Как се таксират твърдите вилици за криптовалута?

Крилата за криптовалута като хард форкът на Bitcoin Cash, който се случи на 1 август 2017 г., са доста разпространени в света на криптовалутата днес. С ново ръководство на IRS който излезе през октомври 2019 г., вече е ясно как се третират хард форковете за криптовалута от данъчна гледна точка в САЩ. В това ръководство ние изследваме какви са тези събития, както и най-добрите практики за тяхното обработване за вашето данъчно отчитане.

Можете също така да научите повече за това как се облага криптовалутата с нашата Пълно ръководство за данъци за криптовалута.

Криптовалутни вилици

Твърдият форк за криптовалута е трайно отклонение от предишната версия на блокчейна. Докато меките вилици поддържат съвместимост между двете вериги, твърдите вилици създават вериги, които са несъвместими една с друга. Всеки, който е държал монети преди и по време на вилицата, ще има монети и в двете вериги след появата на твърдата вилка. Това може да окаже значително влияние върху данъците Ви.

С тази „вилица“ в блокчейна, единият път следва новия, надграден блокчейн, а другият път продължава по стария път. Като цяло, след кратък период от време, хората от старата верига ще осъзнаят, че тяхната версия на блокчейна е остаряла или неподходяща и бързо ще надстроят до най-новата версия.

Пример:

Хардфоркът за биткойн пари предоставя по една „безплатна“ биткойн парична монета за всеки биткойн, който държите – стига да използвате надежден портфейл или борса. Ако сте държали 3 биткойна преди хард форка, сте получили 3 биткойна в брой на 1 август 2017 г. Днес тези 3 биткойна в брой са на стойност над 750 долара. 

Защо се случват вилици?

Коригиране на рисковете за сигурността – Софтуерът на блокчейн може да има присъщи уязвимости в сигурността, които трябва да бъдат отстранени, преди хакерът да се възползва от тях. В тези случаи може да е необходима твърда вилица, за да се защити по-голямата екосистема.


Добавете нова функционалност – Поддържащите криптовалута може да искат да добавят нова функционалност, която не е възможна без хард форк. Например хард форкът на Ethereum Byzantium беше задължително надграждане за подобряване на поверителността и мащабируемостта.

Обратни предишни транзакции – Хард форк може да се използва за връщане на предишни транзакции в блокчейн. Това се видя в случая с хард форка, за да се обърне хакът върху DAO (децентрализирана автономна организация) на блокчейн Ethereum.

Как се разклонява данъчната криптовалута IRS?

IRS обсъжда вилиците за криптовалута в новите си насоки и решения за криптовалути, 2019-24

Ако определена криптовалута, която държите, премине през хард форк, който „се случва, когато криптовалутата претърпи промяна на протокола, водеща до трайно отклоняване от наследствената разпределена книга“, новата разклонена криптовалута, която получавате, се облага като доход. Вашата база за разходи в новополучената криптовалута се превръща в доход, който сте признали.

Например – Ако сте държали 2,5 биткойна през юли 2017 г. и сте получили 2,5 биткойн кеш в резултат на хард форка на биткойн кеш, вие разпознавате това получено 2,5 биткойн кеш като доход по справедливата пазарна стойност на биткойн кеш в момента, в който е получена. Ако Bitcoin Cash се търгуваше за $ 500 на парче този ден, вие бихте признали обикновения доход от $ 1250 ($ 500 * 2,5). Вашата база за разходи в този Bitcoin Cash става 1250 $.

Ако не получите нови криптовалути след хард форк, няма да имате облагаем доход. Източник: A21, A22, A23, A24

Криптовалута Soft Forks

Мекият форк за криптовалута „не води до създаването на нова криптовалута, което означава, че не води до никакъв доход“. Така че, ако вашата криптовалута премине през промяна на протокол, но създаде нова криптовалута – не признавате никакви приходи. Източник: A29

Криптовалута Air Drops

Ако получите криптовалута от самолет („разпределение на криптовалута към адресите на разпределената книга на множество данъкоплатци“), вие признавате доход от тази получена криптовалута в деня / часа, в който е получена. Размерът на признатия доход трябва да се определя, като се използва справедливата пазарна стойност на криптовалутата към момента. 

Ако не сте получили криптовалута, когато е настъпило въздушно събитие, не признавате доходи, тъй като не сте получили имота.

Данъци за хард форк на криптовалута

Данъчен софтуер за криптовалута

Можете да използвате лоста данъчен софтуер за криптовалута като CryptoTrader.Tax за автоматично отчитане на всичките ви твърди вилици и въздушни капки в съответствие с новите указания на IRS.

Данъчен софтуер за криптовалута

Просто импортирайте всичките си сделки и транзакции с криптовалута в платформата. В стъпка 3 от CryptoTrader.Tax можете да добавите всяка криптовалута, която сте получили в резултат на въздушно кацане или хард форк. Просто маркирайте тези транзакции като събитие „Fork“ или „Airdrop“. Всеки един ще бъде присвоен с подходяща основа на разходите и справедлива пазарна стойност в щатски долари към момента на получаване, което ви позволява незабавно да генерирате необходимите си данъчни документи с едно щракване на бутон. Използване на CryptoTrader.Tax’s партньорство с Intuit, можете дори да импортирате тези отчети направо в TurboTax за лесно подаване на данъци или ги импортирайте в предпочитания от вас софтуер за подаване на данъци, ако сте данъчен специалист.

Можеш започнете безплатно с CryptoTrader.Tax и вижте колко лесно улеснява вашето крипто данъчно отчитане или кликнете, за да научите повече за това как работи.

Отказ от отговорност – Тази публикация е само с информационна цел и не трябва да се тълкува като съвет за данъци или инвестиции. Моля, говорете със собствения си данъчен експерт, CPA или данъчен адвокат за това как трябва да се отнасяте към данъчното облагане на цифровите валути.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector