Rio DeFi ($ RFUEL): Perbatasan kewangan seterusnya?

Rio DeFi ($ RFUEL) adalah syarikat teknologi blockchain. Ia bertujuan untuk merapatkan kewangan tradisional dengan ruang blockchain dengan infrastruktur digitalnya yang kuat, Rio Chain. Ia memberi tumpuan kepada keselamatan, kelajuan, skalabilitas, dan interoperabilitas dengan blockchain yang ada.

Keseluruhan ekosistem Rio menjanjikan pelbagai jenis perkhidmatan yang dapat digunakan pengguna sebagai alternatif daripada sistem kewangan tradisional. Dari perkhidmatan simpanan dan pinjaman hingga peluang perdagangan dan insurans. Semua ini boleh diakses hanya dengan telefon pintar dan sambungan internet.

Latar belakang

James Anderson, Ketua Pegawai Eksekutif Rio DeFi, dan juga pasukannya, percaya bahawa sistem kewangan masa kini sangat memerlukan pembangunan baru yang dapat memenuhi keperluan globalisasi. Perkhidmatan yang diberikan oleh perantara seperti penyelesaian pembayaran dan pemindahan wang, atau kawalan mata wang fiat oleh pemerintah tempatan, menanggung pelbagai kebimbangan yang mempengaruhi keseluruhan landskap kewangan seperti yang kita kenal sekarang.

Pasukan di belakang Rio mengusahakan ekosistem yang dapat dengan mudah digunakan oleh pengguna dalam kehidupan seharian mereka untuk melakukan transaksi kewangan tanpa banyak geseran dan kos. Inti projek ini adalah objektif untuk menyokong penggunaan cryptocurrency secara besar-besaran di kalangan masyarakat umum.

Masih banyak kerja yang harus dilakukan tetapi Rio telah mengembangkan model yang dapat bertindak balas terhadap landskap kewangan antarabangsa yang cepat berubah.

Apa itu RIO DeFi?

Rantai Rio adalah platform perkhidmatan kewangan terdesentralisasi (DeFi) yang dikuasakan oleh kontrak pintar. Tujuan platform ini adalah untuk menyediakan ekosistem yang dapat menyokong aplikasi terdesentralisasi (dApps) yang menyediakan perkhidmatan kewangan berdasarkan blockchain tunggal tetapi berkesan dan cepat.

Ia dibina berdasarkan rantai sendiri, melihat masalah yang dialami oleh rangkaian Bitcoin dan Ethereum. Sekarang ini, jumlah urus niaga yang melalui rantai teratas tersebut menyebabkan transaksi perlahan, kos gas mahal, dan kadar penggunaan yang buruk. Harus ada platform lain untuk mendasarkan ekosistem baru mereka dan inilah Rantai Rio yang mereka buat.

Melalui Rio DeFi, dApps baru dapat menyokong dompet, perkhidmatan, dan cryptocurrency baru.

Bagaimana RioDeFi berfungsiBagaimana RioDeFi berfungsi

Substrat Pariti

Pasukan Rio percaya bahawa cara terbaik untuk maju dengan pengembangan crypto adalah dengan membuat blockchain yang dapat berinteraksi dengan yang lain secara bebas. Itulah sebabnya mereka terus menerapkan teknologi Parity Substrate untuk membolehkan projek blockchain lain mudah dipasang ke Rio melalui payung terjun.

Parachains adalah blockchain yang berdiri sendiri yang dapat digunakan untuk mengembangkan dApps baru yang dapat digunakan dengan mudah ke rantai lain tanpa masalah interoperabilitas.

Paras RantaiParas Rantai

Tiga Fokus Utama projek Rio

Penyelesaian Rio terhadap masalah yang terlalu umum dari rantaian blok yang perlahan, tidak cekap, dan mahal adalah model yang menyokong tiga fokus utama mereka, iaitu: kebolehgunaan, skalabilitas, dan keselamatan.

Model hibrid: Menyatukan rangkaian baru yang dapat memberikan skalabilitas dan throughput transaksi yang lebih tinggi (dengan secepat dua saat per blok dalam waktu pengesahan) dicapai dengan mengembangkan model gabungan untuk blockchain Rio.

Kelenturan: Melalui penyebaran jurubahasa mesin maya dengan kehendak pelanggan yang sangat rendah dan algoritma konsensus yang dapat disesuaikan menghilangkan rantai ketegaran dan risiko pemusatan Rio. Semua yang dibina di atas rantaian Rio dapat disesuaikan dengan mudah sesuai dengan keadaan pasar yang berlaku tanpa geseran ketika datang ke pelaksanaan.

Tidak boleh dikendalikan: Kerana rantai Rio dirancang untuk menyokong hubungan mudah antara rantai lain, ia dapat menghubungkan organisasi yang berbeza secara efisien walaupun terdapat perbezaan dalam platform blockchain mereka.

Tiga fokus utama RioChainTiga fokus utama RioChain

Algoritma Konsensus (Proof-of-Authority)

Rio menggunakan mekanisme konsensus Proof-of-Authority (PoA) yang mengadopsi algoritma konsensus Aura Substrat (pusingan Kuasa) dan GRANDPA (Perjanjian Awalan Deriving Recursive ANcestor Deriving berdasarkan GHOST).

Kedua-dua kombinasi baru untuk pelaksanaan PoA memastikan bahawa terdapat algoritma yang berbeza yang mengatur bagaimana data blok ditangani dan bagaimana penyelesaian dicapai untuk setiap transaksi. Dengan mendelegasikan tugas membagi penulisan data blok kepada Aura, dan menyerahkan proses pengesahan akhir kepada GRANDPA, Rio telah mencapai fleksibilitas yang lebih baik tanpa menjejaskan keselamatan transaksi yang dilakukan secara rantai.

Dalam perancangan adalah rancangan Rio untuk beralih ke Proof-of-Stake (PoS), mirip dengan mekanisme konsensus yang dilaksanakan pada blockchain Bitcoin. Setakat ini, pasukan di belakang Rio sedang berusaha untuk beralih ke BABE (Blind Assignment for Blockchain Extension) dari Aura untuk meletakkan asas yang diperlukan untuk akhirnya penggunaan PoS.

 • AURA: Ia ditetapkan sebagai algoritma konsensus untuk menghasilkan blok seterusnya dari pengesahan. Ia berfungsi melalui bantuan sekumpulan validator terpilih yang menghasilkan blok pada waktu tertentu. Hanya node yang dibenarkan dibenarkan menjadi pengesah.
 • GRANDPA: Delegasikan dengan tugas memberikan penghentian blok dengan bantuan “pihak berwenang.” Mereka tidak akan menghasilkan blok untuk jaringan, tetapi mereka memilih versi “terbaik” dari blok yang dihasilkan oleh pengesah. Sekiranya lebih daripada dua pertiga pihak berkuasa yang diwakilkan memilih versi keadaan blockchain, maka ia dianggap muktamad.

Blockchain Bersekutu

Rio percaya bahawa blockchain gabungan adalah lebih baik daripada blockchain awam tanpa izin kerana beberapa sebab. Ini memberikan kelajuan transaksi yang lebih cepat, skalabilitas, biaya transaksi yang rendah, penggunaan tenaga yang rendah, keselamatan yang lebih kuat, dan peningkatan kemampuan untuk menyediakan fitur privasi data.

Pelaksanaan model gabungan membolehkan Rio mencapai pengesahan masa blok 2 saat, lebih cepat daripada rantaian blok lain yang ada di ruang DeFi. Dan walaupun pada kelajuan ini, rantai Rio masih mampu melindungi jaringan dari serangan 51% sambil dapat memproses hampir 3,000 transaksi sesaat.

Sekarang ini, pasukan di belakang Rio sedang mempertimbangkan pelaksanaan model konsensus PoS dan PoA hibrid, dilengkapi dengan validator simpul cahaya. Ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja mungkin dapat mengambil bahagian dalam pengesahan rangkaian dengan hanya telefon bimbit sebagai node yang ditetapkan.

Token Rio Fuel ($ RFUEL): Ganjaran untuk pemegang token

Rio memberi penghargaan kepada peserta blockchainnya dengan Rio Fuel ($ RFUEL), yang juga merupakan token asalnya. RFUEL dapat digunakan sebagai penyimpanan nilai, pembayaran untuk biaya gas, atau untuk melaksanakan kontrak pintar.

1 bilion token RFUEL akan dibuat melalui acara pembuatan token (TGE), yang mana 70% token ini akan diedarkan untuk memberi insentif kepada aplikasi dan pengguna yang menyumbang kepada pertumbuhan ekosistem, 20% akan dijual melalui penjualan orang ramai dan swasta penjualan, dan 10% (100 juta) akan dikekalkan sebagai rizab yang akan perlahan-lahan dilepaskan dalam jangka masa 5 tahun.

Rujuk carta di bawah untuk lebih terperinci mengenai pengedaran token RFUEL:-

Pengedaran token RFUEL

Token Rio Fuel ($ RFUEL): penjualan awam

The pusingan pertama penjualan awam token RFUEL Rio Fuel telah habis dijual dalam 40 minit pada 11 September 2020. Harga pusingan pertama adalah pada $ 0.16, had sumbangan minimum adalah USD $ 1,000 dan had sumbangan maksimum ialah USD $ 10,000. Tempoh letak hak adalah 61 hari dengan membuka kunci 1/3 bermula pada Token Generation Event (TGE) dan pada hari 31 dan 61 selepas TGE.

The kedua pusingan diadakan pada 15 September 2020 jam 6:00 pagi. UTC. Harga untuk pusingan 2 adalah pada $ 0.18, had sumbangan minimum ialah $ 1,000 dan had sumbangan maksimum ialah USD $ 10,000. Tempoh peletakan hak adalah 1 bulan dengan kunci 1/4 pada TGE dan pada hari 11, 21, dan 31 selepas TGE. Semua token yang dilindungi bertaruh secara automatik untuk menerima ganjaran bertaruh RFUEL.

Jualan awam RFUEL pusingan 3 ialah Tawaran DEX Permulaan Uniswap (IDO). RFUEL akan tersedia untuk diperdagangkan di Uniswap dengan harga mulai $ 0.20 dan semua token akan dibuka sepenuhnya iaitu segera tersedia untuk perdagangan. Walau bagaimanapun, $ 0.20 hanyalah harga awal dan mengingat putaran sebelumnya semuanya dilanggan terlalu banyak, ada kemungkinan harga akan turun naik setelah perdagangan dimulakan.

Untuk maklumat lebih terperinci, sila lihat Telegram Rio DeFi.

Gunakan Kes Rantai Rio

Platform Pinjaman Bitcoin: Pengguna dapat menyimpan BTC mereka dalam kontrak pintar di atas Rantai Rio untuk memperoleh minat dari aset mereka. Peminjam juga dapat memanfaatkan BTC mereka dengan mudah dengan meminjam melalui Rio Chain.

Platform pinjaman BitcoinPlatform Pinjaman Bitcoin

Akaun simpanan: Keselamatan Rio juga boleh menjadi surga bagi penjimat BTC. Pengguna boleh menyimpan BTC mereka dan cryptocurrency lain yang disokong dengan selamat sambil memperoleh kadar faedah tinggi berbanding dengan perkhidmatan simpanan tradisional dari bank dan penyedia lain.

Akaun simpanan

E-dagang yang terdesentralisasi: Pedagang boleh menggunakan rantai Rio dengan bebas untuk mendigitalkan perniagaan mereka dan mengurangkan kos operasi yang besar untuk melakukannya. Menetapkan operasi pengurusan dan penjualan mereka di Rantai Rio dapat membolehkan pedagang mengakses rangkaian pembeli yang lebih luas berkat kos yang lebih rendah, pintu masuk pembayaran yang lebih baik, model transaksi tanpa sempadan, dan privasi data pengguna yang lebih besar, antara lain.

Kesimpulannya

Pembangunan ruang DeFi bergantung pada kejayaan projek yang dapat menjembatani semua perkembangan yang ada di beberapa blok block. Ini berlaku terutamanya untuk inovasi berguna yang tersekat di rangkaian lalu lintas tinggi. Sekiranya penerapan adalah tujuannya, membina blockchain yang boleh dikendalikan yang menyokong pelaksanaan rantaian silang adalah kaedah terbaik untuk menyelesaikannya.

Model blockchain-agnostik Rio DeFi dapat mewujudkan jalan inovasi bayi di ruang DeFi. Dengan merapatkan rantaian blok yang berbeza, kita bukan sahaja dapat mencapai penggunaan yang lebih cepat, tetapi juga minat yang lebih besar dalam mengembangkan model DeFi yang dapat dikendalikan juga.

Siri Kewangan Desentralisasi (DeFi): tutorial, panduan dan banyak lagi

Dengan kandungan untuk pemula dan pengguna yang lebih maju, lihat siri YouTube DeFi kami yang mengandungi tutorial mengenai ALAT PENTING yang anda perlukan untuk berdagang di ruang DeFi, mis. MetaMask dan Uniswap. Serta menyelami topik DeFi yang popular seperti Reef.finance ($ REEF) dan Polkadot ($ DOT)

Siri DeFi di laman web ini juga merangkumi topik yang tidak diterokai di YouTube. Untuk pengenalan mengenai apa itu DeFi, lihat Gambaran Keseluruhan Desentralisasi Kewangan (DeFi): Panduan untuk trend HOTTEST dalam cryptocurrency

Tutorial dan panduan untuk ALAT DEFI PENTING:

 • Panduan MetaMask: Bagaimana cara membuat akaun? PLUS petua dan hack untuk pengguna maju
 • Ulasan dan tutorial uniswap: Panduan pemula dan petua dan trik lanjutan
 • Panduan dan ulasan Serum DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) menerangkan
 • 1inch Exchange, Mooniswap dan Chi GasToken: Ulasan dan panduan utama

Untuk maklumat mendalam mengenai projek DeFi khusus lain, lihat panduan token DeFi kami. Berikut adalah beberapa panduan paling popular kami:

 • TELAH ($ LEND)
 • Ulasan Ampleforth ($ AMPL): Panduan penting untuk protokol DeFi ini
 • Panduan ChainLink ($ LINK): Pautan utama di ruang DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Apa itu?
 • Panduan Curve Finance ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Penyedia Kecairan On-Chain yang Revolusioner
 • Linear Finance ($ LINA): Masa depan platform pertukaran sintetik?
 • Polkadot ($ DOT): Semua yang anda perlu ketahui mengenai Sayang DeFi dari China
 • RAMP DeFi: Bagaimana ia membuka kunci nilai aset yang dipertaruhkan?
 • Reef Finance ($ REEF): Platform Defi Semua Dalam Satu
 • Solana ($ SOL) menjelaskan
 • Grafik ($ GRT) – Tahap seterusnya aplikasi terdesentralisasi
 • Trustswap ($ SWAP) menjelaskan- Transaksi DeFi generasi seterusnya
 • Yearn.Finance menggabungkan Ekosistem DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Platform Pinjaman DeFi berasaskan Kredit

Lebih banyak video dan artikel akan datang segera sebagai sebahagian daripada siri DeFi kami, jadi pastikan untuk BERLANGGANAN kepada kami Saluran Youtube dan (buat masa ini) Surat berita mingguan PERCUMA jadi anda boleh diberitahu sebaik sahaja mereka keluar!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me