Марк Дъглас: Тази „Библия“ за търговия ще промени начина, по който виждате пазара

Марк Дъглас: Тази търговия "Библията" ще промени начина, по който виждате пазара

Като търговец ще срещнете тонове статии и книги за търговската психология. Но това не винаги е било така и в много смисли, това е много модерна концепция.

След това се появи търговия в зоната: овладейте пазара с увереност, дисциплина и печелившо отношение и всичко се промени.

Търговията в зоната от Марк Дъглас е високо ценена от търговците по целия свят заради нейната проницателност и подробности по въпроса за търговската психология. Някои дори го наричат ​​„библията на търговската психология.

Марк Дъглас е известен в света на търговията и в момента е президент на Trading Behavior Dynamics, който предлага програми за обучение за подпомагане на психологията на търговията във финансови институции.

Неговата уникална представа за психологията на търговията прави това едно от най-полезните книги за търговия на разположение днес и е спорно една от най-важните книги за търговия, писани някога.

Важността на книгата, ако изобщо, се е увеличила само през годините, тъй като стана очевидно, че по-голямата част от търговците на дребно губят пари. Някои твърдят, че до 95% губят париреалното число всъщност е спорно – и след това изцяло напуснете.

Марк Дъглас вярва, че тези загуби се дължат на лоша търговска психология и произтичащата от това липса на управление на парите.

Ако сте прочели само една книга по психология на търговията, направете я тази.

Марк Дъглас и защо той има значение за вашата търговска стратегия

Марк Дъглас е опитен автор с голямо разнообразие от книги под колана си. По време на кариерата си във финансите е работил с хедж фондовете, мениджъри на пари и някои от най-големите търговци на етажи.

Преди това Дъглас е получил образование в Мичиганския държавен университет, специалност „Междуличностни комуникации и политически науки“.

Дъглас започва да обучава търговци през 1982 г. и натрупа богат опит в обучението им как да развият правилния манталитет около него.

Това преживяване беше решаващо за книгите му; той знае точно как да говори с търговците, как те мислят и разбира какво ги засяга.

Той написа книгата си под предположението, че всички търговци искат да създадат доход, на който могат да разчитат. Книгата е също и за търговци, които напълно разбират, че търговията не е схема за забогатяване или просто алтернатива на спестовна сметка – това може да бъде работа на пълен работен ден.

През 1990 г. Дъглас написа първата си книга „Дисциплинираният търговец“, която му спечели умерен успех и внимание. Голяма част от успеха му обаче е постигната с Трейдинг в зоната през 2000г.

Следвайки това, Дъглас пише предимно заедно със съавтора Пола Т. Уеб, който е специализиран в психологията на просперитета. От 2010 г. нататък двамата проведоха семинари и семинари по целия свят по психология на търговията.

За съжаление, Дъглас почина на 67 години през 2015 г. Можете да научите повече за кариерата на Марк Дъглас във финансите тук.

Награди

Работата на Дъглас му носи много награди, особено във финансови публикации.

Най-престижната от тях е наградата Bull / Bear, която спечели през 2006, 2008 и 2011 г. и отново през 2015 и 2017 г..

Други книги на Дъглас

Другите книги на Дъглас включват:

 • Дисциплинираният търговец. Първата книга на Дъглас за търговията, публикувана през 1990 г..
 • Пълният търговец. Написано със съавторката Пола Т. Уеб, публикувано през 2015 г..
 • Малка книга за ефективността на търговията. Също съавтор на Paula T. Webb, 2016.
 • Ставайки „Дисциплинираният търговец“. Също в съавторство с Пола Т. Уеб е актуализирана версия на The Disciplined Trader, 2014.
 • Проста мъдрост за просперираща търговия. Съавтор на Paula T. Webb, 2013.

Дъглас също е писал за това как да станеш успешен автор и редица мотивационни книги.

Много от книгите му са преведени на различни езици, включително немски, японски, френски, китайски (опростен и традиционен), италиански, корейски, полски, португалски, чешки и испански.

Ако английският не е вашият първи език, струва си да погледнете дали има наличен превод.

Можете да разгледате и други книги, прегледани от Trading Education тук.

Какво учи търговията в зоната?

търговия в зоната от Марк Дъглас

Търговията в Зоната може да научи търговците на различни уроци относно управление на риска, последователност и намиране нови нива на изпълнение и наслада от успешни сделки.

Основният урок, който търговците могат да отнемат, е да научите как да разберете основната причина за често срещани търговски грешки.

Дъглас подчертава, че много лоши сделки често са резултат от дълбоко вкоренени емоционални проблеми, които влияят върху взаимодействието на търговеца с пазара.

През детството, всички ние преживяваме провала по различни начини и постепенно се научаваме да преодоляваме тези чувства на нараняване.

Възпитанието ни води до модели, които са толкова дълбоко вплетени в нашата психика, че не сме наясно с въздействието, което създават.

Неуспешната търговия неизбежно ще се почувства като провал и може бързо да предизвика негативни чувства от нашето детство. Тази книга може да научи на механизмите за справяне, необходими за избягване на тези негативни емоции.

Преодоляването на негативни чувства, свързани с неуспех, може да помогне на търговците да станат последователни в своите сделки като последователността е това, което е необходимо, за да бъде успешен.

Психология и успешни търговски стратегии

В много случаи, чувството за провал може да накара търговците да преследват загубите си в този момент те вече не следват стратегия за търговия, а залагат и излагат всичко на риск.

Както споменахме по-рано, преди да бъде публикувана търговията в зоната, психологията на търговеца рядко се обсъждаше. Това беше напълно нова концепция.

Успешните сделки бяха разглеждани като строг резултат от изключителен анализ на пазара, докато неуспешните сделки бяха обратното.

Сега знаем, че това не е пълната история.

В действителност, резултатът от сделка е резултат от решенията, които вземаме. Решения, които могат да бъдат повлияни от натиска, който идва заедно с риска от загуба на пари и как реагираме на такъв натиск.

Тези решения се влияят и от личностни черти като страх и алчност, например. Това са характеристики, които изграждат нашата личност, но не винаги сме наясно. Те влияят на нашите план за търговия, стил на търговия и дори цели ние се настройваме.

Освен това Дъглас обяснява как, ако печелите много, ще имате положително отношение. По същия начин, ако губите много, ще имате негативно отношение. Тогава това се отразява на начина, по който извършвате следващите си сделки.

Търговията в Зоната има за цел да помогне на читателите да коригират отношението си към търговията, така че да е възможно да търгуват без страх или алчност, което води до премахване на безразсъдното поведение.

Игра на вероятността

Книгата има за цел да помогне на хората да търгуват по начин, който е свободен от психологически ограничения, където загубата се разглежда по-скоро като възможен резултат, отколкото като провал.

Дъглас обяснява, че правилният начин да се мисли за търговия е игра на вероятност. Няма правилно или грешно, победа или загуба, а само вероятност.

След всичко, финансовата търговия трябва да се разглежда като бизнес и с всеки бизнес собствениците трябва да оставят емоциите си отстрани и да вземат подходящи решения за оцеляването на бизнеса си.

Загубите трябва да бъдат приети и продължени от.

Марк Дъглас обхваща изчерпателно процесите, необходими за подпомагане на търговците да анализират пазара с ясна, безпристрастна гледна точка, която, надяваме се, ще доведе читателите до печалба.

Известните пет „истини“

Един от най-полезните раздели за търговия в зоната обхваща известната теория на Дъглас за петте „истини“, която може да бъде обобщена като:

 1. Всичко е възможно.
 2. Не е необходимо да се знае какво ще се случи след това, за да се реализира печалба.
 3. Победите и загубите не следват модел, те се разпределят на случаен принцип.
 4. Ръбът е индикация за по-голяма вероятност, той никога не е сигурност.
 5. Пазарът е уникален във всеки момент.

Дъглас вярва, че след като търговецът приеме тези истини, той е в състояние да остави своя психологически багаж зад себе си.

Съветът е да изберете ръба си, да се придържате към него и да търгувате, така че с течение на времето да случайно разпределение в един момент ще падне във ваша полза.

Четирите страхове

В „Търговия в зоната“ Дъглас пише и за това, което той нарича четирите страхове. Те са:

 • Страх от пропускане (FOMO). Това е страхът, че пропускате дадена възможност, докато всички останали печелят от нея.
 • Страх от загуба. Това е страхът да загубите това, което вече имате.
 • Страх от грешка. Това е страхът, че следващата ви сделка няма да се получи, криза на доверието.
 • Страхът да не допуснеш победа да се превърне в загуба. Това е страхът да загубите всичко, което сте спечелили.

Дъглас ни учи на важността да търгуваме с увереност. Трябва да премахнем страха от нашите сделки, но трябва да останем дисциплинирани.

Намерете го на Amazon >> търговия в зоновата книга

Има ли области за подобрение?

В Трейдинг образование, бихме посъветвали всеки търговец да прочете тази книга. По време на писането той има рейтинг 4.2 от 5 на Goodreads и 4.9 от 5 на eBay.

Търговията в Зоната също издържа изпитанието на времето също.

Публикувано през 2000 г., много търговци все още се учат много от него, въпреки колко много се е променила търговията през последните (почти) две десетилетия, особено с появата на интернет и търговията на дребно.

Какво казват критиците?

Търговията в Зоната има много критици, както по отношение на начина на писане на книгата, така и по отношение на точността на нейното съдържание.

Ти трябва бъдете подготвени за редица дълговечни метафори които могат да бъдат намерени в цялата книга.

Книгата също е много повтарящи се. Някои дори казват, че ако изрежете повторението, то ще бъде много кратко. Така в крайна сметка може да прочетете някои части ако се чувстват твърде сходни.

Много от критиците на книгата поставят под въпрос авторитета на Марк Дъглас в търговията, казвайки, че всъщност не е търговец. Вместо това той е треньор на търговци.

Тези критици смятат, че освен ако не сте успешен търговец, е опасно да обучавате или съветвате други търговци, защото не сте били на тяхно място.

Ако това не е достатъчно, Дъглас разкри, че е загубил много пари, търгувайки което накара мнозина да бъдат скептични към неговите търговски познания.

На всичкото отгоре има много хора, които казват, че книгата е размита с твърде много психопатия.

С това имаме предвид психологически термини, фрази и обяснения, които всъщност не означават много в контекста на търговията или са под въпрос по отношение на научната точност.

въпреки това, призоваваме читателите да погледнат отвъд това и да се съсредоточат върху положителното и практически неща, които книгата учи.

В защита на книгата, макар че някои могат да нарекат писането на Дъглас психологично и да почукат факта, че той обезценява техническия анализ, трябва да се отбележи, че техническият анализ понякога се нарича и псевдонаука., особено от академичните среди.

В реалния свят на търговия обаче и двете са жизненоважни.

Основни глави за четене

ключови глави за четене при търговия в зоната

Ако искате да отнемете ключовите моменти, без да отделяте прекалено много време за четене на цялата книга, препоръчваме да прочетете първите седем глави:

 • Пътят към успеха: фундаментален, технически или психически анализ
 • Примамката (и опасностите) на търговията
 • Поемане на отговорност
 • Последователност: състояние на ума
 • Динамиката на възприятието
 • Перспективата на пазара
 • The Trader’s Edge: Мислене в вероятности

След това завършете с последната глава – глава 11, Мислене като търговец – което обединява всичко. И в самия край има и упражнение, което е силно препоръчително.

Въпреки това, книгата има само 240 страници най-дълго и може лесно да се прочете за кратък период от време.

Има и редица търговци, които биха препоръчали да четат тази книга поне веднъж годишно, за да си напомнят на това, което тя учи.

Кой би се възползвал най-много от тази книга?

Търговията в Зоната би била най-подходяща за три вида търговци:

1. Начинаещи, които все още се опитват да намерят своето място в света на търговията.

Търговията в Зоната може да помогне на психически да подготви начинаещите за това, което предстои да предприеме, и да ги накара да разберат колко важна е психологията на търговеца за избягване на грешки и успешни сделки.

2. Търговци, които не са уверени в своите сделки. Има много рискове, свързани с търговията и без увереност, търговците може никога да не се гмуркат.

Понякога хората просто трябва да се доверят на своите инстинкти, на което може да научи търговията в Зоната.

Търговците могат да открият, че когато допуснат грешка, ако са следвали първоначалните си инстинкти, може да са я избегнали. Вместо това те се чувстваха притеснени и решиха срещу първоначалните си инстинкти, които им загубиха парите.

3. Търговци, които губят повече, отколкото печелят. Тази книга може да им помогне да преценят потенциалните причини, поради които това се случва.

С него те могат да мислят за собствения си манталитет и, надяваме се, да идентифицират психологически причини, които ги карат да грешат. По-важното е да се опитате да намерите решения на тези проблеми.

Къде е недостатъчна търговията в зоната?

Ключово нещо, което трябва да запомните за търговията в зоната, е, че тя се фокусира върху психологията на търговеца, която е една част от научаването как да търгувате.

Все още трябва да научите техническите основи и как всъщност функционира пазарът. Без тях няма да знаете какво правите. Доверието във вашите сделки прави комплимент на търговец, не ви прави търговец.

В известен смисъл тогава, макар че това определено е книга, която трябва да прочетете, тя не трябва да е първото ви четене. В идеалния случай, първо трябва да се съсредоточите върху четенето на нещо по-техническо.

Въпреки това, техническата страна рядко се променя. След като го научите, можете да сте сигурни, че го знаете.

Личността ни обаче може да бъде по-сложна за разбиране, тъй като всеки е различен. Много от нас всъщност не се познават толкова добре или поне не толкова добре, колкото си мислим.

Може да е трудно да се изолират деструктивни модели на поведение това може да се отрази негативно на вашите сделки. Често се нуждаем от някой, който да ни помогне да ни насочи в правилната посока.

Тогава може да стане още по-сложно, когато започнете да се опитвате да промените поведението си, което за някои може да отнеме години или дори цял живот.

За да научите повече за търговските стратегии и техники, моля, разгледайте нашите статии или се свържете с нашия опитен екип.

Ако ви хареса да прочетете тази статия от Търговско образование, моля, дайте му харесване и го споделете с всеки друг, който смятате, че също може да представлява интерес.

Овладейте психологията на търговията с този безплатен курс за валутна търговия

овладейте психология на търговията с търговско образование

Въпреки че бихте могли да похарчите $ 42,50 за версия с твърди корици или $ 17,99 за версия на Kindle на тази книга, записването в нашия безплатен курс за търговия на форекс, The Ultimate Guide to Forex Trading, може да бъде много по-мъдър инвестиционен избор.

Обикновено това би ви струвало 2500 паунда, но можете вземете го безплатно.

Ще научите следното:

 • Фондация във Форекс търговията
 • Механика на Форекс търговията
 • Разширен анализ във Forex
 • Разширени стратегии за Forex търговия

Нашият курс също е проектиран с оглед на гъвкавостта, така че можете да учите, когато искате, където искате.

Можете да вземете всичко онлайн с материали за четене като PDF файлове, онлайн видеоклипове и тестове или да ни посетите в нашия офис в Лондон.

Ако вашият курс е толкова добър, защо е безплатен?

Добър въпрос и отговорът е съвсем прост; нашите партньори брокери плащат за това.

Те плащат за това, защото знаят, че образованите търговци издържат по-дълго от неопитните. Неопитните търговци имат по-голям риск да загубят пари и да напуснат рано.

Образованите търговци, от друга страна, са по-склонни да успеят и да продължат да търгуват със своя брокер.

Така че за тях всичко е да спечелят дългосрочни търговци. По-добре за теб, по-добре за тях.

Научете повече за The Ultimate Guide to Forex trading тук. Регистрирайте се днес и вземете безплатни форекс сигнали също!

Източници:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me