Apa itu Vechain? Blockchain untuk Perusahaan

Apa itu Vechain? VeChain (atau VechainThor) adalah platform blockchain kontrak pintar generasi akan datang yang berfokus pada penerapan perusahaan, Internet of Things (IoT), dan penggunaan besar-besaran melalui Toolchain. Blockchain menyokong penciptaan kontrak pintar – kenalan yang melaksanakan sendiri yang mempunyai hasil yang dijamin tanpa kepercayaan pihak ketiga. Ini memungkinkan untuk membuat aplikasi terdesentralisasi (“Dapps”) yang dapat menyelesaikan masalah perusahaan seperti:

 • Anti-pemalsuan untuk Jenama Mewah – melalui penggunaan cip pintar, Vechain mengesan setiap item individu dan mencegah penduaan. Rantai Alat Vechain membolehkan sesiapa sahaja membuat tag anti-pemalsuan.
 • Logistik rantai sejuk – memastikan bahawa makanan tidak merosakkan semasa pengangkutan dan penyimpanan dengan menggunakan sensor IoT pintar yang secara automatik melaporkan maklumat penting kepada blockchain.
 • Kereta – menyimpan rekod data kenderaan yang tidak kemasukan termasuk sejarah pembaikan, insurans, pendaftaran, dan tabiat pemandu.
 • Kredit Karbon – Mengesan kuantiti sumbangan karbon syarikat tertentu untuk mengurangkan pelepasan karbon. Untuk pengguna runcit, aplikasinya sudah tersedia di WeChat. Pengguna yang terlibat dalam tingkah laku rendah karbon (mis. Membeli produk karbon rendah) akan diberi penghargaan dengan kredit yang dapat ditebus untuk barang yang mesra alam atau disumbangkan kepada badan amal.
 • Platform pengesanan ujian klinikal – dengan kerjasama dengan Bayer China, Vechain akan menggunakan blockchain untuk menyelesaikan masalah pengesanan ujian klinikal digital.

Dengan menggunakan teknologi blockchain, VeChain menjadikannya mudah dan selamat bagi pengeluar produk untuk mengumpulkan, mengurus, dan berkongsi data produk penting dengan vendor dan pengguna sepanjang kitaran hidup produk.

Ciri-ciri Utama Vechain

 • Rangkaian blok awam Sesiapa sahaja boleh membaca, menulis dan menggunakan aplikasi dan kontrak pintar yang terdesentralisasi ke blockchain VeChainThor.
 • Teknologi pengurusan IOT dalaman dan rantaian bekalan Pengalaman pelaksanaan blockchain yang terbukti dalam industri seperti barang mewah, minuman keras, dan pertanian.
 • Perwakilan Bayaran Asli Blockchain menyokong pelaksanaan delegasi yuran asli, yang bermaksud pengguna dApp tidak perlu mengadakan VET atau VTHO untuk menulis transaksi jika kos gas yang berkaitan ditentukan oleh pemaju yang akan ditaja.

Ekosistem VeChain

Untuk mencapai visi yang bercita-cita tinggi, VeChain telah mengembangkan platform perisian perusahaan berkemampuan blockchain yang kuat. Platform ini membolehkan pengeluar menetapkan produk dengan identiti unik, yang kemudian membolehkan pengeluar, rakan rantaian bekalan, dan juga pengguna berinteraksi dengan produk melalui platform. Ia menggunakan teknologi blockchain untuk memastikan keselamatan data yang dikumpulkan, memperuntukkan kunci peribadi kepada semua peserta dalam rantaian bekalan.

Produk diberi ID unik, yang disimpan serentak di blockchain dan dikaitkan dengan produk dengan cip NFC, tag RFID atau kod QR. Pada bila-bila masa sepanjang hayat produk, cip, teg atau kod dapat berinteraksi dengan, sama ada oleh pengedar atau rakan niaga yang memastikan keahlian kumpulan, atau pengguna yang ingin mempelajari lebih lanjut mengenai produk. Syarikat membayangkan pelbagai aplikasi, termasuk perlindungan jenama, anti-pemalsuan, dan keselamatan makanan.

VeChain telah wujud sejak 2015 dan memindahkan blockchain peribadi dan konsortium mereka sebelumnya ke blockchain VeChainThor awam mereka pada tahun 2018. Langkah ini membuka ciri lanjutan yang terdapat di blockchain kepada mana-mana pembangun atau pihak ketiga untuk mengembangkan dan menulis aplikasi di platform. Terdapat beberapa syarikat yang memilih untuk membina perniagaan mereka di atas VeChainThor, termasuk Plair dan Yayasan 8Hours, serta beberapa pemaju komuniti bebas.

Ekonomi Token Vechain

Vechain menggunakan a model ekonomi dwi-token. Token utama, Token VeChain (VET) digunakan untuk mewakili nilai pada jaringan, dengan berbagai mekanisme yang dirancang menstabilkan harga VET dari masa ke masa.

Pemegang VET juga akan menghasilkan token utiliti secara automatik, Token VeChain (VTHO). VTHO adalah mata wang “gas”, dan diperlukan untuk mengirim transaksi atau melakukan tindakan di rangkaian. Pengguna rangkaian biasa tidak perlu risau untuk membeli VTHO secara berasingan, kerana ia dihasilkan secara automatik berkadar dengan jumlah VET yang dipegang. Apabila transaksi dilaksanakan, 70% VTHO dimusnahkan secara kekal (“dibakar”) dan 30% diberikan sebagai hadiah blok kepada pemegang Node Penguasa.

Model ekonomi dwi-token ini diperkenalkan untuk meningkatkan ekonomi rangkaian. Sistem ini direka untuk membantu pemaju di rangkaian. Pemaju memegang cukup VET akan dapat menggunakan rangkaian secara percuma, kerana VTHO yang dihasilkan akan cukup untuk membayar transaksi. Sekiranya pembangun mengembangkan aplikasi intensif transaksi, mereka juga dapat menggunakan aplikasi tersebut protokol pembayaran pelbagai pihak.

Ringkasnya:

 • Token Vechain (VET) berfungsi sebagai simpanan untuk pengukuhan ekonomi dan pemindahan nilai di platform. VET dapat “dipertaruhkan” dalam pelbagai node ekonomi dan menghasilkan VTHO yang memberi kuasa urus niaga di rangkaian.
 • Token VeThor (VTHO) adalah “gas” yang diperlukan untuk melakukan transaksi dan berinteraksi dengan kontrak pintar. Setiap kali transaksi dibuat, VTHO habis dan dimusnahkan.

Menggunakan dan Menyimpan Vechain

Vechain boleh disimpan dengan selamat di Dompet VeChainThor yang terdapat di telefon pintar (iOS dan Android). Dompet mudah alih disulitkan dengan selamat memberikan kunci untuk memberikan keselamatan maksimum bagi pemegang Vechain.

Apakah Node VeChain?

Node adalah dompet yang dapat dikesan (seperti dompet VeChainThor) yang mempunyai jumlah minimum VeChain yang tersimpan di dalamnya. Terdapat 2 jenis nod: Node Kuasa dan Node Ekonomi, yang kedua-duanya mempunyai keperluan, fungsi dan faedah masing-masing.

Nod Penguasa (Thrudheim): Menjamin Vechain dengan Bukti Kewibawaan

Di tengah-tengah Vechain adalah 101 Nod Penguasa yang memproses dan mengesahkan semua transaksi blockchain, serta mengatur rangkaian melalui mekanisme pengundian. Nod Kuasa ini dipilih oleh Yayasan Vechain dan melalui prosedur lengkap dan prosedur KYC. Sebagai ganjaran, pemegang Nod Penguasa mendapat kadar pengeluaran dan hak mengundi VTHO tertinggi. Nod Kuasa umumnya dimiliki oleh perusahaan besar dan individu yang dipercayai untuk memastikan kepercayaan yang terdesentralisasi. Tidak banyak yang diketahui mengenai identiti pemegang Node Autoriti ini atas sebab keselamatan, tetapi beberapa syarikat besar seperti DNV GL dan PwC telah tampil mengatakan mereka memegang Nod Autoriti.

Nod Ekonomi: Memberi kestabilan kepada ekosistem melalui penentuan

Nod Ekonomi tidak mengesahkan urus niaga blockchain, melainkan menjaga ekosistem Vechain stabil dengan menyimpan sejumlah token VET di dompet mudah alih VeChain Thor mereka. Terdapat pelbagai tahap node ekonomi dan semakin banyak token VET dipertaruhkan untuk jangka masa yang lebih lama, semakin tinggi ganjarannya.

Untuk menjadi pemegang Node Ekonomi Normal, minimum 1,000,000 VET selama 10 hari diperlukan.

Pemegang nod yang lebih berdedikasi boleh menyertai program X Node VeChain yang menawarkan lebih banyak ganjaran. Bagi pemegang X Node, diperlukan minimum 600.000 VET setiap masa.

Terdapat 4 jenis ganjaran bergantung pada jenis Node yang diadakan. Ini merangkumi dari memperoleh sejumlah VTHO setiap hari, ganjaran dari Pool Reward Foundation Syarikat, hingga akses senarai putih ke ICO VeChain.

Ketahui lebih lanjut mengenai pelbagai jenis Nod dan ganjaran.

Sejarah Vechain

VeChain bermula pada tahun 2015 dengan penubuhan syarikat mereka di Shanghai. Diasaskan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Sunny Lu (ex-CIO Louis Vuitton China), Syarikat telah mengembangkan penyelesaian yang berfokus pada perusahaan berdasarkan blockchain peribadinya. Oleh kerana trend menuju desentralisasi yang lebih baik berlaku dalam industri blockchain, VeChain berhijrah ke blockchain konsortium sebelum akhirnya menubuhkan Yayasan VeChain dan memulakan migrasi terakhir mereka ke platform blockchain awam berasaskan Proof of Authority (PoA).

Visi Yayasan adalah untuk mewujudkan ketelusan pasaran yang lebih besar dan memberi pengguna akses kepada maklumat yang lebih terperinci mengenai produk yang mereka beli, jual dan berinteraksi dengannya. Dengan pandangan 360 darjah rantaian bekalan penuh, dengan semua komponen direkodkan dan disimpan dengan selamat dalam lejar diedarkan tanpa bukti, peruncit dan pengeluar dapat memastikan kualiti dan keaslian produk mereka, menjamin pengguna bahawa apa yang mereka beli betul-betul apa yang mereka fikirkan.

VeChain mempunyai perkongsian dan kes penggunaan langsung dengan banyak rakan kongsi terkenal, termasuk DNV GL, PwC, Deloitte, Walmart China, BMW, BYD Auto, Bayer China, H&Kumpulan M, LVMH, ENN, AWS, PICC, ASI, dll.

Perkongsian VeChain Utama

DNV GL

DNV GL ditubuhkan pada tahun 1864 dan mempunyai 300 pejabat di seluruh dunia. Mereka memberikan perkhidmatan jaminan kualiti kepada syarikat-syarikat di industri maritim, minyak dan gas, dan tenaga dan pembaharuan.

DNV GL mengeluarkan Sijil Sistem Pengurusan pada akhir proses pemeriksaan dan pensijilan mereka. Ini membuktikan bahawa proses dan produk syarikat memenuhi standard antarabangsa.

DNV GL Luca Crisciotti membentangkan faedah Jaminan Digital

DNV GL adalah rakan kongsi dan pemegang saham VeChain. Kedua-dua Syarikat berkongsi kepercayaan bahawa masa depan jaminan terletak pada teknologi blockchain Pada Sidang Kemuncak VeChain 2019, DNVGL mengumumkan bahawa ia telah sepenuhnya memindahkan blockchain peribadinya ke VechainThor

Sejak pengumuman perkongsian itu, DNV GL telah bersama-sama mengembangkan beberapa produk termasuk Ekosistem Karbon Rendah dan MyStory, satu penyelesaian pengesanan dan pemasaran. DNV GL juga telah menegaskan kembali komitmennya terhadap ekosistem VeChain dengan memindahkan blockchain peribadinya ke blockchain awam VeChainThor untuk pelanggannya. DNV GL juga memberikan dompet digital Non-Fungible Token (NFT) kepada setiap pelanggan sehingga setiap pelanggan mempunyai identiti digital dan dapat mengakses dan berinteraksi dengan ekosistem DNV GL. Melalui ini, DNV GL telah mengeluarkan lebih dari 900,000 dompet, dibandingkan dengan Ethereum yang hanya memiliki 400,000 dompet.

BMW

Pada bulan Mac 2018, BMW mengesahkan penyertaan VeChain dalam Program BMW Startup Garage, program perkongsian di mana BMW akan bekerjasama dengan peserta untuk mengembangkan teknologi mereka dan membelinya untuk kegunaan BMW.

Semasa Sidang Kemuncak VeChain 2019, ia berlaku disahkan bahawa VeChain dan BMW bersama-sama akan mengembangkan DApp yang disebut VerifyCar untuk kereta BMW. VerifyCar akan merakam maklumat kenderaan ke blockchain VeChainThor. Contoh maklumat yang akan direkodkan meliputi jarak tempuh kenderaan, rekod insurans dan perkhidmatan.

Cihan Albay, Pemimpin di IT Tech Office Singapore, BMW Group memberikan persembahan mengenai VerifyCar

PriceWaterHouseCoopers (PwC)

PwC terkenal sebagai salah satu juruaudit “Big Four”. Mereka adalah rangkaian syarikat di lebih dari 150 negara dan memberikan perkhidmatan kepada 420 syarikat Fortune 500.

PwC mempunyai 3 talian perkhidmatan utama:

 • Jaminan menyediakan audit kewangan;
 • Penasihat mengenai penyelesaian pengurusan aktuari dan insurans dan perkhidmatan sumber manusia; dan
 • Perancangan cukai dan perkhidmatan perundingan.

VeChain telah bekerjasama dengan PwC sejak Mei 2017 untuk bersama-sama mengembangkan dan mempromosikan penggunaan teknologi blockchain. Setelah banyak spekulasi, perincian perkongsian mereka diumumkan dalam sidang media bersama dengan PwC dan Walmart di Jun 2019. Ia adalah diumumkan bahawa Vechain dan PwC juga bekerjasama dengan Walmart China, dan telah melancarkan Walmart China Blockchain Traceability Platform yang dibina di atas VeChainThor Blockchain. Platform ini menyahut cabaran keselamatan makanan dengan menggunakan teknologi VeChain untuk membolehkan Walmart China melaksanakan strategi pengesanan untuk produknya. Pengguna boleh mengimbas produk dan dapat melihat maklumat terperinci mengenai produk tersebut, seperti sumbernya, proses logistik, laporan pemeriksaan produk dan lain-lain.

Pada masa pengumuman, 23 rangkaian produk Walmart awal telah diuji dan dilancarkan di Platform. Menjelang akhir tahun 2020, dijangkakan bahawa sistem pengesanan Walmart di China akan menyaksikan daging segar yang dapat dikesan merangkumi 50% daripada penjualan daging segarnya, sayur-sayuran yang dapat dikesan akan menyumbang 40% dari jumlah penjualan sayur-sayurannya, dan makanan laut yang dapat dikesan akan merangkumi 12.5 % daripada jumlah penjualan makanan laut.

Produk di Platform Jejak Blockchain Walmart

Bayer China

Kerjasama antara VeChain dan Bayer China, cabang Greater China dari salah satu syarikat farmaseutikal terkemuka di dunia diumumkan pada 28 Mei 2020. VeChain telah mencipta CSecure, platform pengesanan ujian klinikal yang akan digunakan dalam penyelidikan dan pengembangan intervensi perubatan Bayer seperti ubat-ubatan dan rawatan lain. Ketahui lebih lanjut mengenai perkongsian Vechain dan Bayer.

Inkubator CREAM

CREAM adalah inkubasi blockchain strategik dan syarikat penasihat. Mereka adalah rakan strategik dan penasihat untuk Yayasan VeChain, yang menyediakan khidmat nasihat inkubasi dan nasihat kepada VeChain.

Sebagai rakan strategik, CREAM telah secara langsung membantu VeChain dan terlibat dalam beberapa perkongsian berprofil tinggi, seperti perkongsian dengan Pemerintah Siprus, dalam kumpulan itu berjanji akan menyokong negara Cyprus dalam pembangunan blockchain. 

CREAM juga telah menjanjikan sokongan untuk ekosistem VeChain dengan mengintegrasikan platform blockchain VeChain untuk semua projek inkubasi mereka, membawa syarikat pihak ketiga untuk menyumbang dan berkembang pada ekosistem blockchain VeChain.

Bacaan tambahan

Lihat VeChain Insider’s senarai lengkap perkongsian dan perincian VeChain dan ringkasan pengumuman kami di Sidang Kemuncak VeChain 2019.

Sumber:

Laman web https://www.vechain.com

Yayasan: https://www.vechain.org

Sedang (kemas kini dan artikel utama): https://medium.com/@vechainofficial

Pelan pembangunan https://cdn.vechain.com/vechain_ico_ideas_of_development_en.pdf

Telegram https://t.me/vechain_official_english

Panduan Pelancaran Vechain Mainnet http://www.asiacryptotoday.com/vechain-mainnet-launch

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me