Въведение в търговията с криптовалути: Билети, пазари, графики за четене и др

„Аз съм нов в крипто, виждам тези графики за търговия с редове и чета / чувам всички тези модни думи, но нямам представа какво означават и / или откъде да започна.“

Разбиране на билетите / пазарите

Първото нещо, което трябва да знаете, когато започнете да се научавате как да търгувате с криптовалути, е как да идентифицирате отделни монети и различните пазари, на които можете да ги търгувате. Уебсайтове като Tradingview.com и Investing.com са чудесни места за започване и предлагат безплатни криптовалутни класации, за да можете да ги анализирате и да се справите с.

Тикер

Всяка криптовалута има свой собствен „тикер“ или съкратен символ, който се използва за идентифицирането й при търговия на борса или разглеждане на търговска диаграма. Биткойнът има тикер „BTC“, Ethereum има тикер „ETH“, тикерът на Litecoin е „LTC“ и т.н. Можете да разберете кода за криптовалута, просто като го потърсите в Coinmarketcap.com или друг уебсайт за списък на монети.

Маркерът на криптовалута не се променя, той е един и същ на всяка борса и не може да бъде променен.

Пазари

Когато търгувате на борса или анализирате диаграма на криптовалута, вие сте ограничени до конкретни фиат и криптовалути, срещу които може да се търгува друг цифров актив. „Пазар“ се отнася до тези основни валути.

Биткойн, Ethereum и USDT (Tether) са 3-те основни пазари на криптовалути, които ще срещнете на борсите за цифрови активи. За тези от вас, които не са запознати с Tether, това е по същество виртуална валутна версия на щатския долар, която може да се търгува като цифров фиат, където всеки USDT токен е обвързан с 1 реален щатски долар, за да стабилизира цената си спрямо нестабилността на крипто пазара.

Това означава, че ако планирате покупка / продажба или проучване на конкретна монета, ще трябва да определите в коя двойка за търговия или „пазар“ бихте искали да го направите. Например, ако се интересувате от закупуване на Stellar Lumens (XLM ) и вече притежавате Ethereum, ще трябва да търгувате на пазара XLM / ETH. Същото важи и ако се интересувате от анализ на цената на Stellar Lumen спрямо Ethereum на търговска диаграма.

По-специално при търговия на крипто борса, по-голямата част от платформите са склонни да поддържат изключително само двойки за крипто-крипто търговия. Съществуват обаче някои борси, които позволяват фиатни валутни двойки, но те са ограничени изключително до основните циркулиращи валути: щатски долар (USD), японска йена (JPY), голяма британска лира (GBP), корейски спечелени (KRW) и китайски юан (CNY). Когато анализирате или търгувате срещу сдвояване на фиат валута, вие използвате всеки показан по-горе, точно по същия начин, както бихте направили срещу криптовалута.

Въведение в свещници и диаграми

Така че сега, когато разбирате как да идентифицирате и търсите конкретни крипто активи на всеки пазар, следващата стъпка е да разберете основните основи на търговската диаграма и какво означават всички данни.

По-горе е изображение на това как изглежда типична диаграма за крипто търговия.

Първо, можете да разберете от тикерите в горния ляв ъгъл, че това е диаграма на търговията с биткойни спрямо щатския долар.

В долната част на графиката имате датата, отстрани имате цената (която в случая е в долари), а също и ценова линия в реално време, която ви казва на каква цена се търгува BTC.

Свещи

Самата диаграма е съставена от „свещници“ или „свещи“, които обикновено са зелени и червени на цвят и се използват за представяне на „ценово действие“ на актива. Това просто се отнася до ценова активност или насока на актива на пазара.

Въпреки че може да изглеждат много объркващо, свещите всъщност са наистина прост и ефективен начин за представяне на пазарните движения на активите. Зелените свещи са известни като „бичи“ свещи, т.е. когато цената на затваряне завърши по-висока от цената на отваряне. Това означава, че през определен период от време активът е нараснал. Редовете над и под свещ се наричат ​​„фитили“ и представляват най-ниските и най-високите ценови точки, които активът е достигнал по време на тази конкретна свещ.

Червените свещи са известни като „мечи“ свещи, при които цената на затваряне завършва под цената на отваряне. Това означава, че активът е паднал в стойност. В показания по-горе пример можете да видите, че червената свещ няма фитил над нея. Това се случва, когато активът не се покачва по-високо от цената на отваряне. Същото може да се случи и с фитили отдолу, ако активът не попадне в стойността си под цената на затваряне / отваряне.

Периоди от време

До двойката за търговия имате периода на всяка свещ. Периодите могат да се коригират по желание на минути, часове, дни, седмици, месеци и години.

Променяйки периода от време, вие увеличавате или намалявате продължителността на времето за търговия, което представлява една свещ.

Това е полезен инструмент, който ви позволява да преглеждате графика в рамките на деня, дневно, седмично или месечно, в зависимост от вида на търговията, от която се интересувате.

Например, ако зададете периода от време на 5-минутни свещи, можете да наблюдавате ценовото действие много по-внимателно, за да следите за внезапни отклонения – това е чудесно, ако търсите търговия в рамките на деня и искате да отваряте и затваряте бързи позиции.

Следователно ежедневните свещи са полезни за дългосрочни инвеститори, които се интересуват от „HODLing“ или търговия с актив за по-голяма продължителност.

За да обобщим бързо тази точка, в зависимост от това какъв тип търговия искате да направите, ще се определи какъв период от време за свещи използвате. Краткосрочните инвеститори са по-добре да използват свещи от по-близък обхват, някъде между 5 минути и 2 часа. Средносрочните и дългосрочните инвеститори ще са склонни да използват всичко от 4 часа свещи нататък.

Основна терминология

Добре, така че досега може да сте чували няколко модни думи в това ръководство или по време на вашето собствено проучване, с което може да не сте запознати, някои от които са общи условия за търговия, а други, които са уникално свързани с крипто. По-долу е даден списък с най-често използваните термини, които несъмнено ще срещнете при търговия, анализ и проучване на криптовалути;

HODL: „Дръж се за скъпия живот“. Това е изключително популярен термин в крипто пространството, адаптиран от термина „задържане“. Думата комично се отнася, когато крипто инвеститорите държат на крипто портфолиото си по време на рязък спад на пазара.

FUD: „Страх, несигурност, съмнение“. Този термин се използва, когато масовите медии, лица или групи разпространяват слухове / новини за пазарни недостатъци или предсказват мечи спадове, когато може да няма достатъчно доказателства, които да го подкрепят. Понякога се казва, че тези индивиди или групи „разпространяват FUD“, за да създадат отрицателен отговор на пазара.

Алт-монети: Този термин означава „алтернативни монети“ и може да се използва за препратка към всяка криптовалута, създадена след Биткойн. По принцип всяка монета, различна от биткойн, е алтернативна монета.

Твърди / меки вилици: Вилиците се появяват в блокчейн мрежи по редица причини, обикновено когато разработчиците желаят да направят фундаментални промени в основните протоколи или когато съществуваща блокчейн е била повредена / нарушена.

Твърда вилка: Постоянна промяна, която създава изцяло нов блокчейн, което прави старата верига остаряла.

Мека вилица: Това са временни различия в блокчейна, които се използват за внедряване на надстройки на мрежата и малки модификации. Както „старата верига“, така и новата верига все още са съвместими помежду си.

SegWit: Това означава „Сегрегиран свидетел“ и е надстройка на протокол, която намалява размера на блока чрез премахване на информацията за подпис. Когато блокчейн като Bitcoin и Litecoin станаха твърде „тежки“ в миналото, и двамата използваха SegWit като средство за намаляване на размерите на блоковете си, за да помогнат с мащабируемостта.

DLT: „Технология на разпределената книга“. Това се отнася до децентрализирания характер на блокчейн технологията. Когато някой се синхронизира с блокчейн като „възел“, всеки от тях има пълен запис на всяка транзакция, правена някога през тази конкретна мрежа. Това означава, че счетоводната книга се разпространява по целия свят и не се държи изключително от нито една партия или организация. Поради това е практически невъзможно да се повреди книга на блокчейн, защото ще трябва да променяте всеки отделен регистър на възлите поотделно.

Децентрализирано: Ще видите този термин навсякъде. Децентрализацията се отнася до концепцията, че нито един субект, организация или нация не може да контролира криптовалута поради DLT. Това също означава, че блокчейн мрежата не притежава нито една точка на повреда, тъй като тя се разпространява идентично по целия свят на хиляди хора (най-общо казано). За разлика от фиатните валути, по-голямата част от криптовалутите имат ограничени доставки, които не могат да бъдат манипулирани или променяни от никого, дори от собствените им създатели. Създателите на криптовалути също не притежават способността да си върнат или замразят монети, след като бъдат пуснати след ICO на борсите.

ICO: Това означава „Първоначално предлагане на монети“, както е крипто еквивалентът на IPO в традиционния корпоративен свят. ICO се използват от крипто стартиращи компании, за да наберат първоначален начален капитал, за да започнат да разработват услуга или продукт. Токените или монетите се продават на цени на едро, преди да бъдат пуснати на борсите. ICO са подложени на строг контрол в последно време поради огромния брой „измамни ICO“, които са създадени за измама на пари от нищо неподозиращите инвеститори.

Бичи / мечи: Първият ни термин за търговия е може би най-често използваният термин, който ще срещнете. „Бик, бикове, бик“ са част от един и същ термин, който се използва за идентифициране на „пазарни купувачи“ и показва положителен движещ се пазар. Ако активът нараства в цената, той се счита за „бичи“.

Следователно Bearish е обратното. Мечката е продавач / някой, който действа срещу пазарен купувач. Мечи пазари се появяват, когато продавачите надвишават купувачите.

Пазарни настроения: Този термин се използва за описание на тона на пазара. Ако даден актив печели добре, бихте казали, че има „бичи / позитивни настроения на пазара“. Като алтернатива, ако активът се представя слабо, бихте казали, че „настроението на пазара е мече“.

Подкрепа / съпротива: Когато анализирате търговска диаграма, ще започнете да забелязвате, че има често срещани ценови области, в които цената се връща / се бори да премине. Това е, което се разбира под подкрепа и съпротива (съответно). Областта на подкрепа е конкретна ценова точка, в която активът ‘почива’, обикновено след мечи спад. Зона на съпротива е цена, която активът не успява да премине по-горе и често е цел за бичи търговци, когато стартира „бик тичане“.

Възходящ / низходящ тренд: Възходящият тренд е просто, когато свещите постепенно се издигат на графиката за определен период от време, обикновено когато има възходящи пазарни настроения. Спадът е обратното на това движение и обикновено се причинява от намаляване на търсенето на даден актив.

Обръщане: Това е доста обяснителен термин. Обръщането е, когато активът намери подкрепа след намаляване и започне да се движи обратно нагоре. Това може да се използва и за описване на внезапен мечи спад, след като активът достигне пикова ценова точка.

Линии за тенденция на подкрепа / съпротива

Както споменахме по-горе, идентифицирането на линии за подкрепа и съпротива е жизненоважно за всеки инвеститор, когато решава дали да сключи сделка или не. Намирането на тези редове ще ви даде силна основа за по-подробен анализ на даден актив.

Поглеждайки отново към диаграмата BTC / USD по-долу над 1-дневни свещи, можем да видим много ясни линии за подкрепа и съпротива, които са изиграли важна роля при формирането на ценовото действие на Биткойн през последните няколко месеца.

Най-добрият начин да се идентифицира зоната на съпротива е чрез изтегляне на линия, свързваща всички най-високи върхове на ценовото действие. Понякога ще откриете, че дадена линия не винаги се вписва идеално между определени точки и може да се наложи да пренебрегнете някои аномални свещи, но все пак ще имате добра представа къде ценовото действие вероятно ще се бори в бъдеще.

Същото важи и за намирането на линии за поддръжка; нарисувайте линия, която свързва колкото се може най-ниските ниски точки. Това ниво понякога се нарича и „базова подкрепа“ и може да бъде чудесна зона за отваряне на позиция, ако активът се е отскочил от същата зона в миналото.

Както можете да видите в диаграмата по-горе, Биткойн успя да отскочи основната си поддръжка три пъти. Това прави това силно базово ниво на подкрепа. Заслужава да се отбележи обаче, че базовите опори могат да се провалят, ако меча опозиция надвие бичи търговци; така че не винаги можете да разчитате само на добри линии за поддръжка, за да правите точни прогнози за пазара. Същото може да се каже и за зоните със силна съпротива.

Има и случаи, при които съпротива или подкрепа могат да се „обърнат“ и да действат като противоположни за даден период. Обикновено тези линии се разделят чрез ценовото действие и понякога могат да дадат улики, че тенденцията е на път да се обърне.

В същата BTC / USD диаграма можете да видите пример за това ниво на „обръщащо съпротивление / подкрепа“. По този повод Биткойн проби нивото на съпротива в низходящ режим и вместо това започна да го използва като зона за подкрепа; продължава да отблъсква тази подкрепа и да започне бичи ривър.

Основно възстановяване на Фибоначи

Известен италиански математик на име Леонардо Фибоначи откри изключително важна последователност от числа в началото на 13 век. Последователността от числа имаше широк спектър от невероятни приложения в алгебрата, геометрията и по-късно беше използвана за обяснение на природни феномени, като например как растенията образуват черупки и охлюви.

През 20-ти век търговците на акции започват да забелязват, че бъдещите нива на подкрепа и съпротива могат да бъдат идентифицирани чрез използване на определен диапазон от числа от последователността на Фибоначи; по-специално 0,236 (или 23,6%), 0,382 (38,2%), 0,5 (50%) и 0,618 (61,8%).

Този инструмент за търговия все още е много популярен, дори в днешния силно нестабилен и често непредсказуем крипто пазар. Можете да използвате този инструмент за индикатори по редица различни начини, за да предскажете всички видове различни модели, но засега ще се съсредоточим върху основното му приложение.

Когато използвате корекция на Фибоначи, ще искате да идентифицирате както висока, така и ниска точка на графиката за определен период от време, който се интересувате от анализ. На диаграмата BTC / USD по-горе беше използвана най-високата точка от началото на май 2018 г. и измерена чак до най-ниската ценова точка при $ 5,856. Тук можете ясно да видите как прогнозираните нива на подкрепа и съпротива на Фибоначи са изиграли важна роля по време на възстановяването на Биткойн от най-ниската ценова точка и къде Биткойн вероятно ще намери подкрепа и мечи натиск върху продажбите в бъдеще.

Въведение в MACD, RSI и пълзящи средни

След като вече разбирате областите за подкрепа / съпротива и корекция на Фибоначи, сега е време да разгледате 3 от най-често използваните индикатори от пазарните търговци; MACD, индекс на относителна сила (RSI) и пълзящи средни.

MACD

MACD означава „Сближаване / Разминаване на плъзгаща средна стойност“. Той принадлежи към група индикатори, известни като „изоставащи“ индикатори, което означава, че нанася данни след на графиката е извършено определено движение. Независимо от това, индикаторът MACD е хлябът и маслото на всеки търговец, когато става въпрос за измерване на силата на актива и бъдещата посока.

MACD се състои от две пълзящи средни (MA), „по-бърз“ MA и „по-бавен“ MA. Първият проследява ценовото действие много по-близо от втория, което ни позволява да направим изводи за пазара, когато двете взаимодействат.

Когато по-бързият MA се сближи (или премине по-горе), по-бавният MA, приемаме, че инерцията за закупуване набира зад актива. Когато бързото MA се отклонява (преминава отдолу) по-бавното MA, приемаме, че продажбата набира скорост.

Има и хоризонтална 9-дневна MA линия, известна като „сигнална линия“, която се използва за определяне на сигнали за покупка и продажба. Когато и двата MA преминат под линията на сигнала, ние приемаме, че общият импулс спада и предполагаме, че той набира, когато премине отгоре. Това е придружено от хистограма, която е разположена по линията, за да представи силата и продължителността на движението.

В диаграмата BTC / USD над MACD е долният индикатор. Тук можете да видите, че и двете MA са високо над сигналната линия, като по-бързият MA се отдръпва от по-бавния MA. Това е добър сигнал за силен момент на покупка зад BTC в момента.

Индекс на относителна якост (RSI)

Индикаторът RSI е противоположен на MACD, тъй като е част от група, известна като „водещи“ индикатори. Това означава, че той използва определена формула за предвиждане на движението на цените преди време.

RSI е осцилатор, който се движи между нула и 100. Вътре в този диапазон има индексен канал, който се движи между 30 и 70. Когато RSI премине под 30, приемаме, че активът е „свръхпродаден“ – което означава, че активът има търговия под очакваната пазарна стойност и скоро трябва да се възстанови. Когато RSI премине над 70, приемаме, че активът е „свръх закупен“ – това означава, че активът се търгува над възприетата пазарна стойност и обикновено се коригира обратно в канала скоро след излизане.

В диаграмата BTC / USD по-горе можете да видите, че BTC вече е свръхпродадена при по-ранно движение на пазара и е близо до пробив над 70 отново. Наред с други неща, това ни казва, че търсенето на биткойн е голямо и че активът има силен инерционен стимул зад себе си.

Плъзгащи се средни стойности

Има два типа пълзящи средни, които повечето търговци са склонни да използват, прости пълзящи средни (SMA или само MA) и експоненциални пълзящи средни (EMA).

Единствената разлика между тези две е, че EMA придават по-голяма тежест на по-новите ценови точки, докато SMA прилага еднаква тежест за всички ценови точки. В горния пример използваме EMA.

Всяка подвижна средна стойност може да се коригира на различни дължини – ниска стойност (5,10,15 и т.н.) ще ви даде много близка плъзгаща се средна спрямо ценовото действие, докато по-висока стойност MA (50,200,500,1200 и т.н.) ще ви даде много по-широка средна линия. Подобно на периодите от време, дължините на плъзгащата се средна могат да бъдат коригирани според вида на търговията, който ви интересува / правите. Винаги ще искате да използвате поне 2 плъзгащи се средни заедно, за да ви даде подобни референтни точки, които получавате на индикатора MACD.

Ако разглеждате търговия с биткойни в рамките на деня, най-вероятно ще разгледате BTC / USD над 5 минути – 30 минути свещи и ще използвате две MA или EMA, настроени на нещо като 10/25. Това означава, че една MA проследява средно 10 свещи, докато другата проследява средно 25. Ако по-ниската стойност се сближава над по-голямата стойност MA, можете да приемете, че пазарът се движи възходящо. Като алтернатива, ако 25 MA започне да преминава през 10 MA, това ще ви даде добра индикация за мечи пазар.  

Ако търсите търговия с дневни графики като тази по-горе, тогава най-добрата комбинация за използване е 50/200 MA или EMA. Когато 50 MA пресичат над 200 MA, той е известен като „Златен кросоувър“ и е широко разглеждан като много силен сигнал за покупка. Ако 200 MA преминава под 50 MA, това е известно като „Кръст на смъртта“ и показва силен натиск върху продажбите от мечките.

Основни модели на триъгълник, флаг и флаг

И накрая, имаме селекция от основни модели, които понякога се формират в ценовото действие на актива и които са склонни да предвещават бичи или мечи движения на пазара, преди да се случат.

На този етап си струва да повторите, че когато започнете да анализирате крипто пазара, ще искате да комбинирате ВСИЧКИ тези отделни фактори заедно, преди да направите прогнозата / хода си.

Модели на триъгълник

Общо правило за всички модели е, че ако свещите влязат в шаблона отдолу, те вероятно ще продължат нагоре (бичи). Ако свещите влязат в шарката отгоре, те обикновено продължават надолу (мечи).

Модели на знамена

Моделите на флаговете се характеризират с равномерно намаляващо / възходящо ниво на подкрепа и съпротива. Действието с цената понякога може да измине много дълъг път вътре в тези модели и може да бъде трудно да се забележи в началото.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me