Ripple VS Zvjezdani lumeni: Što dijele i kako se razlikuju

Zvjezdani lumeni (XLM) i Ripple’s (XRP) dva su digitalna sredstva koja dijele zajedničku pozadinu jer ih je obje stvorila ista osoba – Jed McCaleb. To dovodi do nekoliko očitih sličnosti. 

Međutim, dvije kriptovalute također imaju temeljne razlike koje bi javnost trebala znati. Do 2013. godine američki programer McCaleb bio je član i glavni tehnički direktor tvrtke Ripple Company. 2014. godine osnovao je Stellar zajedno s Joyce Kim kako bi olakšao jednostavnu i jeftinu razmjenu digitalne imovine. 

Zvjezdani VS Ripple na prvi pogled

Zvjezdani

The Zvjezdana mreža je softver otvorenog koda koji djeluje pod Apache licencom. Korisnici se mogu integrirati s besplatnom mrežom putem API-ja dostupnih na njihovoj web stranici. U idealnom slučaju mreža Stellar je brža, treba joj između 2 i 5 sekundi da zapečati transakciju. Djeluje na konsenzusnom mehanizmu koji rješava probleme postizanjem konsenzusa na mreži. Važno je da Stellar cilja na pojedince kao svoju bazu korisnika.

Također pročitajte: Najbolji Stellar novčanici i Stellar XLM predviđanje cijena 2021.-2025

Mreškanje

The Mreška mreška kao financijsku industriju cilja kao svoju bazu korisnika. Mreža ima za cilj angažiranje regulatora, središnjih banaka i riznica iz različitih zemalja širom svijeta. Ripple Network centraliziraniji je od Stellar-a.

Također pročitajte: Najbolji valoviti novčanici 2021. godine

Ripple VS Zvjezdane sličnosti

Za početak, i XRP i XLM kovanice funkcioniraju na sličan način na temelju svog mehanizma obrade plaćanja i uključene izvorne imovine. Međutim, svaka kriptovaluta ima svoja različita svojstva koja odvajaju jednu od druge. XRP se fokusira na globalni prijenos novca temeljen na blockchainu, što ga čini funkcionalnijim poput Western Union-a, Moneygrama i ostalih koji prenose fiat-valutu na međunarodni račun. Obje kriptovalute dijele sličan cilj povezivanja globalne bankarske industrije kako bi je učinile učinkovitijom. 

Mnogi ljudi vjeruju da je Stellar XLM zahvaljujući zajedničkoj pozadini bio račvanje Rippleova XRP-a i stoga funkcionira poput njega u svakom pogledu. To je zavaravajuće, jer svaka kriptovaluta djeluje na različitom kodu. Iako potječe iz Ripplea, Stellar je nakon pokretanja razvio vlastiti kôd koji ga odvaja od XRP-a. Obje digitalne imovine povoljno su zakrivile svoje niše u industriji prijenosa novca, a Ripple olakšava fiat prijenos novca između financijskih institucija. S druge strane, Stellar funkcionira kao sredstvo digitalnog prijenosa imovine između pojedinih korisnika.

Ripple VS Zvjezdane operativne razlike

Ripple je zamišljen kao profitna mreža koja vrši prijenos valuta. Digitalni novčić XRP pohranjuje vrijednost koju korisnici mogu iskoristiti za olakšavanje plaćanja. To je treća najveća kriptovaluta u smislu tržišne kapitalizacije, poziciju koju zadržava već duže vrijeme.

Ripple se usredotočuje na povezivanje banaka, poduzeća, mjenjačnica i drugih platnih platformi putem svoje RippleNet mreže. Mreža trenutno ima više od 100 banaka ispod pojasa. Neke od institucija koje su već postojale uključuju Bank of America.

S druge strane, Stellar, iako pruža usluge plaćanja, radi u okviru Zaklade za razvoj Stellar, neprofitne organizacije. Zvjezdani lumen (XLM) ima a tržišna kapitalizacija od preko 4,2 milijarde dolara, čineći je devetom najvećom kriptovalutom.

Iako Ripple zagovara ambiciozan cilj, Stellar prihvaća nesebičan potez s ciljem osnaživanja korisnika u nerazvijenim zemljama. Cilj je nebankarskih zajednica koje ne mogu pristupiti uslugama prijenosa novca. To, pak, poboljšava financijsku uključenost i na kraju pomaže u borbi protiv siromaštva.

Stellar trenutno surađuje s partnerima na Filipinima i u Europi u pokušaju da podrži svoje robusne ciljeve. Zaklada planira proširiti svoje usluge na afrički kontinent u bliskoj budućnosti. Kôd otvorenog koda mreže otvoren je za bilo koga da ga modificira ili distribuira.

Uz to, kultura poduzeća obje tvrtke je različita. Zajednica Ripple zapošljava gotovo 200 djelatnika, dok je Stellar konzervativan i radi s oko 20 ili 30 profesionalaca. Iako je osoblje Ripplea zabrinuto za marketing, Stellar koristi programere trećih strana. Te operativne razlike znatno razdvajaju dvije kriptovalute.

Tehničke razlike

Osim operativnih razlika, oboje XLM i XRP imaju i tehničke razlike. Na primjer, Ripple koristi konsenzus dokaza ispravnosti s neovisnom mrežom poslužitelja koja potvrđuje transakcije. S druge strane, Stellar, jednako neminovni novčić, decentraliziraniji je od Ripplea. 

Sljedeća tablica sažima:

Mreškanje Zvjezdani
Skalabilnost Vrlo skalabilno Vrlo skalabilno
Trošak transakcije Vrlo nisko Vrlo nisko
Brzina transakcije Vrlo brzo Vrlo brzo
Slučaj upotrebe Financijske institucije  Zajednice / pojedinci
Filantropija Služite dioničarima Kraj globalnog siromaštva
Vrsta entiteta Dobit usmjerena Neprofitna
Korporativna vizija Centralizirana kontrola Distribuirana kontrola

Uz kulminaciju operativnih, tehničkih i protokolarnih razlika, dvije platforme rade na usvajanju blockchain tehnologije i inovacija. I Stellar XLM i Rippleov XRP imaju za cilj rješavanje problema iz stvarnog života i doprinos kriptovalutnoj zajednici.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me