Uptrennd ($ 1UP): Alternatif Facebook “komuniti pertama”

Uptrennd ($ 1UP) adalah rangkaian sosial yang terdesentralisasi. Dengan meningkatnya rangkaian media sosial, risiko privasi dan kebimbangan data pengguna secara beransur-ansur meningkat. Pada masa ini, setiap pengguna di internet ingin selamat semasa menggunakan aplikasi ini. Platform media sosial terpusat seperti Facebook dan Twitter gagal memberikan pengguna mereka sistem selamat dan boleh dipercayai yang melindungi data mereka. Oleh itu platform seperti Uptrennd muncul sebagai alternatif.

Latar belakang

Jeff Kirdeikis, Pengasas Uptrennd meletakkan landasan untuk platform ini pada Januari 2019. Dia menjadikannya sebagai “evolusi media sosial seterusnya”. Kirdeikis adalah peminat cryptocurrency yang memiliki kumpulan Facebook crypto terbesar di dunia Pelaburan Cryptocurrency. Dia juga tuan rumah Bitcoin & Crypto Podcast.

Kembali pada tahun 2017, ketika gergasi teknologi Facebook, Google dan Twitter telah melarang iklan berasaskan cryptocurrency, platform media sosial yang terdesentralisasi seperti Steemit, Weku, D.Live dan lain-lain menjadi terkenal. Namun, platform tersebut juga terlibat dalam kontroversi mereka sendiri. Sebagai contoh, Steemit diambil alih oleh Tron (yang sendiri sangat kontroversial di kalangan pengguna Steemit) dan menyebabkan para anggota meminta garpu lembut untuk mengurangkan kekuatan suara Steemit dan Tron. Walau bagaimanapun, garpu lembut gagal dan pengguna menuduh Tron dan 3 pertukaran cryptocurrency popular kerana mempermainkan hasilnya.

Jeff dan pasukannya menyedari keprihatinan yang semakin meningkat ini dan menyaksikan drama ini yang merobek masyarakat. Oleh itu, Uptrennd diciptakan untuk mengatasi masalah yang sedang melanda semua platform terdesentralisasi yang lain. Uptrennd membezakan dirinya dari yang lain dengan menjadi “komuniti pertama”, seperti yang dikutip oleh Kirdeikis sendiri.

Tidak pernah.

Uptrennd adalah komuniti pertama, dan ia akan tetap seperti itu.

– Jeff Kirdeikis (@JeffKirdeikis) 3 Mac 2020

Hingga hari ini, Uptrennd adalah laman web web 2.0 standard yang tidak melalui pembiayaan benih atau penawaran duit syiling awal (ICO).

Apa itu Uptrennd?

Uptrennd adalah platform media sosial berasaskan insentif yang menawarkan peluang menjana pendapatan kepada penggunanya untuk membuat kandungan yang berkualiti dan asli. Platform ini direka dengan sentuhan moden untuk menyokong empat faktor asas:

 • Kebebasan bersuara
 • Keselamatan Data
 • Kesaksamaan peluang
 • Pembahagian kekayaan yang adil

Selain itu, Uptrennd merancang untuk melabur 80% daripada semua hasil yang dijana kembali ke platform untuk mewujudkan ekonomi sosial yang dipercayai dan menguntungkan. Secara keseluruhan, pengenalan Uptrennd benar-benar menandakan bermulanya era baru dalam industri media sosial, yang memberi insentif kepada penggunanya di atas segalanya.

Ia telah merancang ciri gamifikasi yang luar biasa dengan sistem meratakan. Ini membolehkan pengguna meningkatkan ganjaran mereka daripada penyerahan kandungan yang disukai & memberi komen semasa mereka menaikkan akaun mereka dengan token “1Up” asli.

Apa itu Token 1UP?

1UP adalah token ERC-20 yang berfungsi sebagai aset asli pada platform Uptrennd. Token 1UP mengikuti sistem pemungutan suara teras, yang lebih sering disebut sebagai titik.

Poin ini dapat diperoleh dengan melakukan pelbagai aktiviti seperti membuat catatan, memberi komen, melihat catatan, dll. Dan, pengguna dapat menukarnya dengan token 1UP. Pada masa ini, satu mata bernilai satu token 1UP.

Perlu diingat bahawa nilai 1 suara tidak akan selalu bernilai 1 token. Pada masa akan datang, nilainya mungkin meningkat kepada 100+ mata untuk memperoleh satu token. Oleh itu, platform memberikan nilai kepada pemegang dan pengguna awal. Selain itu, ia memastikan bahawa ekonomi token 1UP tidak terukur.

Tokenomik 1UP

Secara keseluruhan, 1,000,000,000 token ditambang dan disimpan dengan selamat di tempat penyimpanan sejuk. Token akan diambil hanya apabila pengguna menariknya dari mata mereka yang diperoleh di platform. Selain itu, rangkaian telah berjanji untuk menjadikan 1UP sebagai tanda deflasi.

Uptrennd membakar 30% mata yang digunakan oleh anggota aktif platform untuk naik setiap bulan. 30% dari setiap titik habis dari total bekalan yang digunakan untuk meningkatkan, menaikkan, atau melakukan pembelian di tempat. Sebagai contoh, jika 10 juta mata digunakan, platform akan membakar 3 juta token.

Ini bermakna bahawa 1UP akan menjadi semakin sukar dengan setiap bulan berlalu, seperti aset deflasi.

Di samping itu, platform ini juga mengagihkan 20% daripada jumlah yang dilaburkan kepada dana pertumbuhan masyarakat. Pada masa ini, terdapat hampir 900 juta token di penyimpanan sejuk Uptrennd dan sekitar 100 juta token dalam bekalan yang beredar.

Token kini tersedia di bursa seperti Uniswap, P2PB2B, Altilly, Idex, dan banyak lagi.

Bagaimana Uptrennd Membolehkan Pengguna Mendapat Mata?

Selain daripada pembuatan dan interaksi kandungan, pengguna juga dapat memperoleh mata di Uptrennd dengan cara berikut:

 1. Menerima suara positif pada komen atau siaran anda
 2. Perolehan dengan Berkongsi – anda boleh memperoleh 50% mata semasa membuat Repost.
 3. Mengutip derma dari anggota aktif platform.
 4. Bonus Aktiviti Harian (memerlukan sekurang-kurangnya 10 lawatan sehari)
 5. Pertandingan Bulanan dan Mingguan
 6. Menjemput pengguna baru ke platform
 7. Menukar token untuk mata.

Pada dasarnya, apabila satu suara positif di Uptrennd dijual, ia bernilai $ 0,05. Walau bagaimanapun, syarikat menjelaskan bahawa sekiranya token melebihi $ 0,05 di bursa, maka harga mata akan meningkat juga. Menurut laman web, objektif utama platform adalah “mengekalkan premium 10% untuk memberi insentif pembelian di bursa kecairan.

Lebih-lebih lagi, syarikat itu juga mendakwa bahawa “jika harga turun di bawah had $ 0,05, nilainya tidak akan berubah, ini disebut sebagai harga minimum.

Gunakan Kes Token 1UP

Platform ini menyediakan pelbagai cara untuk pengguna menggunakan mata yang diperoleh.

 1. Pengguna boleh menggunakan token untuk meningkatkan akaun mereka. Untuk setiap tahap tambahan, platform ini memberikan akses untuk meningkatkan ganjaran yang diperoleh untuk setiap catatan atau komen yang dinaikkan.
 2. Seseorang dapat dengan mudah meningkatkan catatan mereka sendiri untuk jumlah tontonan tertentu dengan token 1UP.
 3. Pengguna boleh membeli iklan sepanduk di platform dengan token 1UP. Tambahan pula, 80% pendapatan iklan dikembalikan kepada masyarakat.
 4. Pengguna boleh menyumbangkan token kepada orang lain sebagai petua. Sebagai tambahan, seseorang dapat menggunakannya sebagai hadiah untuk menyelesaikan tugas-tugas tertentu yang diumumkan oleh pengguna.
 5. Pengguna boleh menjual token 1Up mereka pada pertukaran pihak ketiga untuk fiat atau cryptocurrency lain.
 6. Platform ini juga merancang untuk membolehkan pengguna menggunakan token 1UP mereka untuk membuka komuniti eksklusif yang dibuat pengguna berdasarkan langganan.

Uptrend – Pelaksanaan Masa Depan

Menurut Jeff, Uptrend kini memasuki ruang pembiayaan terdesentralisasi (DeFi) dengan banyak pelaksanaan dan perkongsian. Ciri-ciri DeFi akan merangkumi

 • Memperbaiki APY Staking
 • Perlombongan Kecairan
 • Mempertaruhkan ganjaran berdasarkan aktiviti rangkaian

Selain dari DeFi, ia membuat pergerakan besar di kawasan lain seperti aplikasi mudah alih Android dan iOS, meningkatkan modal, dan Direct FIAT onramp ke token 1UP. Platform ini juga tidak sabar untuk menyenaraikan token 1UP di bursa teratas.

Kesimpulannya

Uptrennd kini telah menjadi salah satu platform media sosial terdesentralisasi yang paling sibuk di dunia. Ini memberi peluang kepada pengusaha, penulis, penggemar hobi, dan pekerja sambilan lain untuk menguangkan kemahiran dan semangat mereka.

Dengan semua kes penggunaannya yang inovatif, nampaknya platform ini berusaha menjadi perkara besar berikutnya di antara semua rangkaian media sosial yang terdesentralisasi. Secara keseluruhan, ia mempunyai keupayaan untuk meningkatkan penglihatan & penglibatan dengan kandungan penggunanya dengan memberikan insentif melalui ganjaran cryptocurrency.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me