Panduan Curve Finance ($ CRV)

Kewangan Keluk adalah pertukaran terdesentralisasi (DEX) untuk perdagangan stablecoin. Seperti projek Decentralized Finance (DeFi) yang lain, Curve Finance mempunyai tokennya sendiri yang dikenali sebagai Curve DAO token ($ CRV). Curve Finance DEX telah berjalan dan beroperasi sejak Januari 2020, dan hasil petani telah memperoleh keuntungan dari itu. Walau bagaimanapun, penyenaraian token $ CRV secara tiba-tiba pada 14 Ogos 2020 benar-benar berubah menjadi ruang cryptocurrency, dan tidak semestinya dengan cara yang baik. Dalam artikel ini, kami melihat latar belakang dan ciri Curve Finance dan pelancaran token $ CRV yang kontroversial.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Curve Finance dan khususnya pertanian hasil $ CRV dan bagaimana untuk mengetahui sama ada ANDA mungkin mempunyai $ CRV, lihat video terbaru kami:

Curve Finance ($ CRV) Hasil Pertanian

Latar belakang

Ketua Pegawai Eksekutif Curve Finance Michael Egorov, juga bekerja dengan NuCypher pasukan sebagai pengasas bersama dan CTO selama lima tahun. Egorov telah melayani Curve melalui kepakarannya dalam pengembangan perisian, berkat tugas pengurusannya di syarikat teknologi yang berbeza pada masa lalu.

Pasukan di belakang Curve Finance secara rasmi mula bekerja di bursa pada bulan Disember 2019, dan mereka melancarkannya pada Januari 2020. Walaupun ketika itu, Curve telah digunakan oleh beberapa peniaga arbitrage, tetapi popularitinya meningkat setelah baru-baru ini (dan mengejutkan) dilancarkan tanda pemerintahannya pada Ogos 2020 ini.

Menariknya, nampaknya walaupun selepas pelancaran token CRV, beberapa anggota pasukan Curve tidak mengetahui bahawa ia sudah habis. Begitu tiba-tiba sehingga pasukan terpaksa menggunakannya setelah tidak mempunyai pilihan selain hanya mengkaji kodenya setelah penyebaran.

Apa itu Curve Finance?

Curve adalah kumpulan kecairan pertukaran terdesentralisasi yang dibina untuk menyokong perdagangan stablecoin yang cekap. Pada masa ini, Curve menyokong pasangan BTC, serta DAI, BUSD, sUSD, TUSD, USDC, dan USDT.

Dan melalui bantuan AMM (pembuat pasaran automatik), Curve membuat perdagangan slippage rendah mungkin sementara kos yuran transaksi tetap rendah. Sebilangan besar peniaga arbitrage lebih suka Curve berbanding kumpulan kecairan lain seperti Uniswap hanya kerana penjimatan dalam perdagangan.

Dengan hanya beberapa bulan, platform ini telah mengalahkan pertukaran lain dari segi jumlah dagangan. Dengan Uniswap di kedudukan teratas, Curve menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada projek seperti Aave, Compound Finance dan Balancer.

Apa yang membezakan Curve daripada DEX lain?

Masalah dengan DEX seperti Uniswap adalah kos yang ditanggung oleh pengguna untuk perdagangan token. Sekiranya anda melihat DEX lain, mereka tidak dapat memudahkan perdagangan token langsung. Dalam kes Uniswap, misalnya, stablecoin masih harus diperdagangkan untuk ETH, sebelum mereka diperdagangkan dengan stablecoin yang ingin diperoleh pengguna (Uniswap V2 mungkin telah menghilangkan kekurangan ini). Memandangkan urus niaga melibatkan dua perdagangan, bayaran transaksi juga dua kali ganda untuk setiap pengguna.

Lengkung berfungsi berbeza. Kumpulan kecairan platform membolehkan perdagangan token langsung di antara pasangan tersenarai. Dengan fungsi pertukaran langsung, pengguna menjimatkan lebih banyak dengan membayar yuran perdagangan yang lebih rendah. Sampai sekarang, bayaran masih ditetapkan pada 0,04% setiap transaksi. Ini bermaksud bahawa pengguna mempunyai peluang untuk melakukan perdagangan yang lebih efisien tanpa harus membayar banyak biaya untuk setiap transaksi.

Algoritma untuk kedua-dua DEX juga berbeza. Uniswap memberi tumpuan untuk memaksimumkan kecairan yang ada, tetapi algoritma Curve lebih mementingkan pengurangan slippage. Oleh kerana itu, peniaga frekuensi tinggi dan jumlah besar menjimatkan lebih banyak dengan menggunakan Curve.


Berbanding dengan sistem pesanan buku, Curve menggunakan model AMM yang memaksimumkan kumpulan kecairan dalam rantai untuk menyediakan dana yang diperlukan bahkan sebelum perdagangan dilaksanakan.

Menjana Wang Menyediakan Kecairan dalam Keluk

Kumpulan kecairan dalam rantai merujuk kepada dana yang disimpan dalam pertukaran untuk memudahkan perdagangan. Dengan Curve, pengguna secara bebas dapat memasukkan sebarang token yang disokong di kolam dan menjadi penyedia kecairan. Inilah yang kita maksudkan ketika kita berbicara tentang membiayai kumpulan khusus untuk pasangan perdagangan Curve.

Dan seterusnya, penyedia kecairan memperoleh bayaran dari pertukaran yang dilakukan di bursa.

Berkat komposisi Curve, kumpulan kecairannya juga dapat diakses oleh banyak protokol lain. Sebenarnya, platform ini mengalami peningkatan jumlah dagangan setelah pengenalan perlombongan kecairan dari yEarn.

yCRV

Dalam perlombongan mudah tunai, pelombong membantu menjalankan bot pembuatan pasaran pertukaran untuk menolong menjalankan perdagangannya. Trend ini menarik minat pelombong untuk memberikan kecairan tambahan dalam token yCRV yEarn kerana nampaknya cukup menguntungkan.

Token yCRV adalah token terbungkus yang terdiri daripada pasangan perdagangan yang disokong oleh Curve dan mewakili kumpulan kecairannya. Selain itu, kerana kumpulan kecairan Curve tersedia untuk protokol lain seperti Compound, penyedia kecairan juga memperoleh pendapatan tambahan dari yuran faedah mereka.

Walaupun bekalan mudah tunai di kolam Curve kelihatan menguntungkan, ia juga menanggung beberapa risiko. Ini adalah beberapa ketidakpastian yang mungkin dihadapi oleh penyedia kecairan Curve.

Kerentanan Ekosistem DeFi

Oleh kerana Curve sudah terintegrasi dengan beberapa platform DeFi lain, pengguna harus dapat memantau masalah yang sedang berlangsung pada protokol lain ini. Mengendalikan masalah keselamatan dalam projek lain akan memastikan bahawa penyedia kecairan berpengetahuan mengenai risiko mendepositkan aset mereka di kolam Curve.

Volatiliti Hasil

Hasil curve berubah-ubah. Walaupun kumpulan hasil tinggi menarik pengguna untuk memberikan kecairan dari masa ke masa, ia juga akhirnya menjadi kumpulan hasil rendah atau sederhana dari masa ke masa.

Untuk mengatasi hal ini, pengguna dapat memilih untuk menyediakan kecairan ke semua kumpulan Curve, strategi diversifikasi. Dan ini akan memberikan hasil purata dari semua kolam. Malangnya, ia juga menaikkan kelonggaran dan bayaran gas, serta pendedahan kepada kerentanan kontrak pintar.

Mengira Keuntungan selepas Gas dan Yuran

Satu rintangan dengan penawaran kecairan pada protokol Curve adalah mengira keuntungan anda setelah bayaran gas dan slippage ditolak.

Platform ini membahagikan kecairan di pelbagai kumpulan dan dihubungkan dengan protokol luaran. Kesannya, bayaran gas agak tinggi. Dan bergantung pada token yang anda berikan, anda mungkin juga mengalami keretakan yang ketara.

Ini menjadikannya agak sukar untuk melakukan pemburuan hasil – mengejar hasil yang tinggi dengan menukar kolam. Sebaiknya penyedia kecairan mendepositkan token ke kolam untuk jangka masa yang cukup lama untuk memperoleh keuntungan setelah slip dan bayaran gas dibayar.

Token $ CRV

$ CRV adalah token asli Curve, ia dihasilkan semasa anda menyimpan dan mempertaruhkan cryptocurrency di platform. Ia diberikan kepada penyedia kecairan yang sebanding dengan bahagian mereka dari hasil yang dihasilkan oleh kumpulan mereka. Dan kerana CRV baru sahaja dilancarkan, mereka yang telah menyumbang ke kumpulan kecairan Curve akan menerima jumlah prorata.

Dengan peralihan Curve untuk menjadi DAO, token CRV juga mewakili hak pemegang untuk mengambil bahagian dalam mekanisme pemerintahannya, sehingga mereka dapat membuat proposal dan memilihnya. Dan dengan CRV, urus tadbir akan mengikuti sistem pengundian yang ‘berwajaran masa’. Ini bermaksud bahawa semakin lama mereka memegang CRV, semakin besar kuasa suara mereka di DAO.

Apa yang dilakukan petani hasil adalah memanfaatkan populariti DeFi untuk membuat spekulasi mengenai token seperti $ CRV. Jadi apa yang akan mereka lakukan adalah setelah mendeposit dan memperoleh token $ CRV, mereka akan menjual $ CRV di pasaran untuk mendapatkan keuntungan.

Apa yang berlaku dengan pelancaran token $ CRV?

Sebelum pelancaran, $ CRV adalah salah satu token yang paling dinanti-nantikan dan dibincangkan, dan pasukan mengatakan ia akan dilancarkan pada “awal Ogos 2020”. Pada 14 Ogos 2020, token $ CRV tiba-tiba dilancarkan oleh pemaju tanpa nama tanpa ada yang tahu, termasuk pasukan Curve Finance. Pembangun dapat melakukan ini kerana kod token $ CRV dan DAO terdapat di GitHub, jadi semua yang perlu dilakukan oleh pembangun adalah menyatukan keduanya dan melancarkan kontrak pintar.

Yo, @CurveFinance ! Lihat DAO anda sudah siap untuk bergoyang dan saya perlu MEMaksimumkan ALPHA SAYA! Oleh itu, saya terus maju dan menggunakannya untuk anda. Hubungi saya di DM untuk mengesahkan dan mari mulakan pesta ini!! pic.twitter.com/D0KqEg4Ldr

– 0xc4ad (@ 0xc4ad) 13 Ogos 2020

Sudah tentu selepas pelancaran token awal peminat cryptocurrency lain mula menyiarkan di Twitter mengenai berita tersebut. Ini bermaksud pasukan Curve harus mengelilingi menjelaskan keadaan dan mengatakan itu adalah penipuan. Pasukan Curve juga bergegas untuk mengesahkan bahawa kontrak yang digunakan oleh pembangun mempunyai kod yang sama dan bahawa tidak ada perubahan yang signifikan atau penambahan backdoor iaitu tidak ada yang berbahaya dalam kontrak.

Oleh itu, Curve akhirnya menyatakan bahawa ini adalah token rasmi dan pelancaran DAO mereka, dan tidak perlu dikatakan, komuniti cryptocurrency tidak gembira mengenainya. Perkara ini diperburuk oleh kenyataan bahawa dalam beberapa jam antara waktu pengembang melancarkan $ CRV dan Curve menyatakan bahawa ia adalah pelancaran rasmi, 80,000 token CRV sudah ditambang oleh beberapa pengguna. Ini menyebabkan banyak pihak lain mengatakan bahawa tidak adil bagi pihak lain memandangkan pasukan Curve sebelumnya telah mengumumkan akan ada 24 jam antara kontrak yang digunakan dan token pertama dikeluarkan.

Seseorang dikerahkan $ CRV berdasarkan kontrak pintar yang telah kami terbitkan di github, memimpin usaha kami.

Walaupun kami pada awalnya skeptis, tampaknya penyebaran yang dapat diterima dengan kod, data dan kunci pentadbir yang betul.

Oleh kerana token / DAO mendapat daya tarikan, kami terpaksa menggunakannya.

– Curve Finance (@CurveFinance) 14 Ogos 2020 Pasukan Curve menyatakan DAO mereka dan $ CRV dilancarkan

Berikutan pengumuman ini, pertukaran utama lain seperti Binance, OKEx dll juga mula menyenaraikan $ CRV.

$ CRV sangat tidak menentu, harga berada pada tahap tertinggi sepanjang masa iaitu $ 54.01 pada 14 Ogos 2020, dan berada pada tahap terendah sepanjang masa $ 4.17 pada 17 Ogos 2020. Juga sebagai mata wang yang dilombong, penawaran awal akan sangat rendah dan hanya meningkat lama-kelamaan setelah lebih banyak yang dilombong. Ini mengakibatkan harga sangat tidak stabil seperti yang kita lihat kerana dengan lebih banyak token akan ditambang, pelombong ini akan menjual token mereka dengan cepat di pasaran. Ini terutama berlaku semasa fasa pelancaran awal di mana terdapat banyak gembar-gembur, tetapi bekalan sangat sedikit.

Jadi mereka yang berspekulasi mengenai $ CRV benar-benar perlu berhati-hati kerana sangat berisiko.

Cara Menggunakan Kurva untuk Berdagang

Untuk menggunakan Curve Finance, pergi ke portal web mereka di https://www.curve.fi dan sambungkan dompet web3 seperti MetaMask.

Pilih mata wang kripto mana yang ingin anda jual. Kemudian, klik “Jual” di bahagian bawah. Anda kemudian akan diminta oleh dompet web3 anda untuk mengesahkan transaksi.

Setelah disahkan, ini bermakna perdagangan anda berjaya.

Kesimpulannya

Walaupun Curve juga dapat menjadi alternatif yang menguntungkan terhadap Uniswap dari segi perdagangan frekuensi tinggi dan jumlah besar, setiap orang masih harus mempertimbangkan bagaimana mengimbangkan potensi pendapatan dengan risiko yang sesuai.

Dan sekiranya projek Curve terus berjalan dengan jayanya dalam beberapa bulan dan tahun-tahun yang akan datang, ia mungkin akan menjadi salah satu DEX berprestasi terbaik di ruang DeFi kerana menawarkan perdagangan slip rendah berbanding dengan pesaingnya.

Siri Kewangan Desentralisasi (DeFi): tutorial, panduan dan banyak lagi

Dengan kandungan untuk pemula dan pengguna yang lebih maju, lihat siri YouTube DeFi kami yang mengandungi tutorial mengenai ALAT PENTING yang anda perlukan untuk berdagang di ruang DeFi, mis. MetaMask dan Uniswap. Serta menyelami topik DeFi yang popular seperti Reef.finance ($ REEF) dan Polkadot ($ DOT)

Siri DeFi di laman web ini juga merangkumi topik yang tidak diterokai di YouTube. Untuk pengenalan mengenai apa itu DeFi, lihat Gambaran Keseluruhan Desentralisasi Kewangan (DeFi): Panduan untuk trend HOTTEST dalam cryptocurrency

Tutorial dan panduan untuk ALAT DEFI PENTING:

 • Panduan MetaMask: Bagaimana cara membuat akaun? PLUS petua dan hack untuk pengguna maju
 • Ulasan dan tutorial uniswap: Panduan pemula dan petua dan trik lanjutan
 • Panduan dan ulasan Serum DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) menerangkan
 • 1inch Exchange, Mooniswap dan Chi GasToken: Ulasan dan panduan utama

Untuk maklumat mendalam mengenai projek DeFi khusus lain, lihat panduan token DeFi kami. Berikut adalah beberapa panduan paling popular kami:

 • TELAH ($ LEND)
 • Ulasan Ampleforth ($ AMPL): Panduan penting untuk protokol DeFi ini
 • Panduan ChainLink ($ LINK): Pautan utama di ruang DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Apa itu?
 • Panduan Curve Finance ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Penyedia Kecairan On-Chain yang Revolusioner
 • Linear Finance ($ LINA): Masa depan platform pertukaran sintetik?
 • Polkadot ($ DOT): Semua yang perlu anda ketahui mengenai Sayang DeFi dari China
 • RAMP DeFi: Bagaimana ia membuka kunci nilai aset yang dipertaruhkan?
 • Reef Finance ($ REEF): Platform Defi Semua Dalam Satu
 • Solana ($ SOL) menjelaskan
 • Grafik ($ GRT) – Tahap seterusnya aplikasi terdesentralisasi
 • Trustswap ($ SWAP) menjelaskan- Transaksi DeFi generasi seterusnya
 • Yearn.Finance menggabungkan Ekosistem DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Platform Peminjaman DeFi berasaskan Kredit

Lebih banyak video dan artikel akan datang segera sebagai sebahagian daripada siri DeFi kami, jadi pastikan untuk BERLangganan ke kami Saluran Youtube dan (buat masa ini) Surat berita mingguan PERCUMA jadi anda boleh diberitahu sebaik sahaja mereka keluar!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector