Panduan dan Ulasan Kewangan Balancer ($ BAL)

Pengimbang ($ BAL) adalah pembuat pasaran automatik (AMM) protokol yang mengurangkan kos dan perbezaan antara perdagangan pelbagai cryptocurrency. Balancer adalah pengganti yang terdesentralisasi untuk pembuat pasaran tradisional, entiti pihak ketiga yang memberikan kecairan kepada aset yang diperdagangkan. Protokol pengimbang dapat dipanggil oleh platform perdagangan yang terdesentralisasi untuk mengetahui kadar dan harga perdagangan terbaik secara automatik menggunakan Smart Order Routing (SOR). Protokol ini juga menyediakan dana yang diperlukan untuk menyelesaikan perdagangan, dengan menggunakan dana dari Balancer Pools yang tersedia. Balancer Finance dilancarkan pada bulan September 2019 oleh Mike McDonald dan Fernando Martinelli, sejak itu Syarikat berjaya membuat pusingan benih dengan pelaburan $ 3 juta.

Antara Muka Pertukaran Balancer

Balancer menggunakan permukaan invarian N-dimensional yang dibina di atas Uniswap dapp. Mereka juga menggunakan Pembuat Pasaran Automatik (AMM), seperti UniSwap, yang dibina menggunakan algoritma komputer untuk mengatur pasaran. Kumpulan mereka menghilangkan yuran pengurusan portfolio dengan pengguna dan bukannya mengumpulkan yuran dari peniaga, yang mengimbangkan semula portfolio dengan “mengikuti peluang arbitraj”.

Balancer telah beralih ke posisi yang menonjol dalam hierarki Desentralized Finance (DeFi), kerana token BAL menangkap tanda token tadbir urus Compound Protocol pada awal tahun 2020. Ini menyaksikan peningkatan perhatian pada pertukaran dan telah diperuntukkan sebagai pesaing di medan DeFi. Persepsi ini bertepatan dengan peningkatan populariti untuk projek DeFi dan kualiti perlombongan mereka, sesuatu yang disorot baru-baru ini Laporan Forbes pada “DeFi Yield Famers”. Oleh itu, jika anda seorang yielder baru atau ingin tahu atau seseorang yang ingin memahami pasaran DeFi yang baru muncul, ini adalah panduan untuk anda. Dalam artikel ini kami memberikan penjelasan lengkap mengenai projek ini, apakah itu dan menerangkan faedah menggunakan pertukaran dan protokol DeFi ini.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Balancer termasuk kekuatan dan kelemahannya, lihat video kami:

Balancer Finance: Apa yang HARUS anda ketahui mengenai platform DeFi ini

Balancer’s Pools dijelaskan: Apa itu?

Kumpulan pengimbang adalah koleksi dana yang dibekalkan pengguna yang digunakan untuk memberikan kecairan kepada perdagangan dan transaksi. Kumpulan ini boleh berjumlah lebih dari $ 11 Juta USD (misalnya, kumpulan USDT, BAT dan COMP). Pengumpulan dana ini akan dipanggil semasa perdagangan cryptocurrency sebagai pihak lawan transaksi, sehingga memberikan kecairan kepada pedagang.

Kolam Renang Terkawal / Peribadi: Ini berlaku ketika keadaan tetap berada di atas kolam dan pencipta dapat menetapkan token dan bobot. Ini biasanya dilakukan untuk pelaku swasta yang tidak mahu pelikuidasi luar, misalnya pelikuidasi pihak ketiga yang bekerja dengan jumlah yang banyak.

Selesaikan / Dikongsi Kolam: Kumpulan ini terbuka untuk semua pelaku untuk menambahkan kecairan dan merupakan peralihan sehala. Mereka tidak dapat diubah dan mempunyai parameter tetap, tidak seperti kumpulan terkawal dan biasanya bagi masyarakat umum untuk mencairkan dan membuat keuntungan.

Di samping dua subkategori utama kolam, terdapat kolam pintar yang lebih khusus yang boleh anda gunakan. Sebagai contoh, Liquidity Bootstrapping Pools (LBP) memberi peluang kepada pasukan untuk melepaskan token projek dan pada masa yang sama membina kecairan yang mendalam. Contoh lain termasuk kumpulan stablecoin dengan kerugian tidak tetap, yang mana pengasasnya Martinelli menulis penjelasan tambahan di sini.

Alat pencipta kolamAlat pencipta Kolam Renang Balancer

Token $ BAL

Pada pelancaran awalnya, Balancer tidak memiliki token asli mereka tetapi ini berubah tahun ini, dengan syarikat itu mendedahkan token tadbir mereka $ BAL. Syarikat mula mengedarkan token pada 23 Jun 2020 dan akan diedarkan setiap minggu untuk penyedia kecairan di laman web ini.

Namun, tidak ada nilai ekonomi untuk token BAL, melainkan mereka adalah mata wang untuk hak tadbir urus protokol. Hak-hak ini membolehkan para pemegang hak untuk mengatakan mengenai struktur protokol Balancer, dengan berat dari segi pelaksanaan ciri baru, yuran protokol, dan perubahan struktur yang lebih besar seperti skala lapisan 2 serta kontrak pada rantaian blok lain.

Terdapat 100 juta token yang dibuat tetapi 25 juta daripadanya telah diperuntukkan kepada anggota pengasas, pemaju teras, penasihat, dan pelabur. Selebihnya bebas ditambang oleh pengguna Balancer yang menambah kecairan.

Menurut laman web Balancer: “Setiap minggu 145.000 BAL, atau kira-kira 7.5 juta setahun, diedarkan kepada penyedia kecairan. Ini bermakna pada tahun pertama kewujudan BAL akan berlaku inflasi penawaran sebanyak 30% daripada pembekalan token 25 juta yang diperuntukkan pada awalnya. ” Jadi, bagaimana anda boleh memperoleh peruntukan BAL mingguan? Ini dilakukan melalui perlombongan kecairan BAL, yang dibincangkan di bawah.

Perlombongan Kecairan BAL: Cara memperoleh token $ BAL?

Perlombongan kecairan telah menjadi salah satu topik perbualan yang paling popular di ruang kewangan terdesentralisasi (DeFi) dalam beberapa minggu terakhir. Pada intinya, perlombongan kecairan pada dasarnya adalah apabila pengguna membekalkan kecairan aset ke protokol DeFi sebagai pertukaran untuk beberapa jenis ganjaran. Ganjaran itu mungkin pelbagai token, termasuk token tadbir urus protokol DeFi yang mendasari (yang mungkin akhirnya mempunyai nilai wang – seperti COMP). Ini pada dasarnya menawarkan cara bagi pengguna untuk mendapatkan wang dari aset yang mereka pegang.

Cara utama untuk mendapatkan token $ BAL adalah melalui Liquidity Mining. Pada dasarnya, Balancer memberi ganjaran kepada pelikuidasi yang membayar ke dalam kumpulan mereka dalam bentuk token $ BAL. Syarikat cadangan adalah memberikan token BAL sebanding dengan jumlah kecairan yang disumbangkan oleh setiap alamat berbanding dengan jumlah kecairan di Balancer.

Cara lain untuk membuat BAL adalah dengan membuat kumpulan dan mendapatkan keuntungan dari yuran perdagangan. Ini diserahkan dalam bentuk $ BAL. Sistem ini juga memberi insentif kepada pembuat kolam untuk menurunkan yuran kerana semakin rendah yurannya, semakin banyak BAL yang mereka terima. Bayaran penyeimbang memberi pilihan jangka pendek atau jangka panjang kepada pencipta kumpulan, dan mereka berharap dapat mendorong bayaran yang lebih rendah sehingga peniaga terpikat ke bursa.

Berbicara mengenai isu-isu mengenai pengagihan BAL dan hak tadbir urus, pengasas Martinelli berkata: “Sejauh ini faktor atau alasan terpenting mengapa kita melakukan itu adalah kerana kita mahu perkara ini terdesentralisasi. Kami percaya pada masa depan yang terdesentralisasi, tanpa kepercayaan, dan kami mahu Balancer melakukan itu. Kami memerlukan pengedarannya dengan cara yang sihat. “

Pertanian Hasil Balancer & Kolam Renang Terbaik

Kumpulan kecairan teratas di Balancer kini mengembalikan hingga 30% APR pada Return on Liquidity. Kadar ini meningkat secara drastik selepas Faktor Cap kemas kini pada 5 Julai 2020.

Kaedah terbaik untuk mencari kadar terbaik dan pulangan kecairan adalah melalui Carta Pertukaran Ramalan.

Senarai Putih Imbangan Duga

Untuk mendapat kualiti token Balancer Governance $ BAL yang berkualiti tinggi, kumpulan kumpulan mesti mempunyai sekurang-kurangnya dua syiling yang ada di senarai putih. Duit syiling ditambahkan ke senarai putih pengimbang setiap minggu. Jumlah $ BAL yang diedarkan bergantung pada jumlah perdagangan dan jumlah mudah tunai, dengan maksimum $

Berdagang di Bursa Balancer

Di samping kecairan dan kumpulan mereka, Balancer adalah pertukaran terdesentralisasi yang pertama dan paling utama. Tanpa KYC atau pendaftaran, kerahsiaan dan privasi dijaga. Yang anda perlukan untuk memulakan perdagangan di sana adalah dompet seperti MetaMask. Ketahui cara menyediakan akaun Metamask di sini.

Bursa mempunyai sejumlah token yang tersedia untuk diperdagangkan. Ini termasuk: Ethereum (ETH), DAI, MKR, USDC, REP, BTC ++, WBTC, WETH, BAT, SNX, ZRX, LINK, DZAR, UMA, LRC, REN, LEND, KNC, COMP, OCEAN. Bursa juga mempunyai sejumlah token tanpa kumpulan seperti tBTC, ANT, cUSDC, cDAI, imBTC, pBTC, sBTC, sUSD, PNK, AST dan RPL.

Pengimbang: adakah risiko?

Pertukaran desentralisasi sering dikaitkan dengan risiko tinggi. Keupayaan semacam ini untuk berdagang dengan mudah dengan kadar faedah yang tinggi menjadi perhatian. Perkara ini diketengahkan baru-baru ini oleh pengasas Ethereum, Vitalik Buterin, yang memberi amaran bahawa mereka adalah “perkara-perkara DeFi yang mencolok” yang kadang-kadang datang dengan “risiko yang tidak dinyatakan”.

Sejujurnya saya fikir kami menekankan perkara-perkara yang mencolok yang memberi anda kadar faedah yang tinggi. Kadar faedah jauh lebih tinggi daripada yang anda dapat dalam kewangan tradisional semestinya sama ada peluang arbitraj sementara atau disertakan dengan risiko tidak dinyatakan.

– vitalik.eth (@VitalikButerin) 20 Jun 2020 Tweet dari Vitalik Buterin

Balancer telah mengakui risikonya, dengan laman web mereka memperingatkan pengguna bahawa: “Balancer adalah protokol yang sangat baru. Walaupun kami mengambil langkah berjaga-jaga dan melakukan audit yang mendalam, ini masih merupakan produk beta. Gunakan sejumlah kecil dana untuk memulakan. “

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, Balancer memposisikan dirinya sebagai alat yang kuat untuk mengautomasikan pembuatan pemasaran dan mengurangkan yuran transaksi untuk cryptocurrency yang berbeza. Ia memimpin pasaran kumpulan kecairan dengan kemampuan untuk membuat kumpulan kecairan n dimensi yang merupakan pasaran pertama. Dengan formula unik mereka yang menolak dan secara aktif menolak bayaran yang besar, Balancer telah membuat projek yang terdesentralisasi yang berpotensi menjadi sistem yang mencukupi dengan penekanan masyarakat.

Namun, buat masa ini, sasaran utama Balancer adalah untuk mewujudkan persaingan yang ketat untuk UniSwap dan menjadikan diri mereka sebagai pemimpin industri dalam bidang AMM di Ethereum. Ramai yang percaya ini mungkin kerana fungsi DEX pada Uniswap sama dengan Balancer, kerana satu kumpulan token-untuk-token Uniswap sama dengan kumpulan Balancer dengan dua token ditetapkan ke nilai 50/50, atau 1: 1.

Siri Kewangan Desentralisasi (DeFi): tutorial, panduan dan banyak lagi

Dengan kandungan untuk pemula dan pengguna yang lebih maju, lihat siri YouTube DeFi kami yang mengandungi tutorial mengenai ALAT PENTING yang anda perlukan untuk berdagang di ruang DeFi, mis. MetaMask dan Uniswap. Serta menyelami topik DeFi yang popular seperti Reef.finance ($ REEF) dan Polkadot ($ DOT)

Siri DeFi di laman web ini juga merangkumi topik yang tidak diterokai di YouTube. Untuk pengenalan mengenai apa itu DeFi, lihat Gambaran Keseluruhan Desentralisasi Kewangan (DeFi): Panduan untuk trend HOTTEST dalam cryptocurrency

Tutorial dan panduan untuk ALAT DEFI PENTING:

 • Panduan MetaMask: Bagaimana cara membuat akaun? PLUS petua dan hack untuk pengguna maju
 • Ulasan dan tutorial uniswap: Panduan pemula dan petua dan trik lanjutan
 • Panduan dan ulasan Serum DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) menerangkan
 • 1inch Exchange, Mooniswap dan Chi GasToken: Ulasan dan panduan utama

Untuk maklumat mendalam mengenai projek DeFi khusus lain, lihat panduan token DeFi kami. Berikut adalah beberapa panduan paling popular kami:

 • TELAH ($ LEND)
 • Ulasan Ampleforth ($ AMPL): Panduan penting untuk protokol DeFi ini
 • Panduan ChainLink ($ LINK): Pautan utama di ruang DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Apa itu?
 • Panduan Curve Finance ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Penyedia Kecairan On-Chain yang Revolusioner
 • Linear Finance ($ LINA): Masa depan platform pertukaran sintetik?
 • Polkadot ($ DOT): Semua yang perlu anda ketahui mengenai Sayang DeFi dari China
 • RAMP DeFi: Bagaimana ia membuka kunci nilai aset yang dipertaruhkan?
 • Reef Finance ($ REEF): Platform Defi Semua Dalam Satu
 • Solana ($ SOL) menjelaskan
 • Grafik ($ GRT) – Tahap seterusnya aplikasi terdesentralisasi
 • Trustswap ($ SWAP) menjelaskan- Transaksi DeFi generasi seterusnya
 • Yearn.Finance menggabungkan Ekosistem DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Platform Peminjaman DeFi berasaskan Kredit

Lebih banyak video dan artikel akan hadir dalam siri DeFi kami, jadi pastikan untuk BERLANGGANAN ke kami Saluran Youtube dan (buat masa ini) Surat berita mingguan PERCUMA jadi anda boleh diberitahu sebaik sahaja mereka keluar!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me