Как да направите данъците си Coinbase Pro

Coinbase Pro, известен преди като GDAX, е една от най-популярните борси за криптовалути сред по-напредналите и професионални търговци. За съжаление поради прехвърляемия характер на крипто, извършването на данъците ви в Coinbase Pro може да бъде предизвикателство и Coinbase самият той всъщност не е в състояние да ви предостави необходимата информация за капиталовите печалби и загуби.

В това ръководство ще обсъдим как точно можете да направите данъчното си отчитане, когато използвате Coinbase Pro.

Как работят данъците за криптовалута?

Простото притежание на криптовалути като биткойн не ви облага с данъчни задължения. По-скоро доходът, който генерирате от инвестиране в тях, е форма на облагаем доход.

The IRS третира крипто като форма на собственост. Подобно на други форми на собственост, вие получавате капиталови печалби и капиталови загуби, когато продавате, търгувате или се разпореждате с криптовалутите си. Тези печалби и загуби трябва да бъдат отчетени във вашите данъци. 

Пример:

Джон купува 2 BTC от Coinbase за $ 14 000 и ги изпраща в портфейла си Coinbase Pro за търговия. Месец по-късно Джон търгува 1 BTC за 20 ETH, които по това време струваха 8 000 долара.

В този пример Джон се е разпоредил със своя BTC, когато го е търгувал за ETH, и следователно трябва да изчисли капиталовата си печалба или загуба по сделката. 

Базовата цена на Джон в 1 BTC е 7 000 щатски долара (14 000/2).

Джон търгува своя BTC за 20 ETH с справедлива пазарна стойност от $ 8,000.

Джон признава капиталова печалба от $ 1000 (8000 – 7000) от тази транзакция, която се отчита във формуляр 8949 на IRS.

От друга страна, ако Джон е продал или се е разпоредил с криптовалутата си за по-малко, отколкото е придобил, той би отпишете тази капиталова загуба върху данъците му. 

За пълно задълбочаване на всичко, което трябва да знаете за данъците за криптовалута, разгледайте нашите Пълно ръководство за данъци за криптовалута

Данъци Coinbase Pro – Разбиване на проблема

Coinbase Pro всъщност не може да предоставя на потребителите необходимите данъчни отчети, които обикновено се получават в света на търговията с акции по редица причини.

Първият брой е, че много сделки на Coinbase Pro се котират в други криптовалути. Тъй като трябва да изчислявате справедливата пазарна стойност в местната валута на FIAT по време на вашите сделки, това става много проблематично и Coinbase Pro не проследява базата на първоначалните разходи / данните за справедливата пазарна стойност в рамките на сделките.

Вторият проблем (и много по-големият) е резултат от основния характер на криптовалутата. Тъй като можете да изпращате крипто в и извън мрежата на Coinbase Pro – т.е. изпращане на биткойн от външен портфейл в моя портфейл на Coinbase Pro – Coinbase Pro няма начин да разбере на каква цена (базисна цена) сте придобили тази крипто. Основата на разходите е съществена информация, от която се нуждаете при изчисляването на вашите крипто данъци.

Обсъдихме този проблем много по-задълбочено в нашия блог пост, Проблемът с данъка за криптовалутата

По същество, ако имате някаква криптовалутна дейност извън Coinbase Pro, борсата няма да може да ви дава отчети с подробности за печалбите и / или загубите ви. Те сами обясняват това на своя уебсайт.

Coinbase Pro Tax Guide

Така че Coinbase Pro не може да ми дава данъчни отчети?

Вярно е, че Coinbase Pro не може да ви изпраща формуляри за печалби и загуби. Ако постигнете определени прагове, Coinbase Pro ще ви изпрати това, което е известно като 1099-K, но този документ не съдържа информация за вашите печалби и загуби и е безполезен от гледна точка на данъчното отчитане.

Ние разбиваме как Coinbase 1099-K работи тук.

Ако Coinbase Pro не може да ми даде данъчни формуляри, как да ги получа?

За да изградите необходимото си крипто данъчни форми, трябва да отчитате всичките си транзакции с криптовалута – дори такива, които са се случили извън Coinbase Pro. 

За да направите това, съберете всичките си исторически данни за криптовалута, които съставляват вашите покупки, продажби, сделки, въздушни капки, вилици, добивани монети, борси и суапове на всички борси и платформи, които използвате.

Можете да направите това, като експортирате всеки от вашите файлове с история на търговия от вашите борси.

Използвайте тези файлове с история на търговията, за да направите ръчно изчисления на капиталовите печалби и загуби за всяка от вашите сделки. Всяко събитие за данък върху капиталовата печалба или загуба трябва да бъде записано във формуляр 8949 и вашата нетна печалба да бъде прехвърлена по график 1040 D. Преминаваме през процеса на ръчно отчитане в нашата статия тук: как да докладвам за криптовалута върху данъци.

Данъчна автоматизация на Coinbase Pro

Данъчен софтуер за криптовалута

Ако не искате да правите данъчните си изчисления на ръка, можете просто да импортирате историята си на търговия от всичките си борси за криптовалути директно в софтуер за крипто данък CryptoTrader.Tax.

Coinbase Pro CryptoTrader, данъчен внос

CryptoTrader.Tax се интегрира директно с Coinbase Pro и всички други борси за криптовалути. Това ви позволява да импортирате историята на търговията си за секунди. 

След като импортирате всичките си крипто сделки във вашия CryptoTrader.Tax акаунт, можете да генерирате своя данъчни отчети за капиталовите печалби и загуби, включително IRS формуляр 8949, с едно щракване на бутон. 

Тези отчети могат да бъдат предоставени на вашия данъчен специалист или дори импортирани в предпочитания от вас софтуер за подаване на данъци като TurboTax или TaxAct.

Заключение

Криптовалутните борси като Coinbase Pro не могат да предоставят на своите потребители отчети за капиталовите печалби и загуби, които са необходими за целите на данъчното отчитане. Можете да направите данъчните си изчисления на ръка, като изтеглите файловете с историята на търговията от всички ваши борси, или можете да автоматизирате целия процес с помощта на CryptoTrader..

Първи стъпки с CryptoTrader.Tax е напълно безплатна. Можете дори да генерирате безплатен преглед на попълнените си данъчни отчети, за да видите общите си печалби / загуби за годината. Научете повече за как работи тук.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me