Какво е AAVE ($ LEND)?

Протокол Aave с родния си токен $ LEND е водеща компания в сферата на децентрализираното финансиране (DeFi). Компанията позволява на потребителите си достъп до своя протокол с отворен код и без попечителство, за да създаде парични пазари, като се присъединява към нарастващ списък от проекти като Compound, за да донесе децентрализирани опции за масите. Ние разглеждаме кой е Aave ($ LEND), неговото използване и как се различава от други проекти като Compound Finance.

Какво е Aave?

Името на финландската дума за „призрак“, базираната в Лондон компания Aave е създадена през септември 2018 г. след успешно първоначално предлагане на монети (ICO) през предходната година за своя токен ETHLend, който събра 16,2 милиона щатски долара. Изпълнителният екип под ETHLend мигрирали в Aave при създаването му с ETHLend става дъщерно дружество на Aave. През януари 2020 г. ETHLend обяви, че е така вече не работи и уебсайтът му ще остане активен само за настоящите потребители да затворят съществуващите си заеми.

Целта на Aave е да запълни празнините, оставени от централизираните гиганти на финтех индустрията като PayPal, Skrill и Coinbase. Основният им продукт е Aave Protocol, протокол с отворен код и протокол без попечителство за създаване на парични пазари в блокчейн Ethereum.

Кой е отборът зад Aave?

Aave има богат талант и опит в екипа си. Стани Кулечов (главен изпълнителен директор) и Йордания Лазаро Густав (главен оперативен директор) запазиха и мигрираха ролите си от ETHLend, донасяйки богатството си от знания в Aave. Техният разнообразен екип от 18 души обединява богат опит в стартовата сцена.

Какво е Aave Protocol?

Най-големият и най-интегрален аспект на Aave е протоколът Aave, който стартира през януари 2020 г. Преминаването му от ETHLend бележи значителна промяна в стратегията за компанията. Преминавайки от децентрализирано P2P кредитиране към пул-базирана стратегия, Aave Protocol е с отворен код протокол без попечителство, който позволява на потребителите да създават свои собствени децентрализирани парични пазари в блокчейн Ethereum.

Протокол AaveПротокол Aave

Вложителите осигуряват ликвидност чрез депозиране на криптовалути в пулове за кредитиране, които след това ще им позволят да печелят лихва. Междувременно кредитополучателите могат да получат заеми, като се включат в тези пулове на заеми или по свръх-обезпечен, или под-обезпечен начин. Не е необходимо заемите да бъдат индивидуално съпоставени, т.е. един заемодател на един кредитополучател. Вместо това депозитите в пула и сумите, взети на заем / обезпечение, се използват за незабавни заеми въз основа на състоянието на пула. В момента има 2 парични пазара, на които потребителите могат да влязат, това са Aave и Uniswap.

Aave пазариAave пазари

Flash заеми

Aave има една функция, която го отличава от останалите. Флаш заемите позволяват на клиентите или да теглят заеми без никакво обезпечение. Тези флаш заеми позволяват персонализиран интелигентен договор да заема активи от резервните пулове на Aave в рамките на една транзакция. Заемът се дава при условие, че ликвидността се връща в пула преди приключване на транзакцията. Ако обаче не бъде изплатено до този момент, транзакцията се обръща – което ефективно ще отмени всички действия, изпълнени до този момент, и ще гарантира безопасността на средствата в резервния пул.

Функцията за бърз заем е предназначена за разработчиците да правят инструменти, които изискват капитал за арбитраж, рефинансиране или ликвидация. Aave обясни Flash Loans казва, че е „предназначен за разработчици / хора с известни технически познания“, в полза на безрисковите заеми. Aave таксува 0,09% такса за флаш заеми.

Превключване на скоростта

Превключването на тарифи е друга уникална точка за продажба на Aave, която пристигна през май подобряване на на техните заеми / лихвени проценти. Превключването на лихвените проценти позволява на кредитополучателите да превключват между фиксирани и плаващи лихвени проценти, нещо полезно на нестабилен децентрализиран пазар. При високи лихвени проценти потребителите обикновено избират фиксирания лихвен процент, но когато той е по-волатилен и се очаква да бъде по-нисък, може да се използва плаващата опция за намаляване на разходите по заеми. Фиксираният лихвен процент може да се промени, но само когато лихвеният процент на депозита се повиши над фиксирания лихвен процент, тъй като системата може да стане нестабилна, като изплати повече, отколкото е платена. Ако е така, фиксираната ставка се балансира до новата стабилна ставка. От друга страна, когато променливата ставка е по-ниска от фиксираната ставка с 20%, заемът автоматично ще намалее, за да отчете разликата.

Кои криптовалутни токени са свързани?

На разположение на Aave са 19 токена. Те включват DAI, USD Coin (USDC), TrueUSD (TUSD), USDT Coin (USDT), sUSD, Binance USD (BUSD), Ethereum (ETH), Basic Token Tok (BAT), Kyber Network (KNC), ChainLink (LINK ), Decentraland (MANA), Maker (MKR), Augur (REP), SNK, Enjin Coin (ENJ), REN, WBTC Coin (WBTC), Yearn.finance (YFI) и Ox Coin (ZRX).

Моля, обърнете внимание: Всеки актив има различно изискване за обезпечение. Това се дължи на разликите в нестабилността на цените. Стабилните монети естествено дават съотношение заем / стойност, поради тяхната ценова стабилност. Пълна разбивка на процеса на класиране на Aave може да се намери в техния Рамка на риска.

Заедно с тези символи има и естествен жетон, който Aave използва и който се нарича Lend. Обяснение и анализ на маркера можете да намерите по-долу.

LEND ($ LEND) Токен

Често наричан също ETHLend, крипто валутният токен LEND се превърна, за да се превърне в роден токен на Aave след прекратяване на операциите от ETHLend през януари тази година. Въпреки че запази името си, новата версия на Aave на Lend се различава до голяма степен от предишната.

Показатели за токени LENDПоказатели за токени LEND

Показатели на Binance Key на Lend

Изградени въз основа на стандарта ERC-20, $ LEND токените могат да се използват за намаляване на таксите. Токените се изгарят от таксите, събрани от протокола Aave, като се използват около 80% от таксите на платформата. Това изглежда предполага, че с течение на времето жетоните на Lend ще струват повече. Собствениците на LEND могат също да искат такси за протокол в замяна на това, че действат като първа линия на защита в случай на ликвидни събития от злонамерени кредитополучатели.

В допълнение, жетоните $ LEND могат да се използват за гласуване на предложения за подобряване на Aave (AIP). Нещо повече, притежателите на LEND могат да гласуват със своята LEND, депозирана на платформата Aave, дори ако в момента се използва като обезпечение. В момента тази функция е предварително стартирана в тестовата мрежа Ropsten, преди да бъде пусната в основната мрежа на Ethereum. Това е така, че общността на Aave може да гласува по предложения, без да понася огромни разходи за газ, да изпробва модула и да предостави обратна връзка на екипа на Aave, преди той да бъде официално стартиран. Също така си струва да се отбележи, че резултатите от всички гласувания в тестовата мрежа не се считат за валидни в дългосрочен план.

Гласуване на AaveГласуване на Aave

Как да отпускате заеми на Aave

Депозирането и печеленето на лихва върху Aave е лесен процес. Преди да започнете, трябва да посетите https://app.aave.com/ и се свържете с помощта на уеб портфейл 3.0 като Metamask, Coinbase Wallet или Fortmatic.

Депозирането е лесно, просто изберете желания актив, в който да инвестирате и след това позволете на Aave достъп до актива. След като транзакцията бъде обработена и лихвеният процент бъде потвърден, можете да проверите промените в лихвения процент в приложението Aave. Печелившите лихви се наричат ​​aTokens, които са подобни на жетоните C на Compound’s.

Токени, генериращи лихви

Има някои разлики между жетоните на Compound и aToken. Основното е, че aToken’s поддържа цената на основните си активи и ще увеличи количеството притежавани токени, когато цената се покачи, вместо да увеличи цената на токените.

Aave срещу Compound ($ COMP)

Както Compound Finance, така и Aave изглежда са двете най-добри платформи за кредитиране на DeFi. И двете обаче имат уникални функции, които ги отличават. Compound наистина има USDT като използваем актив, но Aave предлага по-широка гама от жетони. За Aave техните нови лихвени проценти и разпоредби, като смяната на лихвените проценти, им дават леко предимство. За първи път потребители Aave предлага страхотни стимули. Въпреки това лихвените проценти и таксите за заем са по-високи средно при Aave. Така или иначе, Aave се оказа добро допълнение към общността на Defi и трябва да се окаже популярен. Можете да прочетете повече за Compound ($ COMP) тук.

Основни характеристики на Aave 2.0

Aave 2.0 беше съобщи на 14 август 2020 г. Aave Market вече предлага 19 активи, плюс Uniswap Market предлага различни Uniswap двойки като обезпечение. Платформата също е нараснала до над 15 000 потребители. Ето някои от ключовите нови функции, които могат да се очакват във Фаза 2 на Aave.

Платете с обезпечение

Понастоящем, ако потребителите искат да изплатят заема си с част от обезпечението си, трябва да направят 4 отделни транзакции по няколко протокола: теглене на обезпечението, закупуване на заетата криптовалута, изплащане на дълга и отключване на всички депозирани обезпечения. С тази нова функция потребителите на Aave могат да намалят или да затворят позициите си, като директно плащат с обезпечение в 1 транзакция.

Токенизация на дълга и делегиране на местни кредити

Позициите на дълга на потребителите ще бъдат символи, т.е.потребителите ще получават символи, които представляват техния дълг. Това дава възможност за вътрешно делегиране на кредити в рамките на протокола Aave, в допълнение към други функции като управление на местната позиция от студени портфейли и специфични за потребителя стратегии за земеделие.

Депозит с фиксирана лихва

Депозитите в Aave могат да генерират предсказуеми лихвени проценти, които не са обвързани от пазарните вариации.

Подобрена стабилна лихва

Това допълнително ще осигури предсказуемостта на лихвените проценти чрез блокиране на лихвения процент по техния заем до определен период от време.

Частни пазари

Aave ще позволи на управлението да отвори частни пазари, за да отвори частни пазари, за да поддържа всички видове токенизирани активи. Екипът на Aave също работи по сътрудничество с RealT, което ще внесе ипотеки върху Ethereum.

Подобрени aTokens

aTokens са лихвоносните токени на Aave, които се секат при извършване на депозит и впоследствие се изгарят при осребряване. AToken е фиксиран 1: 1 към стойността на базовия актив, депозиран при Aave. В Aave 2.0 вече ще има версия 2 на aToken, която интегрира EIP 2612, която позволява одобрения без газ.

Оптимизации на газ

Понастоящем тази функция е в процес на разработка и ще доведе до значителен спад в транзакционните разходи за повечето от взаимодействията на Aave. За някои взаимодействия разходите за газ могат дори да бъдат намалени с 50%. Aave версия 2 също ще внедри собствена поддръжка на GasToken.

Сигурност

Във версия 2 вътрешният дизайн е опростен, архитектурата също е подобрена, така че е по-удобна за официална проверка. Aave работи и с водещи одитори като Consensys Diligence и Certora – водеща компания в автоматичните технологии за проверка.

Вътрешни функционалности за търговия

Aave v2 ще въведе способността на потребителите да търгуват собствено своята дългова позиция от един актив на друг, т.е.можете да вземете DAI в заем и ако USDC стане по-евтино да заеме, можете да промените дълга си позиция на USDC в една транзакция.

Потребителите могат също да търгуват с депозираните си активи в различните криптовалути, поддържани от Aave, дори когато се използват като обезпечение.

Маржин търговията също е въведена във версия 2, така че потребителите могат директно да заемат дълги и къси позиции на ливъридж, без да използват услуги на трети страни. Обратно на маржин кредитирането, доставчиците на ликвидност могат да увеличат тежестта на депозитите си, за да се възползват от възможностите.

Управление

Aave версия 2 също така въвежда няколко нови функции за управление. Сега притежателите на AAVE токени могат да делегират теглото си на глас на всеки друг адрес. Ааве вярва, че това може да доведе до появата на политици на протокола, които ще представляват интересите на своите връстници, за да им делегират гласовете. Но за разлика от повечето представителни демокрации, които виждаме по света днес, делегирането на гласове е ликвидна демокрация, така че това означава, че потребителят може незабавно да премахне делегирането в една транзакция, ако желае.

Екипът на Aave също така разпознава болезнените точки на необходимостта от преместване на жетони на друго място, за да участва в управлението. Така че Aave вече позволява на потребителите да могат да подписват съобщения от студения си портфейл, за да участват в Aave Governance. Това от своя страна ще намали риска за сигурността.

Препратки:

AsiaCryptoToday: https://www.asiacryptotoday.com/aave/

Серия за децентрализирано финансиране (DeFi): уроци, ръководства и др

Със съдържание както за начинаещи, така и за по-напреднали потребители, разгледайте нашата серия YouTube DeFi, съдържаща уроци за ОСНОВНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ, от които се нуждаете за търговия в DeFi пространството, напр. MetaMask и Uniswap. Както и задълбочено потапяне в популярни теми на DeFi като Reef.finance ($ REEF) и Polkadot ($ DOT)

Поредицата DeFi на този уебсайт обхваща и теми, които не са изследвани в YouTube. За въведение какво е DeFi, вижте Общ преглед на децентрализираните финанси (DeFi): Ръководство за НАЙ-ГОРЕЩАТА тенденция в криптовалутата

Уроци и ръководства за ESSENTIAL DEFI TOOLS:

 • Ръководство за MetaMask: Как да настроите акаунт? PLUS съвети и хакове за напреднали потребители
 • Uniswap преглед и урок: Ръководство за начинаещи и разширени съвети и трикове
 • Ръководство и преглед на серумен DEX
 • SushiSwap ($ SUSHI) обяснено
 • 1inch Exchange, Mooniswap и Chi GasToken: Най-добрият преглед и ръководство

За подробна информация за други специфични проекти на DeFi, вижте нашите ръководства за токени DeFi. Ето някои от най-популярните ни ръководства:

 • AAVE ($ LEND)
 • Преглед на Ampleforth ($ AMPL): Основното ръководство за този протокол DeFi
 • ChainLink ($ LINK) ръководство: Ключова връзка в пространството на DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Какво е това?
 • Ръководство за криво финансиране ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Революционен онлайн доставчик на ликвидност
 • Линейно финансиране ($ LINA): Бъдещето на платформите за синтетичен обмен?
 • Polkadot ($ DOT): Всичко, което трябва да знаете за любимата на DeFi на Китай
 • RAMP DeFi: Как отключва стойността на заложените активи?
 • Рифово финансиране ($ REEF): Платформата Defi All-in-One
 • Солана ($ SOL) обясни
 • Графиката ($ GRT) – Следващото ниво на децентрализирани приложения
 • Обяснено Trustswap ($ SWAP) – Следващо поколение транзакции DeFi
 • Копнейте за финансиране, обединяваща екосистемата DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – Платформа за кредитиране на DeFi, базирана на кредит

Очаквайте скоро още видеоклипове и статии като част от нашата поредица DeFi, така че не забравяйте АБОНИРАЙТЕ се за нашата Youtube канал и (засега) БЕЗПЛАТЕН седмичен бюлетин за да можете да бъдете уведомени веднага щом излязат!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me