Panduan untuk perdagangan arbitraj Bitcoin di Afrika Selatan

Apakah perdagangan arbitraj dalam crypto?

Perdagangan arbitraj dalam cryptocurrency adalah apabila peniaga membeli cryptocurrency dengan harga yang murah dari satu tempat dan kemudian menjualnya untuk keuntungan di bursa lain untuk memanfaatkan perbezaan harga. Perdagangan arbitraj Bitcoin adalah salah satu kaedah termudah untuk mendapatkan keuntungan dalam perdagangan bitcoin dengan risiko yang minimum.

Adakah perdagangan arbitraj adalah sah?

Perdagangan arbitrage adalah sah selagi anda berdagang di negara-negara di mana bitcoin adalah sah. Seorang peniaga arbitrage hanya memanfaatkan perbezaan harga antara beberapa bursa untuk mendapatkan keuntungan.

Bagaimana perdagangan arbitraj berfungsi?

Cryptocurrency dijual dengan harga premium di pasaran membangun dan negara-negara dengan masalah ekonomi seperti Zimbabwe dan Venezuela, sedangkan cryptocurrency di negara maju menjual dengan harga yang hampir dengan nilai pasaran sebenarnya. Pedagang yang mempunyai akses ke pasaran asing dapat memanfaatkan perbezaan dan permintaan harga dengan membeli bitcoin dengan harga rendah di negara maju dan menjual dengan harga yang lebih tinggi di negara membangun atau negara tanpa ekosistem crypto yang maju.

Bagaimana untuk memulakan dengan perdagangan arbitraj bitcoin

Apabila anda ingin membeli bitcoin dengan harga yang rendah dan menjual dengan harga yang lebih tinggi pada pertukaran yang berbeza. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuka akaun di semua bursa yang menyokong kaedah pembayaran anda. Setelah mendaftar di bursa yang berbeza, anda perlu membeli bitcoin di bursa dengan harga termurah dan menjual di bursa dengan harga paling mahal.

Berapakah yuran yang terlibat dalam perdagangan arbitraj bitcoin?

Selain melihat harga bitcoin, anda juga perlu melihat yuran perdagangan dan pengeluaran wang pertukaran yang berbeza. Untuk menjana keuntungan, anda Harga beli termasuk bayaran transaksi mestilah kurang daripada harga jualan anda termasuk yuran transaksi.

Bayaran urus niaga merangkumi yuran untuk setiap perdagangan dan yuran pengeluaran untuk menghantar crypto ke bursa lain.

Perdagangan arbitraj Bitcoin di Afrika Selatan

Di Afrika Selatan, anda boleh melakukan arbitraj bitcoin dengan membeli Coindirect.com dan menjual pada Luno.com atau localbitcoins.com.

Caranya ialah membeli dengan menggunakan kad kredit / kad cek di Coindirect di mana pembelian kad kredit lebih murah daripada kaedah pembayaran lain dan menjual di Luno di mana bitcoin dijual dengan harga premium tempatan.

Pada masa menulis membeli bitcoin di Coindirect menggunakan kad kredit akan dikenakan biaya R176,077 vs R178900 di Luno. Semakin tidak stabil pasaran semakin besar jurang harga ini kerana pertukaran tempatan memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan harga bitcoin global yang lebih kompetitif.

Cara membeli bitcoin di Coindirect menggunakan kad kredit (atau kad cek VISA)

 1. Daftar untuk Akaun Coindirect percuma (hanya log masuk jika anda sudah mempunyai akaun).
 2.  Cari jalan anda ke dompet bitcoin anda.
 3. Klik ‘Beli’ dan kemudian pilih ‘Kad VISA Baru (EUR)’ dari drop-down.
 4. Masukkan nilai EUR BTC yang ingin anda beli (melebihi had minimum) atau jumlah BTC yang ingin anda beli dan kemudian klik ‘Preview Buy’.
 5. Anda akan menerima petikan, tekan ‘sahkan’ sebelum pemasa habis (hitung mundur dari 55 saat).
 6. Taipkan butiran kad kredit anda dan bayar.
 7. Anda akan dibawa ke halaman untuk mengesahkan transaksi anda.
 8.  Akhirnya, anda akan diarahkan kembali ke Coindirect Wallet anda setelah pembayaran berjaya.

Cara menjual bitcoin di Luno

 1. Daftar untuk akaun Luno dan sahkan identiti anda.
 2. Hantarkan Bitcoin dari Coindirect Bitcoin Wallet anda ke Luno Bitcoin Wallet anda.
 3. Klik “Jual” di Luno Wallet anda dan dapatkan sebut harga untuk mengetahui sama ada anda akan menerima lebih banyak wang daripada yang anda beli di Coindirect.com, atau

Buat pesanan Jual di Luno Exchange yang lebih besar daripada jumlah yang anda beli di Coindirect (termasuk yuran transaksi dan yuran pengeluaran).

Sebaik sahaja anda menjual Bitcoin untuk mendapatkan keuntungan di bursa yang lebih mahal. Anda perlu mengeluarkan wang ke akaun bank anda (kad kredit) dan mengulangi proses untuk terus membeli dan menjual tinggi setiap kali perbezaan harga muncul. Semakin tidak stabil harga bitcoin semakin banyak peluang untuk memperoleh keuntungan yang lebih besar.

Faktor risiko utama yang perlu diberi perhatian:

 • Sebaiknya bertindak cepat untuk mengurangkan pendedahan pergerakan pasaran. Oleh kerana perbezaan harga dapat hilang sebelum anda melakukan perdagangan kerana turun naik cryptocurrency.
 • Sekiranya terdapat banyak transaksi, blockchain boleh menjadi sesak sehingga mungkin memerlukan sedikit masa untuk memindahkan bitcoin anda dari satu dompet pertukaran ke dompet pertukaran yang lain.
 • Sentiasa pastikan anda mempunyai dana dalam kad kredit anda untuk memanfaatkan perbezaan harga sekiranya berlaku perubahan harga secara tiba-tiba. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah tidak mempunyai dana untuk dibeli di bursa yang lebih murah apabila peluang itu muncul.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me