Cara Menjual Ethereum (ETH) dengan harga USD, EUR, & CAD [Panduan Penuh]

Dibangunkan pada awal tahun 2014, Ethereum adalah platform global untuk cryptocurrency dan aplikasi digital lain yang sangat mudah untuk berinteraksi dan memerlukan sedikit pengetahuan mengenai kejuruteraan perisian atau pengkodan komputer. Walaupun Bitcoin telah mempopularkan penggunaan blockchain, Ethereum juga menggunakan blockchain untuk melampaui penggunaan transaksi monetari asas dan menyediakan media untuk pembentukan aplikasi global yang kompleks dan pesat. Kemungkinan untuk teknologi ini tidak terbatas, dari pengundian elektronik hingga peraturan perdagangan digital dan seterusnya. Dalam panduan hari ini kita akan membincangkan cara menjual Ethereum untuk mata wang lain.

Cara Menjual Ethereum

Blockchain Ethereum bergantung pada cryptocurrency yang dikenali sebagai Ether, walaupun berbeza dari Bitcoin dalam beberapa cara. Walaupun Bitcoin memfokuskan pada kemampuan untuk melacak perdagangan, pembelian, pemilikan, dan pengedaran perdagangan dalam pengaturan peer-to-peer, rangkaian Ethereum lebih tertumpu pada hosting kod fleksibel untuk beberapa aplikasi antara disiplin. Ether muncul dalam gambar dengan memainkan peranan bukan hanya sebagai cryptocurrency yang dapat diperdagangkan tetapi juga sebagai kaedah yang digunakan oleh pembangun untuk menaja yuran transaksi mereka di platform Ethereum. Walaupun rangkaian blockchain lain, seperti Bitcoin, kemampuannya terhad, Ethereum dihasilkan agar para pembangun mempunyai kemampuan untuk membuat sebilangan besar program.

Sukatan Utama Ethereum

Dua komponen utama menjadi faktor kejayaan Ethereum. Pertama sekali, terdapat sedikit ruang untuk berlaku penipuan atau gangguan pihak ketiga. Ethereum menjalankan kod komputer yang disebut “kontrak pintar,” sistem kendiri yang memulakan pertukaran tender sah digital selagi syarat tetap dipenuhi. Kedua, keberadaan Ethereum Virtual Machine (EVM), perisian Turing yang membolehkan mana-mana pengguna menjalankan aplikasi tidak kira bahasa pengaturcaraan, menjadikan rangkaian Etherum jauh lebih beroperasi dan dapat diakses daripada beberapa platform blockchain lain. Pemahaman asas mengenai latar belakang ini sangat penting dalam mengetahui cara membeli dan menjual.

Ethereum BlockGeeks

Cara Menjual Ethereum: USD

Seperti mana-mana cryptocurrency, pengetahuan khusus untuk wilayah yang anda inginkan adalah sangat penting. Menjual Ethereum jauh lebih mudah apabila ditukar dengan mata wang fiat, misalnya, Dolar A.S. Langkah pertama dalam pertukaran adalah mendaftar dengan platform atau program yang menyenaraikan ETH (Ethereum) untuk diperdagangkan dengan USD, pastikan untuk mempertimbangkan pilihan yang ada berdasarkan keperluan bebas dengan teliti. Coinbase adalah pilihan utama bagi pengguna awal, dengan portfolio yang dirancang untuk mengawasi semua mata wang maya di satu lokasi yang konsisten, pelbagai mata wang yang ditawarkan, antara muka yang mesra pengguna, jaminan insurans, dan aplikasi mudah alih yang tersedia untuk kemudahan. Sebaliknya, platform seperti Kraken memfokuskan pada kemampuan untuk menawarkan pengguna pelbagai ciri dan yuran perdagangan yang rendah untuk digunakan oleh pedagang dari awal hingga awal. Pedagang A.S. mungkin juga mendapati platform seperti Coinmama lebih sesuai kerana, walaupun terdapat bayaran yang lebih tinggi, pengguna dapat dengan mudah membeli mata wang digital menggunakan kad kredit.

Bergantung pada platform yang dipilih, pengguna mungkin diminta untuk mengesahkan identiti mereka sebelum membeli dan menjual. Mengaktifkan pemberian kuasa 2 faktor juga disyorkan, kerana akaun ini akan berurusan dalam mata wang dan harus dilindungi. Selepas pengesahan, pengguna perlu mengeksport pegangan ETH luaran mereka ke dalam akaun rangkaian. Setelah pemegangan ini dipindahkan, mereka dapat diperdagangkan untuk USD, dan ditarik ke akaun luar. Sebilangan besar platform menyediakan pengguna mereka dengan kadar perdagangan semasa dan maklumat lain yang relevan untuk membantu mereka membuat perdagangan sebaik mungkin. Bayaran perdagangan dan pengeluaran berbeza mengikut platform, jadi pastikan untuk menyemak semua transaksi sebelum menyelesaikannya, serta kaedah yang membolehkan anda berdagang, memindahkan, dan mengeluarkan dana.

Ethereum ke USD

Cara Menjual Ethereum: EUR

Coinbase, Kraken, dan CEX.IO adalah semua platform yang tersedia untuk digunakan ketika berdagang ETH hingga EUR (euro) juga. Dari ketiganya, CEX.IO sangat disyorkan untuk perdagangan ETH hingga EUR, memandangkan kemampuannya untuk menyediakan kecairan yang kukuh dan memproses pemindahan bank Euro dengan cepat, andal, dan langsung. CEX.IO juga menawarkan pemindahan kad langsung dengan kad bank yang disahkan, aplikasi mudah alih yang dapat disesuaikan untuk kemudahan, dan kemampuan untuk melakukan perdagangan segera. Walaupun laman web ini mengenakan komisen berdasarkan kaedah dan jumlah perdagangan yang dipilih, ia bermanfaat bagi pedagang aktif yang mencari kesederhanaan, kerana gambaran jelas mengenai pergeseran pasaran Eropah dan carta pasaran yang mudah dibaca, sesuai untuk analisis pengguna individu berdasarkan mengemukakan data dan statistik yang tepat.

Bagi mereka yang berdagang dalam pelbagai mata wang fiat dan bertanya-tanya bagaimana menjual Ethereum untuk pelbagai pilihan dalam portfolio mereka, realiti sebenarnya ialah perdagangan ETH hingga USD dan EUR hanya berbeza sedikit. Platform yang berbeza mungkin diperlukan, bergantung pada platform mana yang dipilih pengguna berdasarkan pilihan peribadi mereka, tetapi ini tidak selalu berlaku. Nilai juga mungkin berbeza, tetapi mungkin tidak, bergantung pada keadaan pasaran semasa. Oleh kerana pasaran Amerika Syarikat dan Eropah sangat serupa, peraturan juga mungkin serupa. Penting bagi pengguna yang ingin berdagang dalam kedua mata wang fiat untuk mengetahui perbezaan antara USD dan EUR, kerana ia hampir sama.

Cara Menjual Ethereum: CAD

Setelah mengetahui proses jual beli Ethereum, belajar bagaimana menjual Ethereum di Kanada adalah proses yang sama mudahnya. Pengguna harus meneroka platform pertukaran cryptocurrency yang berpangkalan di Kanada seperti Coinbase, bitbuy.ca, atau Quebex, dan berkenalan dengan kebaikan dan keburukan setiap platform, memperincikan secara terperinci seperti yuran transaksi, masa pemindahan, kaedah pembayaran yang diterima, kemudahan penggunaan, had pembelian, dan seberapa cepat kadar perdagangan dan maklumat pasaran berkaitan lain dikemas kini di platform. Pengguna yang berminat dalam pertukaran digital yang berpangkalan di Kanada juga harus memiliki akaun terbuka di bank di dalam sempadan Kanada, dan dapat mengesahkan maklumat ini setelah mereka membuka akaun di platform pilihan mereka.

Seperti platform mana pun, setelah pengguna memindahkan ETH ke dalam dompet rangkaian mereka, mereka dapat menjualnya di Kanada melalui transaksi yang dilakukan di rangkaian. Pilihan lain yang tidak dapat dilaksanakan dan formal melibatkan penggunaan program yang disebut LocalEthereum, yang mempromosikan perdagangan rakan sebaya yang mengelakkan kos transaksi. Walaupun tidak bergantung pada sistem kod untuk membuat perdagangan ini, perdagangan peer-to-peer telah mendapat popularitas untuk fiat dan cryptocurrency kerana kemudahan penggunaannya dan kekurangan biaya tambahan untuk para pedagang.

Sekarang Masa yang Baik untuk Menjual Ethereum?

Oleh kerana Ethereum adalah cryptocurrency nilai pasaran, peralihan pasaran berterusan boleh berlaku yang dapat mengubah nilai perdagangan semasa dengan cepat. Di samping itu, titik harga jualan juga agak bergantung pada mata wang yang diperdagangkan ETH, dan sama ada mata wang ini adalah mata wang fiat atau digital. Walaupun Bitcoin masih memimpin pasaran mata wang digital dengan mantap, Ethereum adalah yang kedua, sangat konsisten, dengan gelaran kehormatannya sebagai rangkaian blockchain pertama yang memungkinkan pemudahcaraan kontrak pintar. Dilabel seperti itu menunjukkan bahawa Ethereum tidak hanya berharga sebagai cryptocurrency tetapi juga sebagai aset perniagaan berjuta-juta dolar. Mereka yang mencari pelaburan jangka panjang, semakin banyak memilih untuk menyokong Ethereum.

Dengan ini, Ethereum, rata-rata, berprestasi sedikit di atas Bitcoin. Ini sebahagiannya kerana Ethereum menggandakan kadar pengesahan transaksi Bitcoin, dan sebahagiannya disebabkan status Ethereum sebagai pelopor penyokong kontrak pintar. Ketika melihat faktor-faktor yang menganalisis apakah saat ini adalah saat yang tepat untuk membeli ke Ethereum, sumber pada akhir tahun 2020 optimis. Seperti semua mata wang kripto, ETH tentu saja mengalami kenaikan dan penurunan yang pesat; namun, ia sedang meningkat, dan para pakar meramalkan bahawa pemulihan yang cepat akan berlaku walaupun berlaku kemalangan. Dengan kesabaran dan perhatian terhadap ramalan pasaran dan perubahan semasa, bahkan pemula dapat menjadi pelabur yang berjaya dalam jangka masa.

Adakah Masa untuk Menjual ETH?

Selepas puncak tahun 2018, Ethereum kembali meningkat.

Bolehkah Saya Tunai Ethereum ke Akaun Paypal?

Seperti transaksi cryptocurrency lain, Ethereum mesti ditukar dengan kredit Paypal menggunakan platform penukaran pertukaran dalam talian. Kerana ini adalah cryptocurrency untuk pemindahan mata wang berdasarkan digital, ia setanding dengan menjual Ethereum untuk kredit Paypal; namun, kadar pertukaran tetap berlaku, bergantung pada platform yang digunakan untuk penukaran. Selain itu, faktor biasa harus dipertimbangkan dengan teliti ketika memilih platform penukaran: kemudahan penggunaan, kos transaksi, waktu pembelian, dan had pertukaran.

Pilihan pengeluaran paypal sangat banyak. LocalCryptos menawarkan perdagangan peer-to-peer yang memotong sebahagian besar yuran dan orang tengah sementara sepenuhnya menjaga diri dan sangat disulitkan untuk keselamatan yang dipegang oleh pengguna. Sebaliknya, platform seperti eToro bertindak sebagai broker dan menawarkan penginapan untuk 14 cryptocurrency berbeza, termasuk kredit Paypal. Exmo adalah pertukaran mata wang yang diperdagangkan dalam masa nyata dan menawarkan banyak pilihan pembayaran. CEX.IO dan Coinbase, yang disebutkan sebelumnya dalam artikel, juga menawarkan kredit Paypal, antara lain. LitBit menawarkan pertukaran Paypal untuk vendor Eropah. ALFACashier adalah pilihan lain untuk pertukaran standard yang berpatutan.

Berdagang ETH ke PayPal

Kesimpulannya

Sebagai pendahulu Bitcoin, dengan platform yang lebih komprehensif dan inovatif yang dibangunkan oleh pengguna, disokong blockchain dan pandangan yang optimis untuk masa depan, tidak ada masa seperti sekarang untuk melabur di Ethereum. Cadangan yang terdapat dalam artikel ini membawa pihak yang berminat selangkah lebih dekat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara kerja dalaman perdagangan cryptocurrency yang akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me