакции с криптовалута и да ги отчетете на 8949. 

Данъчен софтуер за криптовалута като CryptoTrader.Tax може да се справи с това автоматично. Просто свържете вашите борси, импортирайте историческите си транзакции и оставете софтуера да смаже печалбите и загубите ви за всички ваши транзакции за секунди.

2. Попълнете IRS формуляр 8949

След като изчислите печалбата и загубата от всяко ваше облагаемо събитие за криптовалута, можете да използвате тази информация, за да попълните формуляра си 8949.

IRS формуляр 8949 се използва за отчитане на продажбите и разпореждането с капиталови активи. Някои примери за капиталови активи включват акции, облигации и да, криптовалути.

За всяка облагаема сделка попълнете следното на 8949:

 • Описание на имота, който сте продали (а)
 • Дата на първоначално придобиване на имота (б)
 • Дата на продажба или разпореждане с имота (в)
 • Постъпления от продажбата (справедлива пазарна стойност) (г)
 • Базова цена в имота (д)
 • Печалба или загуба (h)

Отчетете криптовалута за данъци с 8949

Видеото по-долу дава демонстрация на процеса на попълване на формуляр 8949 за транзакции с криптовалута.

Вместо да попълвате този формуляр на ръка, можете да използвате софтуер като CryptoTrader.Tax за автоматично попълване на вашите 8949 вместо вас въз основа на вашите исторически данни за транзакции. Можете да научите как работи софтуерът за крипто данък тук.

3. Включете общо от 8949 в списък D

След като попълните 8949, вземете общата нетна печалба или нетна загуба от 8949 и я включете Планиран.

Приложение D отчита вашите общи капиталови печалби и загуби от всички източници. В допълнение към вашите краткосрочни и дългосрочни печалби, които идват от 8949 и вашата крипто активност, други договорени покупки, отчетени в списък D, включват график K-1 чрез фирми, имоти и тръстове.

График D крипто данъчно отчитане Планиран

4. Включете всеки крипто доход 

В определени сценарии криптовалутата се печели под формата на обикновен доход, а не на капиталови печалби. Това включва криптовалута, получена от добив, залагане или спечелена лихва.

Много хора нямат никакъв крипто доход, тъй като току-що спекулират с цената, като купуват / продават / търгуват на борсите. Но за тези, които са печелили крипто, този доход трябва да бъде включен във вашата данъчна декларация.

Крипто доходите трябва да се отчитат по един от двата начина: или като личен доход, или като доход за самостоятелна заетост. За пълна разходка, моля, прочетете нашата статия на данъци за копаене на крипто

Криптовалутата, която сте спечелили лично (не като самостоятелно заето лице), трябва да бъде отчетена в Списък 1 „Допълнителни доходи и корекции на доходите“. Общият ви крипто доход трябва да бъде въведен в ред 8: Други приходи.

От друга страна, ако изпълнявате операция по добив на криптовалута или получавате доходи от криптовалута като самостоятелно заето лице (едноличен търговец, независим изпълнител, член на партньорство или извършвате по друг начин бизнес за себе си), приходите ви от криптовалута трябва да бъдат докладвано по списък В.

Ако отчитате крипто доходите си от домашна крипто мина като доход за самостоятелна заетост по График В, може да се удържат определени удръжки като електричество и други разходи.

График C отчитане на данъци за криптовалута

5. Попълнете останалата част от данъчната си декларация

След като сте попълнили 8949 и сте включили крипто доходите си, можете да попълните останалата част от данъчната си декларация.

Крипто данъчен софтуер

Вместо да правят това на ръка, днес много крипто инвеститори се възползват от данъчен софтуер за криптовалута като CryptoTrader.Tax да се справят с тяхното крипто данъчно отчитане.

Просто изберете всяка размяна, която сте използвали, и импортирайте вашите исторически транзакции от тази борса с едно щракване на бутон. CryptoTrader.Tax автоматично генерира вашия крипто данъчни форми въз основа на тези данни. След това можете да качите отчетите си директно в TurboTax или TaxAct да включите към останалата част от вашата данъчна декларация.

CryptoTrader.Tax

Като алтернатива можете просто да изпратите вашите генерирани формуляри на вашия данъчен специалист да включите към данъчната си декларация. Научете повече за това как работи CryptoTrader.Tax тук. Първите стъпки са напълно безплатни.

Отказ от отговорност – Тази публикация е само с информационна цел и не трябва да се тълкува като съвет за данъци или инвестиции. Моля, говорете със собствения си данъчен експерт, CPA или данъчен адвокат как трябва да се отнасяте към данъчното облагане на цифровите валути.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me