Stellar Lumens (XLM) secara ringkas

Stellar adalah platform yang menghubungkan bank, sistem pembayaran, dan orang. Pada tahun 2014, Stellar menggunakan teknologi blockchain untuk membolehkan pertukaran mata wang dan pemindahan wang dengan cepat. Stellar pada asalnya berdasarkan protokol Ripple Lab, tetapi kerana perbezaan falsafah utama, Stellar akhirnya menulis semula kod tersebut sepenuhnya. Ia dibina berdasarkan platform konsensus separa desentralisasi dan dirancang untuk menyokong sebarang jenis mata wang seperti dolar AS, RMB atau Yen. Platform hebat mata wang asli adalah Stellar Lumens (XLM).

Lumens Stellar (XLM) boleh didagangkan di Binance Exchange.

Ciri dan Spesifikasi

 • Kelajuan transaksi: 3-5 saat pengesahan
 • Jumlah Bekalan: 100B XLM dibuat pada mulanya
 • Menyokong beribu-ribu transaksi sesaat
 • Menggunakan Stellar Consensus Protocol (SCP) dan bukannya Bukti Kerja
 • API yang ringkas dan bersih
 • Kontrak multisig dan pintar
 • Pangkalan data edaran terpusat
 • 1% inflasi tahunan tetap

Seberapa pantas Stellar?

Logo Stellar XLM

Rangkaian Stellar dapat mengesahkan transaksi dalam 3-5 saat dengan kos transaksi kurang dari $ 0,00001. Ini menjadikan rangkaian sesuai untuk penggunaan pengguna massa dan transaksi rentas sempadan. Rangkaian itu sendiri dapat menyokong lebih dari 1000+ transaksi sesaat.

Bagaimana Stellar Lumens berfungsi?

Rangkaian desentralisasi

Rangkaian yang terdesentralisasi terdiri daripada rakan sebaya yang dapat berjalan secara bebas antara satu sama lain. Ini bermaksud bahawa rangkaian Stellar tidak bergantung pada satu entiti tunggal. Ideanya adalah untuk mempunyai seberapa banyak pelayan bebas yang berpartisipasi dalam rangkaian Stellar sebanyak mungkin, agar rangkaian itu tetap dapat berjalan dengan jayanya walaupun beberapa pelayan gagal.

lejar

Seperti lejar tradisional, lejar Stellar mencatatkan senarai semua baki dan transaksi milik setiap akaun di rangkaian. Salinan lengkap lejar Stellar global dihoskan pada setiap pelayan yang menjalankan perisian Stellar. Mana-mana entiti boleh menjalankan pelayan Stellar.

Pelayan ini membentuk rangkaian Stellar yang terdesentralisasi, yang membolehkan lejar diedarkan seluas mungkin. Pelayan menyegerakkan dan mengesahkan lejar dengan mekanisme yang dikenali sebagai kata sepakat.

Konsensus

Stellar menggunakan Protokol Konsensus Stellar (SCP) bukannya Bukti Kerja. Stellar Consensus Protocol (SCP) adalah protokol yang mencapai keselamatan optimum terhadap peserta yang berkelakuan buruk. Pada dasarnya, ia bertujuan untuk menjadi lebih selamat dan menawarkan perlindungan yang lebih baik daripada pihak yang berniat jahat.

Pelayan Stellar berkomunikasi dan menyegerakkan satu sama lain untuk memastikan bahawa transaksi itu sah dan berjaya diterapkan ke lejar global.

Sebagai contoh, jika anda ingin menghantar $ 5 kepada rakan di rangkaian, senarai pelayan yang dipercayai akan memulakan proses untuk menyetujui kesahihan pembayaran $ 5 anda kepada rakan anda. Sebilangan besar pelayan ini harus bersetuju bahawa anda sebenarnya memiliki kredit bernilai $ 5 di rangkaian sebelum mereka menandakan transaksi itu sah.

Seluruh proses ini untuk mencapai kesepakatan pada jaringan Stellar berlaku kira-kira setiap 2-5 saat.


Jangkar, kepercayaan, dan kredit

Anchor hanyalah entiti yang dipercayai oleh orang ramai untuk menyimpan simpanan mereka dan mengeluarkan kredit ke dalam rangkaian Stellar untuk deposit tersebut. Mereka bertindak sebagai jambatan antara mata wang yang berbeza dan rangkaian Stellar. Semua transaksi wang dalam rangkaian Stellar (kecuali mata wang digital asli lumens) berlaku dalam bentuk kredit yang dikeluarkan oleh sauh.

Jangkar melakukan dua perkara mudah:

 1. Mereka mengambil deposit anda dan mengeluarkan kredit yang sesuai ke alamat akaun anda di lejar Stellar. Anda boleh membuat pengeluaran dengan memberikan kredit yang dikeluarkan oleh mereka.
 2. Anda harus mempercayai penanda untuk menghormati deposit dan pengeluaran kredit yang dikeluarkannya.

Jangkar wujud di dunia pra-bintang sekarang. Contohnya, untuk menggunakan Paypal, anda memasukkan wang dari akaun bank anda. Paypal kemudian memberi anda kredit di akaun Paypal anda. Anda kini boleh menghantar kredit Paypal itu kepada sesiapa sahaja yang mempercayai Paypal (sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Paypal). Seseorang yang menerima kredit Paypal anda boleh menukarnya menjadi wang sebenar menggunakan Paypal dengan menariknya ke bank.

Jangkar melakukan fungsi yang sama di Stellar. Perbezaannya adalah, semua “Paypal” dan jangkar lain beroperasi di rangkaian yang sama sehingga mereka semua dapat bertransaksi satu sama lain sekarang – ini menjadikan sistem menjadi lebih kuat. Orang sekarang boleh dengan mudah menghantar dan menukar semua kredit utama yang berbeza antara satu sama lain.

Pertukaran Teragih

Buku besar Stellar dapat menyimpan tawaran yang dibuat orang untuk membeli atau menjual mata wang. Tawaran adalah komitmen awam untuk menukar satu jenis kredit dengan yang lain pada kadar yang telah ditentukan. Buku besar menjadi pasaran global untuk tawaran.

Semua tawaran ini membentuk apa yang dipanggil buku pesanan. Terdapat buku pesanan untuk setiap pasangan mata wang / penerbit. Oleh itu, jika anda ingin menukar Virgin Bank / EUR dengan bitstamp / BTC, anda melihat buku pesanan tertentu di buku besar untuk melihat apa yang orang beli dan jualkannya.

Ini membolehkan orang bukan sahaja membeli dan menjual mata wang dalam pertukaran mata wang asing tetapi juga menukar mata wang dengan lancar semasa melakukan transaksi.

Perkongsian Stellar Lumens

Matlamat utama bintang adalah untuk membantu orang miskin dan yang tidak mempunyai bank. Pada tahun 2017, IBM mengumumkan kerjasama dengan protokol Stellar untuk membangunkan sistem pembayaran berasaskan blockchain rentas sempadan untuk bank besar. Ini akan meningkatkan kecekapan transaksi rentas sempadan, terutama bagi negara-negara di Asia Tenggara di mana kos pengiriman wang masalah dan banyak pembantu rumah tidak mampu menghantar wang pulang. Pada masa ini program ini berfungsi dengan 47 mata wang dan di 72 negara.

Mata Wang Stellar Lumens (XLM)

Lumens adalah nama yang diberikan kepada token rangkaian Stellar. Mereka pada awalnya dipanggil bintang kembali ketika rangkaian Stellar dilancarkan pada tahun 2014, tetapi dengan pelancaran rangkaian yang ditingkatkan pada tahun 2015, nama token berubah dari bintang menjadi lumen.

Mata wang bawaan rangkaian Stellar, lumen, melayani dua tujuan:

 1. Bertindak sebagai peranan kecil anti-spam
  • Setiap transaksi mempunyai biaya kecil — 0,00001 lumens — yang terkait dengannya. Bayaran ini menghalang pengguna dengan niat jahat membanjiri rangkaian (atau dikenali sebagai serangan DoS). Lumens berfungsi sebagai token keselamatan, mengurangkan serangan DoS yang berupaya menghasilkan sejumlah besar transaksi atau menghabiskan banyak ruang di lejar.
  • Begitu juga, rangkaian Stellar mengharuskan semua akaun menyimpan baki minimum 20 lumens. Keperluan ini memastikan bahawa akaun adalah sahih, yang membantu rangkaian mengekalkan aliran transaksi yang lancar.
  • Boleh memudahkan urus niaga berbilang mata wang
   • Kadang-kadang XLM memudahkan perdagangan antara pasangan mata wang di mana tidak ada pasaran langsung yang besar, bertindak sebagai jambatan. Fungsi ini dimungkinkan apabila terdapat pasaran cair antara lumen dan setiap mata wang yang terlibat.

   Metrik token Lumen Stellar

   Pada genesis Stellar Network, 100 bilion lumens (XLM) dibuat seperti yang ditentukan dalam protokol. Sebagai sebahagian daripada mandat kustodiannya, Stellar Development Foundation (SDF) diberi kepercayaan untuk mengawasi bahawa sebagian besar, 95 milyar, lumens diedarkan ke dunia.

   • 50% diberikan secara bertahap kepada seramai mungkin orang.
   • 25% diberikan kepada perniagaan lain dan bukan keuntungan untuk menjangkau orang-orang yang tidak dapat dijangkau oleh stellar.org melalui program Pendaftaran Langsung.
   • 20% diberikan kepada pemegang bitcoin dan XRP
   • 5% akan disimpan oleh Stellar.org untuk operasi.

   Rangkaian Stellar mempunyai mekanisme inflasi tetap dan terpasang. Lumen baru ditambahkan ke rangkaian pada kadar 1% setiap tahun. Rangkaian ini juga mengumpulkan biaya asas untuk setiap operasi dalam transaksi. Dana dari yuran asas ditambahkan ke kumpulan inflasi.

   Sebagai ukuran keseimbangan untuk ekosistem, sesiapa sahaja yang memegang lumens dapat memilih ke mana dana tersebut dikumpulkan. Setiap minggu, protokol menyebarkan lumens ini ke mana-mana akaun yang mendapat lebih dari 05% suara dari akaun lain di rangkaian.

   Cara melombong Stellar (XLM)

   Satu soalan yang sering diajukan adalah bagaimana menambang Stellar (XLM). Stellar tidak dapat dilombong dalam proses yang serupa dengan Bitcoin kerana tidak menggunakan Proof-of-Work. Sebaliknya Stellar bergantung pada node semula yang mengesahkan transaksi melalui sistem pengundian. Ganjaran sekatan diberikan kepada Stellar Nodes pada kadar inflasi 1% setiap tahun. Anda boleh membeli atau menjual Stellar (XLM) di Pertukaran Binance.

   Sumber:

   Laman web yang hebat https://www.stellar.org/

   Buku putih SCP https://www.stellar.org/papers/stellar-consensus-protocol.pdf

   Blog https://www.stellar.org/blog/

   Mike Owergreen Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me
   Adblock
   detector