Hoće li Ripple zamijeniti Swifta? Uzimanje stručnjaka

21. stoljeće će se spustiti kao stoljeće inovacija koje karakterizira pojava novih, remetilačkih tehnologija. Ipak, čak i dok tehnologija mijenja život, u posljednja četiri desetljeća posebno se ističe pojava prekograničnog i međunarodnog prijenosa novca u različitim jurisdikcijama s različitim propisima. Da biste se lako omotali oko njega, tržište doznaka trenutno se procjenjuje na 55 bilijuna dolara. Od tog ogromnog iznosa, troškovi iznose 31 milijardu dolara – što je ogromno, a čak je i mučno što cijeli postupak traje oko tri do četiri dana. Ironično, unatoč očitom raskoraku, nije bilo neposrednog rješenja koje bi moglo omogućiti isti dan ili čak trenutačno podmirivanje sredstava. 

Međutim, ovo nije trajalo. Godine 2004. Ryan Fugger dizajnirao je projekt Ripple. Namjera mu je bila stvoriti decentralizirani monetarni sustav koji bi mogao učinkovito osnažiti ljude i zajednice da stvaraju vlastiti novac. To je bilo praktički prije službenog pokretanja Bitcoina 2009. godine.

Pet godina kasnije, Mreškanje, tvrtku za doznake sa sjedištem u San Franciscu osnovali su Chris Larsen i Jed McCaleb. Ova je tvrtka imala ambiciozne planove. Planirao je revoluciju novčanih transfera smanjiti vrijeme prijenosa s nekoliko dana na nekoliko sekundi. Ipak se ističe da tvrtka zapravo ima dužu i duboku povijest. 

Događanja tu nisu stala. Jed McCaleb je 2011. godine počeo razvijati sustav digitalne razmjene u kojem su se transakcije verificirale konsenzusom članova mreže. Godinu dana kasnije, Jed McCaleb pozvao je Chrisa Larsena. Njih su se dvije pokušale obratiti Ryanu Fuggeru sa svojim konceptom digitalne valute. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, Ryan Fugger spasio je ostavivši Jed McCaleba i Chrisa Larsena da osnuju OpenCoin.

Od tada, napredak koji je postigao Ripple nije samo eksplozivan. Na primjer, prošle godine tim Ripple razvio je tri proizvoda: XCurrent, XRapid i XVia. Proizvod XCurrent trenutno koristi više od 100 tvrtki širom svijeta. Od svih proizvoda izdvaja se XRapid, koji implicitno koristi XRP digitalno sredstvo. Osim brzine i skalabilnosti, upotreba XRP-a kao prelazne valute u prekograničnim transakcijama omogućuje uklanjanje naših nostro računa.

XRapid koristi XRP, a zauzvrat je XRP fiat koridori na zahtjev za XRP / EUR, XRP / USD, XRP / JPY, XRP / MXN, eliminirajući potrebu za Nostro računima. Samo ovo omogućuje trenutno namirenje učinkovito diskvalificirajući potrebu za kašnjenjem koja prevladava u klasičnom sustavu prijenosa novca. Nekoliko je tvrtki koje pilotiraju projektom jer žele iskoristiti učinkovitost XRapida.

brza valovitost

Do sada se proizvod pokazao korisnim nakon uspješnih testova konverzije USD / MXN od strane Cuallixa 2018. Pretvorba je koristila XRP kao alat za pretvaranje likvidnosti USD za XRP putem podržanih američkih razmjena i kasnije XRP za MXN putem meksičkih razmjena s namirom dovršenom u roku od nekoliko sekundi.

PROČITAJTE Izvršni direktor Ripplea uklanja FUD o Rippleu i XRP-u, Citira održavanje zdravog XRP ekosustava

Ove godine nekoliko tvrtki testira Xrapid. Neki od njih uključuju: MoneyGram, Currencies Direct, Mercury FX, Western Union, IDT, Cambridge Global Payments, Viamericas. Institucije koje pišu Xrapid osim Cuallixa su Zip Remit i iako nisu potkrijepljene, SBI planira koristiti učinkovitost Xrapida.

Pitanje koje je svima na usnama: Hoće li Ripple zamijeniti SWIFT?

Uvjeren sam da ovo nije pravo pitanje za pristup ovoj situaciji. Osim toga, mislim da Ripple još nije sazrio za zamjenu SWIFT-a, ali vidim sobu u kojoj će suživjeti unutar istog tržišnog segmenta. Ono što bismo se trebali zapitati je: Hoće li Ripple uspjeti u sljedećim godinama, postati lider na prekograničnom tržištu prijenosa novca i osigurati 50% tržišnog udjela u budućnosti?

Trenutno je SWIFT monopol na tržištu doznaka. Povijest pokazuje da je tržišnog lidera teško istisnuti. Ohrabrujuće je da će Ripple ipak imati snage za savladavanje i postati pobjednik u ovoj bitci za prevlast protiv SWIFT-a. 

Ubrzati

brzina mreškanja xrp

Koji su argumenti zbog kojih mislim da će Ripple uspjeti? Prvo, možemo govoriti o brzini prijenosa sredstava ili namire. Preko SWIFT-a trebat će najmanje četiri dana za premještanje sredstava između različitih kontinenata. Prijenos izvršen putem XRapida podmiruje se u roku od najviše 4 sekunde. Ove godine financijske institucije koje pilotiraju XRapidom prijavile su uštedu do 70 posto, što je još jedan udarac za skupi SWIFT.

Talentiran i fokus Tim

Još jedan argument u korist Ripplea je talent i ozbiljnost projekta i tima. Ripple je također vrlo dobar u lobiranju i ima ključne veze koje će kasnije učvrstiti njihovo samo postojanje i / ili uspjeh. Kroz njihov živahni marketinški odjel, tvrtka je uspjela uvjeriti ličnosti poput Madonne i Ashtona Kutchera da reklamiraju tvrtku. Osim toga, ove će godine bivši američki predsjednik Bill Clinton održati uvodnu riječ na konferenciji SWELL 2018. SWELL 2018 je događaj koji je pokrenuo Ripple.

Put kojim će Ripple krenuti do svrgavanja SWIFT-a bit će težak, ako ne i nemoguć, u najmanju ruku. Projektiramo polagan i postupan proces koji će nesumnjivo trajati godinama. U početku bi Ripple mogao naporno raditi kako bi iscijepio između pet do 10 posto ukupne usluge doznaka prije nego što razvije prijeko potreban zamah. Nepotrebno je reći da bitka za prevlast u velikoj mjeri ovisi o tome kako Ripple raspoređuje XRapid, ali što je najvažnije kako SWIFT odgovara na natjecanje. 

Povećana likvidnost

Nema sumnje, briga o likvidnosti trebala bi biti prioritet tvrtke Ripple, a način na koji osmišljavaju dolikujuća rješenja u potpunosti ovisi o njihovom strateškom pristupu. Dobra stvar je što su vrijedni na poslu. Ove godine imaju podršku, a XRP je dostupan na nekoliko burzi na različitim kontinentima. U stvari, trgovci mogu položiti ili podići XRP za fiat kao USD, GBP, JPY, CAD, MXN ili Euro. To nije sve, neke razmjene i fondovi čine XRP bazu zahvaljujući učinkovitosti i brzini koju vuče. 

Uspješna decentralizacija

PROČITAJTE Prikupljanje partnera iz Malavija i Ripplea za prikupljanje sredstava za siročad i potrebitu djecu

Uz to, Ripple je bio na putu decentralizacije i do sada je u najmanju ruku bio uspješan. Iz pouzdanih podataka, broj ne-Ripple validatora premašuje 50 posto, što znači da Ripple nije nadležan i da se moraju provesti savjetovanja prije provedbe bilo kojeg lančanog razvoja. 

Što SWIFT ima na mjestu za Wade Off natjecanje?

Pokušao sam pronaći podatke o načinima poboljšanja ili modificiranja usluge razmjene SWIFT poruka za ovaj članak, ali to je bilo teško. Na službenim stranicama nismo pronašli konkretne podatke o poboljšanju usluge razmjene SWIFT poruka. Iako kažu da postoje planovi za ažuriranje njihovog softvera, ne postoje pojedinosti o tome što će poboljšati. 

Međutim, pronašao sam neke zanimljive informacije o SWIFT-u. U srpnju 2018. SWIFT je bilježio prosječno 30,5 milijuna FIN poruka dnevno. Promet je porastao za 9,5% u odnosu na srpanj 2017., dovodeći tako godišnji rast na + 11,7%.

(Nakon nekih istraživanja na internetu, uspio sam pronaći sljedeće informacije o SWIFT-u u 2018. Prema najnovijim provedenim testovima, trajanje SWIFT prijenosa smanjeno je na 11 sati i 3 minute.)

sve marketi 3serije sva tržišta

Kao što vidite, broj SWIFT dnevnih poruka povećavao se iz godine u godinu. To znači da se tržište kontinuirano širi.

Zaključci

Neki vjeruju da će Ripple skinuti SWIFT s prijestola za nekoliko godina. Nisam uvjeren u to. Trenutno je Ripple u povoju, ali SWIFT je sazrio i najdominantnija je usluga prijenosa sredstava i mjesto za banke. Ipak, nije gužva na tržištu i Ripple može udobno osigurati mjesto u prekograničnom transferu marekt. Mogu koegzistirati na istom segmentu tržišta, jer se Samsung natječe s Appleom ili Intel s AMD-om. Zapravo je konkurencija dviju tvrtki na istom tržišnom segmentu nešto normalno u svjetskoj ekonomiji. Napokon, s godinama će biti dovoljno da Ripple dosegne 40-50% tržišnog udjela da može reći da je tvrtka uspješna.

SWIFT – sve dok poboljšava brzinu, ostaje usluga razmjene poruka dok se Ripple vozi na blockchain tehnologiji. S ovom inovativnom tehnologijom na raspolaganju, SWIFT nikada neće eliminirati potrebu za Nostro računima i trenutnim poravnanjem. Da bi uspio, SWIFT bi trebao ulagati i stvoriti vlastitu blockchain tehnologiju – skup zadatak koji će trebati vremena prije nego što se usavrši. 

Ako Ripple primijeni XRapid na što većem broju financijskih subjekata, svjedočit ćemo pravoj revoluciji u godinama koje dolaze. Bit će to intenzivna bitka, ali u takvim bitkama tehnologija često vlada. Stoga, ako se SWIFT ne uobliči i ne uvede inovacije, Ripple će ga učiniti zastarjelim.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me